Με αφορμή την αποψινή συμμετοχή μου στην διαδικτυακή ημερίδα για τις ΑΠΕ και αφού ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση,ορισμένες επισημάνσεις – διαπιστώσεις:
1. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η αδειοδότηση παραγωγής (και όχι εγκατάστασης) από τη ΡΑΕ για αιολικά πάρκα στα Κύθηρα (που διαπίστωσα πρώτος εγώ αποστέλλοντας ακαριαία την πρώτη έγγραφη διαμαρτυρία) κινηθήκαμε με μεθοδικό και συντονισμένο τρόπο προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως νομικά. Όλοι όσοι ανησυχούμε για το ζήτημα αυτό, δεν έχουμε απαραίτητα τις ίδιες αντιδράσεις, εξάλλου η περιβαλλοντική ευαισθησία του καθενός δεν τίθεται σε ζύγι ούτε μετριέται με βάση τον τρόπο αντίδρασης. Δήμος, Εγχώριος, φορείς και πολίτες ζητούμε το αυτονόητο: να μην καλύψουν τα Κύθηρα την ενεργειακή αδυναμία της υπόλοιπης Χώρας. Σαφές και ξεκάθαρο.
2. Η σύγκριση των Κυθήρων με νησιά ανομοίου μεγέθους, φυσικών πόρων και φέρουσας ικανότητας είναι άτοπη, αν όχι παραπλανητική. Η Αστυπάλαια π.χ. έχει το 1/3 του μεγέθους των Κυθήρων και το ¼ του πληθυσμού τους. Η Αστυπάλαια έχει 7 οικισμούς και τα Κύθηρα 65! Ανόμοια μεγέθη, άτοπη σύγκριση. Πάντως η VW είχε εξετάσει και τα Κύθηρα ως πιθανό νησί για την ενεργειακή της επένδυση, ήθελε όμως ένα νησί μικρότερο και ευκολότερα «διαχειρίσιμο».
3. Η ενεργειακή μετάβαση συνιστά αναγκαιότητα. Η άποψη «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή προσέγγιση και βάση συζήτησης. Το «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» σημαίνει επιβράβευση του λιγνίτη και τίποτε άλλο.
4. Το ιδιοκτησιακό των Κυθήρων και η ύπαρξη της Εγχώριας Περιουσίας αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιαδήποτε βιομηχανική όρεξη και δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Η γη είναι δική μας κατά τεκμήριο, κυριότητα και διαχείριση, ΕΜΕΙΣ αποφασίζουμε αν θα τη νοικιάσουμε για ανεμογεννήτριες ή όχι.
5. Η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή αντιπρόταση εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις φαραωνικές αιτήσεις των μεγάλων εμπορικών εταιρειών παραγωγής. Ωστόσο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, εξέταση όλων των παραμέτρων και συμμετοχή αξιόπιστων/φερέγγυων ιδιωτών σε κάθε περίπτωση. Θα εξετάσουμε προσεκτικά το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας και θα επανέλθουμε. Το ΚΙΠΑ θα συντονίσει την όλη διαδικασία, με την αμέριστη στήριξη Δήμου και Εγχωρίου.
6. Ο Δήμος εκτελεί σημαντικές ενεργειακές δράσεις:
- Συμμετέχουμε από το 2015 στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή
- Έχουμε Σχέδιο Διαχείρισης Ενέργειας που θα επικαιροποιηθεί εντός του έτους
- Έχουμε υποβάλλει προς χρηματοδότηση από το ΠΕΠ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Σχολείων
- Εντός του 2021 ολοκληρώνουμε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
- Μέχρι τέλος Απριλίου θα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ» πρόταση για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στις υποδομές ύδρευσης και βιολογικού καθαρισμού, με στόχο τη μεγάλη μείωση των καταναλώσεων που θα έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στους πολίτες
- Μέχρι τέλος Απριλίου θα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ» πρόταση για την αγορά νέου στόλου οχημάτων του Δήμου που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια
- Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού που θα υποβληθεί για χρηματοδότηση. Στο σύνολο του δημοτικού φωτισμού χρησιμοποιούμε από το 2016 αποκλειστικά λάμπες χαμηλής κατανάλωσης
- Προετοιμάζουμε καινοτόμα πρόταση για την ενεργειακή αυτονόμηση των Αντικυθήρων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Η ευαισθητοποίηση πάνω στα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι ελπιδοφόρα. Αρκεί να γίνεται με πράξεις και όχι θεωρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου