Πολωνός με ιστορία που έμοιαζε με θρύλο και κρατούσε μακριά ακόμα και τους σκληροτράχηλους μανιάτες. Τριγύριζε μόνος στα βουνά της Λακωνίας, πρώην αξιωματικός του πολωνικού στρατού μαχητής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980…
Στην Αρεόπολη της Μάνης αντιμετωπίζονταν ως ένας μυστηριώδης άνδρας, ο οποίος είχε καταφέρει να δημιουργήσει ακόμα και μύθους γύρω από το όνομά του.
Λίγοι γνώριζαν έστω και την παραμικρή λεπτομέρεια για την προσωπική ζωή του 59χρονου Πολωνού, καθώς οι κουβέντες που άλλαζε με τους κατοίκους της περιοχής ήταν ελάχιστες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη στο newsit.gr την περασμένη Παρασκευή οι άνδρες του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Αττικής κατάφεραν να αποκαλύψουν όχι μόνο την ταυτότητα του μοναχικού “λύκου” αλλά την παράνομη δραστηριότητά του, περνώντας του χειροπέδες…
Πριν από έξι χρόνια στην Αρεόπολη της Μάνης, φτάνει ένας καλογυμνασμένος άνδρας. Πρόκειται για έναν πρώην αξιωματικό του πολωνικού στρατού ο οποίος είχε πολεμήσει και στο πλευρό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
Οι κάτοικοι της περιοχής τον χαρακτήριζαν σαν έναν σκληρό άτομο, που όργωνε σε καθημερινή βάση τα βουνά της Λακωνίας. Κανείς τους δεν ήξερε γιατί είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο της Ελλάδας για να ζήσει.
Οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να προσεγγίσει την αλήθεια
Το μόνο που ήξεραν για τον Πολωνό κομάντο ήταν, όπως ο ίδιος δήλωνε η λατρεία του για την αρχαία Ελλάδα. Πίσω από αυτή την αγάπη του όμως, κρύβονταν και η παράνομη δραστηριότητά του για την οποία είχε γίνει μόνιμος κάτοικος της Λακωνίας.
Ο γρίφος λύθηκε από τους άνδρες του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Αττικής, οι οποίοι με μια κινηματογραφική επιχείρηση κατάφεραν να τους περάσουν χειροπέδες με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας.
Η σύλληψη του 59χρονου κομάντο σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τoυς άνδρες της ΕΛ. ΑΣ που είχαν διαπιστώσει ότι μέσω λογαριασμού που είχε ανοίξει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και τη διαχειρίζονταν μια γυναίκα πουλούσε αρχαιότητες στο εξωτερικό. Μάλιστα στην πλατφόρμα χρησιμοποιούσε το όνομα “Λεωνίδας”.
Παράλληλα το κλιμάκιο του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων που είχε αναλάβει να ρίξει άπλετο φως στη δράση του Πολωνού κομάντο διαπίστωσε ότι συχνά προέβαινε σε αναζήτηση αρχαιοτήτων και κατείχε αρχαία κινητά μνημεία. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, ο 59χρονος διαπιστώθηκε ότι προέβαινε σε κατ ‘ εξακολούθηση παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, ιδιοποιούμενος αρχαιότητες που ανήκουν σε διάφορα είδη και διαφορετικές εποχές χρονολόγησης, τις οποίες δεν δήλωνε στις αρμόδιες αρχές.
Όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία, τότε αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση για τη σύλληψή του.
Μια επιχείρηση που κάθε άλλο παρά εύκολη θα ήταν. Κι αυτό γιατί ο 59χρονος πρώην αξιωματικός, σπάνια κυκλοφορούσε χωρίς να οπλοφορεί
Πάντα στο κάθισμα του συνοδηγού είχε ένα περίστροφο γεμάτο με σφαίρες, ενώ στο σπίτι του εντοπίστηκε ακόμα και ξιφολόγχη από καλάσνικοφ.
Οι αστυνομικοί αφού κατάφεραν να τον συλλάβουν σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του εντόπισαν ένα ντοσιέ στο οποίο απεικονίζονταν 165 αρχαία αντικείμενα, τα οποία ακόμα ερευνάται εάν έχουν πουληθεί από τον στρατιωτικό σε συλλέκτες του εξωτερικού ή της Ελλάδας. Παράλληλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια βάση προϊστορικών χρόνων της 2ης π.Χ χιλιετίας, τμήμα από σώμα αποθηκευτικού αγγείο και τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου.
Παράλληλα βρέθηκε ένας ανιχνευτής μετάλλου, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, μεταλλικό μαχαίρι, 378 φυσίγγια κρότου και άλλα αντικείμενα που αποδείκνυαν την παράνομη δραστηριότητά του.
Η αρχαιολογική αξία των ανωτέρω κινητών μνημείων, τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου