Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

STAR: Η απάντηση στα επικριτικά σχόλια για τα γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο

 


ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Με ανακοίνωσή του ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel, δίνει εξηγήσεις για τις συνθήκες γυρίσματος του επεισοδίου της Δευτέρας του GNTM που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χρήστες των social media με οικολογική συνείδηση καθώς και στην ΜΚΟ Greenpeace Ελλάδας

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με αφορμή ορισμένα σχόλια χρηστών των social media, τα οποία αναπαρήγαγε μερίδα ενημερωτικών ιστοσελίδων, σχετικά με τη φωτογράφιση της εκπομπής GNTM 3, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, το Star Channel και η εταιρία παραγωγής Green Pixel, θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα εξής:

- Οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου στις 23/9/2020 και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς στις 7/10/2020 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

  Σύμφωνα με τις παραπάνω άδειες, στην ομάδα παραγωγής του GNTM επετράπη η πραγματοποίηση γυρισμάτων, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο) της Ελαφονήσου, η οποία αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

- Πριν την έναρξη της δοκιμασίας, προβλήθηκαν στιγμιότυπα όπου η κριτής του διαγωνισμού, κ. Βίκυ Καγιά οδηγούσε το αυτοκίνητο. Το γύρισμα αυτό δεν έγινε στην παραλία του Σίμου, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στο χώρο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και ο οποίος είχε πλημμυρίσει από τα βρόχινα νερά, όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμος Ελαφονήσου σε σημερινή του ανακοίνωση. Ο χώρος αυτός του πάρκινγκ, δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως αναφέρεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ούτε έχει κάποια σχέση με τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων.

- Στη συνέχεια, η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Σίμου, με βάση τις οδηγίες που έδωσαν ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε εκεί, όπως υπέδειξαν στην ομάδα παραγωγής του GNTM οι αρμόδιοι Υπάλληλοι του Δήμου, και παρέμεινε ακίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν ως συνοδευτικές, πήγαν με τους αναβάτες τους στο σημείο, και κινήθηκαν επιλεκτικά στην άμμο.

- Το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της ίδιας της Δημάρχου, η οποία παρέμεινε στο χώρο από τις 07:00 έως τις 19:00 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνημένα.

- Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμαρχο, κ. Ευσταθία Λιάρου αλλά και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, για τη βοήθεια, τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

- Μετά το τέλος της διαδικασίας, τα οχήματα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και η παραλία παραδόθηκε στην αρχική της κατάσταση.

- Αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της προβολής του επεισοδίου ότι, το γύρισμα με την οδήγηση του αυτοκινήτου από την κυρία Καγιά, δεν έγινε σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά σε χώρο στάθμευσης άλλης παραλίας.

Παράλληλα, κατά την αναφορά στην περιοχή Natura και τη σημασία της, θα έπρεπε να τονιστεί η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των οδηγιών των τοπικών φορέων, ώστε να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

Αποτελεί πάγια επιλογή του Star, να συνδυάζει τις τηλεοπτικές του παραγωγές, με την ανάδειξη ελληνικών προορισμών, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς. Ειδικά σε εποχές όπως η περίοδος που διανύουμε, ο τηλεθεατής μπορεί να απολαύσει εικόνες Ελλάδας, σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, πέρα από τους περιορισμούς της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε».

«Εν διωγμώ» κήρυξε την Εκκλησία της Κέρκυρας ο Μητροπολίτης Νεκτάριος

 


Πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μεσίστιες οι σημαίες των ιερών ναών το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα λόγω της απαγόρευσης για προσκύνημα των πιστών στο σκήνωμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα

O Mητροπολίτης Κέρκυρας Nεκτάριος σηκώνει «ιερό λάβαρο» κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.Συγκεκριμένα κήρυξε την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας «εν διωγμώ», και ανακοινώνει ότι, «στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες».

Η ανακοίνωση
«Εν όψει της εορτής του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία κατά την παράδοση του τόπου και του λαού μας διαρκεί επί τριήμερον, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει τα εξής προς τον λαό:

Η τοπική Εκκλησία αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνθήκες κατά τις οποίες εφέτος γίνεται ο εορτασμός. Όπως έπραξε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο αναφορικά με την Κέρκυρα αλλά και γενικότερα για την Εκκλησία, μάλλον ουδόλως έχει εκτιμηθεί, θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών, παρ’ όλη την λύπη και τον πόνο που προκαλεί σε κληρικούς και λαϊκούς η μη συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες.Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι ιερές ακολουθίες του τριημέρου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ και σύμφωνα με το σύνηθες πρόγραμμα. Θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως στην ιστοσελίδα webtv.imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Ιερά Μητρόπολις επικοινώνησε με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές εν όψει του τριημέρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ζήτησε, μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών, να επιτραπεί στους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που το επιθυμούν η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες.

Πρότεινε μεν η Ιερά Μητρόπολις να έχει τη ευθύνη εντός του ναού ώστε να υπάρχει ο καθορισμένος αριθμός πιστών, όπως βεβαίως και το καλοκαίρι (11 Αυγούστου) αλλά και το Πρωτοκύριακο συνέβη, οπότε και έγινε η προσκύνηση χωρίς να δημιουργηθεί οιοδήποτε πρόβλημα.

Σημειωτέον ότι ουδέν κρούσμα κορωνοϊού προκλήθηκε, ακριβώς διότι τηρήθηκαν επακριβώς τα καθοριζόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών, συγκεκριμένος αριθμός εντός του ναού), αλλά και διότι η χάρις του Θεού ευλογεί τους ανθρώπους που προσέρχονται με πίστη.

Για τα δε εκτός του ναού η τοπική Εκκλησία πρότεινε να ανατεθούν στην Αστυνομία, όπως γινόταν και παλαιότερα, προ της πανδημίας, όταν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης είχε η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Κέρκυρας.

Στον Σεβασμιώτατο μεταφέρθηκε η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και της ελληνικής κυβερνήσεως να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα, ούτε με τους όρους που η ίδια η πολιτεία διά των αστυνομικών αρχών είχε ορίσει και τηρήθηκαν το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο. Μάλιστα τονίστηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος ώστε να μην πλησιάσει ουδείς σ’ αυτόν και μεταφέρθηκε η διαταγή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επικρατήσει “η λογική”, η οποία προφανώς νοείται ως η “λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

Η Ιερά Μητρόπολις διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου.

παραλληλισμός και η πραγματική, ιστορικά, αυτή θύμηση ασφαλώς δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση, ο πιστός λαός όμως μπορεί να κρίνει.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εκφράζει την βαθύτατη πικρία του όχι τόσο για την “κεκλεισμένων των θυρών” τέλεση των ακολουθιών, κάτι το οποίο κατανοεί, το σέβεται και θα συνεχίσει να τηρεί, αλλά για την απαγόρευση προσέγγισης του λαού στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για προσκύνηση. Θεωρεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην θεολογία και την αλήθεια της εκκλησιαστικής παραδόσεως την υπόδειξη από την πλευρά οιουδήποτε πολιτικού και κρατικού παράγοντα του τρόπου με τον οποίο η Εκκλησία και ο λαός θα εορτάσουν την μνήμη ενός Αγίου και μάλιστα του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε δις τον τόπο από λοιμώδη ασθένεια στο παρελθόν, ανταποκρινόμενος στις παρακλήσεις του λαού.

Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, η οποία προφανώς αντιμετωπίζεται απλώς ως «συμβολική» ή «φολκλορική», όπως και η ίδια η Εκκλησία δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους.

Γνωρίζει την θέση της και δεν θέλει ούτε μπορεί να την υπερβεί στα πλαίσια της έννομης τάξης. Καταγγέλλει όμως στην συνείδηση του λαού, ο οποίος έχει και μνήμη και κρίση, τους σύγχρονους διώκτες της, οι οποίοι έχουν υπερβεί κάθε μέτρο και όριο.

Ως συνέπεια των παραπάνω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος κηρύσσει την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ», ενημερώνει τον λαό του Θεού για την κατάσταση αυτή και ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες.

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, υπάρχει σεβασμός στις θρησκείες και οι ναοί δεν παραμένουν κλειστοί εν όψει των Χριστουγέννων, και μάλιστα σε κάποιες χώρες κατόπιν και δικαστικών αποφάσεων. Με βάση μάλιστα την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας τόσο στην γείτονα Ιταλία, όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Γαλλία, στην Αυστρία αλλά και αλλού, επιτρέπεται η λειτουργία των ναών με την παρουσία ενός αναλογικού αριθμού πιστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ατομικής προσευχής.

Δεν συζητούμε για χώρες, στις οποίες οι κάτοικοι στην πλειονοψηφία τους είναι ορθόδοξοι, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Γεωργία, όπου το θέμα των κλειστών εκκλησιών δεν τίθεται καν ως ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα, παρά τα ωραία λόγια ότι η Εκκλησία συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, ουδόλως βλέπουμε να αναγνωρίζεται στην πράξη αυτή η συμβολή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δίδει την δυνατότητα στους ανθρώπους να ικανοποιούν τις υλικές τους ανάγκες, θα κατανοήσει, έστω και την υστάτη στιγμή, ότι οι πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων είναι κι αυτές, αν όχι ανώτερες, έστω εξίσου σημαντικές, διότι “ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος”, και θα εμπιστευθεί την Εκκλησία, η οποία και θέλει και μπορεί να τηρήσει τα αναγκαία μέτρα και να δώσει, με σεβασμό στον άνθρωπο, την δυνατότητα στον πιστό ελληνικό λαό να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, όπως αρμόζει σε μια τέτοια γιορτή της πίστης μας, δηλαδή και εκκλησιαστικά».

Παναγιώτης Αλεξανδράκης:Εκστρατεία ενημέρωσης: Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σώζει ζωές!

 


 

Την ώρα που ο απειλητικός για όλους κορονοϊός είναι στην κορυφή της επικαιρότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε χρόνο θρηνούμε χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα από καρκίνο.
Επίσης θρηνούμε περίπου 800 νεκρούς, κυρίως νεαρής ηλικίας, στα
τροχαία δυστυχήματα και χιλιάδες τραυματίες που θα συνεχίσουν την ζωή τους με κάποια αναπηρία.
Σε όλον τον κόσμο και φυσικά στην χώρα μας, Νο 1 αιτία θανάτου
χιλιάδων ανθρώπων ετησίως αποτελεί ο αιφνίδιος θάνατος εξαιτίας της καρδιακής ανακοπής.
Η καρδιακή προσβολή χρήζει άμεσης επέμβασης. Συχνά η ιατρική βοήθεια αργεί και χάνουμε τον άνθρωπο.
Πλέον, με τους εύκολους στον χειρισμό τους, αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, οι οποίοι μπορούν ν' αγοραστούν από μια ενορία, ένα σωματείο, έναν σύλλογο ή από τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας, έχουμε ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για να σώσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο,ένα φίλο, ένα γείτονα!
Το κόστος δεν είναι υπέρογκο.
Ο χειρισμός του είναι απλός.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί από τον χειριστή του θα ενεργήσει αυτόματα ώστε να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό στον άνθρωπο του οποίου η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά.
Ο χειριστής δεν χρειάζεται μακρά ιατρική εκπαίδευση, αρκεί να έχει
παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης,που συμπεριλαμβάνει και την χρήση του απινιδωτή.
Η συσκευή εκφωνεί τις οδηγίες, ώστε ο χειριστής με ευκολία τοποθετεί τα ηλεκτρόδια στο στήθος του ανθρώπου που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και δεν αναπνέει, κατάσταση που ελέγχουμε όπως παρουσιάζεται στο video που παραθέτω.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής καταμετρά και αναλύει τα δεδομένα εντός ελάχιστων δευτερολέπτων και δίνει εντολή απομάκρυνσης των ανθρώπων, για να ενεργήσει την απινίδωση.
Ο χειριστής πρέπει να ελέγξει πως κανείς δεν είναι σε επαφή με τον
άνθρωπο που θα δεχτεί την απινίδωση. Τότε πιέζει το πλήκτρο
απινίδωσης, ώστε ο Α.Ε.Α. να χορηγήσει αυτόματα το κατάλληλο ηλεκτρικό φορτίο, που έχει προηγουμένως υπολογίσει με τις ακριβείς μετρήσεις του και να σώσει τον άνθρωπο!!!
Σας θέλω όλους αρωγούς στην προσπάθεια ενημέρωσης για την δυνατότητα να σώσουμε αγαπημένα πρόσωπα με την χρήση τέτοιων συσκευών. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στην διάθεσή μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε χωριό και κάθε ενορία έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή που θα μας σώσει!

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:ΤΟ «ΒΖΙΤ» ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

 


ΤΟ «ΒΖΙΤ» ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
 
Τα κάστρα ανέκαθεν με τις ιστορίες, τους θρύλους και το μυστήριο που τα περιβάλλει ασκούν μια γοητεία και τροφοδοτούν τη φαντασία των ανθρώπων. Είχα την τύχη να γεννηθώ στη σκιά ενός Βενετικού φρουρίου, που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια και έγινε σημείο αναφοράς. Τότε ήταν ακατοίκητο. Ο τελευταίος κάτοικος του φρουρίου, ο Ιερώνυμος Στάης, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει τον Απρίλιο του 1941 και να παραδώσει το σπίτι του στα στρατεύματα Κατοχής που το επιτάξανε και το χρησιμοποίησαν σαν κομαντατούρα (φρουραρχείο) Έκτοτε το κάστρο δεν ξανακατοικήθηκε. Έτσι στα παιδικά μας μάτια απλωνόταν ένα έρημο κάστρο και ακούγαμε ιστορίες για πειρατές και κατακτητές Βενετούς, Γάλλους, Ρώσους, Άγγλους, Γερμανούς, Ιταλούς, ιστορίες για πρόσφυγες και εξόριστους και για πολλούς κατατρεγμένους, ιστορίες για Επισκόπους, κληρικούς, γιατρούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς, ιστορίες για τα θαύματα της Μυρτιδιώτισσας που έχουν σχέση με το κάστρο, αλλά και θρύλους για φαντάσματα και παράξενα φαινόμενα που στην παιδική μας φαντασία διογκώνονταν και προκαλούσαν φόβο. Ένα από αυτά τα παράξενα ήταν το περίφημο «βζιτ» το οποίο προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αναζητήσεις ιδίως στη νεολαία της εποχής της δεκαετίας του 30, 40 και 50. Το «βζιτ» ήταν ένας παράξενος θόρυβος που ακουγόταν τα βράδια κοντά στην είσοδο του κάστρου, δίπλα στις φυλακές και στο κτίριο της φρουράς. Ήταν κάτι σαν πέταγμα πουλιού, ή σαν το χτύπημα μιας βέργας στον αέρα. Πολλές παρέες ανέβαιναν τα βράδια για να το ακούσουν και μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που διαβεβαιώνουν ότι το άκουσαν. Ο τότε Γυμνασιάρχης, Σπύρος Στάθης, πίστευε ότι ήταν ρεύμα αέρος που περνούσε μέσα από ανοίγματα των ερειπίων. Ο φιλόλογος καθηγητής του Γυμνασίου Κυθήρων περί το 1939-40 Γιάννης Μιχαλέτος, που ανέβαινε τα βράδια με μαθητές του κρατώντας φακούς για να εξιχνιάσουν το μυστήριο, κατέληξε ότι πρόκειται για νυχτερίδες. Μέχρι τραγούδι γράφτηκε για το «βζιτ» από μια καλλικέλαδη καλλονή της εποχής, την Εριφύλλη Κορωναίου, μαθήτρια του Γυμνασίου τότε, που το τραγουδούσε η νεολαία. Σήμερα το «βζιτ» δεν ακούγεται πια. Στη στεγνή και βιαστική εποχή μας τα παιδιά δεν ακούνε πια τοπικές ιστορίες και θρύλους. Τα κάστρα δεν αποπνέουν πια τη μαγεία και το μυστήριο που είχαν κάποτε.........
(Αφιερωμένο στον κ. Κοσμά Παστό, που είναι ο τελευταίος επιζών Κυθήριος που κοιμήθηκε στο Κάστρο)

ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών (κοκαΐνη - ηρωίνη) στις περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα

 


Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών (κοκαΐνη - ηρωίνη) στις περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητα κοκαΐνης βάρους -4- κιλών και -67- γραμμαρίων, ηρωίνης βάρους -73- γραμμαρίων και -3- ζυγαριές ακριβείας

Συνελήφθησαν χθες (7-12-2020) το βράδυ στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί, για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των ανωτέρω στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών και ειδικότερα στις περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω καθώς και ο χώρος απόκρυψης των ναρκωτικών και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Σε έρευνα σε οικία στην Κυψέλη, που χρησιμοποιείτο ως χώρος απόκρυψης των ναρκωτικών (καβάτζα), κατελήφθησαν να κατέχουν, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  κοκαΐνη βάρους -4- κιλών και -67- γραμμαρίων
  •  ηρωίνη βάρους -73- γραμμ.
  •  άγνωστη λευκή σκόνη βάρους -467- γραμμαρίων
  •  άγνωστη καφέ σκόνη βάρους -75- γραμμαρίων
  •  το χρηματικό ποσό των -6.100- ευρώ
  •  -3- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  •  -4- συσκευές κινητών τηλεφώνων
  •  -7- διαβατήρια τρίτων προσώπων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 


 

Πατήρ Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος:Ανακοίνωση για τον Έρανο της Αγάπης.

Γίνεται γνωστό στους ενορίτες των ενοριών Άνω και Κάτω Λιβαδίου και Φατσαδίκων, ότι λόγω των ειδικών για φέτος συνθηκών, όποιος θέλει να συνεισφέρει στον Έρανο της Αγάπης , του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν σε έχοντες ανάγκη συντοπίτες μας, να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλ. 6977695632 ή να κάνει κατάθεση στην ΕΤΕ Κυθήρων στον αριθμό 380 / 604313-50 που τηρείται επ΄ ονόματι του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι. Μητροπόλεως. 

Η ελάχιστη προσφορά μπορεί να είναι μέγιστη ανακούφιση για το συνάνθρωπό μας
.
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
                                                                                   
Με αγάπη 
                                                                                 παπα  Παναγιώτης   Μεγαλοκονόμος

Έφοδοι σε σπίτια τα Χριστούγεννα;;; Ετοιμάζεται η αστυνομία



Μέτρα και στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το τι θα μείνει κλειστό έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι εκείνες τις μέρες και επανέλαβε – μετά τον Στέλιο Πέτσα – την δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές με ακόμη μία οικογένεια ή να συγκεντρωθούν έως και 9 άτομα.

Άραγε η Αστυνομία θα καιροφυλαχτεί, ώστε να υπάρξουν έφοδοι στα σπίτια;;; Όποιος θα συλληφθεί να μην τηρεί τον περιορισμό, τον περιμένει τουλάχιστον πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 θα είναι κλειστα: Σχολεία, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, η λειτουργία των δικαστηρίων, τα χιονοδρομικά κέντρα και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ τα μέτρα σχετικά με την συνάθροιση (επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα), την τηλεργασία και την και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένουν ως έχουν.

Για εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο θα γίνουν νέες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια, καθώς εκεί ο κόσμος έρχεται πιο… κοντά για να επικοινωνήσει.

https://www.el.gr/_

Αιτήσεις για επιδότηση 30 ευρώ ανά κυψέλη έτους 2021 ως τις 10 Φεβρουαρίου

Δηλώσεις στα Κέντρα Μελισσοκομίας καλούνται να κάνουν οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται για ένταξη στις Δράσεις 3.1 και 3.2 που επιδοτούν την αντικατάσταση και μετακίνηση των κυψελών στα πλαίσια των μελισσοκομικών προγραμμάτων 2021, με την προθεσμία να λήγει στις 10 Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι κάτοχοι τουλάχιστον 20 μελισσιών με μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ που ενδιαφέρονται να αγοράσουν επιδοτούμενες κυψέλες αντικατάστασης με το εθνικό πρόγραμμα 2021 -Δράση 3.1- εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 για να καταθέσουν σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στα Κέντρα Μελισσοκομίας.

Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται σε 10% επί των κατεχόμενων κυψελών. Οι κυψέλες θα μπορούν να αγοράζονται και να εξοφλούνται μέχρι και τις 20 Μαΐου 2021. Δεκτά θα γίνονται τιμολόγια αποδείξεις λιανικής πώλησης και αποδείξεις εξοφλήσεως αυτών με ημερομηνία έκδοσης από 1η Αυγούστου 2020 έως και 20 Μαΐου 2021.

Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται μέχρι του ποσού των 30 ευρώ, ενώ το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται σε 10% επί των κατεχόμενων κυψελών.

Επίσης, μέσω της Δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση κυψελών από τον συνήθη μόνιμο τόπο εγκατάστασης- έδρα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων.

Η περίοδος μετακίνησης των κυψελών δηλώνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τη 10η  Φεβρουαρίου κάθε μελισσοκομικού έτους και πραγματοποιείται από τις 11 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Ιουνίου του αντίστοιχου μελισσοκομικού έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2021 για να καταθέσουν σχετική αίτηση στο κέντρο μελισσοκομίας Δωδεκανήσου μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η υλοποίηση της δράσης εκ μέρους των δικαιούχων προϋποθέτει ότι μετακινούν κατά τη διάρκεια κάθε μελισσοκομικού έτους τουλάχιστον το 40% των κατεχομένων κυψελών που δηλώνουν σε μία μετακίνηση ή περισσότερες.

ΠΗΓΗ https://www.agronews.gr/

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ:Δημόσια παράβαση του άρθρου 13 παρ 4α,β του Ν 3937/2011 κ άρα αυτεπάγγελτη δίωξη

(EL/EN) Δημόσια παράβαση του άρθρου 13 παρ 4α,β του Ν 3937/2011 κ άρα αυτεπάγγελτη δίωξη...Είναι το GNTM ορθό παράδειγμα για την νεολαία μας; Οι παραγωγοί εκπομπών δεν πρέπει να σέβονται το περιβάλλον; Motocross και βόλτες με 4Χ4 σε περιοχή Natura; Για το life style όλα επιτρέπονται;

Οι παραγωγοί της εκπομπής Greece Next Top Model βγάλανε από το καλοκαιρινό ντουλάπι (γιατί άραγε τη δεδομένη στιγμή;) μία εκπομπή η οποία γυρίστηκε στην Ελαφόνησο, όπου σε μία περιοχή Natura τα μοντέλα επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες με 4 X 4 και Motocross, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.
Ποιοι άραγε είχαν δώσει άδεια για αυτές τις δραστηριότητες σε απαγορευμένη περιοχή; Δεν γνώριζαν ότι σε περιοχές Natura δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες; Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς καμία εξαίρεση. Προφανώς υπάρχουν και διοικητικοί και δικαστικοί λειτουργοί. Τέτοια μηνύματα πρέπει να περνάμε στους νέους μας; Αν αύριο επιδοθούν σε παρόμοιες δραστηριότητες η δικαιολογία τους θα είναι απλή «εδώ το κάνουν οι αρμόδιοι, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;»…. σε τέτοιο κόσμο θέλουμε να ζήσουμε; Άρα τέτοια παραδείγματα, από όπου κι αν προέρχονται πρέπει να αποφεύγονται.

-------
Public violation of article 13 par 4a, b of Law 3937/2011 and therefore ex-officio prosecution ...Is GNTM a good example for our youth? Shouldn't emitters respect the environment? Motocross and 4x4 rides in Natura area? Is everything allowed for the lifestyle? The producers of the show Greece Next Top Model took out of the summer cupboard (why at the moment?) a show that was filmed in Elafonisos, where in a Natura area the models engage in illegal activities with 4 X 4 and Motocross, altering the natural environment. Who licensed these activities in a restricted area? Did they not know that such activities are not allowed in Natura areas? We call on the competent authorities to apply the provisions in force and to impose the prescribed sanctions, without exception. Obviously there are administrative and judicial officials. Should we pass such messages on to our young people? If they engage in similar activities tomorrow, their excuse will be simple "here are those in charge doing it, why not us?" ». do we want to live in such a world? So such examples, wherever they come from, should be avoided. #gntm # GNTM3
ΠΗΓΗ



Οι Πειρατές της Μάνης- Ιστορικά στοιχεία με αναφορές για τα Κύθηρα

 


Η πειρατεία για τους Μανιάτες ήταν επάγγελμα, δηλαδή εργασία προς εξεύρεση πόρων, αλλά παράλληλα εθεωρείτο και πολεμική πράξη, γιατί δημιουργούσε εμπόδια, φθορές και δυσκολίες στους εχθρούς(Τουρκους) και τους επίδοξους κατακτητές της Μάνης.

Οι Μανιάτες κατά καιρούς ενισχύονται από τις Μεγάλες Δυνάμεις με όπλα και πυρομαχικά. Σημαντικός σταθμός του εμπορικού δρόμου Ανατολής-Δύσης, η Μάνη με πληθώρα πειρατικών κρουσμάτων. Ξακουστοί όμως και οι Μανιάτες πειρατές, ειδικά μετά τον 16ο αι. με αποτέλεσμα η Οίτυλος να ονομάζεται Μεγάλο Αλγέρι.

Αρχικά Κίλικες και αργότερα Σαρακηνοί, Αραγωνοί, Σικελιανοί, Τούρκοι, Μαλτέζοι, Κορσικανοί, Γάλλοι, Αλγερίνοι, Μπαρμπαρέζοι κ.α. επιτέθησαν ή έδρασαν στην περιοχή της Μάνης. Παραθέτουμε τα κυριότερα πειρατικά κρούσματα :

1405. Οι Βενετοί διαμαρτύρονται στη Γένουα για την πειρατική δραστηριότητα του Nikolo da Moniglia στο θαλάσσιο χώρο της Μάνης. 1405-1460. Καταλανοί και Γενουάτες πειρατές λύμαιναν τα περάσματα του Νότου ( Μεθώνη, Μάνη, Στενό Ελαφονήσου, Κάβο Μαλιά).

1510. Στο Ταίναρο συνέλαβαν Γενουατικό γαλλιόνι με εμπ/τα αξίας 12.000 δουκάτων, Χριστιανοί πειρατές.
Στο Πόρτο Κάγιο ο Δανιήλ συνέλαβε γαλλιόνι της Αγκώνας και το οδήγησε στην Κρήτη.
Στο μεταξύ Βενετοί, Ροδίτες και Τούρκοι ασκούν πειρατεία στο Πολυδρόμιο του Νότου (Ταίναρο-Στενό Ελαφονήσου-ΚάβοΜαλιά).

1512. Τις ακτές της Μάνης κατέκλυσαν 46 Τουρκικές φούστες και πήραν μαζί τους 300 άτομα από την Κορώνη και 150 από τα Κύθηρα. Ο Βενετός πρεσβευτής D. Trevixan που επισκέφθηκε το Οίτυλο, αναφέρει ότι οι Μανιάτες από το φόβο των πειρατικών επιδρομών δεν είχαν έπιπλα στα σπίτια τους και κοιμόταν στη γη.

1517. Ο πειρατής Pietro Bodaviglia συνέλαβε στο Ταίναρο νάβα της Ραγούσης.

1518. Στο Πόρτο Κάγιο, Τουρκικές φούστες συνέλαβαν το Μάϊο νάβα της Ραγούσης που πήγαινε στη Χίο. Ο Βενετός προβλεπτής εντόπισε 4 Τουρκικές φούστες στο Ταίναρο και συνέλαβε μία απ’ αυτές.

1521. Ο ξακουστός Τούρκος πειρατής Σινάν Ρέϊς-κουνιάδος του Αρχικουρσάρου Βαρβαρόσσα-που δρούσε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μάνης, επιτέθηκε με 4 φούστες στη νάβα του Zuan di Stefano κοντά στο ακρωτήριο Ακρίτας. Ο κυβερνήτης της νάβας Μιχαλέτος - από τη Μήλο - κάηκε προσπαθώντας να βάλει φωτιά στην πυρίτιδα και το 19μελές πλήρωμά του τραυματίστηκε.

1525. Ο Βενετός προβλεπτής Ζ. Moro καταδίωξε τον πειρατή Μποστάν Ρέϊς που εγκατέλειψε τις φούστες στο Ταίναρο και διέφυγε με το πλήρωμά του στις ακτές της Μάνης.

1530. Γαλλικές νάβες, ασκούν πειρατεία στο Πολυδρόμιο του Νότου.

1532. 11 Τουρκικές γαλέρες και 2 φούστες άσκησαν πειρατεία στη Μάνη.

1533. Ο Κούλφα Ρέϊς-Τούρκος πειρατής- δρούσε στις ακτές της Μάνης.

1600. Ο Γάλλος προσκυνητής στους Αγ. Τόπους H. Castella αναφέρει ότι οι Μανιάτες ήταν οπλισμένοι σαν σκαντζόχοιροι.

1601 ο Viviers και 4 γαλέρες της Μάλτας, έκαψαν το φρούριο του Πασσαβά και έκαναν σκλάβους 55 Μανιάτες.

1605. Οι Ιππότες της Μάλτας διεσκόρπισαν στη Μάνη τον Τουρκικό στόλο.

1612. Γαλέρες του Αγ. Στεφάνου άρπαξαν 2 Καραμουζάλ στη Μάνη. 13 Κρητικές γαλέρες δέχτηκαν επίθεση στο Βίτυλο και συνέλαβαν τον Παπαγιώργη Γιατρό και τον Θ. Μαλεύρη σε αντίποινα.

1615. Πλησίον της Μάνης ο Καπουδάν Πασάς Χαλίλ -που ηγείτο 37 γαλερών- σταματά το μπερτόνι του Έμο και ερευνά αν υπάρχουν σ’ αυτό Μανιάτες. Ζητά από τη Βενετική Δημοκρατία να μην δώσει άσυλο στους Μανιάτες διότι επαναστάτησαν εναντίον του «Μεγάλου Αυθέντου». Το ίδιο διάστημα Σικελικές γαλέρες έδωσαν στο Πόρτο Κάγιο 300 αρκεβούζια και άλλα όπλα και σκότωσαν 800 Τούρκους.

1618. 4 Αλγερινά Μπερτόνια με 300 άνδρες πλήρωμα το καθένα - συνέλαβαν το πλοίο του Πέτρου ντι Βέσκοβι. Ο ίδιος με το πλήρωμά του διεσώθη στο Βίτυλο.

1622. 50 Μανιάτες οπλισμένοι με αρκεβούζια, επιτέθηκαν στο πλοίο του Βιντσέντσου Σιλβέστρι - από τη Σικελία - που διέπλεε στον κάβο Ματαπά.

1624. 13 Μπαρμπαρέζικα πλοία με τον Βερνίσογλι επιτέθηκαν στη Μάνη και επιχείρησαν απόβαση...αλλά επέστρεψαν στα πλοία τους κατά 200 λιγότεροι. Οργισμένοι συνέλαβαν τον αρχηγό τους και τον οδήγησαν δέσμιο στη Μπαρμπαριά.

1637. 5 πειρατικά της Μπιζέρτας έφεραν σκλάβους Μανιάτες.

1637. Καθυστερημένα έφθασαν τα γράμματα στον Κούνο - για τους συγγενείς τους που ήταν σκλάβοι σε πειρατικά της Μπιζέρτας - και όταν οι Μανιάτες πήγαν να τους ελευθερώσουν, τα πειρατικά είχαν αποπλεύσει.

1639. Το Γαλλικό εμπορικό σκάφος «Παναγία του Λορέτο» συνελήφθη από 3 μπεργαντίνια και 2 φελούκες των Μανιατών.

1640. 3 Μανιάτικες φελούκες συνέλαβαν 4 Τούρκους της Ναυπάκτου. Το ίδιο έτος οι Μανιάτες σκότωσαν 4 πειρατές και 4 αιχμαλώτισαν, όταν επιχείρησαν να διαρπάξουν ένα πλούσιο μοναστήρι.

1644. Ο ξακουστός κουρσάρος Αντώνιος Μανιάτης με 22 άνδρες πλήρωμα, συνέλαβε σε βάρκα 5 Εβραίους και μια Τουρκάλα με την υπηρέτριά της.

1645. Ο Αντώνιος Μανιάτης συνέλαβε ως σκλάβους έναν Αγά της Κορώνης και άλλα 4 άτομα. Έξω από την Κορώνη συνήφθη ναυμαχία και οι Μανιάτες σκότωσαν 25 Τούρκους και συνέλαβαν 7 πειρατικά σκάφη.

1646. Οι Μανιάτες συνέλαβαν Τουρκικό πλοίο που ερχόταν από τα Χανιά. Μανιάτικα μπρεγαντίνια, συνέλαβαν - στη Ζάκυνθο - βάρκα στην οποία επέβαιναν 3 γιοί του εξοχώτατου Τζώρζη Κουερίνι. Επίσης στη Μάνη συγκρούστηκαν Μαλτέζικα με 7 Μπαρμπαρέζικα.

1655. Ο Αντώνης Γερακάρης συνέλαβε στο Ελαφονήσι Τουρκικό πλοίο με 30 κωπηλάτες.

1667. Μανιάτικα πειρατικά, πολιόρκησαν πλοία του Τούρκικου στόλου στον Χάνδακα Κρήτης.

1668. Ο La Guiletiere αναφέρει ότι στον Πύργο της Μάνης τους συνέλαβαν Μανιάτες που βγήκαν από τις σπηλιές και γράφει χαρακτηριστικά: «..Δε βλέπεις παρά ένα σωρό ασπρολίθαρα, ένα κοτρώνι. Ξαφνικά αυτό το Κοτρώνι σαλεύει, τινάζεται, ορμάει επάνω σου και σε πιάνει από το λαιμό..».

1669. Ο Γάλλος Guillet αναφέρει για τους διαβόητους κουρσάρους Μανιάτες Θεόδωρο και Αναπλιώτη που πούλησαν τις γυναίκες τους - ο ένας την γυναίκα του άλλου - σε Μαλτέζο πειρατή.

1670. Μανιάτες πειρατές λήστεψαν το πλήρωμα 3 Αγγλικών πολεμικών και συνέλαβαν 4 αιχμαλώτους στην Ελαφόνησο, όπως αναφέρει ο περιηγητής Covel.

1673. Ο Κ. Γερακάρης έφερε 7 γαλέρες από τη Μάλτα στις Κιτριές για την πολιορκία της Ζαρνάτας.

1703. 40 βάρκες, 3000 κάτοικοι της Κάτω Μάνης και 1000 Μανιάτες που πέρασαν το Μακρυπλάγι επιτέθηκαν στην πεδιάδα της Καλαμάτας. Τους σταμάτησε ο Βενετός προβλεπτής Ζ. Foscarini.

1710. Ο πειρατής Ζώρζης Μανέτας με 2 γαλιότες και 5-6 φελούκες ήταν κυρίαρχος στο Αρχιπέλαγος και μετά κατέκλυσε τη Μάνη έχοντας μαζί του Τουρκικά λάφυρα.

1718. Ο Γάλλος περιηγητής Depellegrin εντυπωσιασμένος από τους Μανιάτες αναφέρει: «Μεγαλόσωμοι, Ρωμαλέοι στρατιώτες .. και οι γυναίκες τους συναγωνίζονται σε σωματική ρώμη..»

1718. Μέ τη συνθήκη του Πασάροβιτς ο θαλάσσιος χώρος Μάνης - Στ. Ελαφονήσου - Κυθήρων και Φαλκονέρας, έγινε η σφηγκοφωλιά των Χριστιανών πειρατών του Αιγαίου. Πολλά πειρατικά κατέπλεαν στη Μάνη για επισκευές ή για να ξεχωρίσουν τη λεία τους.

1720. Ο Βέλγος De Mirone αναφέρει ότι πόδισαν στο Πόρτο Κάγιο με το πλοίο και οι Μανιάτες τους πούλησαν εμπορεύματα. Αυτοί μάλιστα κράτησαν ομήρους 2 ιερείς Μανιάτες που διέφυγαν όμως τη νύκτα και άρχισε το ντουφεκίδι. Το πρωί το πλοίο παράδερνε στις βραχουριές ( οι Μανιάτες τους είχαν κόψει τους κάβους τη νύκτα ) και κατόρθωσαν να διαφύγουν με 6 τραυματίες.

1727. Ο Κρητικός Νικολέτος συνέλαβε στα Κύθηρα 2 λόντρες από το Μεσολόγγι και τις έφερε στη Μάνη, όπου και διέμενε.

1729. Ο Ζακυνθινός κουρσάρος Μανδραπήλιας συνέλαβε Γαλλική Ταρτάνα και την οδήγησε στη Μάνη.

1730. Ο Α. Fourmont, απεσταλμένος του Λουδοβίκου ΙΕ΄, διέπραξε βανδαλισμούς στις Αρχαιότητες της Σπάρτης για να εκδικηθεί τους Μανιάτες.
Έξαρση της Μανιάτικης Πειρατείας το 1740-1770 σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο

1744. Μωραϊτες συνέλαβαν Γαλιότα κουρσάρων Μανιατών με Ουγγρική σημαία.

1747. Το Αγγλικό Princess, με 76 κανόνια, δρούσε στο Ταίναρο τον ΙΗ΄ αι. Το Στενό της Ελαφονήσου ήταν κέντρο εξόρμησης και συνάντησης όλων των πειρατών της Δύσης διότι ήταν το φυσικό σύνορο μεταξύ Οθωμανικής αυτοκρατορίας και Βενετίας. Το τρίγωνο «Ταίναρο-Κύθηρα-ΚάβοΜαλιάς-Στενό Ελαφονήσου» έβριθε από πειρατές.

1748. Μανιάτης πειρατής ( που ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τα πλοία όλων των εθνοτήτων ) συνέλαβε Γαλλική Ταρτάνα και το Φεβρουάριο του 1749 επιτέθηκε στο κάστρο των Κυθήρων και απομακρύνθηκε με τα κανόνια.

1750. Ο διαβόητος Μανιάτης πειρατής που απεκαλείτο Μονόφθαλμος τρομοκρατούσε όλα τα πλοία από το Ταίναρο μέχρι το Αιγαίο. Τον Απρίλιο συνέλαβε Ελληνικό Τζιμπέρι στη Μεθώνη, καταδιώχθηκε όμως από τους Βενετούς και συνελήφθη από τους Τούρκους στη Μάνη. Το ίδιο διάστημα κι’ άλλος αρχικουρσάρος Μανιάτης τρομοκρατούσε το Αρχιπέλαγος. Συνελήφθη από τον Μενεή μαζί με το πλήρωμά του.

1745 - 1755. 40 Αγγλικά πειρατικά, που στα πληρώματά τους είχαν και Κυθήριους, επισκευάζονταν στη Μάνη, όπως καταμαρτυρεί επιστολή του Κυρ. Βαρκαμάδα από τα Βάτικα, προς τον Βατικιώτη Παν. Κολυβοδιάκο.

1753. Οι Μανιάτες πειρατές κούρσεψαν 5 πλοία που πήγαιναν λάδι στη Γαλλία.

1755-1763. Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν Μανιάτες, Τσιριγώτες και άλλους Έλληνες κουρσάρους κατά τον επταετή πόλεμο με τη Γαλλία..

1759. Στις 30/4 ο Λουκάς Βαλσαμάκης κούρσεψε πλοίο του Λιβόρνο στα Κύθηρα και το οδήγησε στη Μάνη.

1763. Πειρατικός Πίγκος με 80 Μανιάτες, 16 κανόνια και κυβερνήτη τον Κορσικανό Μαθιό, δρούσε στο Αιγαίο και κούρσεψε σαμπεκίνο της Σαντορίνης με μπαμπάκια.

1764. Ο Σκλαβούνος Μάρκος Λούκοβιτς, αρμάτωσε πειρατική φελούκα στη Μάνη. Στις 29 Οκτωβρίου πειρατική λόντρα (με πάνω από 150 Μανιάτες πλήρωμα) και Ταρτάνα διέφυγαν την καταδίωξη από τη Μάνη.

1760-1770. Οι Μανιάτες συνεργάζονται με τους Μαλτέζους κουρσάρους. Χήρα Μανιάτισσα (συζ. Αρχικουρσάρου) μάλιστα εξέδιδε αποδείξεις καταβολής φόρων και οι Μαλτέζοι πειρατές επέτρεπαν την ελεύθερη διέλευση στους «ταμειακώς» εντάξει εμπόρους. Στα Ορλωφικά οι Τούρκοι κατέσφαξαν όσους Σπετσιώτες δεν πρόλαβαν να διαφύγουν στη Μάνη. Το διάστημα αυτό πολλοί Σφακιανοί πειρατές έδρασαν στο θαλάσσιο χώρο Μάνης - Ελαφονήσου - Κυθήρων - Κάβο Μαλιά.

1776. Ο ληστής Κολοκοτρώνης αρμάτωσε στα Καρδάμυλα πειρατική γαλιότα και με 80 Μανιάτες και Σφακιανούς, λεηλάτησε Γαλλικά και Βενετικά πλοία.

1782. Ο Γάλλος περιηγητής Choisenl Couffrier - πρεσβευτής στη Κων/λη - αναφέρει ότι οι πιο επίφοβοι Έλληνες πειρατές ήταν οι Μανιάτες

1788. Ο Νικόλαος Μαυρομιχάλης συνέλαβε στην Κίμωλο, Γαλλικό μπρίκι με φορτίο για τους Τούρκους και το μετέφερε στη Μάνη. Στη μάχη απελευθέρωσής του, οι Μανιάτες τραυμάτισαν 46 Γάλλους.

1790. Ο Μιχ. Γκιόλμα, συνεργάτης του Λ. Κατσώνη, επάνδρωσε το πειρατικό του με 50 άνδρες στην Τσίμοβα της Μάνης.

1791. Ο Λ. Κατσώνης και ο Α. Ανδρούτσος με στόλο 24 πλοίων, κάνουν πειρατικό ορμητήριό τους το Πόρτο Κάγιο. To ίδιο διάστημα δρούσε στην Κίμωλο Μανιάτικη φελούκα με Ρώσικη σημαία.

1794. Στην Κίμωλο, 20 Μανιάτες, λήστεψαν τους κατοίκους. Στην Αντίπαρο, Μανιάτες με καπετάνιο τον Κεφαλλονίτη Στεκούλη λεηλάτησαν το νησί και Μανιάτες με το Ζαχαριά τη Φολέγανδρο.

1797. Ο αρχιπειρατής Στεκούλης, επικεφαλής Μανιατών, κούρσεψε την Αμοργό και τη Σαντορίνη και το 1798 απειλήσανε τα Κύθηρα.

1802. Μανιάτες κούρσεψαν το καϊκι του Μιχ. Κουντούρη στη Σίφνο.

1803. Ο Γ. Βούλγαρης έλαβε εντολή από τον Καπουδάν Πασά, να εξαθρώσει τον πειρατή Λωβό κι’άλλους Μανιάτες πειρατές. 1817. Ο Παν. Τρουπάκης (Μούρτζινος) συνέλαβε με την πειρατική γαλιότα του 1 Γαλλικό και 1 Βενετσιάνικο πλοίο κοντά στα Κύθηρα. Ο Γάλλος πρόξενος στα Επτάνησα Α. Sauveur αναφέρει ότι οι Μανιάτες πειρατές κολυμπάνε αθέατοι και κόβουν άγκυρα και παλαμάρια για να πέσει το πλοίο έξω, όπου αυτοί καραδοκούν. Γνωστή είναι η ναυτική παροιμία:
« Από τον Κάβο Ματαπά / σαράντα μίλια μακριά / κι’ από τον Κάβο Γρόσο / ...σαράντα κι’ άλλο τόσο».

1828. Ο Καποδίστριας προέβη στη δίωξη της πειρατείας στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.

ΠΗΓΗ  messinia.mobi