Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Το χωριό Cominuυ του Ιράν πήρε το όνομά του από τον Ελληνοαυστραλό με καταγωγη απο τα Κύθηρα Δημήτρη Κομηνό



Ο ομογενής είχε ενισχύσει και σεισμοπαθείς του Ιράν. Φώτο αρχείου: EPA/MOHAMMAD ZEINALI

Γεννημένος στο Σίδνεϊ με καταγωγή από τα Κύθηρα, υπήρξε -εκτός των άλλων- και ο ιδρυτής της πασίγνωστης εταιρίας ραφιών Dexion

Όλοι γνωρίζουμε τα ράφια Dexion. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος που επινόησε τα ράφια αυτά ήταν ο Ελληνοαυστραλός Έλληνας Δημήτρης Κομηνός.

Ο πατέρας του, έμπορος στρειδιών, μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1884 από τα Κύθηρα. Ο Δημήτρης Κομηνός, γεννήθηκε στο Σίδνεϊ το 1902. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στις εφευρέσεις.

Το 1921 πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει Ηλεκτρολογία στο University College London. Αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα με Άριστα. Από το 1924 και για τρία χρόνια, εργάστηκε στη βρετανική εταιρεία Thomson-Huston στο Rugby.

Ωστόσο, ο Κομηνός δεν ήταν ικανοποιημένος. Το 1927, ίδρυσε στο Λονδίνο την εταιρεία εκτύπωσης «Krisson», από την αρχαία ελληνική λέξη «κρείσσων» – καλύτερος (συγκριτικός βαθμός της λέξης «αγαθός», ενώ ως συγκριτικός βαθμός της λέξης «κράτυς», έχει την έννοια ισχυρότερος).

Αν και η «Krisson» αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς, ο Κομηνός δεν έμεινε ικανοποιημένος. Το 1939 εφηύρε ένα σύστημα συναρμολογούμενων μεταλλικών ραφιών που κατασκευάζονταν από διάτρητες σιδερογωνιές για την κατασκευή κάθε είδους ικριωμάτων και σκαλωσιών.

Το 1947 ίδρυσε την εταιρεία «Dexion» (από την ελληνική λέξη «δεξιόν»).

Αρχικά, η εταιρεία στεγαζόταν σ’ ένα υπόστεγο και είχε προσωπικό τρεις εργάτες. Το 1962, όμως, έφτασε να έχει κύκλο εργασιών 7 εκατομμύρια στερλίνες και σύντομα απασχολούσε 2.000 εργατοτεχνίτες σε 8 χώρες.

Ο Κομηνός έκανε σημαντικές δωρεές στους σεισμόπληκτους του Ιονίου (1953), των Σκοπίων (1963) και του Ιράν (1966).

Μάλιστα, ο τελευταίος σάχης του Ιράν Ρεζά Παχλεβί, που κυβερνούσε τότε τη χώρα, ονόμασε προς τιμήν του, ένα χωριό του Ιράν Cominu.

Το ίδιο έτος, η εταιρεία του Κομηνού πουλήθηκε στην αμερικανική Interlake Inc., με έδρα το Σικάγο, έναντι 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κομηνός παρέμεινε στο ΔΣ της εταιρείας έως το 1978.

Η εταιρεία Dexion Comino International ίδρυσε το 1971 έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, το ίδρυμα Comino.

Το 1935, ο Δημήτρης Κομηνός παντρεύτηκε τη Ροδίτισσα Κατίνα Γεωργιάδη. Από το γάμο τους απέκτησαν μια κόρη, την Άννα.

Ο Κομηνός πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1988 από καρδιακή προσβολή, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αθήνα…

ΠΗΓΗ neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου