Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω της ανευθυνότητας της ΛΑΝΕ, διαρκείς διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο, συσκέψεις επί συσκέψεων, σωρεία εγγράφων και διαμαρτυριών, 2 συγκλήσεις του ΣΑΣ και άπειρη γραφειοκρατία, δημοσιεύθηκε χθες 29-09 το απόγευμα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ:9ΛΙΩ4653ΠΩ-Σ7Υ) η Πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη.



Επισημαίνουμε ότι η Δημοτική μας Αρχή συναισθανόμενη την ανάγκη μείωσης των απωλειών επισκεψιμότητας λόγω της έκτακτης αποχώρησης του ΚΟΡΝΑΡΟΣ επέλεξε εξαρχής το δρόμο της υπευθυνότητας, απείχε από ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος μέσα στη σεζόν που μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα είχε, και προσάρμοσε άμεσα τη διαφημιστική της πολιτική στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες σε σχέση με τις αρχικές καταστροφικές εκτιμήσεις. Ωστόσο πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής ή υπομονής!

Τα αιτήματα της Δημοτικής μας Αρχής έγιναν ομόφωνα αποδεκτά στο τελευταίο Σ.Α.Σ., στο οποίο τις θέσεις μας εξέφρασε και υποστήριξε σθεναρά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάννα Καλογήρου, λόγω απουσίας των Δημάρχων Μήλου (εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο ΣΑΣ) και Κυθήρων. 
Η Πρόσκληση αφορά ανάθεση αρχικά τριών (3) μηνών, μέσα στο διάστημα των οποίων θα πραγματοποιηθεί και ο κανονικός διαγωνισμός για την περίοδο μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2018.

Αφορά την εκτέλεση (κατ΄ ελάχιστον):
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 46.000€ ανά δρομολόγιο
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 41.000€ ανά δρομολόγιο
- Ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή ΓΥΘΕΙΟ-ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ και επιστροφή έναντι μισθώματος 27.600€ ανά δρομολόγιο

Το συνολικό ετήσιο ποσό των μισθωμάτων (επιδότησης) ανέρχεται σε 5.959.200€ και είναι ιδιαίτερα επαυξημένο μετά την πρόσφατη απόφαση του Σ.Α.Σ. και σύμφωνα με το αίτημα του Δήμου μας. Αν υπολογίσει κανείς και την επιδότηση του δεύτερου εβδομαδιαίου δρομολογίου από τη Νεάπολη προς τα Αντικύθηρα την οποία πέτυχε η Δημοτική μας Αρχή εδώ και μερικούς μήνες, τότε συνολικά οι άγονες γραμμές των Κυθήρων επιδοτούνται πλέον με περίπου 6.700.000€ ετησίως!

Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός σε αίτημα του Δήμου μας, αφετέρου στα ευήκοα ώτα της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας που εισάκουσε τις προτάσεις μας, ούσα όμως υποχρεωμένη σε αυστηρή τήρηση των όρων, κανόνων και προθεσμιών της σχετικής (δαιδαλώδους) νομοθεσίας.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ώστε να συναφθεί άμεσα η σύμβαση.

Η Δημοτική μας Αρχή έχει εξαρχής ταχθεί ευθέως και χωρίς αστερίσκους υπέρ της δρομολόγησης του πλοίου ΙΟΝΙΣ στις ανωτέρω γραμμές, του οποίου η πλοιοκτησία είναι γνωστή για τη σοβαρότητα και τη φερέγγυότητά της απέναντι στα νησιά μας. Μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όχι μόνο την άριστη κατάσταση του πλοίου, αλλά και τις εκτεταμένες επισκευαστικές και ανακαινιστικές εργασίες των τελευταίων εβδομάδων, που το καθιστούν αξιόπιστο και αξιόπλοο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα νησιά μας απρόσκοπτα και να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι ΔΕΝ θα δεχθούμε εκπλήξεις στο ευαίσθητο θέμα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης, ούτε θα επιτρέψουμε την "παλινόρθωση" στις γραμμές μας γνωστών φαντασμάτων του παρελθόντος, το μητρώο των οποίων είναι και παραμένει ιδιαίτερως θολό. Και ο νοών νοείτω!


Δείτε την προκήρυξη εδώ: 




------------------------------------------------------------------
Πηγή: Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα
----------------------------------------------------------------- 
ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ:

Κύριοι Κουρουμπλή και Σαντορινιέ και κ. Γραβάνη η υπομονή και η ανεκτικότητα των Κυθηρίων έχει υπερβεί καθε δυνατό όριο. Οι διαρκείς σας γκάφες και παλινωδίες με τις συνεχείς εξαρτήσεις από κάποιους βοθροθυμαλτώδεις πλοιοκτήτες η εγκάθετους δήθεν συνδικαλιστές που σας εκβιάζουν πίσω από τον τον συνδικαλιστικό μανδύα που εσείς έχετε επιτρέψει και γιγαντώσει με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνιμο μπούμεραγκ για όλες σας τις ενέργειες, μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση. 

Φερθείτε πια σαν κυβέρνηση και ξαποστείλετε στον αγύριστο όλα αυτά τα καθάρματα και τις ύαινες που λυμαίνονται την πραγματική  δημοκρατία με βενετσιάνικες αποκριάτικες μάσκες και ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ εντός 2 ημερών το θέμα της ανάθεσης της γραμμής των Κυθήρων-Αντικυθήρων στην εταιρεία που προσφέρεται με τις σωστές προϋποθέσεις, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ.

Το παρασκήνιο είναι γνωστό σε αρκετό πλάτος και βάθος καθώς και οι απειλές και οι εκβιασμοί που έχετε δεχθεί και θα δούν το φώς της δημοσιότητας άμεσα εφόσον παραμείνετε παθητικοί δέκτες και φυσικά θα προστεθεί στο μεγάλο σας φιάσκο με την ακατάσχετη ρύπανση του Σαρωνικού προσθέτοντας μιά ακόμη μελανή κηλίδα στις μέχρι σήμερα άστοχες ενέργειες σας.

Τολμήστε να αποβάλλετε πια την σκωτσέζικη ενδυμασία και να επαναφέρετε τα παντελόνια, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ......... 


https://kithiraikanea.blogspot.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ Μικρής έντασης σεισμός έγινε αισθητός στο Γύθειο

Σεισμική δόνηση αναστάτωσε πριν από λίγο τους κατοίκους του Γυθείου

H σεισμική δόνηση έγινε στις 16:53  το απόγευμα και είχε μέγεθος 3,1 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, καθώς το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα

.http://githio-click.gr

Νοταριακό Αρχείο Κυθήρων και Αντικυθήρων [1563 - 1914]

Η Ιστορία κάθε τόπου είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνέχειας του. Ανασπόσπαστο τμήμα της ιστορίας αποτελούν και τα ιστορικά αρχεία κάθε τόπου. Έτσι λοιπόν δημοσιεύουμε από σήμερα όλα τα διατιθέμενα ιστορικά αρχεία του νησιοπύ μας όπως βρίσκονται και φυλάσσονται στα επίσημα Γενικά αρχεία του κράτους.

















ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ


[IMG]file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.gif[/IMG]
[Φορέας] GRGSA-KYT
Τοπικό Αρχείο Κυθήρων

[IMG]file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.gif[/IMG]
[Αρχείο] GRGSA-KYT_NOT001Νοταριακό Αρχείο Κυθήρων και Αντικυθήρων [1563 - 1914]
Περιλαμβάνονται πρωτόκολλα συμβολαίων, φάκελοι με λυτά έγγραφα συμβολαίων, δέσμες εγγράφων - φίλζες, διαθήκες, ευρετήρια, ονοματολόγια. 


ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-KYT_NOT001
Τίτλος: Νοταριακό Αρχείο Κυθήρων και Αντικυθήρων
Χρονολογίες: 1563 - 1914
Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: Περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό 128 νοταρίων, που επιμερίζεται σε 841 βιβλία συμβολαιογραφικών πράξεων, 179 βιβλία ευρετηρίων, 110 φίλζες (δέσμες εγγράφων), 200 περίπου φάκελους λυτών εγγράφων, 16 ονοματολόγια. Το μέγεθος των καταστίχων ποικίλλει, τα αρχικά του 16ου αι. είναι 22Χ32 εκ. και μέχρι το 18ο αι. συναντάμε και λίγα 30Χ40 εκ. ενώ το 19ο αι υπάρχουν και αρκετά 40Χ27 εκ. Τέλος τα λυτά έγγραφα είναι σχεδόν όλα 30Χ40 εκ.
ΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Όνομα του παραγωγού: Νοτάριοι (Συμβολαιογράφοι) Κυθήρων και Αντικυθήρων
Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:
Το λειτούργημα των νοταρίων είχε σημαίνουσα θέση στο βενετικό σύστημα διοίκησης και δικαίου, τόσο στη Μητρόπολη όσο και στις αποικίες της. Οι Σύνδικοι και Προνοητές αναφέρονται επανειλημμένα στις υποχρεώσεις και στις αρμοδιότητες των νοταρίων. Στη Ζάκυνθο από το 1559 είχε συσταθεί σωματείο νοταρίων (Collegio) και τον ίδιο χρόνο με διαταγή του FrancescoPisani αναγνωρίστηκαν τα πρώτα μέλη και θεσπίστηκαν τα προνόμια και τα καθήκοντα των τριών προέδρων του. 
Οι κυριότερες διατάξεις που ίσχυσαν στα χρόνια της Βενετοκρατίας σχετικά με τις δικαιοδοσίες και τα καθήκοντα των νοταρίων στα Επτάνησα, είναι αυτές του 1583 (διαταγή των Συνδίκων και Εξεταστών της Ανατολής ZuanneGritti και GulioGarzoni), του 1607 (διαταγή του Γενικού Προνοητή της Ανατολής GiovanniPasqualigo), του 1614 (διαταγή των Προνοητών GiovanniPasqualigoOttavioZen και MarcoLoredan), του 1615 (διαταγή του Γενικού Προνοητή της Ανατολής GiovanniPasqualigo), του 1631 (διαταγή του Γενικού Προνοητή της Ανατολής AntonioPisani), του 1632 (διαταγή του Προνοητή NicoloErizzo) και του 1657 (διαταγή του Εξεταστή GiovanniDanolo). Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις οι νοτάριοι ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρίζουν τις πράξεις τους σε δεμένα κατάστιχα και όχι σε λυτά έγγραφα, να τηρούν πρωτόκολλα σελιδαριθμημένα και ευρετηριασμένα και να παρέχουν βεβαιώσεις χρηματικών πληρωμών εφόσον στην καταβολή ήταν παρόντες και μάρτυρες οι ίδιοι. 
Επίσης απαγορευόταν στους ιερείς να ασκούν το λειτούργημα του νοταρίου, αν και η παρουσία νοταρίων-ιερέων συναντάται συχνά στα Επτάνησα επί Βενετοκρατίας. Κάθε νοταριακή πράξη έπρεπε να υπογράφεται από δύο μάρτυρες. Τέλος ορίζονταν οι ποινές για τους παρανομούντες νοταρίους και μάρτυρες, ενώ οι κληρονόμοι των νοταρίων όφειλαν σε διάστημα οκτώ ημερών από τον θάνατο του νοτάριου να καταθέσουν τα πρωτόκολλα στον αρχειοφύλακα της καγκελαρίας.
Επιπροσθέτως το 1669 με τη διάταξη του CarlodaRiva, Προνοητή των Κυθήρων καθορίστηκε η διατίμηση των νοταριακών πράξεων, ενώ το 1675 με διαταγή του VicenzoVendramin, Εκτάκτου Προνοητή Σούδας, ορίστηκε η υποχρέωση των νοταρίων να συντάσσουν τις πράξεις τους σε δημόσιους χώρους για να αποφεύγονται οι καταχρήσεις. Ακόμη μέσα από έγγραφα της βενετικής διοίκησης φαίνεται η υποχρέωση των νοταρίων να παρουσιάζουν τα βιβλία τους κάθε τρείς ή έξι μήνες για θεώρηση, να απευθύνονται σε αυτήν για την προσθήκη επιπλέον φύλλων και να παραδίδουν το πρωτόκολλο και τη σφραγίδα τους σε περίπτωση ταξιδιού τους.
Τον 19ο αι. μετά το τέλος της Βενετοκρατίας στα Επτάνησα (1797), με τη Γαλλοκρατία (1797-1799 και 1807-1809), την Ιόνιο Πολιτεία (1800-1807) και την Αγγλοκρατία (1809-1864), ακολουθεί μια σειρά διαταγμάτων που κωδικοποιούν και συμπληρώνουν το προηγούμενο βενετικό πλαίσιο. Συνολικά ισχύουν τα εξής:
- Οι Νοτάριοι έπρεπε να επισυνάπτουν στο πρωτόκολλο τους την άδεια άσκησης επαγγέλματος μαζί με την θεώρηση από τη διοίκηση.
- Σε κάθε πράξη έπρεπε να σημειώνεται ο τόπος και να αρχίζει με τη φράση «Ἐν ὀνόματι τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀμήν ἔτει ἀπό τῆς ἐνσάρκου αὐτοῦ οἰκονομίας». Σε περίπτωση που τα συμβαλλόμενα μέλη δεν γνώριζαν γραφή ήταν απαραίτητη η βεβαίωση δύο μαρτύρων.
- Απαγορευόταν στους νοταρίους να συνάπτουν συμφωνίες σχετικά με ανήλικα ορφανά ή γυναίκες υπό την εξουσία ανδρών.
- Έπρεπε να έχουν φίλτσα και ξεχωριστό βιβλίο καταχώρισης διαθηκών.
- Δεν επιτρεπόταν να έχουν δημόσιο αξίωμα εφ’ όρου ζωής.
- Ο αριθμός των νοταρίων καθορίζονταν ανάλογα με την έκταση της περιοχής.
- Οι νοτάριοι των πόλεων έπρεπε να διατηρούν ξεχωριστά βιβλία πράξεων των ζώντων και των διαθηκών (σε αντίθεση με τους νοταρίους των χωριών όπου αρκούσε μόνο ένα).
- Οι νοτάριοι των πόλεων μπορούσαν, κατόπιν ειδικής άδειας από τη διοίκηση, να συνάπτουν πράξεις και στα χωριά (σε αντίθεση με τους νοταρίους των χωριών).
- Οι ιερείς έπρεπε να δηλώνουν τον θάνατο του νοταρίου.
- Στην περίπτωση που ο γραφικός χαρακτήρας του νοταρίου αλλοιωνόταν λόγω ηλικίας, ασθένειας ή κακών συνηθειών, δεν ανανεωνόταν η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
- Ορίζονταν οι διατιμήσεις των νοταριακών πράξεων, όπως και των ποινών για περιπτώσεις παραβάσεων.
- Οι νοτάριοι όφειλαν να τηρούν ευρετήρια των πράξεων τους, μαζί με το βιβλίο των κανόνων του επαγγέλματος τους (
libroistruzioni).
- Επιτρεπόταν στους νοτάριους να γράφουν στην ελληνική ή στην ιταλική γλώσσα.
- Ο αριθμός των νοταρίων για τα Κύθηρα επί Αγγλοκρατίας, καθορίστηκε με τα Διατάγματα της Ιονίου Γερουσίας των ετών 1819, 1820 και 1825.
- Ο νοτάριος ήταν υποχρεωμένος να δηλώνει κάθε χρόνο αν θα συνέχιζε ή όχι να ασκεί το επάγγελμα του και επίσης να έχει δύο μαθητές.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής:
Τα Γ.Α.Κ.-Τοπικό Αρχείο Κυθήρων αποτελούν τη συνέχεια του Αρχειοφυλακείου Κυθήρων, της υπηρεσίας που η Ενετική Δημοκρατία έθετε στη διάθεση του εκάστοτε Προβλεπτή προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντά του αλλά και να ελέγχεται από την κεντρική εξουσία. 
Ως Αρχειοφυλακείο διατήρησε την διοικητική του παρουσία και μετά την πτώση της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου, συγκεκριμένα για τους Δημοκρατικούς Γάλλους (1797-1798), την Ιόνιο Πολιτεία (1800-1807), τους Αυτοκρατορικούς Γάλλους (1807-1809) και τους Βρετανούς (1809-1864). 
Τα αρχειακά τεκμήρια που περιλαμβάνει αποτελούν το σύνολο των δικαστικών, συμβολαιογραφικών, ληξιαρχικών και διοικητικών πράξεων όλων των εξουσιών που πέρασαν από το νησί και τελούσαν υπό την επίβλεψη του Αρχειοφυλακείου Κυθήρων. 
Διαδικασία πρόσκτησης:
Με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το Αρχειοφυλακείο Κυθήρων πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους και αντίστοιχα όλο το αρχειακό του υλικό.
ΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Παρουσίαση περιεχομένου: Περιλαμβάνονται πρωτόκολλα συμβολαίων, φάκελοι με λυτά έγγραφα συμβολαίων, δέσμες εγγράφων - φίλζες, διαθήκες, ευρετήρια, ονοματολόγια.
Σύστημα ταξινόμησης:
Η καταλογογράφηση των νοταρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας Χρύσα Μαλτέζου έγινε χρονολογικά με την εξής σειρά αναγραφής στοιχείων: 
Όνομα νοταρίου και πατρώνυμο
Χρονολογία άσκησης νοταριακού επαγγέλματος
Περιοχή άσκησης νοταριακού επαγγέλματος
Πρωτόκολλο και περιγραφή περιεχομένου του νοταριακού αρχείου
ΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ
Όροι πρόσβασης: Για τους όρους και τη διαδικασία πρόσβασης στο αρχειακό υλικό ισχύει ο εγκεκριμένος κανονισμός των Γ.Α.Κ. 
Όροι αναπαραγωγής: Η αναπαραγωγή των εγγράφων υπόκειται στους ισχύοντες κανονισμούς των Γ.Α.Κ.
Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου:
Ιταλική: Σε επίπεδο διαλέκτου, η ιταλική χαρακτηρίζεται από ιδιωματισμούς της Ενετικής διαλέκτου, κληρονομιά της μακραίωνης κατοχής του νησιού από τους Ενετούς.
Ελληνική: Σε επίπεδο διαλέκτου, η ελληνική χαρακτηρίζεται από τοπικούς Κυθηραϊκούς ιδιωματισμούς
Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις: Η πλειοψηφία των καταστίχων και των λυτών εγγράφων βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αρκετά βιβλία όμως παρουσιάζουν αλλοιώσεις από την υγρασία, φθορές από έντομα και τρωκτικά, ως συνέπεια των κακών κτηριακών συνθηκών, της καταστροφής εγγράφων κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής αλλά και της μακρόχρονης περιόδου «κλεισίματος» της υπηρεσίας μέχρι να επαναλειτουργήσει το 1973.
Εργαλεία έρευνας: Χρύσα Α. Μαλτέζου, Βενετική παρουσία στα Κύθηρα, Αρχειακές μαρτυρίες, Αθήνα 1991
ΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ
Εντοπισμός πρωτοτύπων: Τοπικό Αρχείο Κυθήρων
Δημοσιεύσεις / Βιβλιογραφία:
Χρύσα Α. Μαλτέζου, Βενετική παρουσία στα Κύθηρα, Αρχειακές μαρτυρίες, Αθήνα 1991
Εμμανουήλ Γ. Δρακάκης, Εμμανουήλ Κασιμάτης, νοτάριος Κυθήρων (1560-1582), Σειρά: Πηγές Κυθηραϊκής Ιστορίας αρ.2, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών [10], Αθήνα 1999
Ελένη Χάρου - Κορωναίου, Εμμανουήλ Γ. Δρακάκης, Δημήτριος Φάναρης Νοτάριος Κυθήρων 1586-1619, Κατάστιχο 1 (26 Ιανουαρίου 1586-29 Ιανουαρίου 1589), τ.Α', Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών [19], Αθήνα 2010
ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ
Notes: Σημαντικό μέρος του νοταριακού αρχείου, είτε πρωτοκόλλων είτε λυτών εγγράφων έχει καταστραφεί από την φθορά του χρόνου αλλά από το ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του αρχείου είχε καταστραφεί . Η διάσωσή του οφείλεται στον καθηγητή φιλολογίας του Γυμνασίου Κυθήρων Θεμιστοκλή Πετρόχειλου που μερίμνησε να μεταφερθεί το αρχειακό υλικό, προκειμένου να προστατευτεί, για να επανατοποθετηθεί στον χώρο του Αρχείου μετά την Κατοχή. Μετά το θάνατο του Θεμιστοκλή Πετρόχειλου το κτήριο εγκαταλείφθηκε, για να αξιοποιηθεί, να διασωθεί και να επαναλειτουργήσει από την καθηγήτρια Ιστορίας, ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ και σήμερα διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ακαδημαϊκό κα. Χρύσα Μαλτέζου το 1972.
ΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ
Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η περιγραφή του αρχείου σύμφωνα με το ΔΙΠΑΠ συντάχθηκε από τον αρχειονόμο Κωνσταντίνο Τσάλτα. Η ταξινόμηση του αρχείου αυτού, στο μεγαλύτερο μέρος του και η σύνταξη του καταλόγου πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας και ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ κα. Χρύσα Μαλτέζου. Επιπρόσθετα στοιχεία του αρχείου ταξινομούνται και επικαιροποιούνται μέχρι και σήμερα.
Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή των αρχείων και των σειρών βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό), InternationalStandardArchivalDescription (General).
Χρονολογία περιγραφής: Η περιγραφή κατά ΔΙΠΑΠ έγινε το 2014.
------------------------------------------
Πηγή: arxeiomnimon.gak.gr
------------------------------------------

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Ενημερώνουμε τα μέλη μας και τους φίλους της Φιλαρμονικής ότι αύριο, Κυριακή πρωϊ, 1 Οκτωβρίου, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της μπάντας μας, αείμνηστου Στράτη Θεοδωρακάκη, στον ιερό ναό της Παναγίας Ιλαριώτισσας στον Ποταμό.

Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων - Potamos Philharmonic

Ο metr του Θερινού Κινηματογράφου δεν είναι πια μαζί μας. Το ΣΙΝΕ ΑΡΕΘΟΥΣΑ σίγησε.....


Ο metr του Θερινού Κινηματογράφου δεν είναι πια μαζί μας.
Το ΣΙΝΕ ΑΡΕΘΟΥΣΑ σίγησε.....
Ο Ντίνος Αϊβαλιώτης έφυγε για την γειτονιά των Αγγέλων !!!!
Θλίψη και πένθος στον Ευρώτα,από τον απροσδόκητη απώλεια ενός μεγάλου ανθρώπου του Πολιτισμού του Δήμου μας.
Ο Ντίνος έλεγε: Πολιτισμός είναι να πηγαίνεις τον Κινηματογράφο εκεί που δεν υπάρχει...
Αυτή την παρακαταθήκη να κρατήσουμε για την αιώνια παρουσία του.
Θερμά Συλλυπήρια από τον Δήμο Ευρώτα στην οικο
γένεια του.
ΠΗΓΗ 
Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ευρώτα "Ευρώτειος Πολιτεία"


Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΟΤΕΡΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΤΙΝΟ....


Πλατεία της Χώρας στις 21 Μαϊου 1964


 Είναι στην πλατεία της Χώρας στις 21 Μαϊου 1964 και διακρίνονται ο Μητροπολίτης Κυθήρων Μελέτιος Γαλανόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κυθήρων Βύρων Δαπόντες, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Μπίρης, ο Νομάρχης μας Αργύρης Μπότσης, ο Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών Ιωάννης Στάης κ.α. (φωτο Μανώλης Σοφίος)
ΠΗΓΗ Nikos Desillas  Eleni Harou