Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΕΛΙΩΤΩΝ


ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, έως το τέλος Μαΐου οι εγγραφές

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών/ Νέων με Αναπηρία Δήμου Μονεμβασίας, σας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη συμμετοχή των παιδιών σας στο πρόγραμμα μέχρι και τέλος Μαΐου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. Επικοινωνίας: 27340- 47340, 6979334768
Υπεύθυνη, Ψυχολόγος κα Ισμυρνιόγλου Ιωάννα

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-Κ.Υ. ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση του νέου προγράμματος «εξοικονομώ» εξαπολύει ο βουλευτής Α Πειραιώς και Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Κώστας Κατσαφάδος εκθέτει τις συνεχιζόμενες επί διετία δηλώσεις για το νέο «εξοικονομώ» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση παρήγαγε μηδενικό αποτέλεσμα.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο Κώστας Κατσαφάδος αναδεικνύει την ολιγωρία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην έχει προκηρυχθεί ακόμη κανένα σχετικό πρόγραμμα και «να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία».
Ο βουλευτής Α’ Πειραιά παραθέτει αναλυτικά πληθώρα δηλώσεων και προαναγγελιών των αρμοδίων Υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων και ζητά να μάθει πότε η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό και πότε θα φθάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ώστε να ενισχυθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας μέσω της αύξησης του τζίρου που προβλέπεται, αλλά και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όλης της χώρας μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους.
Σχετικά με το θέμα, ο βουλευτής Α Πειραιώς και Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος δήλωσε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι καθυστερήσεις της και η αναποτελεσματικότητα της κοστίζουν ακριβά στον ελληνικό λαό, στο κράτος, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Επί δυόμιση σχεδόν χρόνια σχεδιάζουν. Ο λαός το λέει απλά: «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει». Το «κοσκίνισμα» της κυβέρνησης δυστυχώς στερεί πόρους από τη χώρα και την κοινωνία. Αντί να ολοκληρώνουμε αυτές τις ημέρες τις πρώτες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από το νέο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μην έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Και δεν υπάρχει ακόμη όχι η προκήρυξη του προγράμματος, αλλά ούτε καν η προδημοσίευσή του. Ελπίζω ειλικρινά η πίεση στη Βουλή να οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα, διότι σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερων καθυστερήσεων θα συζητάμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου για χαμένους πόρους
και χαμένες ευκαιρίες. Και όλα αυτά θα έχουν ονοματεπώνυμο: τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Δυόμιση χαμένα χρόνια στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ιδίως στο ζήτημα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» ή «εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρατηρούνται, εξαιτίας της κυβερνητικής καθυστέρησης και δυστυχώς, ο σχολιασμός αυτός δεν είναι υπερβολή…
Το τρέχον ΕΣΠΑ αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 ως 2020. Η κυβέρνηση από την στιγμή που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι σήμερα, Μάιο του 2017, συνεχώς σχεδιάζει και κάνει δηλώσεις για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα, ειδικά για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, αλλά δυστυχώς δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν σε όλα τα σχετικά fora οι παράγοντες του επιχειρείν και οι θεσμικοί φορείς, δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ.
Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης για ολοκλήρωση του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ και τη γρήγορη προκήρυξη νέου προγράμματος «εξοικονομώ», σε συνέχεια του επιτυχημένου «εξοικονόμηση κατ΄οίκον» και «εξοικονομώ ΙΙ» της περασμένης προγραμματικής περιόδου, δυστυχώς ανακόπηκαν και τα πράγματα σχεδόν παρέλυσαν με την κυβερνητική αλλαγή του 2015. Άλλωστε, ιδίως στα ενεργειακά, άλλες ήταν οι προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης, όπως πολλάκις έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί…
Συγκεκριμένα, σήμερα, Μάιο του 2017, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις «αιρεσιμότητες» του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης με την ΕΕ, του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 δηλαδή, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο μέσον σχεδόν της προγραμματικής περιόδου, η χώρα δεν μπορεί να προκηρύξει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους, λόγω των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της κυβέρνησης.
Παρά τα χαμένα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για το νέο «εξοικονομώ», μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε το αρμόδιο Υπουργείο να αναθέσει εκπόνηση των σχετικών εργαλείων για τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Και από κοντά τις προδιαγραφές για τα «κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», που αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να υλοποιηθεί πριν η χώρα ξεπεράσει την «αιρεσιμότητα» που έχει θέσει η Κομισιόν για χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Παρά την κρίσιμη αυτή παράμετρο, δηλαδή το ότι η χώρα ακόμη και σήμερα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τους όρους του συμβολαίου με την Κομισιόν για τα χρήματα του ΕΣΠΑ που πηγαίνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, όλοι οι Υπουργοί, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και το πρόβλημα, έκαναν και κάνουν συνεχώς, επί μήνες, σχετικές ανακοινώσεις και προαναγγελίες. Ενδεικτικά:

• Τον Μάιο του 2015, οπότε ο τότε Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοινώνει με τον πιο επίσημο τρόπο, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».
• Με όσα μεσολάβησαν (δημοψήφισμα, νέα συμφωνία, εκλογές, νέα κυβέρνηση…), το «εξοικονομώ» έφυγε από την επικαιρότητα και την προτεραιότητα των Υπουργών…
• Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016, τόσο ο Υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο (νέος τότε…) ΓΓ Ενέργειας Μιχάλης Βεροιόπουλος προανήγγειλαν, μιλώντας σε συνέδρια για την ενέργεια, ότι το νέο «εξοικονομώ» έχει χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης από δύο έως πέντε μήνες.
• Τον Φεβρουάριο του 2016, απατώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο για το νέο «Εξοικονομώ» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και ότι ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
• Τον Μάιο του 2016 ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ προαναγγέλλει ότι τον προσεχή Ιούνιο (του… 2016) επανακινείται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».
• Τον Ιούνιο του 2016, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης προαναγγέλλει ότι το νέο εξοικονομώ θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2016. Στις αρχές Ιούλη 2016, σε ελληνογερμανικό συνέδριο για την ενέργεια, προαναγγέλλει ότι το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη.
• Στα τέλη Ιουλίου 2016, σε συνέντευξη τύπου, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοινώνουν ότι το νέο Εξοικονομώ προκηρύσσονται εντός του φθινοπώρου του 2016 και δίνουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό.
• Αργότερα, σε άρθρο στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ο αναπληρωτής Υπουργός (πλέον) Οικονομίας προαναγγέλλει ότι το νέο ταμείο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ θα ενεργοποιηθεί εντός του 2016.
• Στις αρχές Δεκέμβρη 2016 ο Αλέξης Χαρίτσης, έχων την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ, δημοσιεύει τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» και η ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με πόρους 248 εκ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ.
• Στις αρχές Ιανουαρίου 2017, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «προχωρά και θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις», τονίζοντας όμως ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικότερα του Αναπληρωτή Υπουργού Αλ. Χαρίτση.
• Τον Ιανουάριο του 2017 ο Αλέξης Χαρίτσης, λέει σε ενημερωτική ιστοσελίδα ότι το 2017 θα είναι έτος υλοποίησης του νέου εξοικονομώ.
• Στα τέλη Ιανουαρίου 2017 ο αρμόδιος Υπουργός και πηγές του Υπουργείου αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα, ότι είναι θέμα ημερών - ή εβδομάδων - η έγκριση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (αιρεσιμότητα) για την προκήρυξη του νέου εξοικονομώ.
• Στις αρχές Φλεβάρη σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι είναι θέμα εβδομάδων η προκήρυξη του προγράμματος.
• Στις αρχές Μαρτίου, απαντώντας σε ερωτήσεις στη βουλή, ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα αναμένεται μέσα σε δύο μήνες, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης βάζει ως χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2017.
• Σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου 2017 αναφέρει ότι το νέο εξοικονομώ θα τρέξει εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017.
• Στις αρχές Απριλίου ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ προανήγγειλε έναρξη του νέου Εξοικονομώ (που θα «περάσει» μέσα από το ΕΤΕΑΝ) «τον επόμενο μήνα».

Παρά όλες αυτές τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, επισήμως δεν έχουν δημοσιευθεί ούτε οι απαραίτητες μελέτες ούτε υπάρχει καν προδημοσίευση του προγράμματος.
Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως η κυβέρνηση αυτή τη φορά ανακοινώσει επίσημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το νέο πρόγραμμα, αλλά λόγω της γραφειοκρατίας φοβούνται ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν στην αγορά πριν το τέλος του έτους. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει τρία χαμένα χρόνια για την πραγματική οικονομία στα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ασχέτως αν οι δείκτες των υπουργείων δείχνουν «απορρόφηση» πόρων με βάση τις υπογραφές προϋπολογισμών και δεσμεύσεων…

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πότε έχει σκοπό η κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια και τις δηλώσεις για το νέο «εξοικονομώ» και να περάσει σε έργα;
2. Πότε θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος;
3. Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες που έχουν ανατεθεί στο ΚΑΠΕ και στο ΤΕΕ; Έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα; Έχουν πληρωθεί οι ανωτέρω δημόσιοι φορείς;
4. Πότε θα δημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος;
5. Πότε θα ανακοινωθούν οι σχετικές προκηρύξεις;
6. Ποιοι είναι οι πραγματικοί δείκτες απορρόφησης από το νέο ΕΣΠΑ στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι σήμερα;
7. Ποιους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας έχει πετύχει η χώρα μέχρι σήμερα;
8. Πότε αναμένει το Υπουργείο να περάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ώστε να κινηθεί η τεχνική αγορά και να εξοικονομήσουν ενέργεια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις;
Πειραιάς 10 Μαΐου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Το 1924 ήρθε η πρώτη ηλεκτρογεννήτρια στα Κύθηρα και εγκαταστάθηκε στον Ποταμό. Την ίδια χρονιά σε πανηγυρική εκδήλωση ηλεκτροφώτισε την πλατεία του Ποταμού. Αργότερα αυτή η ηλεκτρογεννήτρια πουλήθηκε στο Θεόδωρο Σουρή, που ξεκίνησε την ηλεκτροδότηση των οικιών του Ποταμού. Στη Χώρα ο ηλεκτρισμός ήρθε αργότερα το 1936, από το Γιάννη Δαπόντε, ο οποίος έφερε από τον Πειραιά γεννήτρια και ηλεκτρολόγο για να φτιάξει εγκαταστάσεις εσωτερικές και εξωτερικές. Στις 15 Αυγούστου 1936 σηκώσανε τους διακόπτες και ανάψανε τα φώτα της Χώρας. Εννοείται ότι την εποχή εκείνη το ρεύμα το χρησιμοποιούσαν μόνο για φωτισμό, λειτουργούσε μόνο τις βραδινές ώρες και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν καμία υποστήριξη από το κράτος. Στην Κατοχή ο ηλεκτροφωτισμός διακόπηκε, διότι δεν υπήρχαν καύσιμα και διότι επεβλήθη συσκότιση από τους κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση, το 1945 ξεκίνησε ξανά ο ηλεκτροφωτισμός. Εν τω μεταξύ προστέθηκε άλλη μία ιδιωτική επιχείρηση παροχής ρεύματος στα Κοντολιάνικα. Το 1963 η Δ.Ε.Η. εξαγόρασε κατά σειράν αυτές τις 3 επιχειρήσεις του Ποταμού, των Κοντολιανίκων και της Χώρας και έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των Κυθήρων, το οποίο άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στο νησί. Τοποθετήθηκαν 2200 κολόνες σε 120 χιλιόμετρα δίκτυο χαμηλής και μεσαίας τάσης. Οι πελάτες από 250 αυξήθηκαν στους 3.500. Χαρακτηριστικά λέγεται πως όταν δόθηκε ρεύμα σε ένα χωριό των Κυθήρων, ένας αστείος τύπος του χωριού οργάνωσε μια δεξίωση στο σπίτι του, όπου κάλεσε το συνεργείο της Δ.Ε.Η. για να τους περιποιηθεί. Τελειώνοντας η βραδιά, φώναξε όλους τους καλεσμένους του στην αυλή, έστησε πάνω στον τοίχο όλες τις λάμπες πετρελαίου, με τις οποίες είχε αγανακτήσει τόσα χρόνια, πήρε το τουφέκι του και τις τουφέκισε μία μία!
Eleni Harou

Μηνύσεις κατοίκων Μάνης για τις ανεμογεννήτριες

Μηνύσεις κατοίκων Μάνης για τις ανεμογεννήτριες
Εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή της Μάνης κατά του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου και των εργασιών που αφορούν εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή Natura.
Οι εργασίες διακόπηκαν και αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο με απόφαση της γενικής διευθύντριας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Γ. Κοτίνη.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι υπέβαλαν μηνύσεις στην Εισαγγελία Γυθείου για παραβίαση περιορισμών που θέτει η μελέτη για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, η οποία σημειωτέον έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση, η εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγγιά θα υποβαθμίσει τη Μάνη σε βιομηχανική περιοχή, επιφέροντας μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η διάνοιξη δρόμων και τα εκτεταμένα έργα εκβραχισμών με τη χρήση ερπυστριοφόρων, μηχανικών σφυριών και δυναμίτη σε περίοδο αναπαραγωγής των πουλιών προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες οικοσύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ 28 τοπικοί σύλλογοι. Η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη χθες για τις 21 Ιουνίου.
-----------------------------------
Πηγή: Καθημερινή

Σύσκεψη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Σύσκεψη με θέμα «Αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και την εξέταση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων», συγκάλεσε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα.

          Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Λακωνίας συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού, τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, εκπρόσωποι Δήμων και εθελοντικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα ετοιμότητας και προετοιμασίας όσον αφορά την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ετοιμότητα των υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού, την ενημέρωση των πολιτών και στο συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση και  αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

          Η κα Τζανετέα  δήλωσε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τόνισε όμως  ότι είναι ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών και να γνωρίζουν ότι πρέπει να  ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση της.

                                                               Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Πέντε συλλήψεις για τη φωτιά στο Σούλι Λακωνίας

Πέντε άνδρες συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από υπαλλήλους του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ως οι υπαίτιοι για την πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σούλι της Τοπικής Κοινότητας Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.15 το μεσημέρι της Τρίτης. 


Πρόκειται για αλλοδαπούς, ρουμανικής υπηκοότητας, ηλικίας 26, 36, 43, 52 και 57 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά το πέρας αγροτικών εργασιών σε χωράφια της περιοχής έβαλαν φωτιά σε καλάμια και αποχώρησαν.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Σπάρτης.

http://www.zougla.gr/