Τα ελληνικά καταστήματα κλείνουν και στη θέση τους ανοίγουν Πακιστανικά…
ΣΚΑΛΑ. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα αν τον κόσμο και ανα τους αιώνες που σε περιοχές όπου προσέφυγαν για εργασία ομαδικά εργάτες είτε ενός είτε και περισσότερων εθνών, δημιουργήθηκαν, γειτονιές, συνοικίες και τελικά πόλεις μέσα σε πόλεις. Συνήθως λαοί με μεγάλο πληθυσμό έχουν και μεγάλη, αριθμητικά, μετανάστευση εργατών. Κινέζοι, Ινδοί κα ενώ λαοί που έδωσαν το δικό τους στίγμα δημιούργησαν και αυτή το δικό τους «κράτος» όπως οι Ιταλοί και οι Έλληνες σε Αμερική και Καναδά, οι Τούρκοι στη Γερμανία κ.λ.π.
Στην Πελοπόννησο κατά εποχές έχουν εγκατασταθεί για εργασίες στη γη και στην οικοδομή χιλιάδες εργάτες και τεχνίτες, από Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία. Αρκετοί από αυτούς λόγω της οικονομικής κρίσης έφυγαν την τελευταία 5ετιά προς την Ευρώπη και κάποιοι, οι πιο προκομμένοι και προσαρμοστικοί παρέμειναν και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οργανωμένης κοινωνίας.
Στη Σκάλα Λακωνίας η κάμερα του notospress.gr κατέγραψε, σε μια πρώτη έρευνα – γιατί θα ακολουθήσει και άλλη - μια πρωτόγνωρη για τα λακωνικά χρονικά κατάσταση. Οι Πακιστανοί που περίπου για μια 15ετία εργάζονται συστηματικά στην περιοχή, προχωρούν σε επενδύσεις, αγορές, οργάνωση και θεμελίωση της δικής τους οικονομίας.
Η Σκάλα είναι μια μικρή αγροτική πόλη με 3.000 μόνιμους κατοίκους αλλά και άλλους τόσους εργάτες γης στην ευρύτερη περιοχή της. Την ώρα που η εμπορική αγορά της Σκάλας παρακμάζει, οι Πακιστανοί δημιουργούν την δική τους αγορά, έχουν τον δικό τους τόπο θρησκευτικής λατρείας, το δικό τους «γήπεδο» και κάνουν τα δικά τους σχέδια.
Στο ρεπορτάζ που θα δείτε από το notospress.gr ζητήσαμε την άποψη και επαγγελματιών, και πολιτών κι αιρετών της Σκάλας. Κανείς δεν δέχθηκε να μιλήσει. Δεν συνέβη το ίδιο με τους Πακιστανούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
ΠΗΓΗ notospress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου