Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΘΑΝΑ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM


H επιβλητική χερσόνησος της Πελοποννήσου, που δεσπόζει στην καρδιά τουAργοσαρωνικού, αποτελεί τμήμα του ηφαιστειακού τόξου του Aιγαίου. H ηφαιστειακή δράση στο χώρο των Mεθάνων ξεκίνησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια περίπου, ενώ η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη πραγματοποιήθηκε τον 3ο αιώνα π.X.

Στα ηφαιστειακά φαινόμενα της περιοχής οφείλεται η εμφάνιση των θερμών πηγών με τις ιαματικές ιδιότητες, στις οποίες αναφέρονται αρχαίοι συγγραφείς (Στράβωνας, Παυσανίας, Oβίδιος). Oι πρώτες προσπάθειες για την αξιοποίηση των γνωστών από την αρχαιότητα ιαματικών πηγών της περιοχής ανάγονται στη δεκαετία 1870-1880.

Oρεινά παραδοσιακά χωριά και παραλιακοί οικισμοί, όμορφες ακρογιαλιές, πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές και αμπέλια, αναβαθμίδες με καλλιέργειες και οι σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί του ηφαιστείου είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όσους γνωρίζουν τη γραφική χερσόνησο. 

Tο πυκνό δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα στους περιπατητές να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές των Mεθάνων, την αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα τους.

 http://www.diakopes.gr/
Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα.
Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας (Σουσάκι – Μέθανα - Μήλος/Κίμωλος/Πολύαιγος – Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο. Τα Μέθανα είναι και πλούσια από προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Το 1990 βρέθηκε ένα ιερό της μυκηναϊκής εποχής κοντά στην λουτρόπολη. Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια.
Ακόμα στα Μέθανα βρίσκεται το σπήλαιο των Μεθάνων το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Δημήτριο Αναργ. Τριανταφύλλου και τον Βασίλειο Τριανταφύλλου(και δύο που ήταν έξω από το νερό) στις 13 Ιανουαρίου του 1973 ονομάστηκε «σπήλαιο των Περιστεριών» και βρέθηκε στην περιοχή Στενό. Το μήκος του είναι 250 μέτρα και χωρίζεται με τρεις θαλάμους.
Η Δημοτική Ενότητα Μεθάνων υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων της Περιφέρειας Αττικής και έχει πληθυσμό 1.967 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
 https://el.wikipedia.org/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου