Το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας ανακοίνωσε την Πέμπτη (10.06.2021) ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα στην Αθήνα αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι το ένα κρούσμα δεν είναι ανησυχητικό.
Η λεγόμενη βραζιλιάνικη παραλλαγή (P.1.2) είναι έως και δυο φορές πιο μεταδοτική. Ο άνδρας, του οποίου οι επαφές ήδη ιχνηλατούνται, ζει στην Αθήνα και δεν είχε πρόσφατα ταξιδέψει.
Αν και το ένα κρούσμα δεν ανησυχεί για την ώρα τους ειδικούς, όπως δήλωσε στο newsit.gr ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, βρίσκονται σε επιφυλακή. Γιατί το ένα μπορεί κάλλιστα να γίνει 10 ή 100!
Καμπανάκι για την επικίνδυνη μετάλλαξη!
Η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού κυριαρχεί μεν στην Ελλάδα μεταξύ των μεταλλάξεων, ωστόσο μια άλλη μετάλλαξη όχι μόνο επεκτείνεται, αλλά σε κάποιες περιοχές ήδη κυριαρχεί!
Πρόκειται για τον συνδυασμό της Νοτιοαφρικανικής και Βραζιλιάνικης μετάλλαξης, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας σε μετανάστες και όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr ήδη από τις 27 Μαΐου, «ταξίδεψε» και στα ελληνικά νησιά.
Πλέον, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές κι αυτό ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη επιδεικνύει «αντοχή» στην ανοσία που μας παρέχουν τα εμβόλια.
Τι δείχνουν τα στοιχεία λοιπόν; Ότι στην Στερεά Ελλάδα η συγκεκριμένη μετάλλαξη ήδη έχει επικρατήσει της βρετανικής!
Η μετάλλαξη Β.1.1.318 (το επίσημο «όνομά» της) αποτελεί το 52,11% των κρουσμάτων επί του συνόλου των μεταλλαγμένων, την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) αποτελεί το 45,07% των μολύνσεων!
Το ότι στην Στερεά Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος ήδη έχει ξεπεράσει το βρετανικό, είναι κάτι που ανησυχεί πραγματικά πολύ τους ειδικούς.
Ακόμη και στην Ήπειρο που η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί με 60%, το ποσοστό 40% των κρουσμάτων της επικίνδυνης αυτής μετάλλαξης χτυπά… καμπανάκι, ενώ και στην Πελοπόννησο το σχεδόν 20% είναι ένα αρκετά μεγάλο -και κατ’ επέκταση ανησυχητικό- ποσοστό.
Τέλος και το 17,57% που καταγράφει στην Αττική, κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα θεωρείται, για τον απλό λόγο ότι το ποσοστό 17,57% (των μεταλλαγμένων πάντα) στην Αττική των 5.000.000 κατοίκων, είναι στην ουσία σαφώς μεγαλύτερο από κάποιο πιθανώς μεγαλύτερο ποσοστό αλλά σε περιοχή με υποπολλαπλάσιο πληθυσμό.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου