Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 17 Μαΐου

Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, 

«Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα» είπε η καθηγήτρια.

.zougla.gr

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε Κοινότητες της ΔΕ Ασωπού


Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί διακοπή ρευματοδότησης σε Κοινότητες της Δ.Ε. Ασωπού.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΥΕ, η διακοπή:

– θα πραγματοποιηθεί στις Κοινότητες Φοινίκι, Ασωπό, και Παπαδιάνικα (συν τον οικισμό Πλύτρα)

– θα διαρκέσει μεταξύ : 08:00 – 14:00

KKE:Για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

 

Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιριών.

Γι’ αυτό το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.
Όλα τα άλλα αποτελούν προτάσεις πλήρως ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, που πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι προτάσεις γίνονται από κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του πλήρους εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη!

ΚΑΒΑΛΑ:Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 1 δενδρύλλιο κάνναβης, 436,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ειδικός εξοπλισμός για την καλλιέργεια φυτών κάνναβης

Συνελήφθη χθες (6-5-2021) το πρωί, σε οικισμό της Καβάλας, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του δράστη, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισαν και κατασχέθηκαν:

  • 1 δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους 80 εκατοστών
  • 5 γυάλινα δοχεία και 2 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 436,8 γραμμαρίων
  • ειδικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια φυτών κάνναβης

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Νέστου Καβάλας.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς συνελήφθη ένας άνδρας σε περιοχή της Θεσσαλονίκης για κατοχή κάνναβης

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς συνελήφθη ένας άνδρας σε περιοχή της Θεσσαλονίκης για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθη χθες (6 Μαΐου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, ένας ημεδαπός άνδρας, για κατοχή κάνναβης.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του και σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Ακύλα», της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ακατέργαστη κάνναβης βάρους 2 κιλών και 847 γραμμαρίων και
  • φυτικά αποσπάσματα κάνναβης βάρους 1 κιλού και 90 γραμμαρίων.

Επιπλέον, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Aqua Jewel :Τροποποίηση δρομολογίου

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό πως Το πλοίο Aqua Jewel, λόγω των επερχόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα αναχωρήσει από Κίσσαμο προς Αντικύθηρα και Κύθηρα για Πειραιά αύριο Σάββατο 8/5 (αντί Κυριακή 9/5) ως εξής:

11:30 Κίσσαμος - 13:40’ Αντικύθηρα - 16:00 Κύθηρα - Πειραιάς

We would like to inform passengers that Ferry boat Aqua Jewel due to the upcoming weather conditions will depart tomorrow 08/05 (instead of Sunday 9/5) from Kissamos, Antikythira and Kýthira to Piraeus as follows:
11:30’ Kissamos - 13:40’ Antikythira - 16:00’ - Kythira to Piraeus

Διαδικτυακή παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Διαδικτυακή παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Αστρονομίας Γιάννη Χιου Σειραδάκη, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής. Συντονιστείτε.

Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στις 9 μμ θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Χιου Σειραδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «ΦΥΣΙΚΑ» στο διαδικτυακό κανάλι «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ web TV».

Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο - το 2ο αιώνα π.Χ.- και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.

Στην εκπομπή, προσκεκλημένοι του φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, ο ομότιμος καθηγητής Μηχανολογίας του Α.Π.Θ. Κυριάκος Ευσταθίου, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Ρουμελιώτης, η αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αλέξανδρος Τούρτας. Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο η Δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθηκε το ναυάγιο.

Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες φωτογραφήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το κανάλι στο YouTube και την ιστοσελίδα ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.

Φονικό στη Ζάκυνθο: Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας που «γάζωσαν» με καλάσνικοφ

 

Μέσα σε λογιστικό γραφείο στην πόλη της Ζακύνθου, πυροβόλησαν και σκότωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (07/05), τον 53χρονο επιχειρηματία Διονύση Κορφιάτη από τον Άγιο Σώστη Ζακύνθου, ο οποίος πριν λίγους μήνες είχε γλιτώσει από δολοφονική ενέδρα εναντίον του, στην οποία έχασε τη ζωή της η σύζυγός του.

Η σύζυγος του 53χρονου που έπεσε νεκρή το περασμένο καλοκαίρι από τις σφαίρες των δραστών στον Άγιο Σώστη ήταν επιχειρηματίας. Ασχολούνταν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και με μισθώσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες.

Ο 53χρονος είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, διαχειριζόταν μαζί με συνεταίρο του ένα πλοιάριο που προσέφερε υπηρεσίες κατάδυσης. Παρά τα μέτωπα που είχε ανοίξει δεν λάμβανε αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσον αφορά στο παρελθόν του 53χρονου, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από πολλά χρόνια είχε συλληφθεί από άντρες της ΟΠΚΕ στην Ηλεία για μεταφορά 100 γραμμαρίων κοκαΐνης. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι τα ναρκωτικά θα κατέληγαν στη Ζάκυνθο. Το 2004 είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία 56χρονης μαστροπού στο Γαλάτσι, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία σε βάρος του. Οι αστυνομικοί τον έχουν θεωρήσει ύποπτο και για άλλες υποθέσεις, ωστόσο, ο 53χρονος είχε απαλλαγεί ουκ ολίγες φορές από βαριές κατηγορίες. Ο ίδιος υποστήριζε ότι έχει αφήσει πίσω του τις παρανομίες και ότι ασχολούνταν αποκλειστικά με νόμιμες επιχειρήσεις.

Βρέθηκε το καλάσνικοφ που «γάζωσαν» τον επιχειρηματία

Περισσότερες από 15 σφαίρες έριξε ο ένοπλος που δολοφόνησε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Ζακύνθου τον 53χρονο επιχειρηματία Ν.Κ., ο οποίος είχε σωθεί από θαύμα το καλοκαίρι του 2020 όταν και πάλι είχε γίνει στόχος δολοφονικής ενέδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σταμάτησαν έξω από το κατάστημα όπου βρισκόταν ο 53χρονος κα τον γάζωσαν με καλάσνικοφ ενώ βρισκόταν πίσω από την τζαμαρία.

Ο συνοδηγός ήταν αυτός που κατέβηκε από το όχημα και άνοιξε πυρ. Πληροφορίες του Νewsbomb.gr αναφέρουν ότι η Αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο των δραστών καμένο. Μάλιστα, μέσα στο καμένο όχημα βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι ένοπλοι είχαν στη νότια πλευρά του νησιού φουσκωτό σκάφος με το οποίο και διέφυγαν, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι Αρχές.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν περισσότεροι από 15 κάλυκες. Την ώρα που ο δράστης γάζωσε τον 53χρονο, στον ίδιο χώρο βρισκόταν ένας πολιτικός μηχανικός, ο οποίος κάθισε τρομοκρατημένος σε μία άκρη και σώθηκε από θαύμα.

Το θύμα είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε καταγγελίες για τη «μαφία της Ζακύνθου» και για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ.

Το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει ξανά στόχος ενόπλων και είχε σωθεί από θαύμα. Το ίδιο δεν συνέβη, όμως, με την 37χρονη γυναίκα του, η οποία έπεσε νεκρή από τα πυρά ενόπλων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο 53χρονος είχε γλιτώσει με δύο διαμπερή τραύματα και μία σφαίρα στο σαγόνι. Η ζωή του επιχειρηματία που δολοφονήθηκε σήμερα, πατέρα τριών παιδιών, θυμίζει μυθιστόρημα. Γεννήθηκε στο Μοσχάτο, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ένας από τους πιο καταξιωμένους μαιευτήρες της γενιάς του.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν από τα πρώτα του βήματα στην παρανομία ότι έχουν να κάνουν με έναν ευφυή παραβατικό. Για σχεδόν 15-20 χρόνια απασχόλησε τις Αρχές για μία σειρά από κακουργήματα, δημιουργώντας γύρω από το όνομά του έναν μύθο στο νησί.

Πριν από μερικά χρόνια «απασφάλισε» και άρχισε να γνωστοποιεί με επιστολές του στις Αρχές τον τρόπο που λειτουργούν κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος στη Ζάκυνθο. Αποκορύφωμα ήταν η ανάμειξή του στην υπόθεση της ληστείας με θύμα τον σημερινό Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη. Ο 53χρονος γνώριζε λεπτομέρειες για τα άτομα που άρπαξαν από τον κ. Αρετάκη 550.000 ευρώ, την ώρα που εκείνος περπατούσε τον Απρίλιο του 2016 με μία τσάντα γεμάτη λεφτά πηγαίνοντας για κατάθεση στην τράπεζα.

Ήταν μάρτυρας κατηγορίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στη Ζάκυνθο και για φυσική αυτουργία έναν άντρα αλβανικής καταγωγής. Ο πρόεδρος του Εφετείου είχε μείνει τότε έκπληκτος από τη ροή πληροφοριών που έδινε ο 53χρονος, ο οποίος με αφοπλιστικό τρόπο φέρεται να είπε: «Εγώ ήμουν παραβατικός. Έχω κάνει και φυλακή. Τα ξέρω αυτά τα θέματα». Όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε «μα καλά δεν φοβάστε που τα καταγγέλλετε όλα αυτά;», εκείνος φέρεται να απάντησε: «Φοβάμαι. Έχω οικογένεια, όμως, και θέλω να καθαρίσει το νησί».

Οι πληροφορίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης, μαζί με μία μαρτυρία γυναίκας που κατέθεσε σε βάρος των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι γνώριζε πως έδιναν εντολές για κατοπτεύσεις χώρων.

Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, δεν ήθελε να καταθέσει μόνο για την περίπτωση της ληστείας, καθώς υποστήριζε ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα. Στην κατοχή του είχε πληροφορίες για συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ αλλά και για τη διακίνηση ναρκωτικών στο νησί. Σε καταγγελία που είχε κάνει στο παρελθόν είχε ενημερώσει τις Αρχές ακόμα και για επικείμενη ανατίναξη ΑΤΜ στην περιοχή του αεροδρομίου της Ζακύνθου, η οποία και τελικά έγινε ένα μήνα μετά. Τα τελευταία χρόνια φοβόταν για τη ζωή του, ενώ άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να προκαλέσουν έκρηξη σε ξενοδοχείο του.

Οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες για τα καταγγελλόμενα του 53χρονου, οι οποίες όμως δεν ήταν επαρκείς.

newsbomb.gr

Εκτός ελέγχου πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Οι υπολογισμοί των επιστημόνων για το πού θα πέσει

Η Κίνα θεωρεί «εξαιρετικά μικρή» την πιθανότητα να προκληθούν ζημίες στην Γη που θα συνδέονται με την πτώση από το Διάστημα ενός από τους πυραύλους της, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εντός του σαββατοκύριακου εκτός ελέγχου επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα.

Το Πεκίνο εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα το ένα από τα τρία συστατικά στοιχεία του μελλοντικού διαστημικού του σταθμού, μέσω του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5B.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού, που χρησίμευσε ως εκτοξευτής, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το σημείο όπου θα πέσει ο πύραυλος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή και παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημίες σε εναέριες δραστηριότητες ή στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», διευκρίνισε.

Μετά τον αποχωρισμό του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη. Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε κάποιο πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη. Τον Απρίλιο του 2018 το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

peloponnisosnews.gr

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά συμμετέχει στον αγώνα για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά συμμετέχει στον αγώνα για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Μάη για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη. Η μαζικότατη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα μαζί με τις Οργανώσεις Μελών πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σε όλες τις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων) για το αντεργατικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
Η Νέα Δημοκρατία κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα μεγάλά επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να συρρικνώσουν τους μισθούς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, να θεωρηθούν ως αυτονόητες οι απλήρωτες υπερωρίες και η εργοδοτική αυθαιρεσία, ένα μέλλον εφιαλτικό για τον κόσμο της εργασίας και κυρίως για τη νέα γενιά. Είναι φανερό πια πως η φτωχοποίηση της κοινωνίας προς όφελος των ολίγων αποτελεί συνειδητή επιλογή της.
Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Πειραιά έχουν πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τα νέα μέτρα που σχεδιάζει και υλοποιεί, επιδιώκει να εξοντώσει και να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.
Οι πολίτες σήμερα έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης, ώστε να αποτραπεί ο εργασιακός μεσαίωνας και να μην γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω.
Ο αγώνας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ. (Πριν από 113 χρόνια.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ. (Πριν από 113 χρόνια. Απόσπασμα από το κεφάλαιο "Ιλαριώτισσα" του βιβλίου μου: ΠΟΤΑΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ. Και η φωτογραφία εκείνη την μεγάλη ημέρα τραβήχτηκε.)

"Όλα ήταν έτοιμα και για την πανηγυρική εγκαινίαση ορίστηκε η 18η Απριλίου του 1908. Ημέρα Ανοιξιάτικη, Παρασκευή της Διακαινησίμου που και η Μυρτιδιώτισσα θα ήταν στον Ποταμό. Ένα σπάνιο Ντοκουμέντο, το φύλλο του Μαΐου, εκείνου του έτους, της εφημερίδας του Νικόλαου Δελακοβία, «Λακωνική», διέσωσε με ζωηρά χρώματα το τι ακριβώς έγινε. Κύριο θέμα του: «Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΠΟΤΑΜΩ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΙΛΑΡΙΩΤΙΣΣΗΣ». Να λοιπόν οι λεπτομέρειες.
Πριν από ημέρες ορίστηκε επιτροπή που αποτελείτο από τον Δήμαρχο, τον Παν. Αρώνη, Πρόεδρο του συλλόγου των δημοδιδασκάλων Κυθήρων και τον Ιωάννη Δ. Πανάρετο για την προετοιμασία της γιορτής. Τρεις ημέρες ο Ποταμός στολιζόταν με αψίδες, μυρτιές και σημαίες. Την Νέα Πέμπτη όλα ήταν έτοιμα και το μεσημέρι με γενική κωδωνοκρουσία ο Ποταμός κλίθηκε να προϋπαντήσει και να υποδεχτεί τους 100 περίπου Κυθήριους που από Αθήνα και Πειραιά ήλθαν για τα εγκαίνια με το πλοίο «Κεφαλληνία» του Ποταμίτη εφοπλιστή Διακάκη. (Σ. Σ. Η οικία του ήταν το αναπαλαιωμένο σήμερα και τροποποιημένο σε ξενώνα οίκημα με το όνομα «Πορφύρα»).
Η συγκινητική συνάντηση έγινε έξω από τον Ποταμό στην «Χαρουπιά». Από την μια μεριά ο λαός με τον Δήμαρχό του και από την άλλη η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αθήνας – Πειραιά με συνοδεία την «Φιλαρμονική Πειραιά». Ο Πρόεδρός της αδελφότητας, Μπενέτος Καλοπαίδης, 20 χρόνια είχε να έλθει στο Τσιρίγο. Ο Δήμαρχος εκφώνησε το «καλώς ήρθατε» και ευχαρίστησε θερμά την Αδελφότητα, γιατί ήταν η πρώτη από τους συνδρομητές κι ευεργέτες του ανεγερθέντος Ναού. Ευχήθηκε η εκδρομή αυτή να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και τέλος αναφώνησε: «Ζήτωσαν τα μέλη της Κυθηραϊκής αδελφότητας Αθηνών – Πειραιώς». Ακολούθησε θριαμβευτική είσοδος με παιανίζουσα την Φιλαρμονική. Όλοι κατευθύνθηκαν στην Επισκοπή όπου ο Δεσπότης ευχαρίστησε τους νεοφερμένους που πρόθυμα δέχτηκαν την πρόσκλησή του. Στην συνέχεια η Φιλαρμονική εκτέλεσε διάφορα μουσικά έργα στην πλατεία. Στις 4 το απόγευμα η πόλη, προπορευμένης της Φιλαρμονικής, κατευθύνθηκε προς τα Μελιτιάνικα σε προϋπάντηση της Μυρτιδιώτισσας. Η Εικόνα με την πομπή των πιστών και την σημαίας της αδελφότητας κατευθύνθηκε προς την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που μετά τον πανηγυρικό εσπερινό διανυκτέρευσε. (Σ. Σ. Πρόκειται για τον Ναό που βρίσκεται δίπλα στην Αστυνομία. Ο Ναός της Ιλαριωτίσσης δεν είχε εγκαινιαστεί και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να «φιλοξενίσει» την Μυρτιδιώτισσα). Στην είσοδο του Ποταμού φωτογράφος από την Αθήνα απαθανάτισε την πομπή και το γεγονός καταγράφηκε στην εφημερίδα. Ακολούθησε ξεφάντωμα στην πλατεία υπό τους μελωδικούς ήχους της Φιλαρμονικής. Οι μουσικοί είχαν ανέβει σε μυρτοστολισμένη εξέδρα που ειδικά γι’ αυτούς κατασκευάστηκε.
Την Παρασκευή, πολύ πρωί, άρχισε η εξάωρη τελετή των εγκαινίων. Η ιστορία του Ποταμού δεν έχει σημειώσει παρόμοια κοσμοσυρροή. 7.000 άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Ο Ευθύμιος Καββαθάς, ζώντας τις σημαντικότερες στιγμές του ποιμαντορικού του βίου, έδωσε τόνο μεγαλοπρεπή. Όλοι οι ιερείς του Δήμου συμμετείχαν. Ψάλτες από την Αθήνα ήλθαν γι’ αυτή την ημέρα. Παρών ο καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής του Ωδείου Αθηνών, Κ. Ψάχος. Η τελετή ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι με τον λόγο του Καββαθά. Μακρύς και σε δύσκολη εκκλησιαστική γλώσσα ο λόγος του Δεσπότη, γλαφυρός, όμως, και μεστός ιστορικών στοιχείων και ουσίας."

Αδυναμία χορήγησης δωρεάν self test στους Πυροσβέστες από τα φαρμακεία

 Έγγραφο των Πενταετών - Συμβασιούχων Πυροσβεστών: Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων Συναδέλφων (Μόνιμους,Εποχικούς ΠΠΥ) οι οποίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία το προβλεπόμενο self test.

Διαπιστώθηκε ότι δεν είναι πλέον εφικτή η δωρεάν προμήθεια των self test από τα φαρμακεία,παρά μόνο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ως εκ τούτου οι συνάδελφοι για να μην βρεθούν υπόλογοι πειθαρχικού παραπτώματος με την μη δήλωση του τεστ στην πλατφόρμα θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος των 7 ευρώ ειδικά οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες όπου εχθές περάστηκαν στον εργανη και πήγαν να πάρουν το τεστ με την προϋπόθεση ότι ήταν δωρεάν και βρέθηκαν προ εκπλήξεως και το πλήρωσαν.

Αναμένουμε από την ηγεσία την άμεση αντιμετώπιση του θέματος να βγει κάποια διευκρινιστική ώστε να μπορούμε να προμηθευόμαστε τα self test δωρεάν από τα Φαρμακεία.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

.bloko.gr

Νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Το σχέδιο «ΆΡΓΟΣ» σε 18 ερωτήσεις

Το Σ/Ν το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο τον ριζικό ανασχεδιασμό της φιλοσοφίας διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού τους, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και εφαρμογής στείρωσης στο σύνολο του πληθυσμού τους. Παράλληλα εισάγει ένα πλήρες πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους και η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς. Από αυτό και μόνο το στοιχείο γίνεται ξεκάθαρο πόσους πολλούς συμπολίτες μας αφορά το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων και στον αστικό ιστό αλλά και στην περιφέρεια.

  1. Ποια ακριβώς θεωρούνται ζώα συντροφιάς και τι δεν ρυθμίζει το νομοσχέδιο;

Το σχέδιο νόμου αφορά τα ζώα συντροφιάς. Από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2016/429 ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται οι σκύλοι, οι γάτες, τα διακοσμητικά υδρόβια ζώα (είδη σε ενυδρείο, όπως ενδεικτικά τα χρυσόψαρα), τρωκτικά και κουνέλια και πτηνά που δεν προορίζονται για παραγωγή τροφίμων (ενδ. χάμστερ,.ινδικά χοιρίδια, καναρίνια, παπαγάλοι).

Δεν περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι όρνιθες, οι γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και ιπποειδή.

Ως εκ τούτου, οι αρμοδιότητες για τα υπόλοιπα ζώα (και προφανώς για τα παραγωγικά ζώα) και τη διαχείρισή τους παραμένουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  1. Γιατί αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών; Και για ποιο λόγο μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Όπως προκύπτει σαφώς από το νομοσχέδιο κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του προγράμματος των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι της χώρας. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο και την αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός.

Παρόλα αυτά, οριζόντιες πολιτικές που αφορούν τα θέματα υγείας των ζώων (ανεξαρτήτως αν είναι ζώα συντροφιάς ή όχι) και την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ζωονόσους παραμένουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά και τη διεθνή πρακτική.

Επί της ουσίας, χρειάζεται μια νέα αρχή η οποία θα επιλύει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και, κυρίως, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον συνεχούς αξιολόγησης του προγράμματος των ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα τονίζεται ότι άμεσα δρομολογούνται μέσω ΑΣΕΠ προσλήψεις νέων επιστημόνων στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τα θέματα των ζώων συντροφιάς.

  1. Διαβάζοντας τον νόμο, μοιάζει να υπάρχουν πολλά μητρώα και πολλές διαδικασίες. Μήπως αυτό δημιουργεί γραφειοκρατία και εν τέλει αποβεί εις βάρος των ζώων συντροφιάς;

Αντιθέτως, αξιοποιούνται πλήρως οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των ζώων συντροφιάς. Και αυτό αφορά και τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα. Δημιουργείται ένα νέο πλήρες πληροφοριακό σύστημα: Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ). Στο ΕΜΖΣ περιλαμβάνονται:

  • Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετεξέλιξη της ήδη υπάρχουσας βάσης δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτή τηρείται το σύνολο των δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων και γατών, μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα τους. Πλέον στο μητρώο θα καταγράφονται και τα ιατρικά και κλινικά δεδομένα των σκύλων και γατών ώστε αυτά να είναι άμεσα προσβάσιμα και από τον ιδιοκτήτη αλλά και από οποιονδήποτε κτηνίατρο σε όλη τη χώρα εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων. Στο μητρώο αυτό καταχωρίζονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη δημόσια εικόνα για τα φιλοζωικά σωματεία, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και το έργο που αυτά επιτελούν σε συνεργασία με τους δήμους. Απαραίτητο στοιχείο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχείρισης αδεσπότων και στο πρόγραμμα υιοθεσιών είναι η εγγραφή σε αυτό το μητρώο.

  • Μητρώο Καταφυγίων στο οποίο εγγράφονται όλα τα νομίμως λειτουργούντα καταφύγια σκύλων και γατών της χώρας. Εκεί καταχωρίζεται η ακριβής τοποθεσία τους, τα στοιχεία επικοινωνίας, ο υπεύθυνος διαχείρισής τους, καθώς και οι ώρες επισκέψεων από το κοινό. Καταφύγια μπορούν να λειτουργούν οι δήμοι, σύνδεσμοι δήμων, τα εγγεγραμμένα στο μητρώο φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες φιλόζωοι.
  • Μητρώο Εκτροφέων. Για πρώτη φορά γίνεται πλήρης καταγραφή των νομίμως λειτουργούντων εκτροφέων ώστε η δημόσια αυτή πληροφορία να είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να αγοράσει ζώο συντροφιάς από εκτροφέα, βάζοντας τέλος στο παράτυπο εμπόριο ζώων συντροφιάς.
  • Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ίσως το πιο σημαντικό μητρώο. Σε αυτό, όποιος θέλει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκύλο ή γάτα, μπορεί να επιλέξει όποιο θέλει από ένα καταφύγιο που λειτουργεί νόμιμα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διαδικασία υιοθεσίας και μια αδέσποτη γάτα ή σκύλος μπορεί να βρει μια φιλόξενη οικογένεια.
  • Πλατφόρμα εθελοντική αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς. Πολλές φορές ένας σκύλος ή γάτα έχει ανάγκη από αίμα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πάντα με βάση τις αρχές της κτηνιατρικής επιστήμης, δημιουργείται αυτό το μητρώο στο οποίο δηλώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εθελοντικά επιθυμούν να τα διαθέσουν για αιμοδοσία.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τον αριθμό των αδεσπότων που διαχειρίζεται κάθε δήμος, τον αριθμό των ζώων προς υιοθεσία και το ιστορικό υγείας κάθε ζώου.

  1. Και ποιοι έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς;

Όλοι όσους χρειάζεται για την επιτυχία του σχεδίου νόμου: Από τους δήμους και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών, τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), τους κτηνιάτρους της χώρας έως και τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς για τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αφού όλα τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο.

  1. Ας ξεκινήσουμε από τους αδέσποτους σκύλους και τις αδέσποτες γάτες. Πώς θα γίνει η διαχείρισή τους;

Το σχέδιο νόμου εισάγει μια σειρά σημαντικών καινοτομιών και επιτυγχάνει έναν εξορθολογισμό των διαδικασιών ώστε να γίνει μια ολιστική διαχείριση των αδέσποτων σκύλων και γατών. Ειδικότερα:

  • Υποχρεώνονται για πρώτη φορά οι δήμοι να έχουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, η συμμετοχή τους στην πλατφόρμα υιοθεσιών και η δημιουργία πλαισίου κινήτρων για τη φιλοζωία. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ή να είναι συμβεβλημένοι με καταφύγιο που λειτουργεί νόμιμα ώστε να φιλοξενούνται εκεί τα ζώα συντροφιάς.
  • Επιβεβαιώνεται ότι οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καταγραφή, σήμανση και στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όριά τους.
  • Μέσω του νέου προγράμματος «Άργος» χρηματοδοτείται η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού (όπως οχήματα περισυλλογής αδέσποτων) και η κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων.
  1. Σήμερα όμως πολλοί δήμοι έχουν αποτύχει στη διαχείριση. Πώς μπορούν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;

Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα ζητούμενα που επιλύει το παρόν σχέδιο νόμου. Εξασφαλίζει και τους απαραίτητους πόρους, διευκολύνει τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών και εξορθολογίζει τις διαδικασίες ώστε κανένας δήμος να μην έχει δικαιολογία για να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, για πρώτη φορά εισάγονται δείκτες απόδοσης, οι οποίοι είναι δημόσια αναρτημένοι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη λογοδοσία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλει σοβαρές (και χρηματικές) ποινές σε όσους δήμους δεν εφαρμόζουν αποτελεσματική διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

  1. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι φιλόζωοι ιδιώτες έχουν ρόλο στο νέο αυτό πρόγραμμα ή αποκλείεται η συνεισφορά τους;

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Οι φιλοζωικές οργανώσεις (οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο μητρώο) μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του νέου νόμου και να σημαίνουν και να στειρώνουν αδέσποτα ζώα σε συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους, εφόσον επιθυμούν να γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα ίδια. Εναλλακτικά (συμπεριλαμβανομένων και των φιλόζωων ιδιωτών), μπορούν και σε κτηνιάτρους της επιλογής τους εφόσον θέλουν να καλύψουν τα ίδια το κόστος, ακόμα και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τον οικείο δήμο. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ρητά τους δίνεται η δυνατότητα να περισυλλέγουν τα ίδια και να φροντίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους, θωρακίζοντας τον ρόλο και το έργο τους. Παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στην πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσιών, αναρτώντας αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ομοίως, και οι φιλόζωοι ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από τα δημοτικά προγράμματα στείρωσης και σήμανσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ προβλέπεται ρητά το δικαίωμά τους να φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να καταστούν άμεσα ανάδοχοι και, ακολούθως, ιδιοκτήτες τους, εφόσον το επιθυμούν, ακολουθώντας μια απλή και ξεκάθαρη διαδικασία.

Επιπλέον, θεσπίζεται ρητά η δυνατότητα να παρέχουν οι δήμοι ζωοτροφές και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία με τα οποία συνεργάζονται, ενώ για πρώτη φορά τα νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης από τον δήμο ή την περιφέρεια, όπως ακριβώς ισχύει και για άλλα σωματεία (αθλητικά, πολιτιστικά κτλ).

  1. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στον τύπο αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από καταφύγια, οι οποίες είναι πολύ σκληρές και δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του νέου νόμου. Πώς θα βοηθήσει ο νέος νόμος στο να εξαλειφθούν οι εικόνες αυτές;

Αυτή είναι ακριβώς η εικόνα η οποία δεν τιμά τον πολιτισμό μας. Πλέον εισάγονται επιπλέον κανόνες λειτουργίας, τους οποίους πρέπει να τηρούν τόσο τα δημοτικά όσο και τα μη δημοτικά καταφύγια. Κάθε καταφύγιο διατηρεί, προφανώς, την υποχρέωσή του να έχει κατάλληλες εγκαταστάσεις και συμβεβλημένο κτηνίατρο, ενώ πρέπει να διαθέτει και το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα και φροντίδα των ζώων, με 14ωρή, τουλάχιστον παρουσία ημερησίως. Ορίζονται υποχρεωτικά ώρες επισκέψεων στα καταφύγια, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους, όπως επίσης και η υποχρέωση τήρησης ενημερωμένης ιστοσελίδας, με όλες τις πληροφορίες για τα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά. Παράλληλα, το μητρώο καταφυγίων εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όλων (συμπεριλαμβανομένων των δήμων) όσοι λειτουργούν καταφύγια.

  1. Αν βρει ένα αδέσποτο ζώο (πχ μια γάτα) στο δρόμο ένας φιλόζωος μπορεί να το κρατήσει προσωρινά ή μόνιμα; Τι ακριβώς είναι ο θεσμός του αναδόχου;

Βεβαίως και μπορεί να το κρατήσει είτε προσωρινά (ως ανάδοχος) είτε μόνιμα (ως ιδιοκτήτης μετά από υιοθεσία), ενημερώνοντας, όμως, πρώτα, μέσω του δήμου του ή της φιλοζωικής ή του συμβεβλημένου με αυτούς κτηνιάτρου το ΕΜΖΣ. Όπως, επίσης, μπορεί να οριστεί ανάδοχος ενός ζώου που βρίσκεται σε καταφύγιο και να το φροντίζει μέχρι την υιοθεσία του. Ο ανάδοχος είναι μια σημαντική καινοτομία του νέου νόμου η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη διαβίωση του ζώου συντροφιάς μέχρι την υιοθεσία του. Επισημαίνεται ότι και οι ανάδοχοι δικαιούνται την παροχή ζωοτροφής και φαρμάκων από τους δήμους.

  1. Και με τα δεσποζόμενα ζώα τι γίνεται; Θα πρέπει όλοι να τα στειρώσουμε; Ακόμα και τον σκύλο, ο οποίος είναι σε ελεγχόμενο χώρο;

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων προέρχεται από ανεπιθύμητες (κυρίως) γέννες δεσποζόμενων ζώων. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα δεσποζόμενου ζώου να μεριμνά για την σήμανσή του και τη στείρωσή του. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο για την έναρξη της υποχρεωτικής στείρωσης και επιπλέον ένα ακόμη έτος για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράλειψης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, να μεταθέτει τις ημερομηνίες αυτές, να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων συντροφιάς ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ή να θεσπίζει ανώτατο αριθμό γεννών ανά δεσποζόμενο ζώο.

Αυτό πρακτικά γίνεται για να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το σύνολο των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, να εφαρμοστεί η νέα φιλοσοφία του νόμου (αυστηροποίηση εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς ή κακοποίησης) και να αξιολογηθεί σε σταθερή βάση από την ειδική επιτροπή παρακολούθησής του.

  1. Τελικά έκανε πίσω η κυβέρνηση με την υποχρεωτική στείρωση;

Όχι, αυτό που έκανε και κάνει η κυβέρνηση είναι να προτάξει τη νέα φιλοσοφία του νόμου, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεσοπρόθεσμα να γίνει η αξιολόγηση της πορείας του.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι δήμοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

  1. Μήπως με τις υιοθεσίες εντός και εκτός Ελλάδας νομιμοποιείται το «παράνομο εμπόριο ζώων» όπως ισχυρίζονται κάποιοι;

Η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια. Ρητά, δε, αναφέρεται ότι για υιοθεσίες πλην των εξόδων διατροφής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (και αυτό εφόσον το επιθυμεί ο δήμος ή η φιλοζωική) απαγορεύεται η καταβολή οποιαδήποτε αντιτίμου.

Ειδικά για τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, η ενωσιακή νομοθεσία καθορίζει ρητά τις υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους (Kανονισμός 2016/429 – Μέρος VI με ισχύ από 21.4.2021). Με τις διαδικασίες που καθιερώνονται διασφαλίζεται η συμμόρφωση της χώρας μας με αυτές.

Τέλος, είναι σημαντική η καθιέρωση του μητρώου εκτροφέων, όπου οι επαγγελματίες εκτροφείς καταχωρούνται, αποκλείοντας όσους επιτήδειους προβαίνουν σε παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, ενώ πλέον απαγορεύεται η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε pet shop.

  1. Τι ποινές έχει κάποιος που παρατάει σε έναν κάδο απορριμμάτων νεογέννητο ζώο συντροφιάς ή θανατώνει κάποιο ζώο;

Το νέο σχέδιο νόμου, αφενός, αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας, και, αφετέρου, τον διευρύνει, καθώς πλέον θεωρείται κακοποίηση και τιμωρείται ως κακούργημα και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση έκανε κακούργημα τον φόνο και τον βασανισμό του ζώου (νόμος 4745/2020). Οι απειλούμενες ποινές για τη θανάτωση, αλλά και για την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, συνεπώς, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.00 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, για να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, θεσπίζεται ειδική διαδικασία για όποιον ιδιοκτήτη θέλει να παραδώσει το ζώο συντροφιάς του, με υποχρεωτική προηγούμενη ανάρτηση αγγελίας στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.

  1. Και πώς μπορεί να εντοπιστεί κάποιος που εγκαταλείπει το ζώο του;

Εκτός από την διερεύνηση του αδικήματος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προβλέπεται ότι μόλις είναι διαθέσιμη και προσιτή οικονομικά η σχετική τεχνολογία, θα μπορούν να εντοπίζονται από γενετικό υλικό των εγκαταλελειμμένων ζώων και τη διασταύρωσή τους με το αντίστοιχο υλικό των θηλυκών γεννητόρων.

  1. Και αυτοί που βάζουν φόλες; Τι ποινές έχουν;

Η δηλητηρίαση του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

  1. Τι ακριβώς είναι το μητρώο παραβατών;

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κακοποίησης ζώων δεν εξαντλείται στην αυστηροποίηση των κυρώσεων. Εισάγουμε μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να κρατήσουμε μακριά από τα ζώα ανθρώπους αποδεδειγμένα επικίνδυνους. Το μητρώο παραβατών. Όποιος έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη για κακοποίηση ζώου συντροφιάς δεν μπορεί να οριστεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να απασχολείται, εθελοντικά ή με αμοιβή, σε αντικείμενο σχετικό με ζώα.

  1. Τι άλλες καινοτομίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο;

Μερικές επιπλέον καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, οι οποίες αποσκοπούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κουλτούρας φιλοζωίας μας και στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, είναι οι εξής:

  • Ο Συνήγορος του Πολίτη ρητά μπορεί να επιλαμβάνεται σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων(και φυσικά με τα ζώα συντροφιάς)
  • Εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας σχετικά με τη φιλοζωία και την ευζωία των ζώων
  • Ειδική γραμμή και εφαρμογή υποδοχής καταγγελιών για κακοποίηση ζώων. Οι καταγγελίες αυτές τίθενται υπόψη των ελεγκτικών αρχών.
  • Ρητή πρόβλεψη ίδρυσης και λειτουργίας περιφραγμένων πάρκων σκύλων από τους δήμους
  • Πρόβλεψη λειτουργίας κοιμητηρίων και νεκροταφείων σκύλων και από τους δήμους
  • newsbomb.gr/