Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ.Τα Άγια Θεοφάνεια στα Κύθηρα!


Τα Άγια Θεοφάνεια στα Κύθηρα!
Σήμερα η γιορτή των Φώτων, όπως συνηθίζουμε να λέμε στα Κύθηρα, εκτός από τις άλλες εκδηλώσεις στο νησί μας, γιορτάζει και η ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ.
Ο Παπαγιώργης, άξιος συνεχιστής του έργου των αείμνηστων προκατόχων του, Παπαευθύμιου και Παπαμόρμορη. 
Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πιστοί στην παράδοση βρέθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι. Οι μνήμες των μεγαλύτερων γυρνάνε πίσω, τότε που οι περισσότεροι μετέβαιναν αποβραδύς καβάλα στα γαϊδουράκια τους, και διανυκτέρευαν στα κελιά της μονής. 
Οι φιγούρες του μπάρμπα Θόδωρου του Καμαριώτη, της Κυραγιαννούλας και του τελευταίου ηγούμενου της Μονής του Παπαευθύμιου, παραμένουν ανεξίτηλες, σε μας που βρισκόμαστε εκεί από τα παιδικά μας χρόνια.
Εκεί βρεθήκαμε και σήμερα, η ενενηντάχρονη μητέρα μας με τους τρεις γιούς της, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, την οποία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Παπαγιάννης και διατηρείται για περισότερα από 100 χρόνια.



ΜΕ ΜΙΑ ΑΣΤΡΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΟΝΤΗ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΩΝ

Όχι μια αλλά πολλές φορές με ένα αστραπόβροντο κόβεται το σήμα και δεν υπάρχει τηλεόραση . Τι κι αν πληρώσαμε όλοι το νέο σήμα για καλύτερο ,τρις χειρότερο και απαράδεκτο. Η η εικόνα που θα εκπέμπει θα είναι σαν "μωσαικό" η θα κόβεται εντελώς μόλις βρέχει. Μια περιοχή στο "σκοτάδι" έτσι γιατί οι υπεύθυνοι μας έχουν γραμμένους. Πουθενά σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν συμβαίνει αυτό. Κι αν τύχει ,άμεσα επιδιορθώνεται. Αυτά είναι παράπονα από κατοίκους Κυθήρων και Βατίκων.

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων στη Λακωνία, παρά τον άστατο καιρό που επικράτησε σε αρκετές περιοχές του νομού.
Στο Γύθειο
Στο Γύθειο, όπως γράφει το githio-click.gr, στον κατάμεστο από πιστούς Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γυθείου ιερούργησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. Προ της απολύσεως της θείας λειτουργίας τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
Στη συνέχεια σχηματίστηκε ιερά πομπή, που υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Δήμου Ανατολικής Μάνης, κατευθύνθηκε προς την αποβάθρα του λιμανιού του Γυθείου, όπου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ, σκάφος του Λιμενικού Σώματος και αλιευτικά σκάφη. Τρεις θαρραλέοι νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Τίμιο Σταυρό. Τελικά το Σταυρό έπιασε για 4η συνεχή χρονιά ο Μιχάλης - Μάριος Ρεσμπίθας.
Στο Καραβοστάσι Οιτύλου
Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Καραβοστάσι Οιτύλου. Η πανηγυρική θεία λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε στο Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, χοροστατούντος του πανοσιολογιώτατου πρωτοσύγκελου πατέρα Συμεών Λαμπρινάκου και των ιεροψαλτών Πέτρου Καλαποθαράκου και Νικολάου Μαυροειδή
Η πανηγυρική θεία λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε παρουσία του εκπροσώπου του Ν. Οιτύλου Παναγιώτη Σκουλαρήκου, του τοπικού συμβούλου Νικόλαου Πιερρακέα και πλήθος κόσμου.
Μόλις ακούστηκε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», στη θάλασσα βούτηξαν δύο κολυμβητές, ο Νικόλαος Γιανναρέας και η Ραφαέλα Σωτηράκου Το Σταυρό ανέσυρε η δεύτερη, η οποία παρέλαβε από τον πατέρα Συμεών Λαμπρινάκο το καθιερωμένο δώρο.
Στο Λιμένι
Λαμπρός ο εορτασμός και στο Λιμένι Αν. Μάνης, όπου το «παρών» έδωσαν πολλοί ντόπιοι προσκυνητές αλλά και επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι.
Το Δήμο Αν. Μάνης εκπροσώπησε η κ. Παναγιώτα Ψωϊνού, πρόεδρος της Τ.Κ. Αρεόπολης.
Πολλοί νέοι και παιδιά βούτηξαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το σταυρό στο Λιμένι. Πιο γρήγορος και τυχερός στάθηκε ο μαθητής Δημοτικού Χάρης Χρυσικάκης.
Σε Ελιά, Γεράκι 
και Κροκεές
Μεγαλοπρεπής ήταν ο εορτασμός των Θεοφανείων και ο αγιασμός των υδάτων και σε περιοχές όπως η Ελιά Δ. Μονεμβασίας, το Γεράκι και οι Κροκεές.

Δείτε θέμα για τον αγιασμό των υδάτων στο κολυμβητήριο Σπάρτης εδώ
Φωτο: githio-click.gr, vachosradio.gr, Μιχ. Καρούνης, Ανθ. Σαράντη, krokees.gr-
 See more at: http://www.lakonikos.gr/epikairothta/item/125856-lampros-o-eortasmos-ton-theofaneion-sti-lakonia-foto#sthash.SMB3laA3.dpuf

Έκθεση εικόνων



ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"(ΦΩΤΟ)

Σε γιορτινό και ζεστό κλίμα, την ημέρα των Θεοφανείων το απόγευμα, της Παρασκευής 6/1/2017 το Γηροκομείο Νεάπολης"'Αγιος Αθανάσιος", έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η όμορφη εκδήλωση περιελάμβανε εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από τα παιδιά της Φιλαρμονικής Βοιών υπό την διεύθυνση της δασκάλας κυρίας Φανής Φερδιανάκη , όπου τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα για τους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Γηροκομείου ,τιμώντας την εκδήλωση. Με την παρουσία τους τίμησαν ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κύριος Δαβάκης Αθανάσιος, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Τζανετέα , η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Ματούλα Μπελεγρή ,οι Αντιδήμαρχοι ,Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι κοινοτήτων καθώς επίσης ο Λιμενάρχης κύριος Ευστάθιος Σκαλίμης ,ο Διοικητής της Αστυνομίας κύριος Ευάγγελος Δρίβας ο Προιστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βοιών κύριος Λεωνίδας Μαχαίρας ,ιερείς άλλων ενοριών και εκπρόσωποι Συλλόγων. O Ιερέας π.Παναγιώτης Αρώνης και διευθύνων του Γηροκομείου , στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται στο χώρο του γηροκομείου, για την φροντίδα των ηλικιωμένων, την προσφορά και στην στήριξη του ιδρύματος από την Ιερά Μητρόπολη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δουλειά που γίνεται από μέρους του προσωπικού που εργάζονται στο γηροκομείο. Η σημερινή ημέρα όμως επελέγη και για να τιμηθεί ένα πρόσωπο που με την προσφορά του ήταν η αρχή για να ξεκινήσει η κατασκευή και η λειτουργία του Γηροκομείου. Ο λόγος στον αποθανόντα Γεώργιο Κολυβόδιακο ,όπου του απενεμήθη Έπαινος και τον παρέλαβαν οι οικείοι του. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας με την ευχή όλοι να έχουν αγάπη στην καρδιά τους . Περισσότερο ρεπορτάζ στο βίντεο που θα ακολουθήσει.

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στα Κύθηρα (ΦΩΤΟ)

kithira-11

Με άσχημες καιρικές συνθήκες εορτάστηκε η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων στα Κύθηρα.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και παρέστη ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος με μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος, οι Αρχές και πολλοί πιστοί.
Κατά την ώρα του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου για τα Θεοφάνεια και στη συνέχεια τελέσθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Λιμένα Καψαλίου.
Ο Σεβασμιώτατος προέστη σε άλλες 3 καταδύσεις σε άλλους παραλιακούς οικισμούς των Κυθήρων, όπως είθισται.
Τα Άγια Θεοφάνεια εορτάστηκαν και στα απομονωμένα Αντικύθηρα των 20 μονίμων κατοίκων, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμένα της νήσου από τον Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κασιμάτη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων, που έφθασε στο νησί με το ελικόπτερο του κ. Σαραντόπουλου (εκ Σπετσών) που τους τελευταίους μήνες "επιστρατεύεται" συχνά για την εξυπηρέτηση του ακριτικού νησιού.
Φωτογραφίες: Photo Cerigo - Βαλέριος Καλοκαιρινός/Ρενάτα Πανταζίδου
 http://www.romfea.gr/
kithira-1
kithira-2
kithira-4
kithira-5
kithira-6
kithira-7

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 14-15/01/17

ΒΑΤΙΚΑ.Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο ,η Κοινότητα Νεάπολης ,παρουσία επισήμων και κατοίκων της Νεάπολης ,έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα . Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κύριος Γιάννης Γεωργουδής και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου ευχήθηκαν σε όλους ,για τον καινούργιο χρόνο να έχουν την υγεία τους και να είναι δημιουργικός και προσωπικά σε όλους ότι επιθυμούν. Στη συνέχεια τις ευχές τους έδωσε ο Δήμαρχος κύριος Τριχείλης Ηρακλής ,ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Νεάπολη ,αλλά και σε αυτά που είναι στην διαδικασία της μελέτης. Σημαντική αναφορά έκανε επίσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά την φωτιά ,λέγοντας ότι ο Δήμος έπραξε τα μέγιστα σε ότι του αναλογεί μέχρι τώρα και συνεχίζει παρ' όλων των δυσκολιών των αρμοδίων υπηρεσιών,να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση έως ότου οι υπηρεσίες ανταποκριθούν όπως ορίζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις . Στη συνέχεια ευχές για τον καινούργιο χρόνο έδωσαν και ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Ματούλα Μπελεγρή εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου.




Εισήγηση Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Κυθήρων για το Τεχνικό Πρόγραμμα οικονομικού έτους 2017 .

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ(ΦΩΤΟ)

Με κάθε επισημότητα ,παρά τον άστατο καιρό με θυελλώδεις ανέμους ,που επικρατούσαν σήμερα ,γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Νεάπολη. Το πρωί έγινε Αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος,παρουσία κλήρου και λαού . Παραβρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου ,ο Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας κύριος Ηρακλής Τριχείλης , οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Λακωνίας κύριος Γρηγοράκος Λεωνίδας,η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Ματούλα Μπελεγρή η οποία εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και εκπρόσωποι φορέων Υπηρεσιών και Συλλόγων. Μετά την θεία λειτουργία και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Βοιών κατευθύνθηκαν στο λιμάνι ,όπου έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των Υδάτων. Παράτολμοι νέοι αψηφώντας τον δυνατό Νοτιά ,βούτηξαν στα παγωμένα νερά και έπιασαν τον Σταυρό ! Ακολουθεί βίντεο με περισσότερο ρεπορτάζ.