Πώς έφθασε στο Άμστερνταμ, πώς κάθε δυνατό χόρτο κατέληξε να λέγεται skunk και ποια η υποτιθέμενη σχέση του με την ψύχωση.
ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΣΤΗΣ ΣΤΟ CANNABIS FREEDOM FESTIVAL ΜΕ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΙΑ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΚΓΟΥΕΛ ΠΑΡΚ ΤΟΥ ΜΠΡΙΞΤΟΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟ 2001. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KIRSTY WIGGLESWORTH/PA ARCHIVE/PA IMAGESΤην άνοιξη του 1985, ένας μεγαλόσωμος Αμερικανός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ με ένα κουτί σπόρους. Το όνομά του ήταν David Watson. Ή μήπως Sam Selezny; Ή μήπως, όπως θα γινόταν αργότερα γνωστός, «Sam the Skunkman»;
Δεν είχε σημασία για τους ανθρώπους που τον υποδέχτηκαν, τον Michael Taylor και τον Wernard Bruining –ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν ιδιοκτήτης του Mellow Yellow, του πρώτου coffeeshop του Άμστερνταμ–, επειδή οι σπόροι ήταν για ποικιλίες κάνναβης που θα προμήθευαν στη συνέχεια το Άμστερνταμ με την πιο αξιόλογη ποιότητα κάνναβης, εκθρονίζοντας τη «σοκολάτα» που ήταν μονοπώλιο στην ολλανδική πρωτεύουσα.
Το γεγονός αυτό ήταν συναρπαστικό για μια σειρά λόγων. Ο ένας ήταν ότι έναν μήνα νωρίτερα, ο Watson είχε συλληφθεί στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια για καλλιέργεια κάνναβης. Το ότι κατάφερε να φτάσει στο Άμστερνταμ έκανε κάποιους να τον αποκαλούν κατάσκοπο, ή αλλιώς μυστικό της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA) που είχε σταλεί στην Ολλανδία, για να εισχωρήσει στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία χόρτου.
Η λέξη skunk έχει διαφορετική έννοια. Δεν έχει σχέση με κάποια συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης.
Η άφιξη του, σηματοδοτεί την είσοδο στην Ευρώπη της ποικιλίας με την οποία ο Watson μοιράζεται το ψευδώνυμό του –Skunk #1– καθώς ενεπλάκη στη δημιουργία του προτύπου στα τέλη της δεκαετίας του '70. Υβρίδιο αφγανικής indica, μεξικανικής και κολομβιανής sativa, το Skunk #1 έμελλε να κερδίσει το Κύπελλο Κάνναβης 1988, να πουληθεί σε τράπεζες σπόρων σε όλη την Ολλανδία και να γίνει η πρώτη εμπορική υβριδική ποικιλία στον κόσμο.
Πλέον, όμως, η λέξη skunk έχει διαφορετική έννοια. Δεν έχει σχέση με κάποια συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης – έχει γίνει ένας γενικός όρος για το «δυνατό» χόρτο. Πώς λοιπόν το ισχυρό χόρτο κάθε είδους έγινε γνωστό ως skunk; Οι επιπτώσεις του είναι τόσο σοβαρές όσο πιστεύεται ή είναι απλώς κομμάτι της κινδυνολογίας που μετράει δεκαετίες;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LUIZ RAMPELOTTO/SIPA USA/PA IMAGES
Τη δεκαετία του '90, η Ολλανδία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας βιομηχανίας κάνναβης. Ενώ άλλες χώρες εξακολουθούσαν να βασίζονται κυρίως σε εισαγόμενη «σοκολάτα», οι Ολλανδοί –και οι Αμερικανοί απόδημοι που κατέκλυζαν το Άμστερνταμ- πειραματίζονταν με διαφορετικούς τρόπους καλλιέργειας χόρτου. Οι Ολλανδοί συνδύαζαν πολύ καιρό ηλεκτρικές λάμπες και λίπασμα, για να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα του κόσμου και λουλούδια σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Έτσι, σύντομα ξεκίνησαν να εφαρμόζουν αυτές τις τεχνικές στην καλλιέργεια κάνναβης.
Οι καλλιεργητές κάνναβης τότε εστίασαν στη χρήση υδροπονικού εξοπλισμού –που τους επέτρεψε να εκμεταλλευτούν τα θρεπτικά συστατικά στη ρίζα του φυτού-, καθώς και τεχνικές που κατέστησαν δυνατό τον έλεγχο της ποσότητας, της έντασης και του μήκους κύματος του φωτός που έπεφτε στα δενδρύλλια, καθώς και την περιεκτικότητα του αέρα σε διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, ένας έμπειρος καλλιεργητής μπορούσε να επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός δενδρυλλίου σε βαθμό που να ανθοφορεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ δεν καταλάμβανε περισσότερο χώρο από ένα πορτατίφ.
Η υποτιθέμενη σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και την ψύχωση υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
«Αυτές οι τεχνικές έδιναν μεγάλη παραγωγή δυνατού χόρτου, χωρίς να απαιτείται ένα τεράστιο δέντρο κάνναβης που κάνει τρεις με τέσσερις μήνες να ανθίσει, όπως είναι το φυσιολογικό», εξηγεί ο Top Shelf Grower, ένας YouTuber και ειδικός στην κάνναβη. «Στην ουσία, οι καλλιεργητές είχαν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε εκτός Ολλανδίας –δεδομένου ότι είχε διαβάσει γι' αυτές τις νέες μεθόδους σε περιοδικά, όπως το High Times– μπορούσε να καλλιεργήσει πλέον χόρτο πιο δυνατό απ' οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η τεχνολογία που απαιτούνταν ήταν εύκολο να βρεθεί σε ανθοκομικά κέντρα και οι σπόροι μπορούσαν να βρεθούν μέσω Ίντερνετ.
Όλα αυτά συνέβησαν σε μια τέλεια στιγμή για τους χρήστες κάνναβης παγκοσμίως, καθώς η εισαγωγή της λιγότερο δυνατής ποικιλίας «σοκολάτας» σημείωνε πτώση. Εν μέρει αυτό οφειλόταν στα αυστηρά μαροκινά μέτρα, καθώς η εκεί κυβέρνηση κατέστρεφε το ένα τρίτο της σοδειάς της σε μια προσπάθεια να ελέγξει την εξαγωγή, αλλά επίσης και λόγω της τρομοκρατίας, μιας και γινόταν όλο και πιο δύσκολο να σταλούν μεγάλες ποσότητες λαθραίων σε όλον τον κόσμο.
ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΓΟΥΛΓΟΥΙΤΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΩΝ, 2006. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GLENN COPUS/THE EVENING STANDARD/PA ARCHIVE/PA IMAGES
Το 1994, οκτώ άνθρωποι που λάμβαναν θεραπεία με μεθαδόνη στη Γλασκόβη ανέφεραν ότι κάπνισαν μπάφους ανάλογης προέλευσης και οι τέσσερις βίωσαν ψυχωσικά επεισόδια, από ψευδαισθήσεις παράνοιας μέχρι ακουστικές παραισθήσεις και οφθαλμαπάτες. Το είδος του χόρτου που ευθυνόταν για αυτό; Το skunk.
Την περίπτωση αυτή περιέγραψε το 1995 σε μια επιστολή στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal ο επιμελητής χρήσης ουσιών Alan Scott Wylie, που στη συνέχεια θα γινόταν ο επικεφαλής γιατρός εθισμών στο παράρτημα του Priory στη Γλασκόβη, μια αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων που έγιναν διάσημα για τη θεραπεία celebrities, όπως οι Kate Moss, Ronnie Wood και Robbie Williams. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτή η επιστολή είναι η πρώτη φορά που το skunk αναφέρεται σε λάθος πλαίσιο, καθώς ο Wylie το χρησιμοποιεί όχι για να περιγράψει μια συγκεκριμένη ποικιλία χόρτου (δηλαδή Skunk #1 ή κάποια παράγωγο), αλλά ως έναν γενικό όρο για κάθε ισχυρό χόρτο.
Αυτή η επιστολή των 200 λέξεων θα χρησιμοποιούνταν σε πολλές μελέτες και έρευνες στα επόμενα χρόνια.