Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Γιώργος Καραϊβάζ: «Εμπόδιο» στην έρευνα για τη δολοφονία του τα δεκάδες ανεξιχνίαστα «συμβόλαια θανάτου»

 


Γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει διαλευκάνει τουλάχιστον 50 αιματηρές επιθέσεις από πληρωμένους εκτελεστές και άλλους ποινικούς

«Παρά τις σχετικές αναφορές για άμεση σύλληψη των δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ κάτι τέτοιο, αν δεν έχει υπάρξει κάποιο μοιραίο λάθος των κακοποιών, ίσως θα είναι ιδιαίτερα δυσχερές. Κι αυτό γιατί την τελευταία δεκαπενταετία έχουν υπάρξει περίπου 60 συμβόλαια θανάτου στα οποία υπολογίζουμε ότι έχουν συμμετάσχει περίπου 25-30 Ελληνες και αλλοδαποί ποινικοί.

Όμως το ποσοστό εξιχνίασης αυτών των εγκληματικών ενεργειών είναι εξαιρετικά μικρό, της τάξης του 2-4% . Κι έτσι τώρα το οργανωμένο έγκλημα προχωρά σε μία κλιμάκωση-αναβάθμιση της δράσης του, με μια πρωτοφανή κίνηση για την χώρα μας, να σκοτώσουν επιδεικτικά εκπρόσωπο των ΜΜΕ.

Οι εκτελεστές έχουν αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία για να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους, να έχουν επιχειρησιακά κινητά χρήσης μίας-δύο ημερών, να εξασφαλίζουν άλλοθι, να μην συγκεντρώνουν υπόνοιες. Κι έτσι παρ’ ότι πολλές φορές με βάση την αλληλουχία των επιθέσεων και τις πληροφορίες από τον κόσμο της νύκτας , υπάρχει μια σχετική γνώση για τους οργανωτές και τους δράστες, υπάρχει αποδεικτική αδυναμία. Τους τελευταίους μήνες έχουμε επιχειρήσει να εξουδετερώσουμε ορισμένους υπόπτους για εκτελεστές της ελληνικής μαφίας, με βάση άλλα αδικήματα (ληστείες, πυροβολισμούς για άλλους λόγους, προσωπικές διαφορές τους). Όμως κι αυτό δεν φάνηκε ικανό να αποτρέψει νέα κτυπήματα από το οργανωμένο έγκλημα»

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τα προβλήματα στις έρευνες των αρχών ασφαλείας για την άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την Παρασκευή το μεσημέρι στον Αλιμο.

Ωστόσο άλλα στελέχη των αρχών ασφαλείας επισημαίνουν ότι «σε πολλές περιπτώσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ έχει επικρατήσει η άποψη ότι προκειμένου να περιορισθεί το οργανωμένο έγκλημα ίσως θα πρέπει ν αφήσει να εξελίσσεται ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης μεταξύ των κακοποιών. Καθότι ο σχηματισμός δικογραφιών για θέματα προστασίας νυκτερινών κέντρων κι άλλες παράνομες δραστηριότητες τους είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της «ομερτά» που επιβάλλουν. Ενώ κι αν ακόμη υπάρξει καταδίκη τους εξουδετερώνονται για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Κι αυτή ακριβώς η αντίληψη της ΕΛΑΣ ότι οι δολοφονίες του οργανωμένου εγκλήματος, υποβοηθούν τελικώς τις αρχές ασφαλείας οδηγούσε σε όχι εξονυχιστικές έρευνες για την διαλεύκανση τους. Κάτι που αντιθέτως συνέβαινε με εγκλήματα ανθρώπων της διπλανής πόρτας Κάτι που οδηγεί βεβαίως σε ατιμωρησία και κλιμάκωση της δράσης σημαντικού τμήματος του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα Κι αυτό φαίνεται τώρα που υπήρξε ανάθεση για δολοφονία του άτυχου δημοσιογράφου κι όπου οι προηγούμενες ημιτελείς έρευνες της ΕΛΑΣ δε επί σειρά ετών , θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο…»

Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρξει εξαντλητική επικεντρωμένη έρευνα σε κινητά, οχήματα διαφυγής , προεργασία της επίθεσης κλπ. προκειμένου να εντοπισθούν οι δράστες της εν ψυχρω εγκληματικής ενέργειας.


Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Δίχοβας Γυθείου.(ΦΩΤΟ)

Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Δίχοβας Γυθείου.

Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

 




ΕΛ.ΑΣ:ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΣΕ ΣΟΦΙΤΑ ΟΙΚΊΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ



Συνελήφθησαν (2) ημεδαποί σε περιοχή της Βοιωτίας, για καλλιέργεια κάνναβης, με την υδροπονική μέθοδο, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Εντοπίστηκε πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε σοφίτα οικίας

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδια κατασκευή με προσαρμοσμένη λάμπα, θερμάστρα, συσκευασίες λιπασμάτων και φυτοχώματος διαφόρων ειδών κ.α.

Επιπλέον κατασχέθηκαν φυτά κάνναβης, ποσότητα κάνναβης, τρίφτες κάνναβης, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ) και χρηματικό ποσό

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού, συνελήφθησαν χθες (11-04-2021) το απόγευμα σε περιοχή της Βοιωτίας, δύο (2) ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών (καλλιέργεια) και όπλων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και διακριτική επιτήρηση, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα σε οικία των ανωτέρω, όπου σε σοφίτα αυτής, βρέθηκε πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εγκατεστημένος σε ντουλάπα, αποτελούμενος από:

  • αυτοσχέδια κατασκευή με προσαρμοσμένη λάμπα ,
  • θερμάστρα,
  • συ σκευασίες λιπασμάτων και φυτοχώματος διαφόρων ειδών και
  • (2) σύριγγες, κατάλληλες για την μέτρηση λίπανσης των φυτών κάνναβης.

Επιπλέον, στον προαναφερόμενο χώρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ομοίως:

  • (6) καλλιεργούμενα φυτά κάνναβης, ύψους έως (16) εκατοστών, εμφυτευμένα εντός πλαστικού σπορόφυτου δίσκου,
  • (19,1) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • (2) μεταλλικοί τρίφτες, με υπολείμματα κάνναβης,
  • πλαστικό κυτίο, ομοίως με υπολείμματα κάνναβης,
  • συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), καθώς και
  • το χρηματικό ποσό των (860) ευρώ.

Επίσης, από τη κατοχή των συλληφθέντων, κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ορχομενού.

Τα ντοκουμέντα




ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ:Παγκάκια στο Belvedere,ο εκπονήσας Αρχιτέκτων δεν οφείλει να υπερασπιστεί δημόσια το πνευματικό του δημιούργημα;

 Ένα έργο αρχιτεκτονικής ανάπλασης προκύπτει μέσα από μια αρχιτεκτονική μελέτη που τίθεται στην κρίση των αρμοδίων υπηρεσιών, διότι αν ρωτήσουμε 10.000 άτομα, θα πάρουμε 10.000 διαφορετικές γνώμες και στο τέλος δεν θα γίνει ποτέ τίποτα.

Τα παγκάκια στο Belvedere προέκυψαν από συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα του Δήμου τουλάχιστον 3 φορές και απέσπασε ΟΜΟΦΩΝΗ θετική γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς από τα σχέδια, ότι η μελέτη εφαρμόστηκε κατά γράμμα.
Ο εκπονήσας Αρχιτέκτων δεν οφείλει να υπερασπιστεί δημόσια το πνευματικό του δημιούργημα;






EΛ.ΑΣ:ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΣΑΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ



Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα στη Λέσβο, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, εξοπλισμός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε εσωτερικό χώρο, -10- δενδρύλλια κάνναβης και -33,5- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης τύπου « kunk»

Συνελήφθησαν, την 09-04-2021 σε περιοχή της Βόρειας Λέσβου, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, τρία (3) άτομα - ημεδαποί, ηλικίας 22, 43 και 45 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν ο 22χρονος και ο 43χρονος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του πρώτου και κατασχέθηκαν, αυτοσχέδιο τσιγάρο με κάνναβη και χάρτινη συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη τύπου « skunk », βάρους -1,5 γραμμαρίου, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχε προμηθευτεί από τον 43χρονο.

Ακολούθως, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «KÜLLO», σε δύο (2) οικίες, όπου διαμένουν αντίστοιχα ο 43χρονος και ο 45χρονος, κατά τις οποίες βρέθηκαν στην οικία του 45χρονου και κατασχέθηκαν:

  •  εξοπλισμός για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (-2- λαμπτήρες παραγωγής τεχνητού ηλιακού φωτός με κάτοπτρα, -2- ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, -2- ανεμιστήρες, -2- ελαστικά πλέγματα στήριξης, μηχανισμός εξαερισμού, ψηφιακό θερμόμετρο, χρονοδιακόπτης), εγκατεστημένος σε δύο (2) υφασμάτινες ντουλάπες,
  •  -13- δοχεία με υγρό λίπασμα,
  •  -10- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -15- έως -50- εκατοστά, σε ισάριθμες γλάστρες,
  •  -32- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τύπου «skunk» και
  •  πλαστικός δοσομετρητής

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, ο 43χρονος και ο 45χρονος καλλιεργούσαν από κοινού τα δενδρύλλια κάνναβης και κατείχαν την ακατέργαστη κάνναβη, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση ναρκωτικών σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

ΕΛ.ΑΣ:Συνεχείς έλεγχοι με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών


Συνεχείς έλεγχοι με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών

Κατά το τελευταίο 24ωρο, συνελήφθησαν (8) άτομα σε διάφορες περιοχές του Νομού

Συνεχείς και εντατικοί είναι οι έλεγχοι που διενεργούν συστηματικά αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις εμπορίας, διακίνησης και κατοχής εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης συνέλαβαν, σε διάφορες περιοχές του Νομού, συνολικά οκτώ (8) άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, ηρωίνης και ναρκωτικών δισκίων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Tρακάρισμα Ταξί Κύθηρα 1991

 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Πλήρωση μιας θέσης Ειδικού Συνεργάτη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας γνωστοποιεί ότι προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη ενός (1) Ειδικού Συνεργάτη απόφοιτου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ( από 01-09-2019 έως 31-12-2023 ), ο οποίος θα επικουρεί το Δήμαρχο σε θέματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
1) Τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του Ν. 3584/2007 ( άρθρα 11- 17 ). Για τα γενικά προσόντα διορισμού απαιτείται χωριστή από την αίτηση, Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται.
2) Να είναι κάτοχοι οποιουδήποτε απολυτήριου τίτλου (τίτλου σπουδών) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3) Να έχουν την προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 163 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) “1. (…) εμπειρία ή επαγγελματική ειδίκευση σε θέματα σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποδεικνύονται, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 (…) ήτοι “γ. (…) ειδίκευση σε επιστημονικό ή επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (…) ή αξιόλογη επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία, ανάλογη με τα αντικείμενα απασχόλησης (…)”.
4) Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα απ’ αυτές.
Η Εμπειρία αποδεικνύεται ως εξής:
1) Για μεν τους μισθωτούς, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώνονται ο εργοδότης, το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, μπορούν, εναλλακτικά, αντί της υπεύθυνης δήλωσης, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα, από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
2) Για δε τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, για το είδος και την χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
Προς τούτο, Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο/η να υποβάλλει είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση bkolliakou@monemvasia.gr , είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Μονεμβασίας, Μολάοι Λακωνίας, Τ.Κ. 23052, απευθύνοντάς την στην Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών ,Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας υπόψιν κ. Κολλιάκου Παναγιώτας εντός ημερολογιακού πενθημέρου από της επομένης της δημοσιεύσεως της περιλήψεως της παρούσας γνωστοποίησης στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος, δηλαδή από την Πέμπτη 15/4/2021 έως την Δευτέρα 19/4/2021 τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αίτηση Συμμετοχής
Βιογραφικό σημείωμα
Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Φωτοαντίγραφο Απολυτήριου τίτλου (τίτλου σπουδών) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του Ν. 3584/07 (άρθρα 11 έως και 17)
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ή τη νόμιμη απαλλαγή τους από αυτές (για τους άνδρες υποψηφίους).
Αποδεικτικά εμπειρίας, όπως αναφέρονται παραπάνω.
Σε περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής ο οποίος μετά την αποσφράγιση του επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.
Η πλήρωση της θέσης του Ειδικού Συνεργάτη, θα ενεργηθεί με απόφαση του Δημάρχου που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο οποίος και θα προσλάβει το πρόσωπο που κατά την κρίση του είναι κατάλληλο για την παραπάνω θέση (παρ. 4 άρθρο 163 Ν. 3584/2007).
Η πρόσληψη θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο ειδικής σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Συνέχεια ενημέρωσης:Αναφορικά με τη σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Κυθήρων, την 13.03.2021

 


Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τη σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Κυθήρων, την 13.03.2021, γνωρίζεται ότι μεσημβρινές ώρες χθες κατέπλευσε με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του κόλπου Ελευσίνας το Φ/Γ ''AFINA I'' σημαίας Μάλτας, ρυμουλκούμενο από δύο Ρ/Κ πλοία. Στο εν λόγω πλοίο παραμένει προσδεδεμένο ένα Ρ/Κ πλοίο σε ετοιμότητα, για παροχή τυχόν συνδρομής.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας απαγορεύτηκε ο απόπλους του  ''AFINA I'', μέχρι τον εφοδιασμό του με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ:Σήμερα πέντε μήνες μετά άνοιξαν και πάλι τα Λύκεια!

Σήμερα πέντε μήνες μετά άνοιξαν και πάλι τα Λύκεια!

Με νέο όπλο στη μάχη, του να μείνουν ασφαλείς τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί, τα selftests.
Συνεχίζουμε βήμα-βήμα την επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Και μη ξεχνάτε.. τα μεγαλύτερα όπλα μας παραμένουν τα εμβόλια και η τήρηση των μέτρων!
Όλοι μαζί θα βγούμε νικητές.

ΔΩΡΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης από τον ΑΔΜΗΕ

ΔΩΡΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με σκοπό να καλυφθεί η ανάγκη μεταφορών σοβαρών περιστατικών, της Νεάπολης και των γύρω περιοχών στις Νοσηλευτικές Μονάδες Σπάρτης και Μολάων.

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέβαλαν σε αυτήν την ενέργεια! Νεοκλής Κρητικός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:Αγία Πελαγία Κύθηρα 1979

 


ΠΗΓΗ Χρυσούλα Σοφίου

1979 Αγία Πελαγία Κύθηρα.
Τσιμεντόστρωση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας, από κατοίκους του χωριού και των γύρω χωριών..


ΕΓΧΩΡΙΟΣ:ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ 2021


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, προκηρύσσει:

δημόσια, φανερή, πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία, (πρώτη επαναληπτική) που θα πραγματοποιηθεί την

Δευτέρα 19.04.2021 ώρα 09:00  10:00,

στο Γραφείο της Επιτροπής στη Χώρα

ενώπιον της αρμόδιας προς τούτο Επιτροπής Δημοπρασιών, η οποία έχει συσταθεί σύμφωνα με την υπ’  αριθμόν 09/2021 απόφαση  της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων (ΑΔΑ:61ΝΘΟΡ18-Ξ7Ι), για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού – παραλίας της Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, προς τρίτους, µε τη σύναψη μισθωτικής σχέσης, έναντι ανταλλάγματος, αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού για τα τμήματα που παρέμειναν αδιάθετα λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά την δημοπρασία που διεξήχθη στις 29,30,31 Μαρτίου ,  την 01-04-2021 και την  02-04-2021, όπως περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

 

α/αΠαραλία / ΤοποθεσίαΤοπική ΚοινότηταΕίδος & ΘέσηΕμβαδόν (m²)Τιμή Εκκίνησης
6.ΒΛΥΧΑΔΑΚΑΡΒΟΥΝΑΔΩΝΚΑΝΤΙΝΑ153.500
8.ΚΑΨΑΛΙΚΥΘΗΡΩΝΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ10500
12.ΚΑΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΠΟΤΑΜΟΥΚΑΝΤΙΝΑ155.000
16.ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ (ΠΙΑΤΣΑ)ΜΗΤΑΤΩΝΚΑΝΤΙΝΑ158.000
17.ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣΚΑΡΑΒΑΟΜΠΡΕΛΕΣ5003.000
18.ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣΚΑΡΑΒΑΠΟΔΗΛΑΤΑ/ΚΑΝΟ803.000
22.ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣΛΙΒΑΔΙΟΥΚΑΝΤΙΝΑ153.500

 

Καλεί  τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ακολουθεί το link της διακήρυξης:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9D%CE%94%CE%93%CE%9F%CE%A118-%CE%A5%CE%980

 

ΚΥΘΗΡΑ: ΕΝΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ.

 

ΕΝΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συγχωριανών μας που άφησαν μια δυνατή ανάμνηση επειδή "έτυχε" να συναντηθούν την κατάλληλη χρονική περίοδο. Σήμερα λοιπόν θα φέρουμε στις μνήμες σας δύο σεβάσμιες τέτοιες μορφές από τον περασμένο αιώνα που μάλλον άθελά τους άφησαν πίσω τους ένδοξες σελίδες ιστορίας και προσφοράς σε αυτόν το μικρό και ευλογημένο τόπο!
Ο Κωνσταντίνος, Φρατσιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Κρήτη το έτος 1870. Σε νεαρή ηλικία κι αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα τη Σμύρνη. Ο νεαρός τότε Κωνσταντίνος διακρινόταν για την μεγάλη αγάπη του προς την μόρφωση, ενώ επέδειξε επίσης και μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση. Αφού αποφοίτησε από ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Σμύρνης ακολούθησε το επάγγελμα του δασκάλου και άφησε την καρδιά του να τον οδηγήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύθηρα. Αρχικά παντρεύτηκε μια γυναίκα από τους Αραίους ονόματι Καλλιόπη (Καλλή) που δυστυχώς όμως δεν έχουμε διασώσει το επίθετό της και απέκτησε μαζι της δύο γιους, τον Κοσμά(+;) και τον Θεόδωρο(+;). Για κακή του τύχη όμως σύντομα θα χηρεύσει και θα αφοσιωθεί στην επιστήμη του και στα παιδιά του.
Σε κάποιο σημείο της καριέρας του ο δάσκαλος διορίστηκε στο δημοτικό σχολείο των Λογοθετιανίκων οπότε και άλλαξε η ζωή του οριστικά. Στην εκεί διαμονή του και σε αρκετά ώριμη ηλικία (45 ετών) γνώρισε μια από τις πλέον ευγενικές και γοητευτικές φυσιογνωμίες του έξω Δήμου, την Κανέλλα Σοφίου (κατά σάρκαν θεία του δημοφιλούς φωτογράφου των Κυθήρων Εμμανουήλ Σοφίου). Η αεικίνητη αυτή κοπέλα τάραξε την ηρεμία του Κωνσταντίνου, ο οποίος παρά την μεγάλη τους ηλικιακή διαφορά την ζήτησε σε γάμο. Μολονότι ήταν αρκετά ώριμος θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένας από τους πλέον περιζήτητους γαμπρούς της εποχής αφού ήταν εφιέστατος άνθρωπος και άριστα αποκατεστημένος στην κοινωνία. Ο 45χρονος δάσκαλος εντέλει θα παντρευτεί τη 19χρονη Κανέλλα και μαζί της θα αποκτήσει αλλά δέκα παιδιά, το Μανώλη(+2019), το Σπύρο(+;), το Βαλέριο(+1949), το Μήτσο(+2000), την Κατίνα(+2002), την Ποθητή( η μόνη εν ζωή), την Ευγενία(+2014), την Παναγιωτίτσα(+1935), τη Ζωή(+;) και την Πόπη(+;). Λίγα χρόνια μετά τις γεννήσεις των παιδιών του επέστρεψε οριστικά στο δημοτικό σχολείο των Φρατσίων από το οποίο και κατά κάποιον τρόπο συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν αυστηρός άνθρωπος αλλά πολύ καλός και σωστός εκπαιδευτικός. Το 2012 η αείμνηστη συγχωριανή μας Άννα Ι. Μαρέντη (1921-2013) που υπήρξε μαθήτριά του μας είπε χαρακτηριστικά: " τον είχα τον Γανιά δάσκαλο, ήταν πολύ αυστηρός, τον τρέμαμε, αλλά ήταν πολύ καλός σαν δάσκαλος, όσα παιδιά μπόρεσαν και πήγαν Γυμνάσιο την εποχή εκείνη, μόλις είπαν πως είναι μαθητές του Γανιά μπήκαν χωρίς καν να δώσουν εξετάσεις". Τέτοια ήταν η φήμη του Κωνσταντίνου.
Από την άλλη μεριά η δραστήρια Κανέλλα αφού αφιχθεί στα Φράτσια δεν έγινε η συνηθισμένη νοικοκυρά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο λόγος που υπάρχουμε αφού με την ηρεμία της και την ευφυΐα της βοήθησε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού τους. Ο Κωνσταντίνος και η Κανέλλα ο καθένας από το πόστο του ενεργούσαν προς όφελος των χωριανών. Είχαν δημιουργήσει μια ενάρετη πολυμελή οικογένεια ενώ μέχρι και σήμερα οι παλαιότεροι άντρες του χωριού θυμούνται τις Γανιοπούλες πως ήταν από τις πλέον όμορφες κοπέλες της εποχής τους. Δυστυχώς όμως όπως σε κάθε οικογένεια εκείνων των δύσκολων συνθηκών οι ισορροπίες θα ανατρέπονταν. Το 1935 η Παναγιωτίτσα σε ηλικία μόλις 18 ετών θα κλείσει τα μάτια της μετά από άνιση πάλη με τη σκωλικοειδίτιδα. Ο πόνος ήταν μεγάλος τόσο για τον ηλικιωμένο πλέον δάσκαλο όσο βέβαια και για την Κανέλλα.
Λίγα χρόνια αργότερα, στην έναρξη της Κατοχής κι αφού ο Κωνσταντίνος είχε φτάσει στην ηλικία των 70 ετών, απήλθε του βίου μετά από βαριά πνευμονία το 1940. Έτσι η Κανέλλα έμεινε με τα ορφανά της παιδιά να παλεύει για να τα μεγαλώσει. Χωρίς να δειλιάσει πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις και φυσικά κάτω από αντίξοες συνθήκες για να αναθρέψει τα παιδιά της.
Οι δυσκολίες όμως θα έκαναν πάλι την εμφάνισή τους όταν το 1949 λίγο πριν τη λήξη του εμφυλίου πολέμου θα χάσει τον Βαλέριό της που έπεσε μαχόμενος στην Κόνιτσα. Αυτή η δυσκολία θα εξουθενώσει ψυχικά αυτήν την πολύπαθη γυναίκα. Στα αυτιά των μεγαλύτερων αντηχεί ακόμα ο καημός της που αφενός έχασε και τον γιο της, αφετέρου δεν τον έθαψε ποτέ. Η δασκάλισσα όπως είναι γνωστή μέχρι και σήμερα σήκωσε για άλλη μια φορά τον Σταυρό της, ύψωσε το ανάστημά της και συνέχισε να παλεύει με την ζωή. Δεν κατόρθωσε να φτάσει ποτέ σε βαθύ γήρας. Η εξαντλημένη από τα βάσανα αυτή γυναίκα, φτερούγισε για την αιωνιότητα ειρηνικά στις 23 Ιουλίου του 1969 σε ηλικία 70 ετών. Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει την αρχοντιά της, το γλυκό της πρόσωπο, τον αγαθό της λόγο και την αγέρωχη φιγούρα της.
Ας είναι λοιπόν τούτο το μικρό και κακογραμμένο κειμενάκι ένα κατά κάποιον τρόπο "μνημόσυνο" προς αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν φύγει χρόνια αλλά δεν πάψαμε ποτέ να τους θυμόμαστε και να τους ευγνωμονούμε για όλα εκείνα που πρόσφεραν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΠΑΥΛΑΚΗΣ 《ΓΑΝΙΑΣ》
<< ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ >>
1870 - 1940
ΚΑΝΕΛΛΑ Κ. ΠΑΥΛΑΚΗ 《ΔΑΣΚΑΛΙΣΣΑ》
1896 - 1969
Υ.Γ. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την σεβαστή μας συγχωριανή κυρία Βαρβάρα Σ. Παπαδημητρίου Barbie Papadimitriou , εγγονή του Κωνσταντίνου και της Κανέλλας, που είναι πάντοτε πρόθυμη και μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τα οικογενειακά της πρόσωπα που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ιστορία του χωριού μας.

Δρομολόγια Ε/Γ -Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ από Δευτέρα 12/04/2021 έως και Κυριακή 09/05/2021




 

Νέα δέσμη μέτρων για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ

Νέα δέσμη μέτρων για την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα δρομολογεί μέχρι τον Ιούνιο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ετοιμάζουν παρεμβάσεις για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την ενοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών των εμπλεκόμενων φορέων στις αδειοδοτήσεις και την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές στα Νέα μέχρι το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα αφορά τον περιορισμό διοικητικών αποφάσεων στο στάδιο της έκδοσης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ. Σκοπός της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την περσινή πρώτη δέσμη μέτρων – ένα έργο πράσινης ενέργειας να έχει ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία το πολύ σε δύο χρόνια. Τόσος είναι και ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Το δεύτερο μέτρο που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι τον Μάιο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» να προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών που διαθέτουν οι αρμόδιοι φορείς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) κ.λπ.

Το τρίτο πακέτο των παρεμβάσεων αφορά το φιλόδοξο σχέδιο της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο αφορά πρόταση επενδυτών. Οι τελευταίοι ζητούν να δοθεί προέγκριση στην είσοδό τους σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προκειμένου σε πρώτη φάση να αναλάβουν το οικονομικό ρίσκο και να προχωρήσουν σε προκαταρκτικές έρευνες (ανεμολογικές μετρήσεις κ.λπ.). Σε ένα με δύο χρόνια που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές και το Δημόσιο θα έχει προχωρήσει και σε αναγκαίες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το υπουργείο ΠΕΝ να προχωρήσει πρώτα στην κατάτμηση του θαλάσσιου χώρου σε «παραχωρήσεις» στις οποίες θα διεξαχθούν έρευνες από ανεξάρτητη εταιρεία. Επειτα θα εκδοθούν αναγκαίες περιβαλλοντικές αποφάσεις και κατόπιν διαγωνισμών θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο.

newsbomb.gr