Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Βασικά πραγματάκια για να γνωρίζει όποιος νομίζει οτι θα του φανούν χρήσιμα σε θέματα φωτιάς.


Βασικά πραγματάκια για να γνωρίζει όποιος νομίζει οτι θα του φανούν χρήσιμα σε θέματα φωτιάς.

1. Η φωτιά στηρίζεται στο "τρίγωνο" που σχηματίζουν τρία πράγματα. Θερμότητα, Καύσιμη ύλη, Οξυγόνο. Ότι αφαιρεθεί , θα σβύσει και την φωτιά. Παράδειγμα. .. θερμότητα με νερό, καύσιμη ύλη με την αφαίρεση της (πριν αναφλεγεί) από το τοπίο, οξυγόνο όταν έχεις την δυνατότητα με χώμα να θάψεις τελείως την φλόγα.
2. Φωτιά πάνω από 1 μέτρο ύψος σε δάσος/ανοιχτό χώρο θέλει όχημα και μάνικα πυροσβεστικής. Πάντα σε φωτιές καλούμε το 199. Καλείς ακόμα και αν έχει 500 άτομα γύρω γύρω. Πειράματα έχουν δείξει πώς όλοι περιμένουν τον άλλον να κάνει την κίνηση πάντα.
3. Η φωτιά μέσα σε ένα δάσος, μέσα στο μέτωπο μπορεί να φτάσει και τους 1000 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή πλησιάζει αυτή που μπορεί να έχει ένα καμίνι που λιώνει μέταλλα. Ας θυμηθούμε κάτι λιωμένες ζάντες στο Μάτι. Δεν υπάρχει υλικό που θα αντέξει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα σε αυτήν.
4. Η αιτία θανάτου ανθρώπων σε πυρκαγιές σπάνια είναι η φλόγα. 99% είναι οι αναθυμιάσεις. Ειδικά το μονοξείδιο που μπορεί εύκολα σε ελάχιστο χρόνο να δηλητηριάσει άνθρωπο και φυσικά να τον αφήσει αναίσθητο στο σημείο. Αν από κάτι πρέπει να προστατευθεί κάποιος σε μια πυρκαγιά είναι πάντα από τις αναθυμιάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με πετσέτες, μαντήλια και άλλα παρόμοια. Αυτό γίνεται μόνο με ειδική μάσκα φίλτρων.
5. Δεν χρειάζεται να αγγίξει κάτι η φλόγα για να μεταδοθεί. Αρκεί η ακτινοβολία μιας πυρκαγιάς και το θερμικό της φορτίο να είναι τόσο ισχυρό που να αναφλέξει ότι είναι πλησίον της. Το θερμικό φορτίο κάνει μικροκλίμα που μπορεί να μεταφέρει όλο αυτό ακόμα και μερικές δεκάδες μέτρα μακριά.
6. Ο μύθος της κουκουνάρας. Ναι.. οι κουκουνάρες "σκάνε" (σ.σ. με την έννοια της ανάφλεξης). Όμως σπάνια μπορούν να μεταφέρουν την φλόγα σε μακρινή απόσταση. Αυτό γίνεται κατά συντριπτικά μεγάλο ποσοστό με το 5.
7. Όταν πλησιάζει η φωτιά γιατί δεν έχω νερό;... ο λόγος είναι πώς δεν υπάρχει παροχή ρεύματος στις αντλίες υδροδότησης της περιοχής. Το ρεύμα διακόπτεται σχεδόν αμέσως σε μια πυρκαγιά είτε από την φωτιά είτε από τον πάροχο αν προλάβει. Ο λόγος είναι πώς η βολή/ρίψη νερού από πληρώματα του ΠΣ μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω δημιουργίας βολταϊκού τόξου. Εξού και πολλές φορές οχήματα λαμβάνουν νερό κυρίως από βυτία και δεξαμενές παρά από κρουνούς που ήδη υπάρχουν αλλά δεν έχουν καθόλου ροή.
8. Οι παρυφές της φωτιάς σε μια πυρκαγιά έχουν εξίσου υψηλή θερμοκρασία και ισχυρή ακτινοβολία. Το να βρέχεις τοίχους και κεραμίδια έχει ελάχιστο ή και καθόλου αποτέλεσμα αφού με την προσέγγιση του μετώπου , όλη η υγρασία εξατμίζεται (θερμότητα και τρίγωνο είπαμε). Το νερό είναι πιο χρήσιμο να μείνει σε μπανιέρα ή σε μεγάλα δοχεία (δεξαμενές) αν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή.
9. Ξερόχορτα , αποψίλωση, καθαρισμός. Νομίζω πώς δεν χρειάζεται να επεκταθώ επί αυτού. Καύσιμη ύλη , μέρος του τριγώνου της φωτιάς.
10. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ... ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Τόσο στην σελίδα του Π.Σ. όσο και στην σελίδα της Πολιτικής Προστασίας έχει πολλά εγχειρίδια και σημαντικές συμβουλές. Δαπανήστε λίγο χρόνο σε αυτά και την ανάγνωση τους. Επίσης συμμετέχετε σε εθελοντικές ομάδες. Εκεί θα μάθετε πολλά πράγματα αλλα κυρίως θα μάθετε τις δικές σας δυνάμεις και ικανότητες και πώς να λειτουργήσετε εντός ενός συνόλου.
υ.γ. φωτογραφία απο εκπαίδευση της ΟΕΔΔ ( https://www.oedd.gr/ )
Από Αλέξανδρος Νίκλαν

ΣΥΡΙΖΑ:Για τα δώδεκα χρόνια από το θάνατο του Μ. Παπαγιαννάκη

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 26η Μαΐου 2009, την ημέρα που «έφυγε» σε ηλικία 68 ετών ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

«Αθεράπευτα» αριστερός ρεαλιστής και οραματιστής ταυτόχρονα, ο Μιχάλης των αγώνων του 114, του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μιχάλης των μεγάλων αγώνων για τη ριζοσπαστική οικολογία και τον αριστερό ευρωπαϊσμό.
Στους αγώνες της αριστεράς, στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, στους αντίστοιχους προβληματισμούς, για περίπου πέντε δεκαετίες, ο σ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν πρωταγωνιστής συχνά με καινοτόμες και ρηξικέλευθες σκέψεις και προτάσεις.
Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς, που οραματιζόταν να είναι όπως έλεγε "ένας μεγάλος επιτελικός οργανισμός που όχι μόνο θα επιτρέπει αλλά θα επιβάλλει τη συμμετοχή, τη συζήτηση, την αντίρρηση, τη συναπόφαση".
Με τη δράση και τους στοχασμούς του, εδραιώθηκε ως ένας ριζοσπάστης σοσιαλιστής, οραματιστής της αειφόρου ανάπτυξης και οργανικός διανοούμενος της αριστεράς.
Ήταν το ήθος του , η στάση ζωής που ακολούθησε, η εντιμότητα που τον χαρακτήριζε. Ήταν, εντέλει, μια ξεκάθαρη φυσιογνωμία που δεν επέτρεπε να σκεφτείς γι’ αυτόν κάτι άλλο από αυτό που έδειχνε δημόσια και ιδιωτικά. Μια σπάνια περίπτωση πολιτικού-διανοούμενου.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.
26/05/2021
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Διορισμός Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι

Με απόφαση του  Προέδρου του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Γιώργου

Τράγκα διορίζονται, σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος, οι
ακόλουθοι ως  τακτικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου:

1)    ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
2)    ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
3)    ΜΑΝΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΕΣΥ
4)    ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
5)    ΔΑΝΑΛΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
6)    ΣΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ
7)    ΜΠΟΥΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
8)    ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ , ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ- ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
9)    ΠΑΤΣΙΚΑΣ  ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ
10)    ΜΑΡΓΩΝΗ  ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
11)    ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
12)    ΦΛΕΓΚΑ  ΑΓΑΘΗ ,  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
13)    ΚΥΡΑΤΖΗ  ΕΥΔΟΚΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
14)    ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ  ΕΛΕΝΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
15)    ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
16)    ΜΥΛΩΝΑ ΣΥΛΒΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡ. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
17)    ΚΑΡΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
18)    ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ
19)    ΜΠΡΑΖΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ- ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
20)    ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
21)    ΜΟΥΤΑΦΗ  ΣΟΦΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
22)    ΒΑΛΑΝΗ  ΣΤΥΛΙΑΝΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
23)    ΒΙΝΤΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ YACHTING
24)    ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ
25)    ΚΑΜΠΕΡΟΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
26)    ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ  ΘΕΚΛΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
27)    ΜΕΤΑΞΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
28) ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
29) ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ  ΕΛΕΝΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ
30) ΝΑΝΝΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
31) ΚΡΗΤΙΚΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
32) ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ -ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ
33) ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
34) ΒΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
35) ΣΑΚΚΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
36) ΔΑΦΝΗΣ  ΤΑΚΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
37) ΚΑΡΕΝΤΖΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ
38) ΤΣΟΛΙΑΣ  ΠΕΤΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
39) ΖΗΛΟΣ  ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
40) ΚΡΑΣΤΑΝΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
41) ΧΑΤΖΗΜΠΑΜΠΙΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ
42) ΚΤΕΝΙΔΗΣ  ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
43) ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
44) ΚΡΗΤΙΚΟΣ  ΗΛΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
45) ΚΕΡΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
46) ΝΙΑΣΚΑ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ
47) ΣΤΑΘΑΚΗΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ,  ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
48) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
49) ΚΑΡΟΥΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΛΟΓΟΣ
50) ΚΑΡΡΑ-ΧΑΤΖΗΜΠΑΜΠΙΚΗ ΑΝΝΑ

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα αναπληρωματικά μέλη του Εθνικού
Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Πανελλαδικών Επιτροπών και των Τομέων
Εργασίας του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Από το Γραφείο του Προέδρου

ΚΥΘΗΡΑ:«Φεγγάρι των Λουλουδιών» Η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος !!!

 

Η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2021 είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα - Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.
















ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ:Μια ''άγνωστη'' Βυζαντινή θέση: ΤΟ ΛΥΚΟΒΟΥΝΟ – Δαφνίου του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Μια ''άγνωστη'' Βυζαντινή θέση: ΤΟ ΛΥΚΟΒΟΥΝΟ – Δαφνίου του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΦΝΙΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 & ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΤΟ 1825!!!
Αναδημοσιεύω περσινή μου ανάρτηση (17/5/2020) μήπως υπάρξει θεσμική πρωτοβουλία για την ανάδειξη του χώρου.
Επίσης αποδεικνύεται η μεγαλύτερη έκταση του ΠΥΡΙ είναι μέρος της Τ.Κ Δαφνίου....ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ. Και μία πρόταση μιας και δημιουργήθηκε η περίφημη ΑΜΚΕ ΜΚΟ Σπάρτης - Ευρώτα γιατί ο Δήμος Ευρώτα δεν διεκδικεί ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του Αεροδρομίου στο Πυρί;;;
****************
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΒΟΥΝΟΥ
--------
Κοντά στο Δαφνί σε απόσταση περίπου 5χμ βρίσκεται μια Οροσειρά που ονομάζεται Λυκοβουνό. Κορυφή της είναι ο Κουρκουτάς που φτάνει τα 617 μ. Το όνομά της προέρχεται από κάποια Βυζαντινή Καστροπολιτεία που άκμασε εκεί κατά τον 13ο με 14ο αιώνα. Στο Λυκοβουνό ήταν κτισμένο το ξακουστό Μοναστήρι του Άγιου-Γεώργιου. Το Μοναστήρι αναφέρεται σε Χρυσόβουλο Διάταγμα του έτους 1292 από το Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' Παλαιολόγο , ο οποίος το αναγνωρίζει ως πλούσιο και φημισμένο. Στο Μοναστήρι ακόμα διασώζονται τα σπάνια ψηφιδωτά του και οι Τοιχογραφίες του, καταστράφηκε το 1700 από τους Τούρκους.
Θρύλοι και Παραδόσεις
Στα χαλάσματα του ξακουσμένου Μοναστηριού καθώς αναφέρει η παράδοση, είναι θαμμένοι οι θησαυροί του, οι πολλές καμπάνες του (από τις οποίες η μία είναι ολόχρυση) και αμέτρητα Κωνσταντινάτα , χρυσά νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Από όλη , λοιπόν, αυτήν την φήμη και το πλούτο που είχε το Μοναστήρι προήλθε η φράση :
"Αι-Γιώργης στο Λυκοβουνό και Αγια-Σοφιά στην Πόλη".
Το Λυκοβουνό στο Νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος
Το Λυκοβουνό συνέχισε την ακμή του και στην Μεταβυζαντινή Περίοδο. Αποτέλεσε την έδρα του Δήμου Κυδωνίας που περιείχε τα χωριά: Δαφνί, Κυδωνία , Καράσπαη , Λυκοβουνό, Πυρί.
Η παράδοση λέει ότι στο Λυκοβουνό κατοικούσαν 1000 οικογένειες. Επί Βασιλείας Όθωνος το Λυκοβουνό παραχωρήθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ύστερα στην Οικογένεια Μαυρομιχάλη και αποτέλεσε την Έδρα της.
Όπως ήταν φυσικό , οι Μαυρομιχαλέοι δεν ήταν διατεθειμένοι να μοιραστούν την γη τους με τους Λυκοβουνιώτες και γι'αυτό τους κυνήγησαν. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στο Δαφνί και άλλοι πήγαν σε χωριά , όπως : το Ξηροκάμπι, το Καράσπαη, η Πετρίνα , οι Κροκεές , την Κυδωνιά κ.λ.π.
Ο Δημήτρης Κουτράκος προσπάθησε να αποτρέψει αυτήν την κατάσταση όμως αυτό το πλήρωσε με την ζωή του. Η τοποθεσία που δολοφονήθηκε είναι γνωστή ως "Του Κουτράκου τ'αλώνι".
Το Λυκοβουνό χωρίζεται σε δύο Οικισμούς, την Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Λυκοβουνού και τον Οικισμό του Αι-Γιάννη. Ο Οικισμός του Αι-Γιάννη υπήρχε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Εκεί βρίσκεται η Εκκλησία του Αι-Γιάννη του Ριγανά που εορτάζεται στις 24 Ιουνίου.
Σήμα κατατεθέν είναι η Γραφική Βρύση που χρησιμοποιούσαν οι Λυκοβουνιώτες. Ακόμα, σε αυτόν τον οικισμό υπάρχουν και τα συντρίμμια του Τζαμιού που είχε κτιστεί επί Τουρκοκρατίας. Το Λυκοβουνό είχε χτιστεί στη Βυζαντινή περίοδο αφού τα κτίσματα του μαρτυρούν ότι πρόκειται για οικισμό που άκμασε κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.Βρίσκεται κοντά στο Δαφνί σε υψόμετρο γύρω στα 600-700 μ
ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ (ΠΥΡΙ)
Αρχοντικό των Μαυρομιχαλαίων με πυργόσχημα χαρακτηριστικά κοντά στο Λυκοβουνό.
Ιστορία
Το Λυκοβουνό ήταν μεσαιωνική καστροπολιτεία περί τα 5 χλμ βορειοανατολικά από το χωριό Δαφνί Λακωνίας, η οποία διατηρήθηκε κατά την Τουρκοκρατία. Επί βασιλείας Όθωνος, η περιοχή παραχωρήθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η οικογένεια Μαυρομιχάλη για να μη μοιράζεται τη γη, ανάγκασε τους ντόπιους να φύγουν και έτσι το Λυκοβουνό ερήμωσε ενώ οι κάτοικοί του μετοίκησαν στο Δαφνί, στο Πυρί και σε άλλα χωριά τριγύρω.
Ο συγκεκριμένος πύργος δεν είναι μέσα στον παλιό οικισμό του Λυκοβουνού αλλά σε λόφο εκτός του οικισμού, σε κάποια απόσταση, και γι’ αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά.
Ο χρόνος κατασκευής δεν είναι ακριβώς γνωστός.
Πηγές:
2. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ








Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Δρίζος:Σχεδίασε, το «Μνημείο των Αποδήμων Κυθηρίων», στα Φράτσια .


Ο ζωγράφος Γιώργος Δρίζος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1930, ενώ ήταν το πρώτο παιδί οικογένειας με ρίζες στη Χίο και την Μικρά Ασία, που στέριωσε στην Καισαριανή, μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Πέθανε τα ξημερώματα, πλήρης ημερών, ο ζωγράφος Γιώργος Δρίζος.
Ήταν γεννημένος το 1930 στην Αθήνα όπου και ζούσε έως σήμερα, ενώ είχε ρίζες στη Χίο και τη Μικρά Ασία και ήταν το πρώτο παιδί μίας φτωχής οικογένειας που στέριωσε στην Καισαριανή.
Έκανε ελεύθερος σπουδές με καθηγητή τον Σπύρο Βικάτο και στη συνέχεια καταξιώθηκε μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Θεματική αφετηρία του ήταν η φύση και το ελληνικό τοπίο, αλλά κυρίως τα νησιά, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η τέχνη του χαρακτηρίζονταν αρχικά από τη χρησιμοποίηση τύπων της ζωγραφικής της υπαίθρου και το ιμπρεσιονιστικό ιδίωμα, σε συνδυασμό με μια εξπρεσιονιστική διάσταση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1975 τύπωσε σε λιθογραφίες σειρά από δέκα σχέδιά του με θέμα την Κατοχή, οι οποίες φιλοξενούνται και στο Μουσείο «Lohamei», στο Ισραήλ.
Έλαβε μέρος στην εικονογράφηση ημερολογίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (1978 έως 1982), όπως και πολλά βιβλία και ποιητικές συλλογές, ενώ το 1993 η Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε έργο του, που ανήκει στη συλλογή της, σε 220 αριθμημένες μεταξοτυπίες.
Μεταξύ άλλων, είχε λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου, αλλά και στην έκθεση «Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι και Χαράκτες», που οργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας στην Κύπρο, το 1978, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Έκθεση Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Καλλιτεχνών I.A.G.,1975, κ.ά.
Το 1980, ύστερα από επιλογή του Οργανισμού Τουρισμού της Γερμανίας, και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, του ανατέθηκε να φιλοτεχνήσει τρεις ακουαρέλες που διατέθηκαν ως αφίσες στις χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την προβολή τριών Ελληνικών νησιών (Ύδρα, Σκόπελος, Κρήτη -Χανιά).
Έργα του Γιώργου Δρίζου κοσμούν-μεταξύ άλλων-την Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ίωνα Βορρέ, το Υπουργείο Παιδείας , η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Πινακοθήκη Καλαμάτας , η Κτηματική Τράπεζα Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Υπουργείο Γεωργίας το Υπουργείο Πολιτισμού , η Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός , το Μουσείο «Lohamei» στο Ισραήλ,δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα Ολλανδία, Γερμανία , Γαλλία ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Αγγλία, η τράπεζα EUROBANK κ.ά.
Επί σειρά ετών (1977-1989) διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σχεδίασε, ακόμη, το «Μνημείο των Αποδήμων Κυθηρίων», στο χωρίο Φράτσια Κυθήρων. Τα Κύθηρα, άλλωστε, ήταν για τον ίδιο το δεύτερο σπίτι του, τόπος αστείρευτης έμπνευσης, όπου κατοικούσαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες τους καλοκαιρινούς μήνες, με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Φρύνη, λαϊκός ζωγράφος και η ίδια.
Με αφορμή το «Έτος Κ.Π. Καβάφη», που ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ), τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού μας ποιητή, ο Γιώργος Δρίζος προσέφερε το πορτρέτο του, που φιλοτέχνησε το 1964, στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.
Το 2015 από τις ελβετικές εκδόσεις Verlag an der Friedensgasse κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο του Γιώργου Δρίζου, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές.
Για τα 90χρονά του, η Γκαλερί «Αργώ» στο Κολωνάκι διοργάνωσε το Δεκέμβριο του 2019 την τελευταία μεγάλη αναδρομική του έκθεση, γεγονός που τον είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
sputniknews.gr

Αυτοί είναι οι δράστες του κυκλώματος που έκλεβε αμάξια και διακινούσε ναρκωτικά

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 14 ατόμων, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε σε κλοπές αυτοκινήτων και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και η οποία εξαρθρώθηκε την 20-5-2021 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΖΑΜΠΑ Ιωάννη του Κωνσταντίνου και της Ελένης, γεννηθέντα την 22-9-1989 στο Μόναχο Γερμανίας,

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Σεραφείμ του Αθανασίου και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 24-10-1998 στην Αθήνα,

CALA (ον) ANDON του THEODOR και της KRISTINA , γεννηθέντα την 25-7-1990 στην Αλβανία,

ΑΓΓΕΛΗ Δημήτριο του Ιωάννη και της Δέσποινας, γεννηθέντα την 9-11-1988 στην Αθήνα,

ΓΟΥΝΑΡΗ Άρη του Δημητρίου και της Ιωάννας, γεννηθέντα την 1-4-1998 στο Μαρούσι,

KALEMI (ον) ALEKSANDRA του KRISTO και της VASILIKA , γεννηθείσα τη 6-1-1999 στην Αλβανία,

ΔΙΑΚΟΥΜΗ Νίκη του Προκοπίου και της Μαρίας, γεννηθείσα την 13-12-2001 στο Μαρούσι,

ΚΑΒΒΑΛΑΚΗ Μιχαήλ του Γεωργίου και της Ελένης, γεννηθέντα την 16-2-1980 στο Μαρούσι,

ΤΡΥΦΩΝΑ Νικόλαο του Αγγέλου και της Μαρίας Μερσέντες, γεννηθέντα την 13-2-1991 στον Πειραιά,

AKRAM (ον) MUHAMMAD του GULZAR και της NAZIR , γεννηθέντα την 1-3-1977 στο Πακιστάν,

ODIA (ον) KESS του ISAAK και της MARIA , γεννηθέντα την 9-12-1990 στη Νιγηρία,

Και για τους μη συλληφθέντες:

1. ΚΟΚΚΑΛΗ Θεόδωρο του Βασιλείου και της Τριανταφυλλιάς, γεννηθέντα την 5-10-1997 στην Αθήνα,

2. (επ) EL OMARI (ον) ILIAS του MOHAMED και της FATEMA , γεννηθέντα την 23-1-1986 στο Μαρόκο,

3. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Κωνσταντίνα του Χρήστου και της Ιωάννας, γεννηθείσα την 28-6-1985 στη Ζάκυνθο

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΡΙΧΕΙΛΗ ¨ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΑ¨ .

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μονεμβασίας την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Θέμα : ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΑ .
Εισηγητής : Δήμαρχος Μονεμβασίας
( Στις παρακάτω εικόνες η εισήγηση του Δημάρχου Μονεμβασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης )