Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ηλιας Παναγιωτακακος:ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ –‘’ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ’’



 Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2021

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ –‘’ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ’’
********************
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1992 ως μία ευκαιρία για γνώση και ανάληψη δράσης. Η φετινή επέτειος παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού πραγματοποιείται σε συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.
Την αξία των υδάτινων πόρων στη ζωή μας καλούμαστε να αξιολογήσουμε την τεράστια και πολύπλοκη σχέση που έχει το νερό για τα νοικοκυριά , τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, τα οικονομικά και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, καθώς σύμφωνα με την Αναφορά τον Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες εξελίξεις για το νερό (World Water Development Report) για το 2019, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου το νερό δεν επαρκεί για όλους, ενώ γύρω στα 4 δισεκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις για τουλάχιστον έναν μήνα του χρόνου.
Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της έλλειψης και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεισφέρει στη συνδυασμένη επίτευξη της βιώσιμη ανάπτυξη. Ενώ εξ αιτίας της έλλειψης νερού οι μετακινήσεις πληθυσμών θα πάρουν μορφή ‘’χιονοστοιβάδας’’ δημιουργώντας νέα μεταναστευτικά ρεύματα.
Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει καθορίσει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (UNDP) ,και ο οποίος προβλέπει. «Έως το 2030 παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, σε προσιτό κόστος», δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Επίσης η διαφύλαξη και η διασφάλιση των υδάτινων πόρων ως αγαθού είναι πρώτιστο καθήκον των θεσμικών εκπροσώπων κύρια της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στους σχεδιασμούς άνομων συμφερόντων για κυριαρχία τους στην διαχείριση των νερών ως προς πώληση προϊόντα (ύδρευσης – άρδευσης).
Συνεπώς ο τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα και γενικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα απαιτούν συγκεκριμένα σχέδια Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής διαχείρισης που θα περιλαμβάνουν προσδιοριστικές και περιοριστικές στρατηγικές, αλλά και ορθολογικής τιμολόγησης ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Η κοινωνική συμφωνία χρειάζεται λειτουργίες με καθαρούς κανόνες όπου απαιτεί ο ίδιος ο κύκλος του νερού με βάση των νέων αναγκών στην ποιότητα ζωής και στη παραγωγή αγαθών/προϊόντων.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου ο Ευρώτας , ο Βασιλοπόταμος και όλες οι φυσικές υπόγειες και επιφανειακές ‘’υδατοδεξαμενές’’ είναι πηγές ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Είναι αναγκαίο ένα στρατηγικό ολιστικό σχέδιο που αφορά έργα υποδομής για την ποιότητα, την διαχείριση, τον εμπλουτισμό και εν τέλει την επάρκεια του νερού στην φάση της κλιματικής αλλαγής που μετατρέπεται σε κλιματική κρίση. Η αειφόρος ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία πρέπει να έχουν επίκεντρο τον κύκλο του νερού στην σημερινή αλλά και στην μετα - κορωνοϊού εποχή.
Το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, αποκτά πλέον την δεσπόζουσα θέση που του ανήκει ως αναπόσπαστο στοιχείο της υγείας και εν γένει της ύπαρξής μας στις δύσκολες και απρόβλεπτες εποχές που ζούμε.
Ας μην το λησμονήσουμε ή να αποτελεί κάθε επέτειο ένα ανούσιο ρητορικό πλαίσιο έτσι για να έχουμε να πούμε κάτι. Από τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς όλων μας πρωτίστως από την Πολιτεία ως αγαθού θα εξαρτηθεί η αειφόρος- βιώσιμη ανάπτυξη που όλους θέλουμε αλλά προς το παρόν με άλλες προσεγγίσεις και στόχους.
Ζητούμενη η κοινή συνισταμένη με κοινωνική συμφωνία/συμμαχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου