Παρεμβάσεις στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που αγγίζουν 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες
Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν να νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία με έξτρα και άδικους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 αλλά και ταυτόχρονα να δοθούν ταμειακές ανάσες και διευκολύνσεις για την εξόφληση του φετινού «λογαριασμού» της Εφορίας.
Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα, ενώ το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που επιβάλλει η πανδημία και το 2021 προβλέπει 8 ίσες μηνιαίες δόσεις και έκπτωση φόρου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσής τους.
Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:
Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο.
Ανείσπρακτα ενοίκια: Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και ραντεβού για επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζεται η απαλλαγή από τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.
Τεκμήρια: Σχεδιάζεται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Τέλος επιτηδεύματος: Σχεδιάζεται να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ οι νέοι αγρότες που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Μπόνους φόρου 40% για δαπάνες σε ακίνητα: Θα προστεθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που το 2020 ανακαίνισαν ή επισκεύασαν τα ακίνητά τους.
Χρόνος υποβολής δηλώσεων: Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος.
Δόσεις πληρωμής φόρου: Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
Έκπτωση φόρου: Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου