Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Θα πίνουμε τσίπουρο Σκοπίων και τσικουδιά Πακιστάν» - Στα κάγκελα οι παραγωγοί

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις ποτοποιών και παραδοσιακών αποστακτών, μετά την ευρωπαϊκή οδηγία για μεγάλη αύξηση του φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους παραγωγούς αλλά και για τα ίδια τα προϊόντα.

Η Κομισιόν ζήτησε την Πέμπτη από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, για να εναρμονιστεί με τους κοινοτικούς κανόνες, καθώς η χώρα μας επιβάλλει σε αυτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται στα ποτά αυτά υπερβολικά μειωμένος συντελεστής (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Έντονες αντιδράσεις των παραγωγών

Για το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο αντιδρούν, όπως είναι φυσιολογικό, τόσο οι ποτοπαραγωγοί όσο και οι «διήμεροι» αποστάκτες αφού η αύξηση του φόρου θα βάλει «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων, ενώ δεν λείπουν και οι μεταξύ τους διενέξεις.

Σε επικοινωνία που είχε το newpost με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τονίστηκε ότι «είναι αδιανόητο για τον κλάδο να αυξηθεί ο φόρος από το 50% στο 100%» επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει προσπάθεια συνάντησης με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις του και εάν σχεδιάζεται το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ακόμα πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραδοσιακών («διήμερων») αποστακτών, που κάνουν λόγο για καταστροφή και εξόντωση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης, Στάθης Φραγκιαδάκης σε δηλώσεις του στο newpost προειδοποιεί ότι θα πέσει η κατανάλωση, ενώ εξαιτίας του μεγάλου κόστους που θα πέσει στους ποτοποιούς, θα ευνοηθούν οι «λαθροεισαγωγές».
Χαρακτηριστικά λέει «θα πίνετε τσίπουρο Σκοπίων και τσικουδιά από το Πακιστάν και ο αμπελουργός θα αφήσει τα αμπέλια. Μιλάμε για εξόντωση».

Κόντρα ποτοποιών-παραδοσιακών αποστακτών

Το ζήτημα της φορολόγησης φυσικά, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την αντιπαράθεση των ποτοποιών με τους «διήμερους» αποστάκτες.
Ο ΣΕΑΟΠ τάσσεται υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος στο χύμα τσίπουρο, αφού θεωρεί ότι πλήττεται. Ο Σύνδεσμος έχει τονίσει, ότι 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται. Συνολικά 10,8 εκατ. λίτρα περίπου παράνομα διακινούμενου τσίπουρου διημέρων  με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ συνολικά οι απώλειες φορολογικών εσόδων (ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ) ανέρχονται σε 97,7 εκατ. ετησίως ή 150 εκατ., αν συνυπολογισθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο OOΣΑ, όπως έγινε γνωστό τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της δεύτερης «εργαλειοθήκης», πρότεινε να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Οι παραδοσιακοί αποστάκτες έχουν άλλη άποψη. Ο κ. Φραγκιαδάκης άφησε αιχμές κατά των ποτοποιών, λέγοντας ότι «μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους» με την καταγγελία που έκαναν το 2011 εις βάρος των διημέρων. «Πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες μετά τις καταγγελίες των ποτοποιών μας έχουν κάνει τρεις αλλεπάλληλες καταγγελίες, λέγοντας ότι χάνουν 75 εκατ. φιάλες το χρόνο από την Ελλάδα» τονίζει.

O πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού με νόμο του 1997 χρεώνονται «κατ' αποκοπή» (200 δρχ. τότε ή 0,59 ευρώ το κιλό), πληρώνοντας τον φόρο κατά την παραγωγή, ενώ πλέον ζητούνται παραστατικά από παντού (ταβέρνες, καφενεία κλπ).

Επισήμανε, επίσης, ότι οι παραδοσιακοί αποστάκτες έχουν ζητήσει να αλλάξει το καθεστώς του 1997 και «να μπει μία τάξη». Ο κ. Φραγκιαδάκης, ζήτησε ακόμη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ποτό, αφού δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την ίδια υψηλή φορολογία (25 ευρώ το λίτρο) με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλλλουν υψηλό φόρο λόγω αλκοολισμού, ενώ την ίδια ώρα, χώρες όπως η Βουλγαρία έχουν πολύ χαμηλότερο φόρο (6 ευρώ το λίτρο).

Φαίνεται πως το σίριαλ με τον φόρο του τσίπουρου και της τσικουδιάς έχει πολλά επεισόδια ακόμα, τα οποία θα παιχθούν σύντομα.
Πηγή .freepen.gr

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ! 26/09/2015


«Επιστροφή στα Αντικύθηρα»: Ενημέρωση 24 Σεπτεμβρίου 2015 (*)

l_16923
Η φετινή περίοδος έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα να γίνει ανασκαφή στο συγκεκριμένο ναυάγιο με την φυσική παρουσία Ελλήνων και ξένων καταδυόμενων αρχαιολόγων.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις για 12 ημέρες, με συνολικό χρόνο βυθού 40 περίπου ανθρωποωρών και ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα. Η για πρώτη φορά συστηματική ανασκαφή (μετά από τις τρεις αποστολές του 1900, 1953, 1976) στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, όπου η υποβρύχια αρχαιολογία έκανε τα πρώτα της βήματα, αποτελεί επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο, ο οποίος έχει αναμοχλευθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εν τούτοις, η συστηματική ανασκαφική επιστημονική προσέγγιση διευρύνει σταδιακά τις γνώσεις μας για το ίδιο το ναυάγιο και το φορτίο του και βοηθά στην κατανόηση του χώρου και του συμβάντος.

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ.Επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Φωτογραφία του Τάκης Χατζηπέρος.
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ ) στην Αίγινα επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος κατά την επίσκεψη του στο νησί με την ευκαιρία των εκδηλώσεων και συναντήσεων που πραγματοποιούν φορείς και σύλλογοι στο πλαίσιο της 7ης γιορτής φιστικιού, αλλά και για να διαπιστώσει την κατάσταση διάφορων περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Στο ΕΚΠΑΖ διαπίστωσε επιδείνωση ρωγμών των κτισμάτων από καθίζηση του εδάφους και διαρροές στο εσωτερικό από τις οροφές. Φθορές σημαντικές για τις οποίες δεν κρύβουν τις έντονες μάλιστα ανησυχίες τους και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Δέσποινα Χατζηνικολάου και Γιάννης Πουλόπουλος. Κατά την ξενάγηση που ακολούθησε στους χώρους και τα περίπτερα με τα εκατοντάδες φιλοξενούμενα και περιθαλπόμενα πτηνά και ζώα ο κ. Χατζηπέρος ενημερώθηκε για τις ανάγκες του Κέντρου ενώ συνεχάρη και τους διεθνείς εθελοντές που συνδράμουν σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια διάσωσης των σπάνιων ζώων.
Στην συνέχεια ο κ. Χατζηπέρος επισκέφτηκε την Σουβάλα, η οποία επλήγει από ανεμοστρόβιλο, με τον Δήμαρχο Αίγινας κ.Δημήτρη Μούρτζη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ηλία Γρυπαίο, συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν με πληγέντες κατοίκους τους οποίους βεβαίωσαν ότι θα ακολουθήσει καταγραφή των ζημιών από τον Δήμο για τυχών αποζημιώσεις.

Φωτογραφία του Τάκης Χατζηπέρος.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τα Σαλαμίνια 2015

Τελετή απονομής επάθλων στους αθλητές του 3ου δρόμου τιμής Μαραθωνοσαλαμινομάχων από τον Τύμβο Μαραθώνα στην Πλ. Ηρώων της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημαρχείο της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σαλαμίνια 2015» οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη στον Τύμβο και το μνημείο των Σαλαμινομάχων, στα Αμπελάκια.
Τα έπαθλα απένειμαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου -Παπαθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Αγγελόπουλος , Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Νωρίτερα η Δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής για το ενδιαφέρον του για το νησί της Σαλαμίνας, την άψογη συνεργασία και την άμεση κινητοποίηση και «συμβολή του στην αποκατάσταση της ομαλότητας στο νησί μετά τα έντονα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία». Επίσης ευχαρίστησε τους Δήμους ΑΘηναίων και Πειραιά για την συνδρομής τους σε βασικές ανάγκες του νησιού. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε την Δήμαρχο και την διαβεβαίωσε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση της Περιφέρειας η στήριξη των νησιών και της Τροιζηνίας, με έμφαση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υποδομές και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση έκλεισε άκρως εντυπωσιακά με την άφιξη του οπλικού αγήματος «Λεωνίδας» από πολεμιστές του 5ου π.χ. αιώνα με αντιπροσωπευτική στολή και εξάρτηση των πόλεων – κρατών της εποχής.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε ημερίδα με θέμα την διατροφή από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών ενώ η δήμαρχος έθιξε την «ανάγκη μέριμνας επαγγελματική αποκατάσταση τους ώστε να έχουν την δυνατότητα της απρόσκοπτης συνέχειας των αθλητικών δραστηριοτήτων τους.»

Φωτογραφία του Τάκης Χατζηπέρος.Φωτογραφία του Τάκης Χατζηπέρος.

Μετά το ατύχημα με το καναντέρ στη Νεάπολη, ο πιλότος γύρισε στο Φαρακλό και αφιέρωσε τη στολή που φορούσε στην Παναγία!

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από την ανεύρεση της Ιερής εικόνας της Παναγίας της Έλωνας, που είχε κλαπεί από ιερόσυλους και τελικά εντοπίστηκε, ύστερα από κάποιο διάστημα, στον Ι.Ν Παναγίας Παντάνασσας στο Φαρακλό. Για την ανάμνηση του γεγονότος, όπως έχει καθιερωθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, την Τρίτη το απόγευμα τελέσθηκε στο εν λόγω παρεκκλήσιο Εσπερινός χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, ενώ την Τετάρτη το πρωί τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Εσπερινό παρέστη και ο ένας εκ των δύο χειριστών του πυροσβεστικού αεροπλάνου Canadair, που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πυρκαγιάς στα Βάτικα έκαναν αναγκαστική προσγείωση κοντά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντάνασσας στο Φαρακλό, χωρίς να έχουν κάποιο τραυματισμό. Μάλιστα, ο εν λόγω πιλότος αφιέρωσε τη στολή που φορούσε εκείνη την ημέρα στην Υπεραγία Θεοτόκο (στη φωτογραφία διακρίνεται ο Σεβασμιώτατος με τον πιλότο, την μητέρα και τη θεία του).
Πηγή  .immspartis.gr
20150922_194529


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - 28-09-2015

Ευρισκόμενος στην Ελβετία με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βασιλείας (Antikenmuseum Basel), ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης και η αντιπροσωπεία των Κυθήρων εκκλησιάστηκαν την Κυριακή 27/9 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Βασιλεία, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξέχοντα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής που δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά σημαντικές και κομβικές δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις της Ελβετίας. 

Το ενδιαφέρον όλων για το νησί των Κυθήρων και την έκθεση του Ναυαγίου των Αντικυθήρων ήταν έντονο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε καφές στο εκκλησίασμα και ο Δήμαρχος δώρισε στον Ιερέα π. Κωνσταντίνο Κοσμίδη μια εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, συγχαίροντάς τον για την τάξη και την ευπρέπεια του Ιερού Ναού και για την ομόνοια του ελληνισμού στην περιοχή, στην οποία η Εκκλησία συμβάλει τα μέγιστα.

Ανακοίνωση Κυνηγετικού Συλλόγου Κυθήρων για εξετάσεις νέων κυνηγών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

4ος ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                  ΚΥΘΗΡΑ 28/9/2015
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ΄.Κ.Ο.Σ.Ε.
ΛΕΙΒΑΔΙ ΚΥΘΗΡΩΝ Τ.Κ. 80100
ΑΦΜ 090100437
Τηλ: 2736031772
Email kyn.syllogoskithiron@gmail.com


                                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από τις 5/10/15 ως 9/10/15 θα βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο του Δασαρχείου Πειραιά και θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για νέους κυνηγούς ή για όσους θέλουν να θεωρήσουν τις άδειες τους και έχει περάσει η εφταετία.
Οσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις να επικοινωνήσουν με το Δασονομείο Κυθήρων στο 27360 33377 ή με τον Κ.Σ.Κυθήρων στο 27360 31772.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι.
  1. Δύο φωτογραφίες
  2. Βεβαίωση Αστυνομίας οτι μπορεί να φέρει όπλο ή δελτίο κατοχής κυνηγετικού όπλου.
  3. Βεβαίωση μονίμου κατοικίας απο τον Δήμο ή εκαθαριστικό εφορίας.
  4. Αίτηση
Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Κ.Σ.Ε. Στην διεύθυνση
http://www.ksellas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=184&Itemid=236&lang=el ή απο το γραφείο του Συλλόγου ή απο το Δασομομείο Κυθήρων.
                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                   ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟ.

Φωτογραφία του χρήστη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ.ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟ.
Έφυγε ο Θόθωρος Τραβασάρος, ο ιδρυτής του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού των Κυθήρων.
Με την κάμερα του ΤΤV ο Θόδωρος, για δεκαετίες κατέγραφε κάθε εκδήλωση του νησιού.
Για δεκατίες από την συχνότητα του ΤTV κρατούσε συντροφιά στους Κυθηρίους τις νύχτες του χειμώνα.
Ανιδιοτελής, εθελοντής της προβολής του νησιού και της ενημέρωσης ήταν ο Θόδωρος.
Ήταν δυστυχώς άτυχος, άδικα καθηλώθηκε για χρόνια στο κρεβάτι του πόνου.
Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, ευχόμεθα το σπάνιο και μοναδικό αρχείο του να αξιοποιηθεί, θα είναι μεγάλη τιμή στην μνήμη του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Στις αδελφές του, τους γαμπρούς του, τα ανήψια του, τα θερμά μας συλλυπητήρια, η φροντίδα που του προσέφεραν ήταν μοναδική και παράδειγμα προς μίμηση.