ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958:
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΑΛΙ
"ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΙ ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ είναι οι τέσσερις Αθάνατοι της συγκλονιστικής έκρηξης πουδώσαν στα Σπήλια το πολύτιμο αίμα τους για τη Λευτεριά της Κύπρου. Ο θάνατος τους μας συγκλόνισε πριν ακόμα συνέλθουμε απ' το κτυπημα του Κιόνελι..
"Ήταν στις πέντε το απόγευμα της ιστορικής εκείνης μέρας, που άκουσα απ' το ραδιόφωνο την είδηση και πάγωσα.. πήρα αμέσως τηλέφωνο το πατέρα μου. Μου είπε : "οι νεκροί είναι τέσσερις ή πέντε.. δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.. χάσαμε και το Κωστή μας.. μαζί με το Πατσαλή.. δεν ξέρω άλλους..το Κωστή τον αρραβωνιαστικό της Μαρίας.."
Μαρία ήταν η πρώτη μου εξαδέλφη.. κι ετοιμαζόταν για γάμο η άμοιρη.. σκέφτηκα ύστερα τη νέα Ειρήνη, τη γυναίκα του Ανδρέα Πατσαλίδη, την έφερα στο νου μου μαζί με τη κορούλα της..
Η 20η Ιουνίου έκλεισε, ενώ το μυστήριο σκέπαζε τη μεγάλη τραγωδία. Στο μεταξύ, αργά τη νύκτα οι τέσσερις λάτρεις της Ελευθερίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα σώματα τους αγνώριστα..
Το ραδιόφωνο ως εκείνη την ώρα μίλησε μόνο για τον Ανδρέα Πατσαλίδη...
Η αυλή του νοσοκομείου Λευκωσίας γνώρισε κείνη τη μέρα ένα σπαραγμό σαν εκείνο του Κοντεμένου..
Μια ομάδα λευκοντυμένες κοπέλες , αδερφές του νοσοκομείου, χαιρέτισαν με σεβασμό τους νεκρούς μας: ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ..
Ξεκίνησα πίσω από τη νεκρική πομπή.. η Γαλανόλευκη μεσίστια κυμάτιζε παντού.. κι οι άνθρωποι γονατισμένοι ράντιζαν το δρόμο..
Ενώ το πλήθος κατευθυνόταν στο νεκροταφείο Σπηλιών, μία άλλη πομπή ξεκίνησε για τα Λειβάδια. Ο πολτοποιημένος νεκρός ήταν ο Παναγιώτης Γεωργιάδης 28 χρόνων κι άφηνε τ' άλλα παιδιά για να θαφτεί στη γενέτειρα του..
Τη νύχτα της Δευτέρας 23 Ιουνίου μάθανε κι για τον Αλέκο Κωνσταντίνου. Η μάνα του Ελπινίκη σωριάστηκε.
.. δεκαπέντε χιλιάδες λαού περίμεναν το νεκρό Αλέκο. Οι εκδηλώσεις τους ήταν αποθεωτικες..
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ: ΣΤΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ! Η ΕΟΚΑ ΕΓΡΑΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ " ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ"..
Πηγή: Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου
Εφημερίδα Έθνος 1959
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου