Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

QUO VADIS EUROPA?

QUO VADIS EUROPA?
Σήμερα το μεσημέρι έγινε η πανηγυρική έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών, στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω με την ιδιότητα του “YEP” (Young Elected Politician).
Στην εναρκτήρια σύνοδο συμμετείχαν σχεδόν 900 αιρετοί από όλους τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη.
Οι περισσότερες τοποθετήσεις είχαν ως αντικείμενο το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ως πρόταση από την τρέχουσα Φιλανδική Προεδρία. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η ανάγκη μιας νέας πολιτικής συνοχής που θα δίνει ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Klara Dobrev, οι τοπικές αρχές θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση πολιτικών τα επόμενα χρόνια.
Ένα θέμα που απασχόλησε ευρέως ήταν η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες.
Μεταξύ των εκλεκτών μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αρκετά ενδιαφέροντα αυτοδιοικητικά ζητήματα.
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της πρώτης ημέρας, κρατάω τις εξής:
- Vincent Chauvet, Δήμαρχος του Autun (Γαλλία): ανάγκη προστασίας των Δασών από την Κλιματική Αλλαγή.
- Fernand Lopez Miras, Περιφερειάρχης της Murcia (Ισπανία): η πολιτική της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να είναι σθεναρή, αλλιώς η ερημοποίηση θα επεκταθεί και στον Βορρά.
Τέλος, με εντυπωσίασαν (και συμφωνώ απόλυτα) με δύο αναφορές της Miia Eskelinen – Fingerroos, Δημοτικής Συμβούλου της πόλης Kuopio της Φινλανδίας. Μας είπε ότι «ο λαϊκισμός θα καταστρέψει την Δημοκρατία μας» και έκλεισε με μια παροιμία της χώρας της: «Όταν κάποιος λέει κάτι, η ευθύνη βαρύνει αυτόν που το ακούει»!



Ανακοίνωση του συνδυασμού "πρώτα ο άνθρωπος"



Ανακοίνωση του συνδυασμού "πρώτα ο άνθρωπος"
Πανηγυρική δικαίωση του συνδυασμού μας για την προεκλογική επιμονή του πάνω στο θέμα της παγίας προκαταβολής
Δεχτήκαμε προσωπικές προσβολές και χλευασμούς για την επιμονή μας στην χορήγηση της παγίας προκαταβολής στις κοινότητες των νησιών μας.
Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον θεσμό της παγίας.
Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της 27/09/2019,,,,αξίζει τον κόπο.

Απευθείας εκ του νόμου υποχρέωση για τους Δήμους», η οποία «δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια οργάνου του Δήμου», αποτελεί η σύσταση πάγιας προκαταβολής προς τις Κοινότητες.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που εστάλη σε όλους τους Δήμους της Χώρας, καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προκειμένου να ενημερώσει για την έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης περί πάγιας προκαταβολής (Φ.Ε.Κ. Β’ 3440/11.9.2019).
Αναλυτικότερα, το ΥΠ.ΕΣ. σημειώνει ότι η Υ.Α. αντικαθιστά την προϊσχύουσα του 2010 και με αυτήν:
- αναπροσαρμόζεται το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε Κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ενώ παράλληλα
- γίνονται αναγκαίες προσαρμογές, δεδομένου του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας των Κοινοτήτων, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την έναρξη ισχύος των αρ.80-90 του ν.4555/2018 (Κλεισθένης).

Ειδικά ως προς το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, επισημαίνει τα εξής:
« Σημειωτέον ότι η σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες αποτελεί απευθείας εκ του νόμου υποχρέωση για τους Δήμους της Χώρας (παρ.8 του αρ. 66 του ν.3852/2010, όπου παρέχεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης): “Στις … Κοινότητες συνιστάται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου”.
Ως εκ τούτου, η σύστασή της δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια οργάνου του Δήμου, όπως λ.χ. η Οικονομική Επιτροπή.
Η μνεία που γίνεται στην παρ.5 της υπ’ αριθμ.62038/5.9.2019 Aπόφασης ότι “Κατά τα λοιπά, … εφαρμόζονται οι διατάξεις των αρ.173 του ν.3463/2006 …” σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο αρ.173 “Πάγια προκαταβολή” του Κώδικα Δήμων &Κοινοτήτων (ν.3463/2006) και ότι “Με απόφαση της Δημαρχιακής (πλέον Οικονομικής) Επιτροπής … παρέχεται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού (παρ.1)” και “Το συνολικό ποσό της πάγιας προκαταβολής … κατανέμεται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα (και ήδη Κοινότητα) με απόφαση της Δημαρχιακής (Οικονομικής, ό.π.) Επιτροπής (παρ.4)”, προφανώς δεν αποσκοπεί στο να απονείμει στην Οικονομική Επιτροπή διακριτική ευχέρεια για την εφαρμογή ή μη των διατάξεων του ν.3852/2010 που ήδη μνημονεύσαμε.
Αντίθετα, η Απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά εφαρμοστική των εν λόγω διατάξεων και δεν τίθεται ζήτημα άρνησης της Δημοτικής Αρχής να συστήσει πάγια προκαταβολή στις Κοινότητες. »
Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο Δήμος μας...

Το ΚΕΕΜ στα στρατόπεδα που θα δεχθούν μετανάστες


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, από τα 11 αυτά, τα δύο συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν άμεσα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ώστε να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής ή την τρίτη χώρα από την οποία έφτασαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, θα επιχειρηθεί αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.806. Η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να φτάσει ο αριθμός των επιστροφών στους 10.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2020. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 45.600 πρόσφυγες -μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα εξής:
Πυροβολικού – Θήβα
Μηχανικού – Ναύπλιο
9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη
Υγειονομικού – Άρτα
Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
Υλικού Πολέμου – Λαμία
Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη
Από αυτά τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.
 krokeai.gr

«Μπόνους» στους Δήμους που θα δεχθούν πρόσφυγες

Ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής 20.000 αιτούντων άσυλο προγραμματίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής». Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η aftodioikisi.gr είχε κάνει λόγο για «εκατομμύρια ευρώ σε ΟΤΑ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».


Η Ελλάδα έχει επιτύχει στα συμπεράσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί στην Τουρκία το 2020, με τα 600 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ότι με την αλλαγή μέσα στο 2020 θα μπορέσουν να επιστραφούν στην Τουρκία 10.000 άτομα, ενώ από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, έχουν συνολικά επιστραφεί 1.806 άτομα.
Σημαντικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι επίσης η αποσυμφόρηση των νησιών με την κατανομή περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο σε μικρές δομές ξενοδοχεία ή κτίρια σε όλη τη χώρα. Από την κατανομή αναμένεται να εξαιρεθούν τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου καθώς έχουν υποστεί για χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού / προσφυγικού αλλά και κάποιοι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως και ο Έβρος και η Ξάνθη.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται άμεσα να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως άλλωστε ήδη έχει εξαγγελθεί, το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία με αντίτιμο 12 ευρώ ανά άτομα την ημέρα για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο. Στην ανταμοιβή δεν περιλαμβάνονται έξοδα σίτισης ή άλλα έξοδα. Σύμφωνα με τον ειδικό Γραμματέα Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελκυστικό για τους ξενοδόχους που έχουν μικρές μονάδες, όπως φαίνεται άλλωστε και από το ενδιαφέρον που ήδη έχει υπάρξει από πολλές περιοχές. Ενδεικτικά τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν στα πακέτα που προτείνουν σε νησιά 18-23 ευρώ το δίκλινο με όλες τις παροχές ενός ξενοδοχείου.
Πηγή aftodioikisi.gr

Αποβίβαση τραυματία από Κ/Ζ πλοίο στη Νεάπολης Βοιών

 
Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, βραδινές ώρες χθες, για τον τραυματισμό 76χρονης αλλοδαπής επιβάτιδος του Κ/Ζ πλοίου ''MARELLA EXPLORER 2'' σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον οικείο λιμένα.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο παρέλαβε την 76χρονη και την μετέφερε με ασφάλεια στο λιμένα Νεάπολης Βοιών, ενώ έπειτα διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα, στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης Βοιών  και στη συνέχεια στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων για περαιτέρω εξετάσεις.

ΚΥΘΗΡΑ.Θέλουμε παιδεία με λεωφορεία!!!!!!!

 Φωτογραφικό υλικό από τις σημερινές κινητοποιήσεις των γονέων στο Δημαρχείο Κυθήρων







ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Ορισμός εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου


Με την έκδοση σχετικής απόφασης, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, προχώρησε στον ορισμό του ακόλουθου δημοτικού συμβούλου ως εντεταλμένου.
Συγκεκριμένα: με την Απόφαση Δημάρχου 260/4-10-2019 ορίζει ως Εντεταλμένο Σύμβουλο, το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Ιωάννη Κολλιάκο και του μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους πιο κάτω Τομείς:
  • Παιδείας
  • Αθλητισμού
  • Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος
Έχοντας την εποπτεία αυτών, εξουσιοδοτείται για την υπογραφή με εντολή Δημάρχου των σχετικών με τους ανωτέρω τομείς, εγγράφων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (GREEN FLAG TRAILS)-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (GREEN FLAG TRAILS) ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 18.00 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 19.00 (ο τόπος διεξαγωγής παραμένει ο ίδιος - "PORTO DELFINO HOTEL")

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΚΙΠΑ