ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. ΣΧΕΔΙΟ/ΣΤΟΧΟΙ/ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ/ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ/ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
1. Δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, η μηνιαία επικαιροποιημένη έκθεση για τις καλύτερες ή χειρότερες χώρες να ζεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ των 53 χωρών κατατάσσεται 40η, υποχωρώντας κατά 20 θέσεις σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Έχουμε το πιο αυστηρό λοκντάουν και την μικρότερη κινητικότητα στην κοινότητα.
2. Η διαφθορά στη χώρα καλά κρατεί. Δημοσιεύτηκε στα Ελληνικά η έκθεση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2020 στην ετήσια έκθεση της GRECO για την πρόοδο των κρατών στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ελλάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, είχε εφαρμόσει πλήρως 6 από τις 25 συστάσεις (το 24% δηλαδή) που είχαν εκδοθεί. Εννέα συστάσεις είχαν εφαρμοστεί μερικώς (36%), ενώ 10 δεν είχαν εφαρμοστεί καθόλου (40%). Για το λόγο αυτό η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις χώρες εκείνες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό συστάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχουν εφαρμοστεί μερικώς.
Αξίζει να διαβάσετε την έκθεση και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
3. Σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg Innovation Index η χώρας μας παραμένει το 2021 στάσιμη στις επιδόσεις της όσοσν αφορά την καινοτομία. Καταλαμβάνει την 30η θέση μεταξύ 60 χωρών. Ο ετήσιος δείκτης καινοτομίας Bloomberg αναλύει δεκάδες κριτήρια χρησιμοποιώντας επτά μετρήσεις, όπως οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, η συγκέντρωση high-tech δημόσιων επιχειρήσεων, ο αριθμός των ερευνητών, η ικανότητα κατοχύρωσης πατεντών, η μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας , η παραγωγικότητα και η απόδοση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτό τον τομέα έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου