Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣΣε μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης η Λιμενική Αρχή Νεάπολης αυτή την στιγμή με την βοήθεια σκαφών ρυμουλκεί το ακυβέρνητο σκάφος που λίγες ώρες πριν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, και κατευθύνεται στο αλιευτικό καταφύγιο των Βελανιδίων. Μεταφέρει 71 παράτυπους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 2 διακινητές. Στο σημείο βρίσκεται λεωφορείο για την μεταφορά τους στη Νεάπολη όπου και θα διανυκτερεύσουν

Συμβαίνει Τώρα

Ακυβέρνητο πλοίο με 70 περίπου μετανάστες ανατολικά της Μονεμβασιάς

Περίπου 70 μετανάστες, επιβαίνουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκεται ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μονεμβασιάς.


Κάποιος από τους παράτυπους μετανάστες ζήτησε βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές και πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 μποφόρ. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο βρίσκονται ένα φορτηγό πλοίο και ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων ενώ σπεύδουν δύο πλωτά του λιμενικού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!
Μέσα στο καταχείμωνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επισκέφθηκε ξανά το λιγοστό ποίμνιό του στα ακριτικά Αντικύθηρα με αφορμή την προγραμματισμένη κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας του μικρού νησιού. Το πρωί της Κυριακής 5/2, τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Ποταμό και στη συνέχεια ευλόγησε το εόρτιο κέρασμα που ετοιμάστηκε με αφορμή την εορτή του ναού, καθώς στις 10 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει Ιερέας στο νησί. Ακολούθησε η κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας στο κατάστημα "Η Γωνιά του Στράτου". Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν από τα Κύθηρα ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντικυθήρων κ. Ιωάννης Κατσανεβάκης που εκπροσώπησαν τον Δήμαρχο κ. Στράτο Χαρχαλάκη, που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Παράλληλα αρκετοί Αντικυθήριοι από την Αθήνα ταξίδεψαν στο νησί προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή κοπής της πίτας, που έχει καθιερωθεί από πρόπερσι να γίνεται στα Αντικύθηρα με πρωτοβουλία του Δήμαρχου και της τοπικής κοινότητας, ώστε να ενισχύονται ηθικά οι λιγοστοί κατά το χειμώνα κάτοικοι. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη ανάσχεσης της φθίνουσας πληθυσμιακής πορείας των Αντικυθήρων και παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση που έχει επεξεργαστεί με τη δημοτική αρχή και με τους συλλογικούς φορείς του νησιού και η οποία θα εξειδικευτεί εντός των επομένων εβδομάδων. Κατά την κοπή της Βασιλόπιτας οι κάτοικοι του νησιού έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα των Αντικυθήρων που έχουν σαφείς επιρροές από τη γειτονική Κρήτη, αποτελούν όμως καθαρά τοπικά κάλαντα που δεν πρέπει να χαθούν.
Παραδοσιακά Κάλαντα των Αντικυθήρων
Αφήγηση Ιωάννου Λιγοψυχάκη
Καταγραφή Μύρωνος Π. Αλεβιζάκη
Ταχιά – ταχιά κι αρχή μηνιά
κι αρχή του Γεναρίου
κι αύριο ξημερώνεται 
τ΄ Αγίου Βασιλείου.
Πρώτα που βγήκε ο Χριστός
στη γης να περπατήσει 
και βρήκε και χαιρέτηξε 
όλους τους ζευγολάτες
τον πρώτο τον χαιρέτηξε
ήταν ο Άγιος Βασίλης.
Καλώς τα κάνεις Βασιλιώ
καλό ζευγάρην έχεις
καλό το λένε αφέντη μου
καλό και ευλογημένο.
Απού το βλόγαγε ο Χριστός
με το δεξί Του χέρι
με το δεξί με το ερβί
με το μαλαματένιο.
Πρηνένιο είναι τ΄αλέτρι σου
δαφνένιος ο ζυγός σου
τ΄απάνω ζέβλια του ζυγού
βασιλικό κλωνάρι
το βουκεντράκι που βαστάς
τ΄Αγιοργιού Κοντάρι.
Πες μας να ζήσεις Βασιλιώ
τι σπέρνεις την ημέρα.
σπέρνω σταράκι δώδεκα
κριθάρι δεκαπέντε
τάϊ και ρόβι δεκαοχτώ
κι από νωρίς στο σταύλο.
Μα αλήθεια κάτω στο γιαλό
κάτω στο περιγιάλι
μουζούρια στάρι έσπειρα
κι αμπράτικο κριθάρι.
Είπαμε δα τ΄αφέντη μας
ας πούμε και τσ΄αφέντρας.
Αφέντρα σένα σού πρεπε
να κάθεσαι να ορίζεις
τόνα σου χέρι να μετρά
και τ΄άλλο να χαρίζει.
Κι αν είναι με το θέλημα
θα πούμε καλησπέρα
που την ευλόγα ο Χριστός
με τη δεξιά Του χέρα.
Να μας κεράσεις μια κρασιά
και να σας ευχηθούμε
του χρόνου να ξανάρθουμε 
να ξανακεραστούμε.
Και εις έτη πολλά!!

Stratos Charchalakis

EKTAKTO ! Σήμα κινδύνου για ακυβέρνητο σκάφος στην Μονεμβασιά

Στο σημείο σπεύδουν αυτή τη στιγμή δύο περιπολικά του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένα  ακυβέρνητο σκάφος  στο οποίο επιβαίνουν αλλοδαποί, εξέπνευσε σήμα κινδύνου  στη θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασιάς.
Στην περιοχή βρίσκονται δύο παραπλέοντα σκάφη ενώ οι άνεμοι που πνέουν φτάνουν τα 5 μποφόρ.
 http://www.el.gr/

EKTAKTO ! 70 μετανάστες αυτή την στιγμή έχουν φτάσει δια θαλάσης στην περιοχή Βελανιδίων

SOS.Όπως πληροφορήθηκα περίπου 70 μετανάστες αυτή την στιγμή έχουν φτάσει δια θαλάσης στην περιοχή Βελανιδίων και γίνονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την μεταφορά τους στη Νεάπολη όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο "Καρνάγιο" . Θα χρειαστούμε βοήθεια για τις πρώτες ανάγκες και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχουν αναμεσα τους παιδιά.

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ Γιώργος Τζάννες – Κάφκος (1964-2017) του Δημήτρη Κουτραφούρη

«Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες»
Γιώργος Σεφέρης «Μυκήνες»
Μα εκείνος δεν βούλιαξε. Πήρε τον δύσκολο δρόμο για τα πάνω… Μου έλεγε συχνά: «όλα είναι ένα». Τώρα οδεύει για τα εκεί, στην καρδιά του Ενός.
%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b5%cf%82
Τον γνώριζα από τα πρώτα μου χρόνια στο νησί. Στις εκθέσεις του και στα καφενεία της Χώρας. Με συγκινούσε η ανάγκη του για αλήθεια πάνω από την αγάπη του για την ομορφιά. Ερχόταν στη Βιβλιοθήκη και μου μιλούσε μ’ ενθουσιασμό περί γλυπτικής, για τις παλαιές γενεαλογίες και τα σύγχρονα χαλάσματα, για τα χρόνια του Λονδίνου, για τον Γιαννούλη Χαλεπά και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, για τις Περιπέτειες ενός Προσκυνητή και για κιτρινισμένες μαοϊκές εφημερίδες και πάντα για φιλόδοξα καλλιτεχνικά σχέδια. Μετά συναντηθήκαμε στο κινηματογραφικό σεμινάριο του Ντίντι. Και στις Κυριακάτικες πεζοπορίες με τον Φρανκ και τον Μελισσοκόμο. Πιο ύστερα, εδώ στην DN-R˙ ετοίμαζε ένα μεγάλο κείμενο για την «Τέχνη στη ζωή μας». Ήθελε να πει πολλά. Δεν πρόλαβε να το τελειώσει, δεν το προλάβαμε…
Σκληρός με την πέτρα και τρυφερός με τους ανθρώπους, ακούραστος με την τέχνη του κι ακατάπαυστα ονειροπόλος, αδιαπραγμάτευτα ευγενής κουβαλούσε κάτι μυστικό κι έδινε την αίσθηση ότι δεν είχε βλάψει ποτέ ούτε μυρμήγκι. Το υλικό αποκτούσε στα χέρια του, στα μάτια του, στα λόγια του άλλην αξία˙ την καλλιτεχνική μεγαλοπρέπεια των ευτελών πραγμάτων.
Αν πρέπει να κρατήσω μόνο ένα πράγμα από εκείνον θέλω να θυμάμαι ότι υπήρξε ο πιο αληθινά και ουσιαστικά ανεξάρτητος καλλιτέχνης χωρίς καμμία δέσμευση απέναντι σε συντεχνίες και βολέματα κι εξαγορασμένους επαίνους κι ίσως με την ελάχιστη μπορετή εξάρτηση από τα εγκόσμια. Στέρεα γήινος κι ευφάνταστος, ταπεινά χειρωνακτικός (με την πλήρη ετυμολογική σημασία: ως άναξ χειρών), ανέπνεε μέσα στο μεταφυσικό με τα πιο παράξενα όνειρα διαρκώς σαρκωμένα μπρος στα μάτια του. Το πνεύμα του ανάλαφρα παιδικό κι η αθώα ψυχή του κινούσαν τους βαρύτερους όγκους. Πόσο να αντέξει κανείς το πηγαινέλα από την βαρύτητα στο όνειρο και πάλι πίσω;
%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84%cf%8c-%ce%b8-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7
Τα περισσότερα περιττεύουν. Ας αναπαυθεί η ψυχή του. Από δω και πέρα θα μιλούν μόνο τα έργα του…7
http://dragonerarossa.gr/


Το Μήνυμα της Κυριακής 5-2-17 και Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη του Τριωδίου


  
Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα), από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 
(Αρχή Τριωδίου)
{5-2-2017}

Ἐν Κυθήροις τῇ 3ῃ Φεβρουαρίου 2017 


Ἀριθ. Πρωτ.: 95

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
(ὑπ’ ἀριθ. 154/2017)

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς καθ΄ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων
«Ὥσπερ χαλεπόν, μᾶλλον δέ ἀδύνατον ἀναμίξαι ὕδατι πῦρ,οὕτως οἶμαι (νομίζω) τρυφήν καί κατάνυξιν εἰς ταὐτό συναγαγεῖν»
(Ἅγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Ε.Π.Ε. 28,686)
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί. Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά.

Εὐλογημένη, εἰρηνική καί εὔδρομη ἄς εἶναι ἡ ἱερά καί κατανυκτική περίοδος τοῦ Τριῳδίου! 

Ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ὡδήγησε τήν ζωήν καί τά διαβήματά μας εἰς τήν ἁγίαν αὐτήν περίοδον τῶν 70 ἡμερῶν, πού μεσολαβεῖ μέχρι τήν λαμπράν καί φωταυγῆ ἡμέραν τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως τοῦ Θείου μας Λυτρωτοῦ.

Ὑποδιαιρεῖται, ὡς γνωστόν, εἰς τρεῖς ὑποπεριόδους: α) Τήν προκαθάρσιμη, πού ἀρχίζει ἀπό τήν σημερινή Κυριακή τοῦ Τελώνη καί τοῦ Φαρισαίου καί τερματίζεται τήν Κυριακή τῆς Τυρινῆς, μετά ἀπό τρεῖς ἑβδομάδες β) Τήν Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή , ἡ ὁποία διαλαμβάνει τό ἱερό στάδιο τῆς νηστείας, πού ἄρχεται ἀπό τήν Καθαρά Δευτέρα καί ὁλοκληρώνεται τήν Παρασκευή τῆς 6ης Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν, τήν Παρασκευή πρό τῆς ἀναστάσεως τοῦ Λαζάρου καί περιλαμβάνει ἕξ (6) Ἑβδομάδες Νηστειῶν καί γ) Τήν Ἁγία καί Μεγάλη Ἑβδομάδα, τά Ἅγια τῶν Ἁγίων τοῦ Ἱεροῦ Τριῳδίου, ἡ ὁποία ἀφορμᾶται ἀπό τήν Μεγάλη Δευτέρα καί φθάνει μέχρι τό ἑσπέρας τοῦ Ἁγίου καί Μεγάλου Σαββάτου. 

Λέγεται ἁγία καί κατανυκτική περίοδος ἡ περίοδος τοῦ Τριῳδίου, διότι ἡ Ἁγία μας Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μέ τό ἱερό στόμα της, πού εἶναι οἱ ἅγιοι Ὑμνογράφοι μέ τούς θεσπέσιους ἱερούς ὕμνους των, ἀλλά καί μέ τά ἱερά Ἀναγνώσματα καί τά θεάρεστα καί φωτεινά πρότυπα μετανοίας(ὅπως εἶναι τοῦ Τελώνη, τοῦ Ἀσώτου, τῶν δικαίων τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας, τῆς ἀλειψάσης τόν Κύριον πόρνης γυναικός, τοῦ εὐγνώμονος ληστοῦ κ.ἄ) προξενεῖ τήν ἁγίαν κατάνυξιν καί συντριβήν μέ τό «νυστέρι» τῆς μετανοίας.


Ὅπως εἴδαμε εἰς τό Χρυσοστομικό ρητό, πού προτάξαμε, ἡ κατάνυξις δέν εἶναι δυνατόν νά συνυπάρξη καί νά συμπορευθῆ μέ τήν τρυφή, τήν τρυφηλή ζωή καί τίς κοσμικές ἀπολαύσεις.«Ὅπως εἶναι δύσκολο, ἤ μᾶλλον ἀδύνατο νά ἀναμίξη κανείς τήν φωτιά μέ τό νερό, ἔτσι, νομίζω, (εἶναι ἀδύνατο) νά συζεύξη καλοπέρασι καί κατάνυξι», μᾶς λέγει ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος. Καί συνεχίζοντας παρατηρεῖ ὅτι «εἶναι αὐτά τά δύο ἀντίθετα μεταξύ τους, τό ἕνα καταργεῖ τό ἄλλο. Γιατί ἡ μέν κατάνυξις εἶναι μητέρα τῶν δακρύων καί τῆς νήψεως, ἡ δέ τρυφή καί ἡ ἡδονική ἀπόλαυσις μητέρα τοῦ γέλωτος καί τῆς ἐπιπολαιότητος. Ἡ κατάνυξις καθιστᾶ καθαρή τήν ψυχή, ὥστε ἀνάλαφρη νά ἀνεβαίνη, ἐνῶ ἡ τρυφή τήν κάνει βαρύτερη ἀπό τό μολύβι»(Ε.Π.Ε 28,686).
Καί εἰς ἄλλο σημεῖο παρατηρεῖ ὁ Ἱερός Χρυσόστομος τά ἑξῆς: «Ἄν ὁ σωματικός ἔρωτας ὑποδουλώνη τήν ψυχή, ὥστε νά τήν ἀπομακρύνη ἀπό ἄλλα πράγματα καί νά τήν προσκολλᾶ μόνο εἰς τήν τυραννική ἀγάπη τοῦ ἐρωμένου προσώπου, τί μπορεῖ νά ἐπιτελέση ὁ πόθος τοῦ Χριστοῦ καί ὁ φόβος τῆς ἀποξενώσεως ἀπό Ἐκεῖνον; Τά δύο αὐτά πράγματα ἐβασάνιζαν τήν ψυχή τοῦ Δαυΐδ, ὥστε ἄλλοτε ἔλεγε: «Ὅπως ἐπιποθεῖ τό ἐλάφι τίς πηγές τῶν ὑδάτων, ἔτσι καί ἡ ψυχή μου ποθεῖ Ἐσένα, Κύριε». Καί ἄλλοτε: «Ἡ ψυχή μου εἶναι ἄνυδρη, γιατί διψᾶ Ἐσένα». Καί ἄλλοτε: «Προσκολλήθηκε ἡ ψυχή μου κοντά Σου, Κύριε». Καί σέ ἄλλη περίστασι: «Κύριε, μή μέ ἐλέγξη ὁ θυμός Σου καί μή μέ τιμωρήση ἡ ὀργή Σου».

Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί,


Μέ τήν πνευματική κατάνυξι καί τόν ἔνθεο πόθο τοῦ Χριστοῦ ἄς πορευθοῦμε κατά τήν ἀρχομένη ἀπό σήμερα ἁγία περίοδο τοῦ Ἱεροῦ Τριῳδίου. Ταπείνωσις καί ἁπλότητα, κατάνυξις καί μετάνοια, νηστεία καί προσευχή, ὑπακοή καί ὑπομονή, ἀγάπη καί ἐλεημοσύνη εἶναι τά πέντε ἱερά ζεύγη τῶν χριστιανικῶν ἀρετῶν, οἱ ὁποῖες πρέπει νά μᾶς ὁδηγοῦν εἰς τό ἱερό στάδιο τῆς πνευματικῆς ἀσκήσεως καί τῆς οὐρανοδρόμου πορείας τοῦ κατανυκτικοῦ Ἱεροῦ Τριῳδίου. Τό κοσμικό «τριόδιο» (μέ ὄμικρον) ἀπομακρύνει, δυστυχῶς, τόν ἄνθρωπο ἀπό τήν ἀληθινή καί παραδοσιακή ψυχαthironγωγία μέ τίς «ἀποσπερίδες» καί τίς ὡραῖες οἰκογενειακές συνεστιάσεις, τά εὔθυμα καί τά νησιώτικα τραγούδια μας, καί τόν ὁδηγεῖ στή ζωή τῶν νυκτερινῶν κέντρων καί διασκεδάσεων, μέ ὅσα συνεπάγεται αὐτή.

Ἡ συνειδητή Θεία Λατρεία δέν πρέπει νά ἀραιώνη καί νά ἀποδυναμώνεται, ἀλλά νά αὐξάνη καί νά πυκνώνεται αὐτές τίς ἅγιες ἡμέρες τοῦ Τριῳδίου, πρίν καί κατά τήν Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή, διά νά σημειώσωμε πνευματική πρόοδο, ἄνοδο καί προκοπή καί ὄχι τήν παρατηρούμενη ἐνίοτε ἀνεπίτρεπτη πνευματική καθίζησι.

Εὔχομαι πατρικά εἰς ὅλους σας, Κληρικούς καί λαϊκούς, τό Χριστεπώνυμο Πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μας, πλούσια τήν Θεία ἐνίσχυσι καί χαρίτωσι καί ἐνισχυμένο τό ἀγωνιστικό φρόνημα στό Ἱερό Τριῴδιο πού ἀρχίζουμε σήμερα.

Εἴθε τό φωτεινό καί θεοφιλές παράδειγμα τοῦ συντετριμμένου στήν καρδιά καί ταπεινοῦ στό φρόνημα Τελώνη νά μᾶς ἐμπνεύση καί νά μᾶς ἐνδυναμώση στήν ἀγωνιστική μας πορεία μέσα στήν ἱερή κατανυκτική περίοδο τοῦ Τριῳδίου, τήν ὁποία οἱ πάντες νά ὁδεύσωμε καί νά βιώσωμε πνευματικά εἰς δόξαν Θεοῦ καί σωτηρίαν τῶν ψυχῶν μας.


Μέ ἐγκάρδιες εὐχές καί πατρική ἀγάπη.
Ὁ Μητροπολίτης
†Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ
------------------------------------------
Πηγή: imkythiron.gr
------------------------------------------