Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τιμή και μνήμη στο μεγάλο Ευεργέτη των Κυθήρων Νικόλαο Τριφύλλη.

Φωτογραφία του Μιχάλης Πρωτοψάλτης.
Μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε σε κατάλληλο χώρο, στο προαύλιο του Νέου Νοσοκομείου μας η μαρμάρινη προτομή του μεγάλου Ευεργέτη των Κυθήρων, Νικολάου Τριφύλλη.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου με την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Τριφυλλείου Ιδρύματος, τοποθέτησε την προτομή στο φυσικό της χώρο.

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ.Αγκυροβολία πλοίων στον Όρμο Βοιών και το στενό Ελαφονήσου μεταξύ Κυθήρων - Νεαπόλεως

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    5/06/2015

Ομόφωνα αντιτίθεται  το Περιφερειακό Συμβούλιο στο περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο συντελείται στον Όρμο  Βοιών, στη Λακωνία. Πρόκειται για περιοχή χαρακτηρισμένη Natura  η οποία μάλιστα γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο μεγάλης αξίας.

ΣΥΡΙΖΑ.Δελτίο Τύπου Για την προστασία του όρμου Βατίκων Λακωνίας

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2015
Δελτίο Τύπου
Για την προστασία του όρμου Βατίκων Λακωνίας

Ο όρμος Βατίκων Λακωνίας αποτελεί μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πολύπτυχου ενδιαφέροντος, εναλίου, τουριστικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού.

Με αφορμή τη θέση σε διαβούλευση σχεδίου του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα και τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ερώτηση κατέθεσε ο κ. Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων και συνυπέγραψαν ο κ. Σπύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας και η κ. Σταματάκη Ελένη, βουλευτής ‘Α Πειραιά και Νήσων προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η ερώτηση αφορά τις επιπτώσεις μετατροπής του Φυσικού Όρμου σε οργανωμένο αγκυροβόλιο και της ενδεχόμενης κατάληξής του σε επισκευαστική ζώνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Το Γραφείο Τύπου


ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΜΟΥ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ  - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΩΝ


                               

                                   
                                                                                               
28 Μαΐου 2015
Αρ. Πρωτ. 846




Προς : ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ


ΘΕΜΑ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΩΝ.

Κατόπιν  επιστολών Σωματείων προς την ΣΕΕΔΔΕ για την επιστροφή χρημάτων των μελών που προμηθεύτηκαν το αυτοκόλλητο, σας αποστέλλουμε την απάντηση της ΣΕΕΔΔΕ.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Κατερίνα Δεμέστιχα                                                Δέσποινα Παπούλι



                                                                             Προς Ομοσπονδίες μέλη της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.
ΘΕΜΑ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΩΝ.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Μετά την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 27283/2014 που περιλάμβανε
την διαδικασία έκδοσης του αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας τουριστικών
καταλυμάτων και επειδή δεχθήκαμε μηνύματα από συναδέλφους για επιστροφή
των καταβληθέντων ποσών, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Το αυτοκόλλητο θεσπίστηκε με την διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν.
4276/2014 (Α’ 155) «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών
επιχειρήσεων κλπ», η οποία προστέθηκε δυνάμει της παρ. 1 άρθρου 41 του ν.
4308/2014 (Α’ 251). Σύμφωνα με αυτή προβλέφθηκε η υποχρέωση των
επιχειρήσεων ορισμένων μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ήτοι των
καταλυμάτων της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 1
του ν. 4276/2014, να επικολλούν σε κάθε δωμάτιο αυτών ειδικό θεωρημένο
αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας, με ορισμένους όρους και διαδικασία. Κατ’
εξουσιοδότηση του άρθρου 2 παρ. 6 του ν. 4276/2014 εκδόθηκε η Υπουργική
Απόφαση 27283/29.12.2014 του Υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ Β’ 3684), η οποία
καθόρισε την διαδικασία έκδοσης του αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας
τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 4276/2014. Η
συγκεκριμένη απόφαση καταργήθηκε με την νέα Υπουργική Απόφαση 9299/8-5-
2015 (ΦΕΚ Β’ 921), η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 25η Μαΐου ε.ε. Όπως είναι γνωστό, στην εγχώρια έννομη τάξη, ο νόμος παράγει τα αποτελέσματά του από την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και όχι αναδρομικά. Δεδομένου αυτού, όσα αυτοκόλλητα έχουν εκδοθεί μέχρι την δημοσίευση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, έχουν εκδοθεί νόμιμα και με βάση ισχύον πλαίσιο. Κατά συνέπεια, πρέπει να τηρούνται τα σχετικά αρχεία τόσο από τις Ομοσπονδίες όσο και από τους Συλλόγους μας και τα εκδοθέντα αυτοκόλλητα να φυλάσσονται από τις επιχειρήσεις μέλη μας, καθώς αποτελούν στοιχείο ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Η διαδικασία που ίσχυσε μέχρι την 25η Μαΐου δεν διαγράφεται, ούτε ακυρώνεται αναδρομικά, οπότε δεν υφίσταται επιλογή ούτε για διαγραφή των αρχείων, ούτε για επιστροφή χρημάτων, ούτε για καταστροφή των χορηγηθέντων αυτοκόλλητων.
Σε συνέχεια αυτών, πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι ο σχετικός εξουσιοδοτικός νόμος για τα αυτοκόλλητα νόμιμης λειτουργίας (άρθρο 2 ν. 4276/2014) δεν έχει ακόμη καταργηθεί, οπότε δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον να επανεκδοθεί μία ανάλογη Υπουργική Απόφαση που να επαναφέρει την διαδικασία.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μετά τις καταγγελίες για «ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο» Την ανάγκη προστασίας του Όρμου Βοιών αναγνωρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας

Φωτογραφία του Συμβαίνει Τώρα.
Τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής στη ΝΑ Λακωνία (Όρμος Βοιών και στενό Ελαφονήσου μεταξύ Κυθήρων-Νεαπόλεως) τίθεται με την υιοθέτηση ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Η περιοχή, επισήμανε στην εισήγηση του ο αντιπεριφειάρχης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ε/Γ-Ο/Γ Β ΚΟΡΝΑΡΟΣ) 08.06.2015-15.06.2015 & 15/06/215-28/08/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΝΕ 05.06.2015 (Ε/Γ- Ο/Γ Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ)


ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ

Φωτογραφία του Συμβαίνει Τώρα.
Από το υπουργείο Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού και μέσω της αρχής του Λιμεναρχείου Νεάπολης ανακαλεί το σχετικό έγγραφο με θέμα "Σχέδιο Κανονισμού Λιμένα Νεάπολης Βοιών περί Αγκυροβολίας πλοίων στον όρμο των Βατίκων Λακωνίας. Το Υπουργείο με μια σύντομη δήλωση χωρίς να δηλώνει τι μέλει γενέσθαι από δω και και πέρα απέσυρε το σχέδιο κατόπιν των αντιδράσεων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας χωρίς βέβαια να ενημερώνει τι θα γίνει από δω και στο εξής. Και φυσικά η κατάσταση στον όρμο παραμένει όπως έχει.Συμβαίνει Τώρα

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ. Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Κύθηρα, 05-06-2015.Αριθμ. Πρωτ.2905.
ΠΡΟΣ
: Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών,
Ακτή Βοιών 160, Νεάπολη.
ΚΟΙΝ
: 1. Αναπλ. Υπουργό
Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα
2. Δήμο Ελαφονήσου
3. Δήμο Μονεμβασίας
4. Περιφερειάρχη Αττικής
5. Περιφερειάρχη
Πελοποννήσου
6. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής
7. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας
8. Βουλευτές Νομού Λακωνίας
9. Βουλευτές Ά Πειραιά και Νήσων
10. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
Θέμα: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 
Σας ενημερώνουμε λόγω αρμοδιότητας ότι η συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξανόμενη χρήση του Όρμου Βοιών ως αγκυροβολίου φορτηγών και λοιπών πλοίων, χωρίς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων ή καθ’υπέρβαση και επιλεκτική ή διασταλτική ερμηνεία αυτών,και παρά τις καθολικές και δυναμικές αντιδράσεις όλων των όμορων  Δήμων, Φορέων και Οργανώσεων, μας υποχρεώνει να προσφύγουμε άμεσα στη Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο Εισαγγελέα με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου αφενός να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη ποινικώς κολάσιμων πράξεων και αφετέρου να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να  αποτρέψουμε  τη  συνέχιση τυχόν  έκνομων  και  κοινωνικά απορριπτέων   δραστηριοτήτων. 


                                                                  Με τιμή Ο Δήμαρχος
                                                 ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

                                                        

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το αρχαίο όνομα του νησιού μας είναι «Πορφυρίς» και «Κύθηρα» Μάλιστα το δεύτερο θεωρείται από τα πιο αρχαία τοπωνύμια στην Ελλάδα. Κατά μία εκδοχή προέρχεται από το ομηρικό ρήμα κεύθω (αόρ. β’ έκυθον-κύθον) που σημαίνει κρύπτω, επειδή θεωρείται το νησί που κρύπτει τον έρωτα. Κατά μία άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από τον Κύθηρο, τον πρώτο οικιστή της νήσου. Το 13ο αι. αναφέρεται το νησί ως “Cedrigi” και αργότερα το 14ο, 15ο αι. “Cidericum” “Cethericum” “Cithericum” Προφανώς από την αρχαία ονομασία «Κύθηρα» Cithera προήλθε το Cithericum Ce(the)ricum Cericum Τσερίγον. Με την Ένωση καθιερώθηκε επίσημα η αρχαία ονομασία «Κύθηρα» πηγή Eleni Harou

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ για τη σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος

"Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος πρέπει να σταθεί αφορμή για προβληματισμό και περίσκεψη.
Το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα, όπως σύνορα δεν έχουν και τα προβλήματά του. Η διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, η προστασία των βιοτόπων και υγροτόπων, ο έλεγχος των επεμβάσεων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον πρέπει να αποτελέσουν αληθινό επίκεντρο μιας ειλικρινούς πολιτικής με στόχευση στην επίλυση των άπειρων περιβαλλοντικών ζητημάτων που στην πλειοψηφία τους έχουν αφεθεί να χρονίζουν. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι το φυσικό της περιβάλλον, οι ακτές της, τα δάση και βιότοποί της και ό,τι συνθέτει διαχρονικά την ελληνική φύση. Τα ελληνικά χρώματα - του ήλιου, της θάλασσας και των δασών - πρέπει να συνεχίσουν να λάμπουν ανά την οικουμένη και έχουμε όλοι χρέος να τα προστατεύσουμε από το "ξεθώριασμα".

Δυστυχώς, όμως, ειδικά στην περιοχή μας, γινόμαστε μάρτυρες τραγικών και έκνομων ενεργειών τα τελευταία χρόνια που όχι μόνο υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των πολιτών και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Το παράνομο αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων δεν είναι μόνο μία ενέργεια που υποβαθμίζει το περιβάλλον της περιοχής, αλλά αποτελεί αληθινή βόμβα στα θεμέλια των τοπικών κοινωνιών, που σε συντριπτικό βαθμό απορρίπτουν τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, για την οποία οι ευθύνες - σας διαβεβαιώνω - θα αποδοθούν και με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας ότι ως Δήμος Κυθήρων όχι μόνο δεν θα επαναπαυθούμε αλλά προσφεύγουμε άμεσα στη Δικαιοσύνη καθώς δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την κατάσταση αυτή, μια κατάσταση που μας προσβάλει όλους ως πρόσωπα και πολίτες.
Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ας μας βάλει λοιπόν σε σκέψεις, όχι μόνο για το χτες και το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο".

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Κύθηρα, η Αγία Σοφία και ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού

Εάν κάποιος θελήσει να τραβήξει μια νοητή γραμμή στο μέσον περίπου του χάρτη των Κυθήρων, θα «ενώσει» δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού: το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή του Μυλοποτάμου, στα δυτικά, και τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού με το μινωικό ιερό κορυφής, στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Διακόφτι και τον Αβλέμονα, στα ανατολικά.

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας (Μυλοποτάμου) με τον εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο βρίσκεται σε μια απόκρημνη τοποθεσία, σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων δυτικά (και μονοπάτι 5') από το Μυλοπόταμο.