Ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών στα επείγοντα, μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, «κλείσιμο» των μαύρων τρυπών στα οικονομικά δημόσιων νοσοκομείων, ενίσχυση των υποδομών και του εξοπλισμού πληροφορικής προς την κατεύθυνση ενός «ψηφιακού ΕΣΥ», όπου θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων η πλήρης εικόνα για τις λειτουργίες μιας μονάδας υγείας, περιλαμβάνονται στους στόχους που θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας να πετύχουν οι νέοι επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωράει σε μαζική αλλαγή διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους, βάσει των οποίων θα κριθεί εάν τελικά θα μακροημερεύσουν ή όχι στο τιμόνι των μονάδων του ΕΣΥ. Η διορία για κατάθεση αιτήσεων από όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν κάποια εκ των 111 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών που προκηρύχθηκαν, έληξε την περασμένη Πέμπτη και πλέον ξεκινάει το έργο της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που θα πρέπει να συγκρίνει βιογραφικά και να εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου τους καταλληλότερους για κάθε θέση. Το ενδιαφέρον είναι υψηλό, και είναι ενδεικτικό ότι έως την παραμονή της λήξης της διορίας μόνο για μία εκ των 20 θέσεων που προκηρύχθηκαν για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, είχαν κατατεθεί 350 αιτήσεις.
Οπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, οι νέοι επικεφαλής θα υπογράψουν σύμβαση αποδοτικότητας με τον διοικητή της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας, κατά την έναρξη της θητείας τους και η αθέτηση των υποχρεώσεων, όπως αυτές περιγράφονται στη σύμβαση, «συνιστά σπουδαίο λόγο ικανό να επιφέρει την πρόωρη λήξη της θητείας τους, αζημίως για το Δημόσιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη σύμβαση αποδοτικότητας θα περιγράφονται 23 ειδικοί στόχοι που θα αφορούν την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή εργαλείων μάνατζμεντ. Αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων, οι νέοι διοικητές θα κληθούν να μειώσουν τους καταγεγραμμένους χρόνους αναμονής σε αυτά τα τμήματα –οι οποίοι ειδικά σε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου σήμερα μπορεί να φτάνουν τις 8 ώρες–, ενώ για την ηγεσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια χαρακτηρίζεται κρίσιμη και η φυσική παρουσία τους στα Τμήματα Επειγόντων κατά την εφημερία, προκειμένου να δίνουν λύσεις σε άμεσα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, όταν αυτά εμφανιστούν.
Επίσης, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών στους ασθενείς. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης αναφορικά με τη νοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών –σύμφωνα με τους ειδικούς χορηγούνται στο 55% των ασθενών, όταν το ποσοστό αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 30%– αλλά και τα πολυανθεκτικά μικρόβια εντός των νοσοκομείων. Στους στόχους είναι επίσης η μέτρηση και η βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών αλλά και εργαζομένων, καθώς και η αύξηση του αριθμού πιστοποιήσεων και διαπιστεύσεων «ποιότητας» τμημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στα εργαστηριακά.
Οι δαπάνες
Οι νέοι διοικητές θα πρέπει να μειώσουν το κόστος προμηθειών, ενέργειας αλλά και συντήρησης στη μονάδα που θα αναλάβουν, να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες για φάρμακο, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια και το ορθοπεδικό υλικό, αλλά και να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία των νοσοκομείων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουν στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (τον περασμένο Αύγουστο τα νοσοκομεία είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους ύψους 501 εκατομμυρίων ευρώ), στην έκδοση ισολογισμών, στη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων και στην παραγωγική χρήση αναλυτικής λογιστικής.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιώσουν την αξιοπιστία των δεδομένων –είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αφορούν ιατρονοσηλευτικούς δείκτες– που παρέχουν προς την κεντρική διοίκηση, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων τους. Ειδικά στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τους νέους διοικητές την αύξηση του βαθμού αξιοποίησης του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενούς, την αύξηση της διασύνδεσης ιατρικών πρωτοκόλλων και ιατρονοσηλευτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, τη μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας υγείας στα βιοπαθολογικά απεικονιστικά τμήματα και την ενίσχυση των υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.
Οι νέοι διοικητές θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί, ενώ θα βρίσκονται μονίμως υπό την εποπτεία και της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο το οποίο έχουν αναλάβει.
«Να επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια»
«Το άγχος μας είναι να μην τοποθετηθούν σε θέσεις διοικητών άτομα για τα οποία θα δουλεύουμε εμείς, αλλά άτομα που θα δουλεύουν για εμάς», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στις διοικήσεις των μονάδων ΕΣΥ. Για δεκαετίες διορίζονται επικεφαλής νοσοκομείων πρώην δήμαρχοι και βουλευτές, σύζυγοι πολιτικών, θεολόγοι, γυμναστές, ακόμα και κομμωτές, με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Στάθης, σύμφωνα με το οποίο γιατρός επιμελητής Β΄ σε Κέντρο Υγείας έγινε διοικητής στο νοσοκομείο στο οποίο υπαγόταν το Κέντρο Υγείας. «Η παρουσία ελάχιστων επιτυχημένων διοικητών οφείλεται μόνο στον νόμο των πιθανοτήτων. Και αυτοί στην πλειονότητά τους είτε απομακρύνθηκαν από το υπουργείο είτε παραιτήθηκαν», σημειώνει ο κ. Στάθης και τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνει μία αξιοκρατική επιλογή νέων διοικητών και οι οποίοι θα τηρήσουν αυστηρό συμφωνητικό για στόχους στη βάση όμως των εξειδικευμένων αναγκών κάθε νοσοκομείου».
ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου