Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY ΕΕΠ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-AIRBNB"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΔΡΑ : Αγ.Κων/νου 3 - Πειραιάς - ΤΚ 18531
τηλ. 210 - 4121503 / 4126917 / 4179065
Fax: 210 - 4122790 e-mail : eepir@otenet.gr/site: www.eep.gov.gr
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Εθν. Αντιστάσεως 98 – Ελευσίνα
Τηλ. 210 - 55.60.756 Fax : 210 – 55.60.384



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, διοργανώνεται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό “dp studies” επίκαιρο Ημερήσιο Σεμινάριο με θέμα “ Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων – Airbnb”.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 08-12-2018 & από τις 09:00 έως 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που εδρεύει στην οδό Αγ. Κων/νου 3, Πειραιάς (2ος όροφος).

Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές κατοικιών που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αύξησης του εισοδήματός τους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ Airbnb, Homeaway, κ.α), με στόχο την ενημέρωσή τους για το φορολογικό, νομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, που θα τους προστατεύσει από πιθανά λάθη και πρόστιμα, αλλά συγχρόνως θα βελτιστοποιήσει την οικονομική απόδοσή τους.

Εισηγητές & Θεματολογία Σεμιναρίου

Καμμή Νατάσα-Τουριστική Επιχειρηματίας με σπουδές Πληροφορικής
Θέμα: “Ευκαιρίες, τεχνικές, νέα εργαλεία, ψηφιακή στρατηγική στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας Airbnb”.

Καλαμαράς Νικόλαος: Λογιστής-Φοροτεχνικός
Θέμα: “Φορολογικό και Νομικό πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων”.

Παντελάρου Αλεξάνδρα: Οικονομολόγος-Ασφαλιστική Σύμβουλος
Θέμα: “Ασφαλιστικό πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων”.

Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ιωάννη Βουτσινά, σχετικά με το Φορολογικό και Νομικό πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων, π.χ έκδοση ηλεκτρονικού μισθωτηρίου-μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων κλπ., καθώς άπτεται άμεσα του γνωστικού του αντικειμένου, ως Οικονομολόγου MBA με εξειδίκευση στο Tourism Management, Συμβούλου Επιχειρήσεων, Φοροτεχνικού.




Από το αρχικό κόστος του σεμιναρίου ύψους 200 €, εξασφαλίστηκε η τιμή των 130 €, ενώ ειδικά για:

Μέλη του Ε.Ε.Π.: 95 € (με την επίδειξη αποδεικτικού μέλους Επιμελητηρίου)
Φοιτητές & Ανέργους: 95 € (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας ή της φοιτητικής ταυτότητας)

Για τις Επιχειρήσεις: Χρηματοδότηση έως και 100% από το ΛΑΕΚ


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του οργανισμού “dp studies”: 2810-240024, 2810-285627, επίσης στα τηλέφωνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά: 210-4121503, 210-4126917, 210-4179065 καθώς και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2OPiYXs














ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ε.Π.
Πειραιάς 27/11/2018




ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΛΑΚΟΥΤΑ


ΠΡΟΣΟΧΗ  Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σημειωθεί  Κατολίσθηση στο δρόμο Ποταμού  προς Καραβά στη θέση Πλακουτά.
Ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή.

Παράδοση εικαστικού πίνακα «ΡΙζοσπάστες: Α΄Ψήφισμα εν έτει 1850» στη Βουλή των Ελλήνων, από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Στις 23/11/2018 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής του εικαστικού έργου: «Ριζοσπάστες: Α΄ Ψήφισμα εν έτει 2018» δωρεά της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας προς τη Βουλή των Ελλήνων.
Ελένη Κονοφάου, Γιώργος Πάντζας, Άρης Μαυρονικόλας
Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την καλλιτέχνιδα και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου με τη καθοδήγηση και την επιμέλεια του διακεκριμένου ζωγράφου Άρη Μαυρονικόλα και αναπαριστά Ριζοσπάστες Βουλευτές από λιθογραφία της εποχής σε μορφή ελαιογραφίας διαστάσεων 1 * 1,20cm μέσα στα πλαίσια της επετείου των 168 χρόνων από το πρώτο ψήφισμα της Θ΄ Επτανησίου Βουλής για την Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, στις 26η Νοεμβρίου 1850.
Τη τελετή χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κος Γεώργιος Πάντζας, ο οποίος ως Επτανήσιος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην ιστορικά μεγάλη συνεισφορά των Επτανήσων στον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας και ειδικότερα των Ριζοσπαστών και ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για τη δωρεά του εν λόγω πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος προσωρινά θα κοσμεί το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης και μελλοντικά σε μόνιμη ή ημιμόνιμη έκθεση το κτήριο της Βουλής. 
Στη συνέχεια  ο Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κος Δημήτρης Πολλάτος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους αγώνες των Ριζοσπαστών για ελευθερία και δημοκρατία και ευχήθηκε η στάση τους αυτή να γίνει παράδειγμά  για όλους τους Έλληνες, ειδικότερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε  ως έθνος, ευχαριστώντας εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. τη βιβλιοθήκη της Βουλής  για την αποδοχή της δωρεάς του εν λόγω έργου τέχνης και την τοποθέτησή του στη συνέχεια σε σημείο, που θα κοσμεί το κτήριο της Βουλής.
Τόσο οι βουλευτές που παρευρέθησαν όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιβλιοθήκης της Βουλής έξέφρασαν με την σειρά τους την ευγνωμοσύνη τους προς την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για το σπουδαίο και σημαντικό αυτό έργο καθώς είναι ένα δημιούργημα που έλειπε από τα έργα τέχνης της Βουλής.
Από την Βιβλιοθήκη της Βουλής δια χειρός της κας Έλλης Δρούλια, Διευθύντριας της βιβλιοθήκης της Βουλής προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους αναμνηστικά δώρα που περιείχαν γκραβούρες από την Ελλάδα, το βιβλίο αφιέρωμα «Ιωάννης Καποδίστριας η πορεία στο χρόνο» και το ημερολόγιο της Βουλής για το έτος 2019.
Στη σεμνή εκδήλωση παράδοσης παραλαβής παρευρέθηκαν:
Από την Ε.Ε.Ε.:
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.. κος Δημήτριος Πολλάτος, η  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου, η Γεν.Γραμματέας της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού, η υπεύθυνη της ΙΟΝΙΟΥ βιβλιοθήκης της Ε.Ε.Ε. κα Λίλιαν Γαζή, ο ζωγράφος Άρης Μαυρονικόλας, ο συγγραφέας Σπύρος Μπογδάνος.
Από τη Βουλή των Ελλήνων:
Η  βουλευτής Κεφαλονιάς κα Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, η βουλευτής Σύριζα Β΄Αθηνών κα Αννέτα Καββαδία, η βουλευτής Σύριζα Κέρκυρας κα Φωτεινή Βάκη, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κος Γεώργιος Πάντζας. Επίσης από πλευράς διοίκησης της βιβλιοθήκης της Βουλής παρευρέθησαν η Προϊσταμένη Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής κα Έλλη Δρούλια, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης και Εκδόσεων της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κος Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Έφορος της συλλογής έργων τέχνης της Βουλής κος Θοδωρής Κουτσογιάννης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερίδα στα Κύθηρα σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα στα Κύθηρα σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου
Στο πλαίσιο της στήριξης και αναβάθμισης της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, σε συνεργασία με τους Συνεταιριστικούς Φορείς των Κυθήρων την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων (Παλαιό Σχολείο).
Η ημερίδα έχει ως σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός Γεώργιος, αντικαθιστώντας τον δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη που δεν παρέστη λόγω κωλύματος.
Τα θέματα ανέπτυξαν οι εισηγήτριες:
• Μαρούλη Έφη, Γεωπόνος Msc., Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ΄Ελέγχου, ΔΑΟΚ ΠΕ Νήσων -“Xyllela fastidiosa. Μία νέα απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια”
• Κούβαρη Πηνελόπη, Γεωπόνος Msc., Προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής, ΔΑΟΚ ΠΕ Νήσων- ’’Κατηγορίες & Ποιότητα Ελαιολάδου’’ και
• Καλλιγέρου Γεωργία, Γεωπόνος Msc., Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ΄Ελέγχου, ΔΑΟΚ ΠΕ Νήσων -‘’Επισήμανση & συσκευασία ελαιόλαδου- Πρότυπα εμπορίας’’
Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παριστάμενους προς τις ομιλήτριες και δόθησαν απαντήσεις, διευκρινήσεις και πληροφορίες.
Την όλη εκδήλωση και την επακολουθήσασα συζήτηση, συντόνισε η Ράφτη Σταματία Γεωπόνος Msc., Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

EKTAKTO ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Ε/Γ - Ο.Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/11/2018


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ Νέες Προσλήψεις Ιατρών - Ακτινολόγου Ραδιολόγου





Κύκλωμα διακινούσε αλλοδαπούς από τον Έβρο προς Ιταλία μέσω Πελοποννήσου

Στα χέρια της αστυνομίας και του λιμενικού έπεσαν τρία από τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, διακινούσε αλλοδαπούς από τον Έβρο προς την Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Πελοπόννησο.
Για τη σύλληψή τους οργανώθηκε πολυήμερη επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ., σε Αττική και Λακωνία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ στο τελικό στάδιο της επιχείρησης συνεργάστηκαν και τα Αστυνομικά Τμήματα Γυθείου και Σπάρτης, καθώς και τα Λιμεναρχεία Γυθείου και Πύλου.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, από 21 έως 23 Νοεμβρίου, απετράπη τελευταία στιγμή, σε συνεργασία με το λιμενικό, η διακίνηση με πλωτό σκάφος αλλοδαπών προς την Ιταλία. Στη διάρκειά της 46 μετανάστες, που είχαν αποβιβαστεί από φορτηγό σε ορεινή περιοχή κοντά στον οικισμό Βάθειας του δήμου Ανατολικής Μάνης, εντοπίστηκαν σε βραχώδη ακτή, ενώ και το σκάφος μεταφοράς τους εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης. Εκεί συνελήφθησαν ένας Ρουμάνος και δύο μέλη πληρώματος (Γεωργιανός και Σύριος), ως ο προπομπός, ιδιοκτήτης του σκάφους και καπετάνιος.
Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.
Συγκατηγορούμενοί τους για τα ίδια αδικήματα είναι Έλληνας κι αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση άλλων επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες κι οχήματα, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το πλωτό σκάφος και βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί (GPS) τελευταίας τεχνολογίας και 3.000 ευρώ.
Στο πλωτός κάφος μεταφοράς των αλλοδαπών διαπιστώθηκε σειρά παραλείψεων ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.
Πηγή: naftemporiki.gr

Υπογράφεται σήμερα η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Πελοπόννησο με υποθαλάσσιο καλώδιο 132χλμ


Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, θα υπογραφούν σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, οι συμβάσεις για την υλοποίηση της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο. «Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης.

“Είναι το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως”

“Η δε ταχεία ωρίμανση του έργου αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει. Τα σχέδια αυτά τα ακυρώσαμε, καθώς κρίναμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αυξημένο έλεγχο επί των διαχειριστών των δικτύων, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός τόσο για την επέκταση όσο και για την αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων».

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το έργο καθιστά εφικτή την απεξάρτηση του νησιού από τις μονάδες πετρελαίου, που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν την ενεργειακή επάρκεια. Η διπλή διασύνδεση διασφαλίζει ότι μπορούν να συνυπάρξουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα περιορίζει αισθητά το κόστος, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ:


1. Μειοδότρια για το πρώτο (δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου, ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
2. Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ.
3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και μελετών από τη δεκαετία του 1970. Χρειάστηκε όμως να μεσολαβήσει σχεδόν μισός αιώνας για να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό project που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει στην κάλυψη με αξιόπιστο τρόπο της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη για το ορατό μέλλον χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέχει τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και θα την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση το νησιού.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πλέον οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα μπορούν να στοχεύουν όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών του νησιού αλλά και στην τροφοδοσία της υπόλοιπης χώρας. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων είναι οι νέοι χωροταξικοί κανόνες (Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ και Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια) και ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να εξελιχθούν σε παραγωγούς.


ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι συμβάσεις που υπογράφονται τώρα αφορούν στην πρώτη φάση της διασύνδεσης, τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA.


Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από την νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο του Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες.
Οι ανάδοχοι των συμβάσεων προέκυψαν μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμού (με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 4412/2016), που ολοκληρώθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη, μεταξύ των πλέον έμπειρων εταιρειών σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.
Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση όταν περατωθεί, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, δηλαδή… μόνο μικρή δεν είναι.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023

Φαίνεται ωστόσο μικρή σε σύγκριση με τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και ισχύος 1000 ΜW. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει ως αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χλμ. θα καταλήξει στον Δήμο Ηρακλείουστην Κρήτη, για να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο project στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.
https://www.argolikeseidhseis.gr