Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά μετά την καταγραφή 68 θανάτων σε διάστημα 13 μηνών. Σύμφωνα με την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, σε όλα τα πιστοποιητικά θανάτου, τα οποία έχουν εκδοθεί από τον ίδιο γιατρό, ως βασική αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς.
Η έρευνα ξεκίνησε, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του οίκου ευγηρίας μία δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σε αυτό το χώρο. Η μήνυση που κατέθεσε στην εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στην εκπομπή “Φως στο Τούνελ”, η δικηγόρος μετέφερε εκεί σε καλή κατάσταση τον πατέρα της και όταν τρεις μέρες μετά πήγε αιφνιδιαστικά να τον δει, δεν τον αναγνώρισε. Τον είδε δεμένο σε ένα καροτσάκι, με το κεφάλι πεσμένο χαμηλά, σαν να μην είχε επαφή με το περιβάλλον.
Όταν ρώτησε τους ιθύνοντες γιατί δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, πήρε την απάντηση ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η ίδια κάλεσε ασθενοφόρο για να διαπιστωθεί ότι ο πατέρας της είχε υψηλό πυρετό, κάτι που δεν είχαν αντιληφθεί οι υπάλληλοι στο γηροκομείο.
Με τη μήνυση της και το αίτημά της να ερευνηθούν τα Ληξιαρχεία σε όλους τους Δήμους της Κρήτης για περίεργους θανάτους στο ίδιο γηροκομείο, αποκαλύφθηκε ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων που προκάλεσε σοκ.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.
Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους 68 ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο και έχασαν τη ζωή τους, οι 24 ήταν από τα Χανιά. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος τους, από εργαζόμενους που απολύθηκαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Τι έδειξε η εκταφή της ηλικιωμένης
Την Πέμπτη 22 Απριλίου αποφασίστηκε από την Εισαγγελία να δοθεί εντολή εκταφής μίας ηλικιωμένης στα Χανιά. Αφορμή ήταν η κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου της δομής στις Αρχές.
Ως αιτία θανάτου είχε δηλωθεί και πάλι η ανακοπή για τη συγκεκριμένη γυναίκα, ωστόσο υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκταφή αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο, δεν έδειξε κακώσεις στα οστά.
Το γηροκομείο λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, διέταξε να σφραγιστεί η Μονάδα, καθώς δεν είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 να καταδικαστούν οι ιθύνοντες για μη συμμόρφωση της απόφασης για σφράγιση. Η δομή πήρε άδεια το 2012, αφού τακτοποίησε τις πολεοδομικές παραβάσεις.
Ιατροδικαστές μιλώντας στην εκπομπή “Φως στο Τούνελ”, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.
Ο γιατρός οφείλει στο πιστοποιητικό θανάτου να αναγράψει τα τρία πιθανά αίτια, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή προειδοποιεί με συμπτώματα. Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι και εάν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν φάρμακα για την καρδιά στη σωστή δοσολογία.
Στις 22 Μαρτίου έγινε έφοδος του υγειονομικού στον οίκο ευγηρίας αλλά δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου