Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πανοραμική άποψη του χώρου της COSMOTE όπου έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα επιστημονικά όργανα της ΠΑΓΓΑΙΑ

Η πρώτη μέτρηση του lidar PollyXT, όπου καταγράφεται η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης πάνω από τα Αντικύθηρα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Και εγένετο φως στα Αντικύθηρα!
Ξεκίνησε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ορμώμενο από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη θεματική στρατηγική της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει θέσει ως στρατηγικό του στόχο τη σύσταση του Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ), για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας σε θέματα κλιματικής αλλαγής. H ΠΑΓΓΑΙΑ είναι μια ερευνητική υποδομή για την παρακολούθηση κρίσιμων κλιματικών παραμέτρων, στα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO). Για την εγκατάσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ επιλέχθηκαν τα Αντικύθηρα, ένα νησί που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών υποβάθρου, εξυπηρετώντας έτσι και την στήριξη της νησιοτικότητας. Συγκεκριμένα, τα Αντικύθηρα είναι απαλλαγμένα από ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (π.χ συχνή μεταφορά ρύπων από φυσικές πηγές όπως η έρημος της Σαχάρα και οι συχνές δασικές πυρκαγιές).
Στο πλαίσιο των εργασιών για την σύσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ, η Ομάδα ReACT Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, μετέφερε και εγκατέστησε στον χώρο της COSMOTE στα Αντικύθηρα, τον αρχικό εξοπλισμό του Παρατηρητηρίου, την διάταξη ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του επιστημονικού εξοπλισμού του ΕΑΑ για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του ηλιακού φωτομέτρου CIMEL, με σκοπό την ένταξη της ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA. Οι κτιριακές υποδομές και οι εγκαταστάσεις της ΠΑΓΓΑΙΑ θα ολοκληρωθούν με την συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και σε οικόπεδο που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων.
Η ΠΑΓΓΑΙΑ αναμένεται να εντάξει μεγάλο μέρος του ερευνητικού εξοπλισμού της στο άμεσο μέλλον, με σκοπό σύντομα να αποτελέσει τον Εθνικό κόμβο για την αδιάλειπτη παρακολούθηση κλιματικών παραμέτρων και την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας για ακραία φυσικά φαινόμενα, εστιάζοντας συγκεκριμένα:
(i) στην παροχή πιστοποιημένων δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και οι φυσικές καταστροφές,
(ii) στην έγκαιρη παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών σε δημόσιους φορείς για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές,
(iii) στη βελτίωση των κλιματικών προγνώσεων σε περιφερειακή κλίμακα, για τον αποτελεσματικό μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αρωγούς τόσο την Πολιτεία μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσο και την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Ειδικά σε αυτή την αρχική πρώτη φάση λειτουργίας της ΠΑΓΓΑΙΑ, καθοριστική είναι η αρωγή της COSMOTE η οποία παρέχει σημαντικές υποδομές και δικτύωση.

Για εθνικό ακρωτηριασμό στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, έκανε λόγο ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Για εθνικό ακρωτηριασμό στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, έκανε λόγο ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Μία πρόταση μομφής, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βουλευτής,  κατατέθηκε για την Ελλάδα και την ιστορία της.
«Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε, όχι, όπως λέτε κ. συνάδελφοι για να σας καταρρίψουμε το αφήγημα περί εξόδου για τα μνημόνια, για να γλιτώσουμε όλη αυτή τη σκανδαλολογία την οποία φέρνετε ή κάποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις της ΝΔ. Για την Μακεδονία και τους Μακεδόνες την καταθέσαμε, για την Ελλάδα και την ιστορία μας την καταθέσαμε.  Για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμφωνία που θα υπογραφεί την Κυριακή πίσω από την πλάτη του. Για να πέσουν οι μάσκες. Και ο καθένας που βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα να αναλάβει τις ευθύνες του.
Εσείς οι δημοκράτες, εσείς οι προοδευτικοί, εσείς που στήνατε δημοψηφίσματα στις πλατείες και στις γειτονιές.
Εσείς που το καλοκαίρι του ‘15 μέσα σε 2 εβδομάδες διεξάγατε ένα δημοψήφισμα για να φέρετε δύο μνημόνια στην τιμή του ενός. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο και αν σας πονάει.
Τώρα για ένα μείζον εθνικό ζήτημα δεν τολμάτε να ζητήσετε την γνώμη του λαού και ακόμη χειρότερα κατηγορείτε και όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις,  εκφράζουν τον πατριωτισμό τους στιγματίζοντάς τους ως εθνικιστές.»
Ο Βουλευτής της ΝΔ τόνισε ακόμη πως το όνομα «Μακεδονία» δόθηκε στους Σκοπιανούς χωρίς καμία εντολή.
«Είχαμε αντέξει άλλα να λέτε και άλλα να ψηφίζετε. Λέγαμε και λέμε όμως ότι τα οικονομικά εγκλήματα μπορείς να τα διορθώσεις με συγκροτημένο σχέδιο και σκληρή δουλειά. Έναν εθνικό ακρωτηριασμό όμως? Και εσείς δυστυχώς αποφασίσατε χωρίς καμία εντολή, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να κάνει, να δώσετε το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς κάνοντας τους δώρο την  ταυτότητα και γλώσσα.
Μια συμφωνία που ο κύριος Τσίπρας δεν ήθελε να τη φέρει στη Βουλή και ήθελε να την υπογράψει στα κρυφά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος αναφέρθηκε και στην ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνα ο οποίος υποστήριξε ότι εδώ και 30 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε αταλάντευτα πιστός σε αυτά που πίστευε σχετικά με το σκοπιανό.
«Ναι, είναι αλήθεια. Κάνατε μια μικρή υποχώρηση, 30 χρόνια τα Σκόπια τα λέγατε Μακεδονία, τώρα βάλατε το Βόρεια Μακεδονία.. Αλλά 30 χρόνια μιλάγατε για μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Κάνετε όμως και ένα άλλο μεγάλο λάθος. Κι αυτό είναι μάλλον το λάθος που κάνει η Αριστερά. .Κατηγορείτε τον πατριωτισμό και τον ταυτίζετε με τον εθνικισμό. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε όσους μιλούν για πατριωτισμό και όσοι θέλουν να δείξουν  την αγάπη τους προς αυτή συλλήβδην ότι είναι εθνικιστές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο είχε επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός, «παρά τις τεράστιες πιέσεις αρνήθηκε να συνομολογήσει και να αποδεχτεί αυτά που αποδέχεται σήμερα ο ίδιος. Ο Κώστας Καραμανλής είχε επιδιώξει την διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής ενημερώνοντας τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κύριος Τσίπρας όμως επέλεξε την πρακτική της μυστικής διπλωματίας χωρίς εθνική συνεννόηση, χωρίς εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης.»
Παράλληλα ο Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε:
«Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας αποτελεί τον πυρήνα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων; Αυτά θα πάει να υπογράψει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή; Και μια που μιλάμε για αλλοτριωτικά σύμβολα με την σημαία των Σκοπίων τι θα γίνει; Με τον εθνικό ύμνο των Σκοπίων τι θα γίνει; Τα έχετε βάλει αυτά; Μήπως ο πρωθυπουργός δεν ξέρει ότι η σημαία των Σκοπίων έχει ως σύμβολο τον ήλιο της Βεργινας; Απασχόλησε κανέναν αυτό στην διαπραγμάτευση ή μήπως ξεχάσατε να το θέσετε;»
Αναφερόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι «για να μην κάνει άλλη νέα κυβίστηση έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στο ότι δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία οι σκοπιανοί. Αυτή είναι η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν οι ΑΝΕΛ. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Να πετάτε το μπαλάκι στους άλλους να ελπίζετε ότι οι άλλοι θα σας σώσουν. Μόνο που αυτή η στάση δεν χαρακτηρίζει  τους πατριώτες, αλλά τους λαθρεπιβάτες της ιστορίας.»
Ο Βουλευτής της ΝΔ έκανε σαφές ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ δεν είναι κομματική, αλλά εθνική, επισημαίνοντας ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
«Αφήνετε τους σκοπιανούς με αυτή την συμφωνία να λέγονται Μακεδόνες και μην μας λέτε ότι έτσι λέγονται από 140 χώρες, διότι πρώτοι οι σκοπιανοί ξέρουν πολύ καλά ότι χωρίς το δικό μας πράσινο , χωρίς τη δική μας αναγνώριση δε θα ήταν ποτέ Μακεδόνες.
Είναι Σλάβοι , είναι Βούλγαροι, είναι Αλβανοί, είναι ό,τι άλλο θες εκτός από Μακεδόνες και το Σάββατο κυρίες και κύριοι αυτό αποφασίζουμε.
Αποφασίζουμε το Σάββατο αν θα είμαστε αντάξιοι της ιστορίας και του καθήκοντος που έχουμε απέναντι σε αυτή τη γενιά, αλλά και απέναντι και στις επόμενες γενιές.
Για κάποιους αυτή η ψηφοφορία είναι η ώρα της καρέκλας,  για κάποιους άλλους όμως είναι η ώρα της ευθύνης.
Ένα όμως είναι σίγουρο ότι το Σαββατο όλοι θα κρίνουμε την τύχη της χώρας με την ψήφο μας κανένας δε θα κρυφτεί πίσω από τις ευθύνες του.
Κι επίσης υπάρχει και κάτι άλλο που έχει σχέση με τη ΝΔ, όποια κερκόπορτα και να προσπαθήσετε να ανοίξετε εμείς θα είμαστε εκεί για να την κλείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Την ομιλία του κ. Κώστα Κατσαφάδου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:




ΒΑΤΙΚΑ.Εντοπισμός νεκρής θαλάσσιας χελώνας

Μία (01) θαλάσσια χελώνα του είδους ΚΑΡΕΤΑ – ΚΑΡΕΤΑ, εντοπίστηκε νεκρή, πρωινές ώρες σήμερα, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, στην περιοχή «ΓΙΑΛΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ» Λακωνίας.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος Βουλευτής Λακωνίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του για τη δρομολόγηση υπογραφής της συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς ενημέρωση των κομμάτων από τους κυβερνώντες. Κατήγγειλε μάλιστα την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ότι έδωσε το πράσινο φως στη γειτονική χώρα, μολονότι γνωρίζει ότι τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στους δύο Πρωθυπουργούς μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλυθούν.
Με αυστηρό λόγο ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι η συμφωνία βρίθει αντιφάσεων, ερωτημάτων και ανακριβειών σε όλες τις κρίσιμες παραμέτρους διευθέτησης των διαφορών με τα Σκόπια.
Ακόμα, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση απέφυγε να ρίξει άπλετο φως στις θεατές και αθέατες πλευρές του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, επιδιώκοντας να έχει την εύνοια του φυσικού και ηθικού αυτουργού της κρίσης, του νεότερου Καραμανλή, τον οποίον κάλεσε να δώσει απαντήσεις από το βήμα της Βουλής τόσο για την δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του όσο και για το θέμα της συμφωνίας με τη ΠΓΔΜ. Η κρισιμότητα των γεγονότων το επιβάλλει και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο πρώην Πρωθυπουργός προτίθεται να τοποθετηθεί δημοσίως.
Τέλος, ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι το Σκοπιανό αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με μικροκομματικά και επικοινωνιακά τερτίπια ενώ η διαφοροποίηση του κ. Καμμένου, στρέφεται ευθέως κατά της κυβερνητικής συνοχής. Επεσήμανε ότι αν ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ παραμείνει στη θέση που έχει εκφράσει, τότε η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη και η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος για το καλό της χώρας και των πολιτών της.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας, πατήστε εδώ.
Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας, πατήστε εδώ.


Από το πολιτικό γραφείo 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Στην μαζική συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης Αιολικών πάρκων και του Δικτύου Υψηλής Τάσης στον τόπο μας ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα , συμμετέχει στην διαμαρτυρία στα Κουλέντια το Σαββατο 16 Ιουνίου ώρα 8 το πρωί και διατρανώνει την αντίθεση του στη βιομηχανοποίηση του τόπου με την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου δίπλα στο πανέμορφο ιστορικό χωριό των Κουλεντίων ,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων και της Μονεμβασιάς.
Δεν είναι Πάρκα,στα πάρκα φυτεύουν δέντρα, είναι βιομηχανικές ζώνες και φυτεύουν σίδερα και τσιμέντα.
Η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και του Δικτύου Υψηλής Τάσης , μετατρέπει τον τόπο μας σε βιομηχανική ζώνη ,με περιβαλλοντικές ,κοινωνικές πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες για τον τόπο . 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ