Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

BATIKA.ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ! Ο ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ! Ο ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
(1η φωτό αρχείου από τα εγκαίνια του ναού το 1979)
Η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Νεαπόλεως ξεκίνησε κατόπιν επιθυμίας του αειμνήστου Σταύρου Καλκανδή ο οποίος εκπλήρωνε έτσι το τάμα του, να χτιστή στη γενέτειρα του τη Νεάπολη Ιερός Ναός επ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Άγιο, ύστερα από θαυμαστή αποκατάσταση της υγείας του. 
http://www.impantokratoros.gr/5DFF21D3.el.aspx
Εξασφαλίζοντας χρηματικό ποσόν ικανό, ορίστηκε επιτροπή από Νεαπολίτες όπως ο ιατρός Μηνόγιαννης, ο Παναγιώτης Αρώνης (Αρωνάκος ) που διατηρούσε συνεργείο, φυσικά ο Αρχιμ. Εμμανουήλ Λαλούσης εφημέριος Νεαπόλεως και άλλοι με σκοπό την διαχείριση για την ανέγερση του Ναού. Απεφασίσθη τότε ο συγκεκριμένος χώρος που είναι χτισμένος σήμερα. Εκεί υπήρχε πλαγιά και ένα μικρό εικονοστάσι που υπάρχει και σήμερα το οποίο είχε χτίσει η αείμνηστη Χρυσούλα σύζυγος Ευαγγέλου Κοντραφούρη. Η αείμνηστη δώρισε με συμβόλαιο στην ενορία το υπόλοιπο της πλαγιάς, όσο για να χτιστεί ο Ναός και ο περίβολός του. Άρχισε η διαμόρφωσή της και εξασφαλίστηκε με κόπο το οικόπεδο και η πρόσβαση σ αυτό. Οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το έτος 1974. Ο Ναός ολοκληρώθη με δωρεές του Σταύρου Καλκανδή ο οποίος το ξεκίνησε και πολλών άλλων ευσεβών ενοριτών. Ομοίως έγινε και ο εξοπλισμός του με έπιπλα και ιερά σκεύη. Το 1979 έγιναν μεγαλοπρεπώς τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Σωτήριο, τους ιερείς της Νεαπόλεως και της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Κατά τα έτη 1988-1990 αγιογραφήθη από τον αγιογράφο Ν. Τσολάκη. 
Ο Ναός είναι βασιλικού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλου, διαθέτει πρόναο και στέγαστρο στη νότια πλευρά του το οποίο καταλήγει σε ένα μικρό βοηθητικό χώρο δωμάτιο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το καμπαναριό. Είναι περίλαμπρος Ναός, δεσπόζει λόγω του σημείου του και αποτελεί στολίδι της Νεαπόλεως αλλά και όλης της περιοχής. Εκεί τελείται τους καλοκαιρινούς μήνες και κάθε Παρασκευή η Θεία Λειτουργία. Ευλογημένη συνήθεια η οποία τηρείται μέχρι σήμερα. Τελούνται επίσης Ιερά Μυστήρια (Γάμοι, Βαπτίσεις)
Τα τελευταία χρόνια δίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο να συντηρείται ο Ναός και να καλύπτονται οι ανάγκες του. Έγινε η διαπλάτυνση του δρόμου για ευκολότερη πρόσβαση, η μαρμαρόστρωση του στεγάστρου, έργο το οποίο είχε μείνει από τα εγκαίνια, η μόνωση και ο χρωματισμός του, έγινε το 2014 η αντικατάσταση όλων των θυρών του Ναού πάλι με ξύλο για τον σεβασμό στην παράδοση, έκτοτε ήδη αντικαθιστώνται τα παράθυρα του τρούλου και των πλευρών του ναού λόγω φθοράς χρόνου αλλά και διότι επηρεάστηκαν από τη φωτιά του Ιουλίου χωρίς ευτυχώς καταστρεπτικές άλλες συνέπειες για το Ναό, εξοπλίσθη ήδη με σύστημα ηχητικό για να καλύπτει τις ανάγκες της Θ. Λειτουργίας και των Μυστηρίων, εξοπλίσθη με σύστημα άρδευσης και πραγματοποιείται φύτευση των παρτεριών του και ήδη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλες απαραίτητες εργασίες.
Ευχαριστούμε θερμά τον π.Παναγιώτη Αρώνη για τις πληροφορίες.
 

Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα





 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου