Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

ΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ-ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ.

Στις 10/2/2020 δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ‘’ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ’’ στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Πρόκειται για αιολικό σταθμό 14 ανεμογεννητριών τύπου VESTAS V90 με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα και συνολικό ύψος 125 μέτρα.
Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού:
H ελάχιστη απόσταση από Μείζονος Σημασίας μνημεία και ιστορικούς τόπους είναι 3000 μέτρα.
Σύμφωνα με την συνεδρίαση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Κ.Α.Σ) της χώρας στις 15-6-2012 εγκρίθηκε η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόχωρας .
Η απόσταση της πλησιέστερης ανεμογεννήτριας από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο είναι
30 μέτρα!! Όλες οι ανεμογεννήτριες είναι εντός ζώνης αποκλεισμού.
Η ελάχιστη απόσταση από τουριστικά καταλύματα πρέπει να είναι 1000 μέτρα.
Στην Αγία Πελαγία Κυθήρων υπάρχουν τουλάχιστον 18 τουριστικά καταλύματα εντός ζώνης αποκλεισμού.
Στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας προβλέπεται ότι η Ρ.Α.Ε χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς εφόσον εξετάσει:
‘’ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τις Α.Π.Ε με τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο’’.
Στις 17-6-2010 με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και στις 6-7-2010 με επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού η Ρ.Α.Ε αιτήθηκε ενημέρωση με τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο.
Η ενημέρωση αυτή έγινε και δόθηκαν ΚΑΠΟΙΕΣ ζώνες αποκλεισμού.
11 χρόνια αργότερα, στις 12/2/2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά για την απευθείας ανάθεση του έργου «Ανάπτυξη γεωπληροφοριακών χαρτών στους οποίους θα αποτυπώνονται οι περιοχές αποκλεισμού, που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.»
Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Στα 11 αυτά χρόνια λαμβάνονται υπόψιν οι διατάξεις της νομοθεσίας; Η απάντηση είναι απλή. ΟΧΙ .
Και να λοιπόν τι συμβαίνει με μια από τις τέσσερις άδειες παραγωγής στο νησί των Κυθήρων για τις οποίες έγιναν προσφυγές στην Ρ.Α.Ε και απορρίφθηκαν.
Θα ακολουθήσουν αναλύσεις και για τους υπόλοιπους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς με άδεια παραγωγής στα Κύθηρα. Επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για άδειες εγκατάστασης. Ωστόσο η προχειρότητα αυτή από την πλευρά της Ρ.Α.Ε παράγει συνέπειες για το νησί μας σε πολλά επίπεδα (δικαστικά έξοδα, ακυρώσεις αγοραπωλησιών γης, ανησυχία πλήθους συμπολιτών μας κ.ο.κ)
Είναι σημαντικός ο διάλογος για τις Α.Π.Ε που έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα στο νησί.
Επίσης σημαντικές είναι και όποιες εναλλακτικές προτάσεις προτείνονται.
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει άδειες Παραγωγής χωρίς να γνωρίζει της ζώνες αποκλεισμού είναι εξωφρενικό, αλλά ποιο εξωφρενικό είναι να απορρίπτει τις προσφυγές όταν οι ζώνες αυτές της γνωστοποιούνται!
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ-DYNAMO KYTHIRA
Υ.Γ Στην τελευταία φωτογραφία τραβηγμένη από την Αγία Αναστασία χωρούν και οι 14 Ανεμογεννήτριες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου