Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων Συμβούλων στις Δημοτικές Εκλογές στο 150% των εδρών (Δημοτικών και Κοινοτικών) δυσχεραίνει τη συγκρότηση συνδυασμών στους Περιφερειακούς Δήμους!



Με το  σχέδιο  νόμου για την ανάδειξη  των δημοτικών  αρχών όπως είναι γνωστό επέρχονται μειώσεις στον αριθμό  των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων    ενώ παράλληλα καταργούνται τα Συμβούλια των κοινοτήτων στην Αττική.


  Την ίδια στιγμή όμως αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων σε όλους τους Δήμους της Χώρας   αλλά και των υποψηφίων  Συμβούλων των Κοινοτήτων - όπου αυτές δεν καταργούνται - σε  ποσοστό  150%  επί του αριθμού των εδρών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. 

Μελετώντας   και συγκρίνοντας   Δήμους με διαφορετικό πληθυσμό  παρατηρείται  το φαινόμενο   ότι  ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων συμβούλων   σε Δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό  είναι πολύ μικρότερος  από Δήμους με λιγότερο  πληθυσμό. Αυτό οφείλεται  στον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων και φυσικά στον  αριθμό των υποψηφίων Συμβούλων τους που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου. 

Η πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού υποψηφίων και στις δημοτικές κοινότητες έως  150% όπως θα ισχύει και  για τα Δημοτικά Συμβούλια αντικειμενικά  θα δημιουργήσει πρόβλημα ιδιαίτερα  στην  επαρχία  όπου η εξεύρεση  υποψηφίων στις μικρές κοινότητες είναι  αντικειμενικά περιορισμένη.

Για παράδειγμα όταν κατέρχονται δύο  τρείς η και περισσότεροι συνδυασμοί   θα απαιτείται σε μια κοινότητα με πενταμελές συμβούλιο κάθε συνδυασμός να έχει  έως 13 υποψηφίους!!! (5Χ150%=7,5+5=12,5 δηλαδή 13).

   Ο αριθμός αυτός ισχύει για όλες τις  κοινότητες που έχουν αντίστοιχα συμβούλια. Στα τριμελή συμβούλια ο αριθμός υποψηφίων συμβούλων θα είναι έως 8 άτομα. 

Αλλά ακόμα και στα μονομελή όργανα που εκλέγεται μόνο Πρόεδρος Κοινότητας, με τη δυνατότητα   προσαύξησης υποψηφίων ανά συνδυασμό  έως το 150%  οι υποψήφιοι αυξάνονται! 

 Σύμφωνα  με το σχέδιο νόμου στην Αττική καταργούνται οι Κοινότητες και στην Επαρχία  αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων  Συμβούλων τους! 

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι το άθροισμα του αριθμού υποψηφίων ενός δημοτικού  συνδυασμού στην επαρχία για το δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια μπορεί να ανέρχεται  στα  200 η 300,η ακόμα και περισσότερα  άτομα, όταν αντίστοιχα σε Δήμους της Αττικής με πολύ  μεγαλύτερο πληθυσμό οι υποψήφιοι είναι   πολύ- πολύ λιγότεροι. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αντίφαση που πρέπει να λυθεί!

Με τη παραπάνω ρύθμιση,  εφόσον  βέβαια δεν τροποποιηθεί, δυσχεραίνεται  η  συγκρότηση δημοτικών  συνδυασμών στους Δήμους της Περιφέρειας που έχουν δεκάδες Δημοτικές Κοινότητες. 

Ας αναλογιστεί ο νομοθέτης τι σημαίνει αυτό πρακτικά  και ας πράξει αναλόγως ενόψει της ψήφισης του νόμου από την Βουλή.

Θεωρώ πως το ποσοστό των υποψηφίων  συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων  ανά συνδυασμό   δεν  θα πρέπει να ξεπερνά το 50% του αριθμού των εδρών, διάταξη που ίσχυε και σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Και  στους  Δήμους  όπου υπάρχουν Δημοτικές Κοινότητες ο αριθμός των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων  να παραμείνει στο ποσοστό του 100% των εδρών  όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που υπηρετεί άμεσα  τον Πολίτη  γιατί είναι πιο κοντά του. Για το λόγο αυτό πρέπει  να στηρίζεται η συμμετοχή ανθρώπων που θέλουν να την υπηρετήσουν και όχι να αποτρέπεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που εκ των πραγμάτων παρεμποδίζουν τη συμμετοχή τους.


Μανώλης Αντωνάκος

Γενικός  Γραμματέας

Δήμου  Μοσχάτου - Ταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου