Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Τριχωτός ρινόκερος 12.000 ετών ξεπήδησε από το υπέδαφος της Σιβηρίας


Ρινόκεροι, μαμούθ και άλλα προϊστορικά ζώα αποκαλύπτονται όλο και συχνότερα στη Σιβηρία καθώς η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει σχεδόν δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ένας καλοδιατηρημένος τριχωτός ρινόκερος της Εποχής των Παγετώνων με πολλά από τα εσωτερικά του όργανα ανέπαφα, ανακαλύφθηκε στο πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) σε βόρεια περιοχή της Ρωσίας.   

Εντυπωσιασμένοι Ρώσοι βιολόγοι περιεργάζονται έναν καλοδιατηρημένο τριχωτό ρινόκερο που ήρθε στο φως καθώς το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας αρχίζει να ξεπαγώνει.


Τριχωτός ρινόκερος 12.000 ετών ξεπήδησε από το υπέδαφος της Σιβηρίας


Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι το κουφάρι αποκαλύφθηκε από την απόψυξη του πέρμαφροστ στην Γιακουτίγια τον Αύγουστο. Οι επιστήμονες στην περιοχή της Αρκτικής περιμένουν έκτοτε να γίνει προσβάσιμος ο παγωμένος δρόμος της επιστροφής για να παραδώσουν το σπάνιο εύρημα σε εργαστήριο για μελέτες.

Το κουφάρι θεωρείται πως είναι από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα τριχωτού ρινόκερου που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι από τους μαλακούς ιστούς είναι ακόμη άθικτοι, όπως και μεγάλο μέρος από το τρίχωμά του, ενώ δίπλα του βρέθηκαν και τα κέρατά του.   


Τριχωτός ρινόκερος 12.000 ετών ξεπήδησε από το υπέδαφος της Σιβηρίας


Οι επιστήμονες λένε ότι ο εύρημα θα μεταφερθεί σε εργαστήριο για έρευνα το επόμενο έτος ενώ εκτιμάται πως ο ρινόκερος πέθανε σε ηλικία περίπου 3-4 ετών. Εκτιμούν πως το ζώο έζησε από 20.000 έως 50.000 χρόνια πριν, αλλά θα υπάρξει ακριβέστερη χρονολόγηση μετά τη μελέτη σε εργαστήριο. 

Ο Βάλερι Πλότνικοφ, επιστήμονας που μελετά το εύρημα, δήλωσε στο τοπικό κανάλι Yakutia 24 πως ο ρινόκερος πιθανότατα έζησε κατά την γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου, η οποία έληξε πριν από 11.700 χρόνια, όταν η Γη εξήλθε από την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Ο τριχωτός ρινόκερος (Coelodonta antiquitatis), είδος προσαρμοσμένο στην παγωνιά του Πλειστόκαινου, ζούσε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, βόσκοντας ανάμεσα σε τριχωτά μαμούθ, γιγάντια ελάφια και βίσονες.


Τριχωτός ρινόκερος 12.000 ετών ξεπήδησε από το υπέδαφος της Σιβηρίας
Τριχωτοί ρινόκεροι εικονίζονται σε αυτή τη σπηλαιογραφία στο Σοβέ της νότιας Γαλλίας (Πηγή: Claude Valette)

Το μεγαλόσωμο παχύδερμο συνυπήρξε με ανθρώπινους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και εικονίζεται σε σπηλαιογραφίες στην Ευρώπη και την Ασία.

Παραμένει ασαφές πότε και πώς εξαφανίστηκε, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι επιζούσε στη δυτική Σιβηρία μέχρι τα 8.000 χρόνια πριν.

Η ανακοίνωση για την τελευταία ανακάλυψη έρχεται λίγες ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια ενός προϊστορικού νεαρού λύκου που βρέθηκε στο παγωμένο έδαφος του Καναδά και χρονολογήθηκε στα 57.000 χρόνια πριν.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς το παγωμένο έδαφος λιώνει όλο και περισσότερο σε τεράστιες περιοχές της Σιβηρίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπήρξαν πολλές και σημαντικές ανακαλύψεις μαμούθ, ρινόκερων και λιονταριών από την Εποχή των Παγετώνων. 


Πηγή: in.grLiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου