Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ:Όταν δεν έχεις πολιτικό αποτύπωμα η μόνη καταφυγη είναι η συκοφαντια και το ψέμα. Ευτυχώς βέβαια έχει κοντά πόδια. Τα υπόλοιπα αύριο...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

 Όταν δεν έχεις πολιτικό αποτύπωμα η μόνη καταφυγη είναι η συκοφαντια και το ψέμα. Ευτυχώς βέβαια έχει κοντά πόδια. Τα υπόλοιπα αύριο...

Αυτά είναι τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες

Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος καμία τελεσίδικη πράξη, καμία νόμιμη διοικητική πράξη δεν χάνει την ισχύ της

Εάν μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση χαρακτηριστεί δασική, δεν δεσμεύεται. Παραμένει ιδιωτική – γεγονός που δεν επηρεάζει τη χρήση της σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Την ίδια ώρα, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος νέος σχεδιασμός. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών (για την οποία προς το παρόν δεν πρόκειται να δοθεί παράταση) σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων τουλάχιστον 80 χρόνων από την έλλειψη δασικών χαρτών.

Ο δημοσιογράφος Προκόπης Γιόγιακας παρουσίασε στην εφημερίδα “Τα Νέα” τον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με αυτόν, καμία τελεσίδικη πράξη, καμία νόμιμη διοικητική πράξη, δεν χάνει την ισχύ της από τους δασικούς χάρτες. Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας ελαιώνας εμφανίζεται στην ανάρτηση του οικείου δασικού χάρτη ως δάσος, η δασική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οφείλει να προβεί σε διόρθωση. Αν δεν γίνει, θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να γίνεται – ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης. Αντιστοίχως, κάθε πολίτης μπορεί να επικαλεστεί, και μάλιστα ατελώς, χωρίς να πληρώσει κανένα παράβολο, τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος και να γίνει αντίστοιχα διόρθωση. Το ίδιο ισχύει και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν ατελώς στην υποβολή αντιρρήσεων.

Μέτρα έως τον Ιούνιο

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία πρέπει έως τον ερχόμενο Ιούνιο να καταλήξει σε μέτρα για την επίλυση του ζητήματος των δασικών χαρτιών το οποίο παραμένει εδώ και δεκαετίες άλυτο στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ολοκληρωμένους  δασικούς χάρτες, δασολόγιο και κτηματολόγιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απροστάτευτα δάση και απροστάτευτα νόμιμα συμφέροντα ιδιοκτητών γης. Σημειώνεται πως από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν η διευθέτηση της έννοιας του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων και γης, αλλά έπρεπε να φθάσουμε στο 2015 (και το τρίτο μνημόνιο) για να τεθεί ως προαπαιτούμενο και υποχρέωση της χώρας η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα δεκαετιών που ανακύπτουν με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών και εγγυάται ότι με την ολοκλήρωση του πολύπλοκου και δύσκολου αυτού έργου θα προστατευθούν πλήρως τα δάση και τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Αμυράς.

Τα τρία μεγάλα προβλήματα

Από τις έως τώρα αναρτήσεις των δασικών χαρτών προέκυψαν τρία προβλήματα:

  1. Οι δασωμένοι αγροί, δηλαδή οι αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.
  2. Οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους.
  3. Η ιδιομορφία της ύπαρξης ή μη του «τεκμηρίου ιδιοκτησίας γης υπέρ του Δημοσίου» (άρθρο 62 Ν. 998/1979).

Και ο κατάλογος των προβλημάτων συμπληρώνεται με τους οικισμούς (αυθαίρετοι ή μη) σε δάση, τον ορισμό των βοσκήσιμων γαιών και μη, αλλά και τη μη ενσωμάτωση του Ιταλικού Κτηματολογίου που ισχύει για τα Δωδεκάνησα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στην Κρήτη, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην Ανατολική και Δυτική Μάνη δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Για τις περιοχές αυτές επίκειται, όπως προαναφέρθηκε, νέος σχεδιασμός.

Τι προβλέπεται για:

  1. Αγροτικές εκτάσεις:
    Χρησιμοποιούνται κανονικά αν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών.
  2. Εκχερσωμένες εκτάσεις:
    Οταν η εκχέρσωση συνοδεύεται από διοικητική πράξη, τελεί σε νόμιμη αλλαγή χρήσης, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της έκτασης.
    Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα προσδιοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες.
  3. Δασωμένους αγρούς:
    Γίνεται προσπάθεια για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης του χαρακτήρα τους.
  4. Χορτολιβαδικές εκτάσεις:
    Τα φρύγανα (μικρά φυτά) δεν προσδιορίζουν δασικό χαρακτήρα σε έκταση, σύμφωνα με το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.
    Ο σχεδιασμός του Περιβάλλοντος αποβλέπει το ίδιο να ισχύει και για τους ασπάλαθους (φυτά μεσογειακής χλωρίδας).

Κατά τη διάρκεια της ανάρτησης των δασικών χαρτών:

  • Τι ισχύει για τις οικοδομικές άδειες και επενδύσεις:
    Εως τώρα για οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα ο πολίτης έπρεπε να υποβάλει αίτηση για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και η αναμονή ήταν από τρία έως πέντε έτη.
    Σήμερα, με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, αρκεί η βεβαίωση του μηχανικού πως το απλό απόσπασμα του δασικού χάρτη φέρει τον χαρακτηρισμό «ΑΑ», το οποίο κατατίθεται στη υπηρεσία δόμησης του οικείου δήμου και εκδίδεται η οικοδομική άδεια.
    Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση.
  • Τι ισχύει για επιδοτήσεις κτηνοτρόφων και αγροτών:
    Καμία αλλαγή στις επιδοτήσεις δεν επιφέρει η ανάρτηση του δασικού χάρτη.
    Το ίδιο ισχύει και για τη βοσκή, η οποία αποτελεί επιτρεπόμενη χρήση εντός των δασών – με εξαίρεση τα δάση που τελούν υπό ειδική προστασία (διαδικασία αναδάσωσης κ.ά.).

Εφημερίδα “Τα Νέα”

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ '21




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ '21
Παπαδιάνικα, 3 Μαρτίου 2021
Κύριε Περιφερειάρχη
Μετά την απάντησή σας στην τελευταία μου επιστολή σχετικά με το θεσμικό μου ρόλο στη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι προφανής η διάσταση των μεταξύ μας απόψεων ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, πρόθεση μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου και Προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ήταν η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων σε κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης καθώς το θεωρούσα ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας στη Γνωμοδοτική Επιτροπή αναγνωρίζω ως μεγαλύτερη μου κατάκτηση ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε αρμονικά τόσο με τα πρόσωπα εκτός παρατάξεων, όσο και με τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής αρχής και της αντιπολίτευσης.
Καταβλήθηκε από κοινού προσπάθεια να παραμερίσουμε διαφορές και διαφωνίες και να συμμετέχουμε ισότιμα σε ένα δημιουργικό διάλογο προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του τεράστιου ρόλου της Πελοποννήσου στην Εθνική Παλιγγενεσία.
Προβληματίστηκα πολλές φορές αναφορικά με την υποστελέχωση του εγχειρήματος όπως και από την έλλειψη ανταπόκρισης σε σειρά αιτημάτων και επιστολών μου. Συνέχισα όμως καθώς από άποψη χαρακτήρα είμαι άνθρωπος που δεν εγκαταλείπει ότι αναλαμβάνει έχοντας την πεποίθηση ότι στην πορεία θα εισακουστεί μέρος των προτάσεων μου όπως και αυτών της γνωμοδοτικής και θα υλοποιηθεί ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα δράσεων γύρω από το σημαντικό χρονικό αυτό ορόσημο για την Πελοπόννησο.
Μετα λύπης μου διαπιστώνω ότι έχουμε μεν προγραμματίσει κάποιες αξιόλογες δράσεις αλλά όχι όλες αυτές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί από τη σύσταση της Επιτροπής και κατά την ψήφιση της προγραμματικής για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η απόφαση σας να μη συνεχιστεί η κατασκευή ιστοσελίδας για τις επετειακές εκδηλώσεις ενώ έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτού η Επιτροπή, ενώ έχουμε αναθέσει το εγχείρημα σε ειδικούς (με δική σας έγκριση) και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει κόπο και χρόνο τόσο εγώ προσωπικά όσο και εθελοντές που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ήρθε να προστεθεί σε σειρά γεγονότων ως το επιστέγασμα της μεταξύ μας διαφορετικής αντίληψης και ιεράρχησης στόχων και δράσεων.
Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης της θέσης μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου έλαβα την απόφαση να αποχωρήσω κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσω.
Η πολιτική συνίσταται για μένα σε ένα διαρκή αγώνα πίστης και συνέπειας λόγων και έργων και όχι σε μια ματαιόδοξη προσπάθεια διατήρησης τίτλων και αξιωμάτων.
Συνεπώς θεωρώ χρέος μου δεδομένου ότι έφτασαν σε ικανό σημείο υλοποίησης όλα όσα είχαν τη θετική έγκριση της Επιτροπής να υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση της Εντεταλμένης Συμβούλου ούτως ώστε ο διάδοχος μου να διαθέτει επαρκή περιθώρια δράσης.
Σας ευχαριστώ,
Μαργαρίτα Σπυριδάκου

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΟΥ:Μήπως είναι ώρα , ΠΡΙΝ προχωρούν τέτοιες, δυνητικά διχαστικές αποφάσεις να γίνεται μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και να αναζητούνται συνθέσεις απόψεων και συμφωνία;

Σε σχεση με την συζητηση στο Δημο Κυθηρων για τον κανινσιμο στο Παζαρι του Ποταμου

Στην επικειμένη Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κυθήρων γίνεται εισήγηση από τον Δήμαρχο για την υπερψήφιση κανονισμού για το (400 ετών) παζάρι του Ποταμού Κυθήρων. Είναι σωστό να υπάρξει κανονισμός, είναι και απαίτηση του Νόμου (4191/2017) και μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση του. Αλλά πρέπει να γίνει με αυτήν ακριβώς τη λογική, να συμβάλλει στην βελτίωση και ισχυροποίησή του , όχι να το υπονομεύσει
Πιστεύω ότι οι Κυθήριοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μας, περιμένουν από το Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή, να κάνουν ότι είναι δυνατόν, παραμένοντας στα πλαίσια του Νόμου, να ενισχύσουν την κρίσιμη αυτή παραδοσιακή δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, να στηριχτούν σε αποφάσεις του Υπουργείου Εμπορίου που αντανακλούν τον ιδιότυπο χαρακτήρα του παζαριού του Ποταμού όπως έχει αποτυπωθεί στο Διάταγμα (ΦΕΚ 61/12-04-1927, Τεύχος Α΄) και να προστατέψουν τις δραστηριότητές του (π.χ. να διατηρήσουν την πώληση νωπών προϊόντων διατροφής (πράγμα που από την πρόταση ευτυχώς γίνεται σεβαστό με βάση το με αρ. πρωτ. 45373-26/04/2018 απαντητικό έγγραφο προς το Δήμο Κυθήρων, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης )
Όπως κατά τα άλλα η πρόταση απειλεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το παζάρι (περιλαμβανομένης και της πιθανότητας μεταφοράς του !) Και σαν τέτοια, πιστεύω απειλεί να παρασύρει και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας του παζαριού, περιλαμβανομένων των καταστημάτων, με επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας των Κυθήρων για την οποία το παζάρι του Ποταμού αποτελεί για αιώνες κομβικό σημείο.
Αντί άλλης αιτιολόγησης της σημασίας του, ίσως πιο αποκαλυπτικό είναι το video του Δημήτρη του Μαρκέλλου που είμαι σίγουρος πολλοί έχουν δει στο YouTube. Αξίζει της προσοχής η ευρύτητα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρω από το παζάρι, οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μορφής για να αντιληφθεί κάνεις τι απειλείται
Δεν σκοπεύω να κάνω «δίκη προθέσεων» στο γιατί γίνεται μια τέτοια πρόταση. Με καλύπτει απόλυτα η κριτική από τον Μανό, τον Δημήτρη και τον Γιώργο (την δημοτική παράταξη «Κύθηρα - Μένουμε εδώ»).
Πιστεύω η εναλλακτική πρόταση του «Μένουμε Εδώ» είναι η προσέγγιση που χρειάζεται το νησί μας. Μια προσέγγιση που θα δημιουργεί και θα ισχυροποιεί το παζάρι προς όφελος όλου του νησιού. Που αναγνωρίζει και θα στηρίζει, κάθε δημιουργική δραστηριότητα και προστιθέμενη αξία στο νησί μας. Ώστε αυτή να στηρίζεται και να αναπτύσσεται και ιδανικά να φέρει και άλλο δημιουργικό κόσμο στο νησί μας και να γεννήσει και νέες δραστηριότητες .
Γιατί το Παζάρι του Ποταμού έχει διατηρηθεί για 400 χρόνια επειδή ακριβώς είχε την δυνατότητα να αναγεννάτε και να ενσωματώνει νέες δραστηριότητες στη δράση του. Περιλαμβανομένων και των δράσεων των καταστημάτων γραφείων κλπ. που βέβαια είναι ανοιχτά τις Κυριακές
Θέλω να ελπίζω ότι η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη θα το ξανασκεφτεί. Και να κάνουν μια πραγματικά ευρεία συζήτηση, περιλαμβανομένης και δια ζώσης συζητήσεις (πραγματικές ή διαδικτυακές) με όλους
Ελπίζω η κυρίαρχη παράταξη της Δημοτικής αρχής να στήσει «ευήκοον οξύς» και να «συνθέσει» αντί να χωρίσει. Διαφορετικά, μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα διαμορφωθούν μέσα στο νησί μας εκείνες οι δυναμικές που θα επιτρέψουν στον Τσιριγώτικο λαό να υπερασπίσει αποτελεσματικά τις παραδόσεις του, να καταργήσει ένα κακό κανονισμό και να θεσπίσει άλλον που θα τις σέβεται
ΥΓ 1.
Σε σχέση με τα είδη χειροτεχνίας, που έχουν για πάνω από 20 χρόνια γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του παζαριού
Ο Νόμος 4197 προβλέπει (αρθρο 45)
«Άρθρο 45
Διάθεση έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης
1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δημιουργούν έργα τέχνης, καλλιτεχνήματα, χειροτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης, αποκλειστικά δικής τους, καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορούν να διαθέτουν τα έργα τους υπαιθρίως, εφόσον λάβουν διοικητική άδεια. Δικαιούχοι σχετικών αδειών είναι επίσης Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) για τη διάθεση αποκλειστικά έργων ιδίας παραγωγής των μελών τους….»
Γιατί η πρόταση της πλειοψηφίας τους αποκλείει ; Δεν είναι τόνωση για την οικονομική δραστηριότητα (υπό της προϋποθέσεις το νόμου για φορολογική κλπ. συμμόρφωση φυσικά)
ΥΓ2. Παραθέτω την απόφαση της Νομαρχίας του 1955. Πέρα από την ιστορική της αξία, δείχνει και πια είναι η βάση. Που πρέπει να σεβόμαστε
ΥΓ3. Δυστυχώς έχουμε απανωτές περιπτώσεις που η Δημοτική πλειοψηφία η όργανα της επιλογής της εμφανίζονται να βρίσκονται απέναντι στις διαθέσεις του κόσμου (βλ. πρόσφατα την μάλλον ατυχή περίπτωση με τις ενοικιάσεις της ΕΕΚΠΑ). Προσωπικά εμένα αυτό με στενοχωρεί πολύ. Μήπως είναι ώρα , ΠΡΙΝ προχωρούν τέτοιες, δυνητικά διχαστικές αποφάσεις να γίνεται μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και να αναζητούνται συνθέσεις απόψεων και συμφωνία; Εγώ προσωπικά θα χειροκροτήσω και τον Δήμαρχο (όπως έχω κάνει πολλές φορές επικροτώντας πολλά σημεία της δράσης του π.χ ανακύκλωση, έργα κλπ) και όλους αν κινηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση


Νίκος Φίλης για το πρόσφατο κύμα λογοκρισίας στο facebook


Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Φίλη

Νίκος Φίλης
για το πρόσφατο κύμα λογοκρισίας στο facebook
Το facebook, τυπικά πλατφόρμα κοινωνικής συζήτησης, αποτελεί εκ των πραγμάτων και Μέσο Ενημέρωσης. Έστω και αν δεν έχει την τυπική του οργάνωση και μορφή. Σε μεγάλο μέρος οι αναρτήσεις από δημόσια πρόσωπα ή απλούς πολίτες, περιέχουν ειδήσεις και σχολιασμό από την κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή, από την κοινωνία και τον χώρο εργασίας, από συλλογικότητες κλπ. Επειδή δε η θέση του ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα είναι κυρίαρχη (λίγο απέχει από το μονοπώλιο) η συμβολή του στη διαμόρφωση γνώμης και κοινωνικής στάσης είναι βαρύνουσα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν εγγυήσεις αντικειμενικότητας και τήρησης κανόνων δεοντολογίας. Κάθε άλλο: κανείς στην εταιρία που το διαχειρίζεται δεν λογοδοτεί στην κοινωνία και στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και μπορεί το εν λόγω Μέσο να μην έχει γραφεία με συντάκτες και αρχισυντάκτες, δεν παύει όμως να διοικείται από ανθρώπους με πολιτικές απόψεις και προκαταλήψεις και πιθανότατα με σχέσεις και εξαρτήσεις από πολιτικά κέντρα. Έγινε αυτές τις μέρες παραπάνω από αντιληπτό, καθώς ξεδιπλώθηκε μια μαζική εκστρατεία πολιτικής λογοκρισίας στις αναρτήσεις που καλούσαν σε συμπαράσταση στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.
Είναι εξοργιστικό: οι διαχειριστές του facebook έχουν λογοκρίνει κείμενα που υπογράφουν προσωπικότητες του νομικού και ακαδημαϊκού χώρου, τοποθετήσεις και σχόλια καθηγητών πανεπιστημίου (πχ. με ιστορικές αναφορές στην απεργία πείνας) και -το πιο εξωφρενικό- έχουν κατεβάσει αναρτήσεις επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, με φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης! Αν είναι δυνατόν! Αυτό δεν είχε μπορέσει να το επιβάλει στον ελεγχόμενο Τύπο που κάλυπτε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ούτε η χούντα!
Και η αιτιολόγησή τους; Σε σχετική ερώτηση της Αυγής, η ελληνική εταιρία διαχείρισης του facebook απάντησε: «Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».
Ώστε λοιπόν, σύμφωνα με τους απίθανους, ανώνυμους και χωρίς ταχυδρομική διεύθυνση λογοκριτές του facebook, η έκφραση συμπαράστασης στο νόμιμο αίτημα του φυλακισμένου απεργού πείνας, αποτελεί... επιδοκιμασία και υποστήριξη των ενεργειών του ως μέλος της οργάνωσης, πριν συλληφθεί και καταδικαστεί! Πλήρες το «πακέτο» της επίσημης κυβερνητικής προπαγάνδας των ημερών, με όλα τα στοιχεία της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης. Σαν να ακούει κανείς τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στις τηλεοράσεις! Όσοι συμφωνούν βέβαια με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα, μπορούν να «αναρτούν» την άποψή τους ελεύθερα. Στους υπόλοιπους δίδεται η χάρις των… «ουδέτερων τοποθετήσεων»!
Το πρόβλημα πάει πέρα από την τωρινή εκστρατεία λογοκρισίας. Αφορά τη δυνατότητα μιας εταιρίας με τόσο περίοπτη θέση, να λογοκρίνει χωρίς περιορισμούς, χωρίς κανόνες δεοντολογίας, και χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, σε κανένα θεσμό της Δημοκρατίας. Γιατί είναι σαφές: ενώ οι αόρατοι εκπρόσωποί του facebook μιλούν διαρκώς για τη δήθεν «κοινότητα» των μελών του, τα μέλη της «κοινότητας» δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε μια Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να προστατευθούν όταν η δυνατότητα έκφρασης γνώμης βιάζεται και καταστέλλεται βάναυσα και αδικαιολόγητα.
Το θέμα έχει και άλλες πλευρές, που δεν καλύπτονται εύκολα σε ένα σύντομο κείμενο. Πρέπει όμως να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος στην κοινωνία και στη Βουλή για το γεγονός ότι στο facebook (το οποίο κερδίζει καθημερινά και στην Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ από διαφημίσεις και «προωθήσεις»), έχει εκχωρηθεί μια πλατιά και ανεξέλεγκτη πολιτική εξουσία, φαινόμενο του οποίου βιώνουμε αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις -και στο μέλλον σίγουρα χειρότερες.
Επείγουσα προτεραιότητα, να αποκτήσει ο πολίτης τη θεσμική δυνατότητα απόκρουσης της αυθαίρετης λογοκρισίας.

Νίνα Γ. Κασιμάτη:200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 φέτος.

 

Είναι ωραίο να κατάγεσαι και να έχεις μεγαλώσει στα Ταμπούρια.
Σαν σήμερα ξεκινούσε η άνιση, αλλά νικηφόρα, μάχη του Κερατσινίου (4-5 Μαρτίου 1827), κατά την οποίαν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έστησε πρόχειρα οχυρώματα, τα λεγόμενα «ταμπούρια» όθεν το τοπωνύμιο της περιοχής μας, και απέκρουσε με τους άντρες του τον Κιουταχή και το στράτευμά του 6.000 ανδρών που ήθελαν να προελάσουν και να καταλάβουν την Ακρόπολη. Η πολιορκία της Ακρόπολης, που είχε ξεκινήσει από το 1826 (βλ. πίνακα Θεόφιλου) αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στο πλαίσιο του αγώνα για την ανεξαρτησία μας. Το σχέδιο του Καραϊσκάκη στην Αττική προέβλεπε αποκλεισμό του Κιουταχή, ώστε να υποχρεωθεί να λύσει την πολιορκία της Ακρόπολης λόγω έλλειψης τροφίμων και πολεμοφοδίων. Οι επιτυχίες των ελληνικών στρατευμάτων στο Κερατσίνι και την Καστέλλα εντάσσονταν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Τόσο από στρατηγικής όσο και από διπλωματικής άποψης, η απελευθέρωση της Αθήνας βάραινε στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, για την προώθηση του αιτήματος για ανεξαρτησία και την εξασφάλιση διεθνούς στήριξης. Από τα κάτω, από το Κερατσίνι...
Δίπλα απο τον Αη Γιώργη υπάρχει ακόμη το μικρό εκκλησάκι που προσευχήθηκε ο Καραϊσκακης πριν από αυτή τη μάχη. Είναι και αυτό το στιγμιότυπο κομμάτι της Ιστορίας μας και συστατικό του φρονήματος του Καραϊσκάκη και των επαναστατημένων Ελλήνων.
Κι έχουμε χρέος να το διατηρούμε ζωντανό.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ:6 χρόνια δίχως τον δικό μας Μανόλη ......(Μανόλης Στάθης Σπιθέας)

6 χρόνια δίχως τον δικό μας Μανόλη ......(Μανόλης Στάθης Σπιθέας)

Ξαφνικά η σιωπή είναι εχθρός και το «γιατί» μία λέξη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντα θα κάνει τα μάτια να βουρκώνουν...
Είναι τρομερά δύσκολο και ούτε είχα φανταστεί, ότι θα έφτανε μία τέτοια στιγμή που θα έπρεπε να γράψω για έναν άνθρωπο που συνδέθηκα στενά μαζί του σε μία αληθινή φιλία, σε μία πολύτιμη συνεργασία, που πορεύτηκα και θα συνεχίζω να πορεύομαι μέσα από μνήμες και αμέτρητες συζητήσεις, που ταυτίστηκα και θα συνεχίζω να ταυτίζομαι μέσα από ιδέες και σκέψεις με απόλυτη αφοσίωση.
Έζησε χωρίς να προσποιείται, αγάπησε χωρίς να εξαρτάται, άκουγε χωρίς να δυσανασχετεί, μιλούσε χωρίς να προσβάλλει. Ήταν επιεικής για τους άλλους αλλά ταυτόχρονα απαιτητικός και αυστηρός για τον εαυτό του.
Σωστός οικογενειάρχης, πιστός και αληθινός φίλος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σεμνός, έντιμος που με τον καλό του λόγο και το χαμόγελο έδινε μια άλλη διάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις. Ανήσυχο πνεύμα, ατίθαση ψυχή δεν επαναπαυόταν ποτέ, έψαχνε πάντα να βρει πράγματα να δημιουργήσει. Αγωνιστής και ασυμβίβαστος ως την τελευταία του στιγμή. Η ενασχόλησή του με τα κοινά δεν ήταν καριέρα, ούτε μέσον ανάδειξης και πλούτου. Πιστός σε αρχές και αξίες, που χτίζουν σχέσεις ζωής. Δεν επέτρεψε ποτέ στις αντίθετες ιδεολογίες να φέρουν προβλήματα στις φιλίες του. Αυτό ήταν και ένα από τα χαρακτηριστικά του, που τον έκανε κοινά αποδεχτό στον κόσμο της πολιτικής και όχι μόνο. Είχε σεβασμό από πολιτικούς και ανθρώπους ανεξαρτήτων αντιλήψεων. Το έχω ξαναπεί, ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε καλά να διδάσκει πολιτικό πολιτισμό. Υπήρξε πάντοτε ξεκάθαρος και είχε μια μοναδική σχέση με την εντιμότητα, την αλήθεια και την ειλικρίνεια.
Υπήρξε ένας ευπρεπής συνοδοιπόρος αλλά και ένας ευπρεπής αντίπαλος.
Έδωσε πολλά με ψυχή και αγάπη για τον άνθρωπο γνωστό ή άγνωστο, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, για τα δικά του Κύθηρα, όπως έλεγε…
Βαθύς γνώστης των προβλημάτων, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι και να μην σκεφτεί το Τσιρίγο και να το καταγράψει...
Η φυσική του σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς το μέγεθος του έργου και της προσωπικότητας του, το εύρος των αισθημάτων του και το περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής του.
Εμείς όμως υπήρξαμε τυχεροί που ζήσαμε κοντά του ως συμπατριώτες, φίλοι, συνεργάτες και συνοδοιπόροι.
Τον ευχαριστούμε για αυτό και ζητούμε συγνώμη γιατί ακόμη και τώρα μας διαφεύγει όλο το μέγεθός του.


ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ¨rapit tests¨ΣΕ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΡΕΙΧΙΑ


 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΙ, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ.


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΙ,

10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ.
Οι οικογένειες των Καλλίνικων είναι γνωστές από παλαιοτάτων χρόνων στο χωριό μας, η πορεία τους όμως μέσα στα έτη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Έως και τα τέλη του 19ου αιώνα το "Καλλίνικος" υπήρχε ως παρωνύμιο ενός κλάδου των Παυλάκιδων. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε εδραιώθηκε σαν επίθετο, αλλά γνωρίζουμε καλά τον εμπνευστή αυτής της κίνησης.
Το 1851 γεννιέται στο χωριό μας ο μετέπειτα πατήρ Κοσμάς που ήταν γιος του Ιερέως Γεωργίου Παυλάκη (1828-1876) και της πρεσβυτέρας Φωτεινής Γ. Παυλάκη (1831-1914). Ο πατήρ Κοσμάς ήταν γόνος πολυμελούς οικογένειας και διακρινόταν από μικρός για την ευστροφία του και την εγρήγορση του. Σε νεαρή ηλικία νυμφεύθηκε την σύζυγό του Ελένη το γένος Δαρμάρου κατά πληροφορίες από τον Μυλοπόταμο και μαζί της δημιούργησε οικογένεια. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Κωνσταντίνο Στρατούλη και διηκόνισε θεαρέστως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Ελεούσης Φρατσίων αλλά και επικουρικά στον Άγιο Χαράλαμπο. Το πνευματικό του έργο ήταν τεράστιο αφού ανακαίνισε τον Ναό της Παναγίας εκ βάθρων, του οποίου παράλληλα υπήρξε και ο τελευταίος νοικοκύρης και ταυτόχρονα τελευταίος ιερέας της ιερατικής του οικογένειας. Το 1914 η παπαδιά του Ελένη κοιμήθηκε σε πρόωρη σχετικά ηλικία και έκτοτε κάποια από τα παιδιά του μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Στις 6 Μαρτίου 1921 απήλθε του βίου ειρηνικά, απολαμβάνοντας την θαλπωρή και την φροντίδα των εν Ελλάδι τέκνων του και ετάφη όπισθεν του Ιερού Βήματος της Παναγίας Ελεούσης.
Ο παπά Κοσμάς στην πορεία της ιερατικής του διακονίας διακρινόταν για την πνευματικότητα και την αυστηρότητά του και ήταν ο πρώτος που παρακίνησε τους συγγενείς του να υπογραφούν ως Καλλίνικοι κι όχι πλέον ως Παυλάκιδες.
Τα παιδιά του μπολιασμένα με τις αρετές του γέροντα έδειξαν μεγάλη προκοπή όπου γης με την σκληρή δουλειά τους και την επιμονή τους, (πράγμα για το οποίο είναι φημισμένοι μέχρι και σήμερα οι Καλλίνικοι όπου γης). Σε αυτά οφείλονται μεγάλες δωρεές τόσο αφανείς όσο και εμφανείς ενώ στην μνήμη του πατέρα τους δαπάνησαν χρήματα για το κομψότατο βήμα της Παναγίας, για τον δεσποτικό θρόνο του ίδιου ναού και για την ανέγερση του μαρμάρινου τέμπλου.
Ενώ οι γενιές των Καλλίνικων προχωρούσαν και επιδείκνυαν τον ίδιο ζήλο για ζωή και δημιουργία, μόλις τον Μάιο του 1991 ξεπήδησε μια όμοια σε πολλά προσωπικότητα με εκείνη του παπά Κοσμά και ήταν του τρισεγγονού του Δημήτρη-Εφραίμ. Ο νεαρός ήταν πάντοτε διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Πάντα κοντά σε όλους και ταυτόχρονα πάντα ευχάριστα βυθισμένος στην μοναξιά του την οποία και φαίνεται να απολάμβανε. Ο Δημήτρης ήταν ένα γλυκύτατο παιδί, δοτικό, με βαθιά πνευματικά χαρίσματα και μια καρδιά που μπορούσε ο καθένας να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της. Μεγαλώνοντας κοντά στον πατέρα του και πολύ σεβαστό μας Παναγιώτη Γ. Καλλίνικο, έμαθε να εργάζεται σκληρά και να ζει με αυτάρκια. Υπήρξε εμπλουτισμένος με πολλές αρετές αφού με ό,τι καταπιανόταν το έφερνε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Τον διέκρινε η μεγάλη του αγάπη για το χωριό του και η όρεξη του να δημιουργήσει προς όφελος όλων των χωριανών του, μια ακόμα απόδειξη πως ήταν ποτισμένος με τα ήθη του παππού του πατρός Κοσμά. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Συλλόγου μας κάνοντας μεγάλα όνειρα για ένα καλύτερο χωριό. Προσιτός και πράος εκεί που έπρεπε και αυστηρός σε εκείνους που δημιουργούσαν προβλήματα στο γενικό σύνολο. Ήταν άνθρωπος που δεν έκρυβε λόγια επιβραβεύοντας το ορθό και κατέκρινε το άδικο. Εμείς ως παιδιά πολλάκις λανθάναμε μαζί του, αφήνοντάς τον ενίοτε στο περιθώριο για αυτές τους τις ιδιαιτερότητες, αλλά ο ίδιος ήταν πάντα εκεί να συγχωρεί και να προχωράει παρακάτω σαν να μην προσβλήθηκε ποτέ από τον σκληρό μας λόγο. Τον Δημήτρη μπορούσε κάνεις να τον δει να αναλώνει ώρες και ώρες από τη ζωή του στην πλατεία μας που ήταν το αγαπημένο του στέκι, πλάι στο μηχανάκι του που ήταν και η μεγάλη του λατρεία. Τον Σεπτέμβριο του 2011 και ενώ το νησί έστεκε συγκλονισμένο μπροστά σε θλιβερό γεγονός ο Δημήτρης εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή, όταν έλθει η φοβέρα ώρα του θανάτου για τον ίδιο να είναι στα Φράτσια και συγκεκριμένα μέσα στην πλατεία. Ο καλόψυχος νέος εκτελώντας σύντομα την επί γης πορεία του, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 που ήταν ένα μουντό και βροχερό απόγευμα παρέδωσε την αγιασμένη ψυχή του και φτερούγισε προς τα ουράνια. Η επιθυμία του όχι απλώς εισακούστηκε αλλά έλαβε χώρα όπως ακριβώς επιθυμούσε. Κατόπιν τροχαίου δυστυχήματος κοιμήθηκε αιφνίδια στο πιο πανοραμικό σημείο της πλατείας έχοντας ως τελευταία εικόνα το στέκι που ηρεμούσε από τον θόρυβο της ματαιότητας.
Λίγες ημέρες αργότερα εκηδεύθη στον ναό της οικογένειάς του και έκτοτε άφησε πίσω του μια γλυκιά ανάμνηση σε όλους μας.
Εμείς με τη σειρά μας του ζητούμε και πάλι μια συγγνώμη για όσες φορές τον πικράναμε και ευχαριστούμε και εκείνον και τον παππού του παπά Κοσμά για όλα όσα πρόσφεραν στο χωριό τους. Υπερήφανοι λοιπόν για τους δύο Καλλίνικους τους αφιερώνουμε αυτό το μικρό κείμενο.
ΚΟΣΜΑΣ Γ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
" ΙΕΡΕΥΣ "
ΕΓΓΕΝ. ΕΙΣ ΦΡΑΤΣΙΑ ΤΟ 1851
ΕΚΟΙΜ. ΕΙΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΑΝΙΚΑ 6-3-1921
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΕΦΡΑΙΜ Π. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
ΕΓΓΕΝ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΤΙΣ 2-5-1995
ΕΚΟΙΜ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 20-9-2011
Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά την αγαπητή μας Ελέσα Δ. Μαρέντη μητέρα του αείμνηστου Δημήτρη για την σχετική άδεια.

ΕΛ.ΑΣ:Κατασχέθηκαν -99- κιλά και -110- γραμμάρια κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

Κατασχέθηκαν -99- κιλά και -110- γραμμάρια κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών του Γραφείου D.E.A. της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, αναφορικά με επικείμενη δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτιο, εισαγωγής μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., κατόρθωσαν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο, εντός του λιμένα του Πειραιά και να το θέσουν σε επιτήρηση.

Χθες (3-3-2021), διενεργήθηκε καθολικός έλεγχος του εμπορευματοκιβωτίου, με τη συμμετοχή και της Γ’ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών του Τελωνείου Πειραιά.

Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν ο εντοπισμός, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οροφή του εμπορευματοκιβωτίου, (90) συσκευασιών με κοκαΐνη, συνολικού βάρους -99- κιλών και -110- γραμμαρίων.

Το εμπορευματοκιβώτιο, με δηλωθέν φορτίο "είδη τροφίμων", είχε φορτωθεί σε πλοίο, που είχε αναχωρήσει την 7-2-2021 από τον Λιμένα του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ και είχε αφιχθεί στον Λιμένα του Πειραιά την 1-3-2021.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών ενεργείται προανάκριση και έχει ήδη αναπτυχθεί συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του εξωτερικού, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.

Tα ντοκουμέντα 





Θετική απάντηση του ΕΠΑΜ στην πρόταση συνεργασίας του Γ. Τράγκα





 

Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν


Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:

  • Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας.
  • Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Περιοχές που εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο

Ακόμη νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο «βαθύ κόκκινο» κατατάσσονται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Περιοχές που εντάσσονται στο κόκκινο

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε χθες την περιοχή.

Ακόμη αλλάζει από σήμερα η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Σε όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α' κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Ακόμη νέα δεδομένα ισχύουν σχετικά με τις τελετές στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), καθώς ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

www.zougla.gr

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Φτιάξιμο κεριών στην Αγία Μόνη Κύθηρα 23.02.2002

 

ΜΑΝΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ:¨Ανιστόρητες, τυπολατρικές και κοντόφθαλμες πολιτικές του Δήμου ενάντια στο Παζάρι Ποταμού¨ !


O κ.Μάνος Τριφύλλης γράφει στο facebook:

Ανιστόρητες, τυπολατρικές και κοντόφθαλμες πολιτικές του Δήμου ενάντια στο Παζάρι Ποταμού !

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΒΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Με παρέμβαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας , Κώστα Κατσαφάδου το λάβαρο της Μάνης θα παρελάσει ΠΡΩΤΟ μεταξύ των λαβάρων στην μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης. Μόλις ενημερώθηκε ο συντοπίτης μας

Kostas Katsafados


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Θ. ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΙΣ 31/07/2020

Η επιστολή του  πρώην αντιδημάρχου και Προέδρου του Ποταμού που παραδόθηκε στον Δήμαρχο στις 31/7/2020 

ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ&ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ΣΥΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ


 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΜΕΝΒΑΣΙΑΣ:Ηλεκτρονικός διαγωνισμός ανοικτής διαδικασίας για την προμήθεια δύο (2) αυτοκινούμενων ελαστικοφόρων εκσκαφέων

Ο ∆ήµαρχος Μονεµβασίας προκηρύσσει τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας κάτω των ορίων για την προμήθεια δύο (2) αυτοκινούμενων ελαστικοφόρων εκσκαφέων με  πρόσθετο εξοπλισμό, προϋπολογισμού 223.000,00 ευρώ με ΦΠΑ (αριθ.ΕΣΗΔΗΣ: 107048).

Η σύμβαση θα ανατεθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, που προκύπτει από τη βαθμολόγηση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονοµικούς φορείς ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ), για το σύνολο των ειδών που αφορά η  προμήθεια και ως εξής:

  • Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών 4/3/2021 ημέρα Πέμπτη  και ώρα 18:00:00
  • Καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών 21/3/2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 20:00:00
  • Ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών 24/3/2021 ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00:00

Μετά  την  παρέλευση  της  καταληκτικής  ημερομηνίας  και  ώρας  δεν  υπάρχει  η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα.

Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό οι ενδιαφερόµενοι οικονοµικοί φορείς (προµηθευτές) απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούµενη από  πιστοποιηµένη  αρχή  και  να  εγγραφούν  στο  ηλεκτρονικό  σύστηµα  (ΕΣΗ∆ΗΣ- ∆ιαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr).

Η εγγύηση συμμετοχής ορίζεται σε ποσοστό (2%) της προϋπολογισθείσης δαπάνης ήτοι σε ποσό  3.596,77 ευρώ και η εγγύηση καλή εκτέλεσης της σύμβασης σε ποσοστό 5% της συνολικής συμβατικής αξίας, χωρίς το ΦΠΑ.

Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά ορίζεται σε οχτώ (8) μήνες από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Η παράδοση των ειδών θα γίνει εντός διαστήματος έξι (6) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Για τα πλήρη τεύχη του διαγωνισµού θα παρέχεται ελεύθερη και πλήρης πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ∆ήµου https://www.monemvasia.gov.gr/ αμέσως μετά την ανάρτηση της διακήρυξης στο διαδικτυακό τόπο https://www.eprocurement.gov.gr/ «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων».

Τα  αιτήµατα  για  συµπληρωµατικές  πληροφορίες και διευκρινίσεις  επί  των  εγγράφων  του διαγωνισµού (∆ιακήρυξης και Παραρτηµάτων της), υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο  του  διαγωνισµού  µέσω  της  ∆ιαδικτυακής  πύλης  www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ έως τις 15.3.2021 & ώρα 14:00.

Πληροφορίες: Αντώνης Παπαγεωργίου – Γιώργος Βασιλείου – τηλ: 2732360542 & 572, email: papageo@monemvasia.gr – Δήμος Μονεμβασίας- Τμήμα  προμηθειών,  Μολάοι – 230 52