Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Τα μουσεία Λάρισας και Κυθήρων σε διεθνή διαγωνισμό

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στο Πιράν της Σλοβενίας την 31η Αυγούστου 2018.
Δύο σύντομα βίντεο, ένα από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και ένα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, είναι μεταξύ των 12 φιναλίστ που διεκδικούν το βραβείο Museums in Short 2018. Φέτος, πέμπτος χρόνος λειτουργίας του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, συμμετείχαν συνολικά 49 μουσεία από 20 ευρωπαϊκές πόλεις. Τα φιλμ που σχετίζονται με τα δυο ελληνικά μουσεία επιλέχθηκαν στη βραχύβια λίστα μαζί με άλλα δέκα που αντιπροσωπεύουν μουσεία από τη Δανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και τη Σουηδία.
Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στο Πιράν της Σλοβενίας την 31η Αυγούστου 2018, όπως επίσης και το φιλμ που απέσπασε την προτίμηση του κοινού (η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες από την ιστοσελίδα του Museums in Short 2018 http://www.museumsinshort.eu ). Τους 12 φιναλίστ, που επέλεξε μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μουσεία, ΜΜΕ και επαγγελματίες βίντεο, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην ιστοσελίδα του Museum in Short στο Facebook (https://www.facebook.com/museumsinshort/ ).
Η τελική κατάταξη διαρθρώνεται σε τρεις κατηγορίες, που αφορούν την προώθηση, τα εκθέματα και το αφήγημα. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των εκθεμάτων (exhibits) περιλαμβάνονται βίντεο από το Μουσείο Den Gamle By στο Ώρχους (Δανία), το Μουσείο Βαν Γκογκ στο 'Αμστερνταμ (Ολλανδία) και το Μουσείο Tirpitz στην πόλη Blavand (Δανία). Στην κατηγορία της προώθησης (promotional) διαγωνίζονται ταινίες από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Βαλένθια (Ισπανία), το Μουσείο Κουκλοθέατρου στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Μουσείο Αυτοκινήτου της Ρίγας (Λιθουανία), το Palazzo dei Diamanti στη Φεράρα (Ιταλία) και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Ελλάδα).
http://www.thetoc.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Αραχωβίτης: Συνάντηση με την Επιτροπή αγώνα ενάντια στην Εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών


«Συνάντηση του βουλευτή Λακωνίας Αραχωβίτη Σταύρου με την Συντονιστική Επιτροπή αγώνα ενάντια στην Εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών και Δικτύου Υψηλής Τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας»
Την Παρασκευή 27/7/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη με την «Συντονιστική Επιτροπή αγώνα ενάντια στην Εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών και Δικτύου Υψηλής Τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας» στα γραφεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ. Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την διάρκειας δυο ωρών συζήτηση ήταν τα εξής:
  1. Το αίτημα για παράκαμψη της χερσονήσου Μαλέα από την ζεύξη «Πελοποννήσου – Κρήτης» λόγω της ανησυχίας πως αυτό θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για μεταφορά ενέργειας από αιολικούς σταθμούς
  2. Αποτροπή εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην χερσόνησο του Μαλέα
Η Συντονιστική Επιτροπή ανέπτυξε λεπτομερώς τις ανησυχίες της  για τα δυο ζητήματα και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα/ψήφισμα.
Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, τονίστηκε πως μετά από συστηματικές πιέσεις του κ. Αραχωβίτη προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΔΜΗΕ, Υπ.Εν., Γραφείο Π/θ),  ο σχεδιασμός του έργου άλλαξε. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο κομμάτι της γραμμής θα είναι υπόγειο, ενώ άλλαξε και το σημείο προσαιγιάλωσης του καλωδίου.
Το έργο διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης και ο τρόπος υλοποίησής του ουδόλως σχετίζεται με πιθανά σχέδια ανάπτυξης αιολικών σταθμών στην περιοχή. Η απευθείας σύνδεση άλλων εγκαταστάσεων με την διασύνδεση πάνω σε οποιοδήποτε σημείο της, θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία της και την ισοκατανομή ενέργειας στα δυο κυκλώματά της. Σχετικά με το ερώτημα αν τεχνικά είναι δυνατό να συνδεθεί αιολικός σταθμός στον Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης στους Αγ. Αποστόλους, διευκρινίζεται πως υφίστανται σοβαροί τεχνικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη σύνδεση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα ή άλλες πηγές ενέργειας, σε σημεία κατά μήκος της διασυνδετικής γραμμής Κρήτης – Πελοποννήσου, όπως και στον Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης στους Αγ. Αποστόλους. Επισημαίνεται εξάλλου ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως προς το Υπουργείο Ενέργειας ότι η σύνδεση εγκαταστάσεων που δεν αφορούν άμεσα στη διασύνδεση της Κρήτης (π.χ. μονάδες ΑΠΕ, Αιολικά Πάρκα) εγκυμονεί κίνδυνο διατάραξης της ομαλής λειτουργίας και  του ασφαλούς ελέγχου της διασύνδεσης, εγείροντας ζήτημα ασφάλειας της ηλεκτροδότησης του νησιού.
Όσον αφορά στο δεύτερο σημείο, τονίστηκε ιδιαίτερα πως τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία νέα άδεια εγκατάστασης αιολικών σταθμών. Όμως με όσες εγκαταστάσεις έχουν ήδη αδειοδοτηθεί  (ύστερα και από την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣΤΕ), οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως βασική προϋπόθεση για κάθε εγκατάσταση θα είναι η εναρμόνιση  και η απόλυτη συμφωνία των διαδικασιών με την ισχύουσα νομοθεσία.
Στο ζήτημα παλαιών αιτήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία της αδειοδότησης, σύμφωνα με στοιχεία Απριλίου 2018 του ΑΔΜΗΕ έχουν εκδοθεί συμβάσεις σύνδεσης ΑΠΕ ισχύος 97 ΜW καθώς και οριστικές προσφορές σύνδεσης ΑΠΕ ισχύος 45 MW στο Δίκτυο Διανομής και στο Σύστημα Μεταφοράς συνολικά της Πελοποννήσου. Το θεσμικό πλαίσιο έχει τροποποιηθεί καθώς πλέον προβλέπεται διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για την «εξασφάλιση» εγκατεστημένης ισχύος για υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Ο Υπουργός ΠΕΝ ύστερα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, καθορίζει την εγκατεστημένη ισχύ ανά τεχνολογία ΑΠΕ.  Η ανταγωνιστική διαδικασία προκηρύσσεται κατόπιν σχετικής Απόφασης της ΡΑΕ. Σε συνέχεια των προαναφερθέντων επισημαίνεται ότι πλέον οι τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ καθορίζονται μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας που περιγράφηκε. Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες έχουν σημαντική συμβολή στην μείωση του κόστους για τους καταναλωτές γεγονός που το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει επισημάνει τον τελευταίο χρόνο ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των καταναλωτών.
Τέλος, να αναφερθούμε και για το θέμα υποβολής νέων αιτήσεων, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν.  Υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης νέων αιτήσεων, για τις οποίες πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στη συνέχεια προκειμένου να εγκατασταθεί και τελικά λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ΑΠΕ. Της εγκατάστασης και λειτουργίας μίας μονάδας παραγωγής ΑΠΕ προηγείται η έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Σημειώνεται ότι η χορήγηση της άδειας παραγωγής δεν συνεπάγεται δέσμευση του Διαχειριστή ή της ΡΑΕ για δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα παρά την έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης.
Ακολούθως, μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης εκδίδεται η περιβαλλοντική άδεια της δραστηριότητας, η οποία πέραν της γνωμοδότησης αρμόδιων τοπικών και εθνικών φορέων προβλέπει πλέον διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό, με περιβαλλοντικές οργανώσεις και με όλους όσους δύναται να επηρεάζονται. Ακολουθεί η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης καθώς και άλλων αδειών για την υλοποίηση των έργων. Τέλος, υπογράφεται Σύμβαση Σύνδεσης με τον Διαχειριστή και εφόσον η μονάδα παραγωγής ΑΠΕ συμμετάσχει επιτυχώς στις διαγωνιστικές διαδικασίες, εκδίδεται η άδεια λειτουργίας.
Εν κατακλείδι, να θυμίσουμε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να στραφεί με μεγάλη προσοχή. Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως και η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα και τοξικά ορυκτά καύσιμα, αφορά όλους μας σαν κοινωνία και πολιτεία. Πάγια θέση και  στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, με βάση ένα δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και θα σέβεται τα τοπικά οικοσυστήματα, το πολιτιστικό περιβάλλον και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα για την χερσόνησο του Μαλέα, ως πολιτικός φορέας, προκρίνουμε το μοντέλο της ήπιας τουριστικής Ανάπτυξης και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικής-πολιτισμικής παράδοσης.
Αυτό, εξάλλου, το αποδεικνύουμε σταθερά αναδεικνύοντας με ερωτήσεις στην Βουλή σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας μνημείων.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Αυξάνεται αλματωδώς ο πληθυσμός της Γης. Συρρικνώνεται ο πληθυσμός μας.



Το 1862 ο πληθυσμός των Κυθήρων ήταν 14.544 και ο πληθυσμός όλης της Γης 1.400.000.000 (1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια). Σήμερα ο πληθυσμός των Κυθήρων είναι 3.500, ενώ τον πλανήτη Γη τον κατοικούν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Άρα τα τελευταία 155 χρόνια, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, ενώ στα Κύθηρα μειώθηκε δραματικά απομένοντας το ένα τέταρτο. Το καθήκον είναι ένα και μοναδικό. Να δοθούν κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός των Κυθήρων. Στο μέγεθος των Κυθήρων (277,746 τετρ. χιλιόμετρα) δεν υπάρχει νησί στη Μεσόγειο με τόσο λίγο πληθυσμό. Προτείνω τα εξής επίκαιρα κι ανέξοδα μέτρα.
1. Επειδή η γεωργική γη των Κυθήρων είναι ούτος ή άλλως μικρή, δεδομένου ότι η έκτασή τους είναι βραχώδης, άγονη και ορεινή, να αναγνωριστεί ως ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, η ανάγκη να μη συρρικνωθεί άλλο η γεωργική γη των Κυθήρων. Αυτό μπορεί να γίνει με απλό τρόπο: Οι εκτάσεις των Κυθήρων που στους Δασικούς χάρτες έχουν τον χαρακτηρισμό ΔΑ, δηλαδή ότι κάποτε ήταν αγροί και τώρα (στις δορυφορικές φωτογραφίες του 2007) είναι δάση, όταν θα εκδικαστούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, να χαρακτηριστούν όλες αγροί. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους δασωμένους αγρούς που δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Παρόμοια πρέπει να είναι η τύχη και των εκτάσεων που στους δασικούς χάρτες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ, δηλαδή ότι τώρα είναι αγροί, ενώ παλιότερα ήταν δάση. Αποτελεί Εθνική επιταγή να διαφυλαχτούν οι γεωργικές εκτάσεις των Κυθήρων, γιατί αυτό ταυτίζεται με το καθήκον να αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Πρέπει να αποτυπωθούν οι εκτάσεις που τώρα και στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργηθούν, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους κατάσταση. Να μην εμποδίσουμε τις μελλοντικές γενιές να καλλιεργήσουν εκτάσεις που η ιστορία των Κυθήρων έχει εντάξει στις καλλιεργήσιμες.
2. Τώρα που υπάρχουν οι δασικοί χάρτες, το δασαρχείο να ελεγχθεί και μετά την τελευταία πυρκαγιά να κηρύξει ως αναδασωτέες μόνο τις εκτάσεις που έχουν τον χαρακτηρισμό ΔΔ, δηλαδή αυτές που τώρα και παλαιότερα ήταν δάση. Να μην επαναλάβει την ολέθρια για τα Κύθηρα τακτική του. Να περιγράψει, δηλαδή, όλη την έκταση σε ενιαίο τοπογράφημα και να την χαρακτηρίσει συλλήβδην ως αναδασωταία.
3. Οι ζώνες πυρασφάλειας στα Κύθηρα είναι ανεπαρκείς. Δεν έχουμε διδαχτεί από τις τόσες φωτιές. Δεν απαγορεύεται, όμως, να γίνουν, ενώ απαγορεύεται ο καθαρισμός των δασωθέντων αγρών. Είχα προτείνει πριν χρόνια, σε ημερίδα για το δασικό στο Κεραμωτό, ότι όποιος καθαρίζει τον αγρό του να μη διώκεται, αλλά να καλύπτεται από την νομοθεσία περί πυροπροστασίας βάσει εγκυκλίου διατυπωμένης από το ίδιο το δασαρχείο. Επαναφέρω την πρότασή μου, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι οι «ανεξέλεγκτες» πυρκαγιές είναι αναπόφευκτες δίχως τις νησίδες των καθαρών αγρών.
Και τα τρία μέτρα που προτείνω δεν έχουν το παραμικρό κόστος για το Κράτος και τον Δήμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής εξουσίας. Κατά συνέπεια οι διάφορες «κόντρες» που τώρα παρακολουθούμε βλάπτουν τον τόπο. Να σκύψουμε στα προβλήματα με αγάπη και λογική. Να δούμε τι φταίει και ένα - ένα να τα διορθώσουμε. Αν υπάρχουν σοβαρές παραλήψεις καθήκοντος, ασφαλώς και πρέπει να αναφερθούν αρμοδίως. Αντεγκλήσεις μπροστά στον φακό και μέσω διαδικτύου, δεν προάγει την συνεργασία. Καλό είναι να αποφεύγονται. Το παράδειγμα θεωρώ ότι οφείλει να το δίνει ο υψηλοτέρα καθήμενος. Ας προβληματιστούμε και κυρίως οι κυβερνώντες:
Αυξάνεται αλματωδώς ο πληθυσμός της Γης. Συρρικνώνεται ο πληθυσμός μας. Τι έχουμε ανάγκη; Να αυξήσουμε ή να ελαττώσουμε και άλλο το ελάχιστο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης των Κυθήρων;
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος

Έκτακτα δρομολόγια Ε/Β-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Σάββατο 25/8 και Κυριακή 26/8


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ