Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ


Επισκέφθηκα σήμερα μαζί με σχεδόν όλους τους συνεργάτες μου (Αντιδημάρχους, Πρόεδρο ΔΣ, Συμβούλους κ.λπ.) τον Ποταμό, ενόψει και της εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε όλο το νησί.
Καταρχήν συζήτησα με τους παραγωγούς του Παζαριού και τους εξήγησα την αναγκαιότητα του Κανονισμού Λειτουργίας, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, παροτρύνοντάς τους να συμμετάσχουν με σχόλια και παρατηρήσεις. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία αρκετών, αλλά η άποψη "αφήστε το όπως έχει" δεν με βρίσκει σύμφωνο κυρίως διότι μετά το νέο νόμο 4497/2017 η ύπαρξη Κανονισμού Λειτουργίας είναι πλέον υποχρεωτική. Κατορθώσαμε και διατηρήσαμε το Παζάρι σε λειτουργία, τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε προϊόν που θα διατίθεται σε αυτό θα σχετίζεται με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και θα πληροί τις προδιαγραφές του Νόμου. Εάν αυτό δεν γίνει, το Παζάρι οδεύει σε κατάργηση και αυτό δεν το θέλει κανείς!

Στη συνέχεια είδαμε επί τόπου το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν από το Δ.Σ. Κοινή συνισταμένη όλων σχεδόν των απόψεων είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σε έναν παραδοσιακό οικισμό χωρίς πεζοδρόμηση. Η πεζοδρόμηση είναι συνώνυμο της ανάπτυξης και τα οφέλη της είναι μακροπρόθεσμα. Όταν ήμουν μαθητής, θυμάμαι πόσο μεγάλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην Αθήνα η πεζοδρόμηση της οδού Ερμού, του πλέον εμπορικού δρόμου της Πρωτεύουσας γνωστού και ως "η οδός των παπουτσιών". Τσακωμοί, διαδηλώσεις, φωνές. Τότε, το θέμα αυτό το πήραν πάνω τους ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος έχοντας και την πλήρη στήριξη της τότε Κυβέρνησης. Η πεζοδρόμηση έγινε (μαζί με την Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί με αυτήν γιατί τα οφέλη της είναι δεδομένα. 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουμε εγκρίνει στοχεύουν στην ανάπτυξη των περιοχών και των τουριστικών οικισμών. Δεν μπορώ να δεχθώ ως επιχείρημα π.χ. "θέλω να σταθμεύω το ΙΧ μου μπροστά στην παραλία" ή "γιατί να περπατάμε για να κάνουμε μπάνιο στο Καψάλι" κ.λπ. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα. Το Καψάλι, η Χώρα, ο Ποταμός, ο Αβλέμωνας και άλλοι οικισμοί με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, πρέπει να δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περπατούν ακώλυτα, να χαζεύουν, να φωτογραφίζονται, να φλερτάρουν, να ψωνίζουν χωρίς να διέρχονται οχήματα σε συγκεκριμένες ώρες και ανάλογα με την κάθε περίπτωση. 

Οι αποφάσεις αυτές θα ισχύσουν ειδικά φέτος κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης λόγω των ειδικών προβλέψεων της πανδημίας. Θα σημειώσουμε τυχόν προβλήματα και του χρόνου θα προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις κυρίως αναφορικά με τις ώρες και όχι με την ουσία των αποφάσεων αυτών. Σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους, την Αστυνομία και τους Συλλόγους θα εφαρμόσουμε από φέτος τις νέες ρυθμίσεις, ελέγχοντας καθημερινά τον τρόπο υλοποίησής τους. Πρέπει να τις συνηθίσουμε όλοι γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη χωρίς τέτοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ (28/6/2020)



ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ
Τό σημερινό Εὐαγγελικό Ἀνάγνωσμα ἀνήκει στό κείμενο τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Ματθαίου τῆς ἐπί τοῦ Ὄρους Ὁμιλίας τοῦ Χριστοῦ. Μᾶς μιλάει γιά τό ἄν ὁ ἄνθρωπος διαθέτει καθαρή πνευματική ὅραση γιά νά βλέπει σωστά τά πράγματα στόν παρόντα κόσμο.
Ὁ λύχνος, τό φῶς πού δείχνει στόν ἄνθρωπο τί εἶναι καλό ἤ τί εἶναι κακό γιά τή ζωή του, εἶναι ἕνα ἐσωτερικό πνευματικό μάτι. Ὅταν τό μάτι αὐτό στήν λειτουργία του εἶναι ἁπλό, καθαρό, δηλαδή στραμμένο πρός τόν Θεό, τήν ἀλήθεια καί τή δικαιοσύνη, τότε εἶναι ὑγιές καί βλέπει τά ζητήματα ἀλήθειας, δικαιοσύνης καί τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν μέσα στόν κόσμο στίς σωστές τους διαστάσεις.

Ἄν, ὅμως, αὐτό τό ἐσωτερικό μάτι εἶναι «πονηρό», δηλαδή ἄρρωστο, τότε δέν μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νά βλέπει τί εἶναι ἀληθινό, σωστό καί δίκαιο στή ζωή του. Καί ὅλη ἡ ὕπαρξή του βρίσκεται στό σκοτάδι καί δέν μπορεῖ νά κάνει σωστές διακρίσεις μέσα στή ζωή του.
Μ’ αὐτά τά δύο παραδείγματα, μᾶς προτρέπει ὁ Κύριός μας, νά διαλέξουμε ἀνάμεσα στόν Θεό καί τόν μαμωνᾶ, γιατί αὐτά τά δύο δέν πᾶνε ποτέ μαζί.
Μαμωνᾶς εἶναι συροχαλδαϊκή λέξη καί σημαίνει: χρῆμα, ἀργύρια, πλοῦτο.
Εἶναι ἀδύνατη ἡ συγκυριαρχία δύο διαφορετικῶν κυρίων μέσα στή καρδιά μας. Τοῦ Θεοῦ καί τοῦ μαμωνᾶ. Ἕνα ἀπό τούς δύο θ’ ἀγαπήσουμε. Εἶναι ἀδύνατο νά τά ἔχουμε καί μέ τούς δύο καλά. Κι’ ἄν προσπαθήσουμε θ’ ἀποτύχουμε.
Ἡ σωστή τοποθέτηση μας ἔγκειται στή θεληματική ἀπόρριψη τοῦ μαμωνᾶ. Ἡ ποιότητά μας κρίνεται ἀπό τό κατά πόσο δεχόμαστε ἤ ὄχι θεληματικά τή συγκυριαρχία Θεοῦ καί μαμωνᾶ. Αὐτό ἔχει σημασία.
Δέν γίνεται νά ὑπηρετοῦμε συγχρόνως τήν ἀγάπη καί τό μίσος. Τήν ἀλήθεια καί τό ψέμα. Τήν ἐλευθερία καί τήν τυραννία. Μόνο ἕνας σχιζοφρενής θά ἐπιχειροῦσε νά τά κάμει αὐτά.
Τέλος, πρέπει νά προσέξουμε ὅτι τό πῶς βλέπουμε τόν κόσμο ἐξαρτᾶται ἀπό τό φῶς πού διαθέτει ἡ ἐσωτερική μας ὅραση. Ἄν ἡ ὅρασή μας εἶναι ὑγιής, τότε λειτουργεῖ σωστά γιά τόν κόσμο ὄχι μόνο προφητικά καί ἐλεγκτικά, ἀλλά καί ἀγαπητικά. Κατά τά ἄλλα, ἡ πάλη μας θά εἶναι ἰσόβια πρός τίς ἀρχές καί τίς ἐξουσίες τοῦ κόσμου τούτου.

π.Φρ.Δημ.

Στα Κύθηρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - Ασφαλής Προορισμός τα Κύθηρα!


Στα Κύθηρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - Ασφαλής Προορισμός τα Κύθηρα!
Το Σάββατο 27/6 το πρωί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα Κύθηρα συνοδευόμενος από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή το άνοιγμα των αεροδρομίων της Χώρας στις διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου.
Τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και ο Αερολιμενάρχης και ακολούθησε τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων (Πρόεδρος ΕΕΠΚΑ, Διοικητής Νοσοκομείου, Πυροσβεστική, Αστυνομία). Έγινε αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία ελέγχου όλων των επισκεπτών από χώρες του εξωτερικού που θα αφιχθούν με πτήσεις charter, η οποία θα είναι αυστηρή και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπλέον, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε τις ενέργειες που έγιναν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και εξήρε την εξαιρετικού επιπέδου συνεργασία όλων των τοπικών αρχών αναφορικά με την πιστή τήρηση των μέτρων.
Ο Υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. επεσήμανε την ανάγκη πιστής τήρησης όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας τονίζοντας ότι «η υγεία είναι πάνω από όλα» και δηλώνοντας ότι "τα Κύθηρα είναι ένας ασφαλής προορισμός".
Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα πυρασφάλειας και ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Υφυπουργό να παραστεί στα εγκαίνια του εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποταμού που θα γίνουν σε λίγες ημέρες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για την διάνοιξη και τον καθαρισμό ζωνών πυρασφάλειας προκειμένου να μην υπάρχουν οι γνωστές εμπλοκές και καθυστερήσεις από τα Δασαρχεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
 Stratos Charchalakis