Ο Δημήτρης Λάλος ανεβάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για το οποίο συνεργάστηκαν και το υλοποιούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία τραγωδία, με τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και την θεατρική πρακτική.
Η εκπαιδευτική δράση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.
- Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη λειτουργία τόσο του θεατρικού χώρου, όσο και της τραγωδίας, ως δραματικό είδος. Μεταξύ άλλων γίνεται εισαγωγή στη γέννηση του θεάτρου και τη λειτουργία του ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα.
- Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολουθούν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.
- Στο τέλος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.
Η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2 ώρες.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά www.dithepi.gr συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής.
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Η παράσταση
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Λάλος ο οποίος σημειώνει για την παράσταση:
«Ένα σκονισμένο τοπίο. Ένας ρημαγμένος λαός μετά από έναν ανελέητο εμφύλιο. Οι αξίες βρίσκονται υπό δοκιμασία. Ο νέος κυβερνήτης θα πάρει μια απόφαση τραγική. Να μην θάψει τον εισβολέα που όμως είναι συγγενής του. Όλος ο λαός σιωπά για την απόφαση του. Εκτός από έναν. Την Αντιγόνη. Αυτή θα κάνει αυτό που το εθιμικό δίκαιο απαιτεί και θα θάψει τον αδερφό της. Μια τιτάνια μάχη μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης ξεκινά. Μια μάχη που αντηχεί μες στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή προβληματίζει ως τις μέρες μας για το αν το νόμιμο είναι και δίκαιο. Οι συνέπειες για τους ήρωες θα είναι ολέθριες αλλά και βαθειά λυτρωτικές. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος είναι ένας γκρεμός και ο άνθρωπος γκρεμός στο χείλος τους γκρεμού».
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Έλενα Μπούγου Make-up Artist & Hair Stylist: Lenia Saw & George Torosis
Ηθοποιοί (διπλή διανομή
Κρέων: Θανάσης Δόβρης
Αντιγόνη: Ελένη Μπούκλη / Μαρία Παπαφωτίου (διπλή διανομή)
Ισμήνη: Νεφέλη Κουρή
Αίμων: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Φύλακας: Πάνος Καμμένος
Άγγελος: Ουσίκ Χανικιάν
Χορός: Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου , Τάσος Δέδες
Τειρεσίας: Δημήτρης Ήμελλος / Πελτέκης Αστέριος (διπλή διανομή)
Η εκπαιδευτική δράση έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2020 και θα συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2021
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Αντιγόνη του Σοφοκλή
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Δευτέρα 24/05 διπλή παράσταση
9.00-11.00 & 11.15-13.15 στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Τετάρτη 26/05 διπλή παράσταση
9.00-11.00 & 11.15-13.15 στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ : Πέμπτη 27/05 διπλή παράσταση
9.00-11.00 & 11.15-13.15 και Παρασκευή 28/05 διπλή παράσταση
9.00-11.00 & 11.15-13.15: παραπλεύρως του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Σαλαμίνα: Δευτέρα 31/05 09.00-11.00 & 11.15-13.15 και Τετάρτη 02/06 09.00-11.00 & 11.15-13.15 στον Αύλειο χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας
Αίγινα: Πέμπτη 03/06 διπλή παράσταση
10.00-12.00 & 12.00-14.00, Παρασκευή 04/06
10.00-12.00 στον Αύλειο χώρο Αρχαιολογικού Μουσείου Κολώνας Αίγινας
Αγκίστρι: Δευτέρα 07/06
10.30-12.30: προαύλειο σχολείου: Σκάλα Αγκιστρίου
Κύθηρα: Τετάρτη 09/06 διπλή παράσταση
9.00-11.00 & 10.45-13.00 : Κάστρο Χώρας
Η Πράξη «Από το Μουσείο στο Θέατρο: Ανιχνεύοντας τη θεατρική Πράξη της αρχαίας τραγωδίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5011026 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους μέσω του ΠΔΕ. Η Πράξη υλοποιείται σε σύμπραξη του Ο.Π.Α.Ν. με την ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου