Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΚΥΘΗΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κυριακή 26-4-2015, στο Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού, ώρα 14:00’ με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης :

1. Αποτελέσματα της έρευνας για την δημιουργία μελέτης τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων,

2. Διαφημιστική προβολή των Κυθήρων έτους 2015,

3. Τρέχοντα θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.



---------------------------------------------------------------------------
Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Κυθήρων
----------------------------------------------------------------------------

Οι πρώτοι εσωτερικοί αγώνες του Ν.Ο.Κ. έγιναν το Σεπτέμβριο του 1969 Καψάλι Κύθηρα.

Οι πρώτοι εσωτερικοί αγώνες του Ν.Ο.Κ. έγιναν το Σεπτέμβριο του 1969 με την ευκαιρία μεγάλης εκδήλωσης που κάναμε τότε προς τιμή του Μεγάλου ευεργέτη του λιμενικού έργου στο Καψάλι Νίκου Λουράντου, ο Ν. Λουράντος ενθουσιάστηκε τόσο, ώστε ανέλαβε να χρηματοδοτεί όσο θα ζει τον Όμιλο με χίλια δολάρια Αυστραλίας κάθε χρόνο. Την υπόσχεση του αυτή κράτησε Τα γεγονότα αυτά έγραψε η «Κυθηραϊκή Δράση» που είναι καταχωρημένη μαζί με πληροφορίες και φωτογραφίες στο βιβλίο μου με τίτλο «Φουρτούνες στα Κύθηρα» από σελίδα 70 έως 76
Πηγή 
Manolis Daponte

Ανεκτέλεστα και ακύρωση δρομολογίων του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος"


Εργαστήριο Μαριονέτας της Φιλαρμονικής ! Κύθηρα

Το Εργαστηρίο Μαριονέτας της Φιλαρμονικής Ποταμού παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση με μαριονέτες ‘Ταξίδι στην Τοσκάνη’ βασισμένο στο παραμύθι της Όλγας Κακοσίμου, “Ο πίνακας της Λάουρα Μόντι”.
το Σάββατο 2 Μαΐου στις 6μμ
στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού

Τις μαριονέτες εμψυχώνουν:
Αγγελική Καρκάλου,
Μαΐκ Καστρίσος,
Αγγελική Κονταξή
Φωτεινή Μπαλάφα
Θανάσης Σάμιος

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μαρία Σχινά
Μουσική: Παναγιώτης Λευθέρης

Κατασκευή Μαριονετών
Ολγα Κακοσίμου, Μαριάνθη Καπετάνιου, Αγγελική Καστρινάκη
Αγγελική Κονταξή, Μαρία Κοντολέον, Γκλόρια Κορωναίου, Λεμονιά Μούτα, Μαρία Σχινά, Φρίντα Τσούτσουρα, Μαριέττα Φυρού.

50ς δρόμος της Σεμπρεβιβας !


Αρχές τις 10ετίας του 30.."Αστικό" σχολείο Ποταμού Κύθηρα.

Αρχές τις 10ετίας του 30... Όταν το λεγόμενο, σήμερα, "Αστικό" σχολείο Ποταμού ήταν το Δημοτικό σχολείο αρρένων. Σχολική γιορτή!!!
Πηγή 
Kosmas Megalokonomos

Βιβλιοθήκη Κυθήρων : ΤΣΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ

Συνομιλώντας με τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο για να του ευχηθούμε καλή επιτυχία, μας είπε ανάμεσα στα άλλα: «Μην ξεχνάτε ότι η αρχαιολογία δεν είναι υπόθεση ενός Ιντιάνα Τζόουνς. Για να φτάσουμε εδώ έχουν εργαστεί, εμπνευστεί και αφοσιωθεί στη έρευνα πλήθος επιστημόνων και εργατών. Για την επίγεια ανασκαφή, που έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία, έχουν εργαστεί τα 15 χρόνια, που διαρκεί η ανασκαφή, 440 άτομα! Αυτό που μεταφέρουμε στο φιλάρχαιο ακροατήριο όλου του κόσμου είναι ο επιστημονικός αγώνας και η πνευματική αγωνία αυτής της κοινότητας που μοχθεί και ονειρεύεται το αποκαλυπτόμενο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον των Αντικυθήρων.»

Πηγή : Kythera Library (facebook)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ 27.04.2015-08.05.21015


Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των Διαθέσιμων του Δήμου Μονεμβασίας



Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 28η Απριλίου τ.ε. Τρίτη ημέρα και ώρα 18.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης για τα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.
1. «Περί της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων κι άλλων φορέων του Δημοσίου».
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.
2. «Περί εγκρίσεως εισηγητικής έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού Δ΄ τριμήνου 2014»
Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος & αντ/ρος Ο.Ε. κ. Χριστάκος Σταύρος.
3. «Περί καθορισμού Α. Των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας σε τρίτους με σύμβαση μισθοδοτικής σχέσης και καθορισμός τιμήματος για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης άνευ δημοπρασίας (όμοροι),
Β. Καθορισμού των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού κατόπιν δημοπρασίας και τιμής εκκίνησης».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
4. «Περί αναμορφώσεως του προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου οικ. έτους 2015».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
5. «Περί εγκρίσεως του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Αποκατάσταση πρανών και οδοστρώματος στην Τ.Κ. Λαχίου».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
6. «Περί παρατάσεως της διάρκειας συμβάσεων προμήθειας καυσίμων».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
7. «Περί εγκρίσεως των αριθ. 24 και 35/2015 Αποφάσεων του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μονεμβασίας», οι οποίες αφορούν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2015».
Εισηγητής: Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
8. «Περί της εμφανίσεως λαγόψαρου στον όρμο των Βατίκων».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
9. «Περί Αποδοχής και κατανομής χρηματοδότησης για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων».
Εισηγητής: κ. Κολλιάκος Ιωάννης Εντεταλμένος Δ.Σ. για θέματα Παιδείας & Αθλητισμού.
10. «Περί εγκρίσεως του Απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Μονεμβασίας, για το οικ. έτος 2014».
Εισηγητής: κ. Κολλιάκος Ιωάννης Εντεταλμένος Δ.Σ. για θέματα Παιδείας & Αθλητισμού.
11. «Περί χορηγήσεως άδειας παροχής νερού εκτός ορίων οικισμού Τ.Κ. Ρειχέας»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σουρλάς Ιωάννης.
12. «Περί διορθώσεως λανθασμένης καταγραφής καταναλωθέντων κυβικών νερού».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σουρλάς Ιωάννης.
13. «Περί διαγραφής από το βεβαιωτικό κατάλογο ύδρευσης των ποσών 279,34 & 73,80 €».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
14. «Περί διαγραφής από το βεβαιωτικό κατάλογο μηνιαίων μισθωμάτων των ποσών 222,24 & 111,12 €».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
Στη συνεδρίαση καλούνται να παρευρίσκονται οι κ.κ. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σπύρος Γ. Αβδούλος

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 24/4/2015

Στην εκπομπή "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ" της ΝΕΡΙΤ φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστρ. Χαρχαλάκης, όπου μαζί με την Αντιπρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής παρουσίασαν τα Κύθηρα και Αντικύθηρα καθώς και τα τοπικά τους προϊόντα.
Οι παρουσιαστές Πέτρος Κουμπλής και Ρένια Τσιτσιμπίκου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ μετά από αίτημα του κ. Δημάρχου συνεργείο της εκπομπής θα βρεθεί στα Κύθηρα στις αρχές Ιουνίου προκειμένου να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ και λήψεις που θα παρουσιάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού συμβάλλοντας κατά πολύ στην προβολή και διαφήμιση του τόπου μας.

Δαβάκης: σειρά έχουν τώρα Περιφέρειες και Δήμοι …

00Εξαιτίας της προκλητικής απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύει τα αποθεματικά των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αυτοί που πριν λίγους μήνες κατηγορούσαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως «μνημονιακό φερέφωνο» και χαρακτήριζαν την πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ως μορφή αυταρχικής διακυβέρνησης που καταλύει την Δημοκρατία, εφαρμόζουν ακριβώς αυτήν την πρακτική για το σύνολο των «νομοθετικών πρωτοβουλιών» τους.

"Αυστηροί Κανόνες" σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνες σε παραλίες.

Οι παραλίες σωθήκαν από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς προστατεύονται αποτελεσματικά από το ίδιο το Σύνταγμα. Έτσι λοιπόν έφτασε η ώρα οι Νόμοι και οι Κανόνες να εφαρμοστούν, να πάψει η ασυδοσία και τα αίσχη που επικαρτούσαν σχετικά αλλά και να καθαρίσει και η μαφία των παραλιών όπου με διάφορα τεχνάσματα αλλά και συνεργασία έπαιρνε από τους ΟΤΑ τις παραλίες φαινομενικά σε υψηλά τιμήματα, αποτρέποντας άλλους, αλλά στην πραγματικότητα είτε δωρεάν είτε σε αστεία ποσά. Επίσης μπαίνει κι ένα τέλος στα "κόλπα" ΟΤΑ με λοιπές Αρχές περί πολυσύχναστες παραλίες, μπάνιο δεσποζόμενων ζώων κ.α. κατά το δοκούν και το όπως το γουστάρουν ανά πάρτυ.... 
 

Έτσι, διαφορετικό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώ όπως ορίζει η νέα απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών οι ξαπλώστρες θα πρέπει πλέον να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα (εδώ υπάρχει ασάφεια αλλά ακόμη κι αν εννούν την ακτογραμμή σε άπνοια τα πράγματα είναι πολύ καλά!) αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους που επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο αλλά και την ανεμπόδιστη προσπελασιμότητα.

Επίσης έρχονται περισσότερα έσοδα και στο Δημόσιο καθώς καθώς βάσει του νέου νόμου το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο αυξάνεται από 20% σε 30%.

Από την άλλη, παραμένει ωστόσο η ίδια φιλοσοφία της μαζικής παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (της Πενταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου λόγω σπουδαιότητας του θέματος παρέπεμψε το όλο ζήτημα για νέα κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος).

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση πάντως, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει ισχύ 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους Δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών.

Η απόφαση θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε Δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες.

Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, καθώς και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με εξαίρεση τους ξύλινους διαδρόμους.

Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και στο κύμα.

Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014), ενώ απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη) και η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις.

Σημαντική αλλαγή είναι και ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις όμως, η κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
-------------------------------
Πηγή: lakonia-gr.blogspot.gr

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την ΠΝΠ και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Ψήφισμα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της σημερινής του Συνεδρίασης.
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη, ώστε να βγούμε από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.


Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκοβαν συνεχώς τη χρηματοδότησή της (μείωση ΚΑΠ κατά 66%), το προσωπικό της, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εισήγαγαν θεσμούς, όπως π.χ. το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.
 
Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό της ΤΑ στην απαξίωση και στην οικονομική αφαίμαξη, δεν δικαιούνται να στάζουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, υπερασπιζόμενοι δήθεν την αυτοτέλεια της λειτουργίας της.
 
Θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας.
 
Η συγκεκριμένη επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα.
 
Η Αυτοδιοίκηση, σε τόσο κρίσιμες και οριακές στιγμές, οφείλει να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα συνδράμει στην εθνική προσπάθεια.
 
Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι σε πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέων μέτρων λιτότητας, ύφεσης και μνημονιακής καταστροφής.
 
Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται, για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου, να δίνεται από ελληνική Κυβέρνηση μια ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.
 
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της από 26/3 απόφασής μας για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ με επωφελείς όρους, είμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτραπεί στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις και στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή προσπάθεια.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΙΣ

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΙΣ 
Τό ἁρμόδιο Γραφεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων μέ ἀφορμή συζητήσεις καί ἀνώνυμα σχόλια γιά δῆθεν παρέμβασι τοῦ Μητροπολίτη μας στό ἔργο τῆς Δικαιοσύνης (ἀναφορικά μέ τίς δίκες σέ βάρος τοῦ προηγούμενου Δημοτικοῦ Συμβουλίου Κυθήρων - Ἀντικυθήρων) δηλώνει ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος δέν ἔκαμε καμμία παράστασι ἤ παρέμβασι γιά τίς ὑποθέσεις αὐτές στά δικαστικά ὄργανα τῆς πατρίδας μας. Μόνο γιά τό θέμα τῆς διανοίξεως τῆς νέας παρακαμπτήριας ὁδοῦ γιά τή Μονή Μυρτιδίων (θέσις «τρύπια πέτρα» ἤ «παραθύρα») ἔστειλε καί μέ τήν ἰδιότητα τοῦ Προέδρου τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου τῆς Μονῆς Μυρτιδίων ἐπιστολή ἠθικῆς στηρίξεως στόν τ. Ἀντιδήμαρχο κ.Μιχ.Πρωτοψάλτη, τήν ὁποία καί δημοσιεύουμε γιά τήν ἐνημέρωσι τοῦ κοινοῦ, μιά καί προσκομίσθηκε ἀπό τόν ἐνδιαφερόμενο στό δικαστήριο. 


            Ἀκολουθεῖ ἡ ἐπιστολή τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Τ.Κ. 801 00  Κ Υ Θ Η Ρ Α

ΤΗΛ.:2736031202 & 2736038359

FAX
  :2736031202
Ἐν Κυθήροις τῇ 18ῃ Αὐγούστου 2014
Ἀριθ. Πρωτ.: 648
Ἀξιότιμον Κύριον
Μιχαήλ Πρωτοψάλτην
Ἀντιδήμαρχον
Ἐνταῦθα 
Ἀγαπητέ μου Ἀντιδήμαρχε,

Ἡ Παναγία Μητέρα μας νά εἶναι μαζί σας καί μέ ὅλο τό κόσμο.
Μέ τήν παροῦσα ἐπιστολή μου θέλω νά ἐκφράσω τήν συμπαράστασί μου ὡς Ποιμενάρχου τῆς Θεοσώστου Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων στή δοκιμασία σας σχετικά μέ τήν ποινική δίωξί σας ἀναφορικά μέ τήν διάνοιξι καί κατασκευή τοῦ νέου παρακαμπτηρίου δρόμου τῶν Μυρτιδίων, στή θέσι «τρύπια πέτρα» ἤ «παραθύρα».
Δέν θά ὑπεισέλθω εἰς τό νομικόν καί διαδικαστικόν μέρος τῆς ὑποθέσεως. Αὐτό ἀποτελεῖ ἔργον καί ἁρμοδιότητα τῆς δικαιοσύνης. Διά λόγους ὅμως Ἐπισκοπικῆς συνειδήσεως, διότι ἐάν σιωπήσω «καί οἱ λίθοι κεκράξονται» (Λουκ.19,40) κατά τόν Εὐαγγελικόν λόγον, θέλω νά καταθέσω τήν μαρτυρίαν μου  ὅτι πολύ φιλότιμα καί φιλόπονα βοηθήσατε γιά τήν ἐκτέλεσι τοῦ πολύ σημαντικοῦ, ἀλλά καί δύσκολου καί νευραλγικῆς σημασίας ὁδικοῦ αὐτοῦ ἔργου. Ἐν ὥρᾳ βροχῆς ἀνέβηκα στήν κακοτράχαλη ἐκείνη πλαγιά πολύ πρίν ἀρχίσουν οἱ ἐργασίες ἐκσκαφῆς καί ἐκβραχισμοῦ, ὅταν παρουσίᾳ μελῶν τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐγχωρίου Περιουσίας καί τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῶν Μυρτιδίων καί ὡρισμένων ἁρμοδίων τεχνικῶν σκαρφαλώσαμε στό ὕψος, πού σήμερα διέρχεται ἡ παρακαμπτήριος ὁδός, καί ἐκάναμε τήν διερεύνησι τοῦ βραχώδους ἐκείνου τοπίου.
Ἔχω τήν πεποίθησι ὅτι πρόθυμα καί χωρίς ὀρθολογιστικό σκεπτικισμό ἐβάλατε «τήν χεῖρα ἐπ΄ ἄροτρον» (Λουκ.9,62) καί ἀντιμετωπίσατε πολλές δυσκολίες στό δυσχερέστατο ἔργο τοῦ ἐκβραχισμοῦ καί τῆς ἐξομαλύνσεως τῆς χαραχθείσης ὁδικῆς γραμμῆς.
Δέν ἔχω τεχνικές γνώσεις, ἀλλά νομίζω ὅτι καί ἐάν ἀκόμη ἀνετίθετο τό ἔργο μέ τήν ἀρχική τιμή τῆς δημοπρατήσεώς του, χωρίς τήν μεγάλη ἔκπτωσι πού ἐπετύχατε στόν διεξαχθέντα μειοδοτικό διαγωνισμό, ἡ ἀμοιβή ἔναντι τοῦ προσφερθέντος μεγάλου καί δαπανηροῦ αὐτοῦ ἔργου δέν θά ἦταν ἱκανοποιητική.
Ἐσεῖς, πιστεύω, εἴδατε πρωτίστως τήν σπουδαιότητα τοῦ ἔργου γιά τόν τόπο μας, καί ἰδιαίτερα γιά τό Μοναστῆρι τῆς Μυρτιδιώτισσας, καί ἀψηφίσατε κόπο, μόχθο, χρόνο καί δαπάνες. Καί ἐπειδή ὡρισμένοι ἀμφισβητοῦν ὅλα αὐτά καί νομίζουν ὅτι βρήκατε «εὔκολη λεία» ἀντιλαμβάνομαι τήν μεγάλη πικρία σας καί τά αἰσθήματά σας μπροστά σ΄αὐτή τήν ἀγνωμοσύνη.
Προσωπικά ὡς Μητροπολίτης καί Πρόεδρος τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου τῆς Μονῆς Μυρτιδίων σᾶς εὐχαριστῶ θερμά γιά τούς κόπους καί τίς θυσίες σας γιά τό μεγάλο αὐτό ἔργο καί τό τολμηρό σας ἐγχείρημα.
Εἶναι πράγματι ὀδυνηρό νά παραπέμπεσθε εἰς δίκην, ἐνῶ ἀντί γιά ὄφελος ἀπεκομίσατε ζημία καί πικρία, ἐνῶ προσφέρατε ἕνα μνημειῶδες ἔργο στό νησί μας.
Εὔχομαι μέ τήν ἀκοίμητη παρέμβασι τῆς Παναγίας μας τῆς Μυρτιδιώτισσας νά διευθετηθῆ κατά τόν καλύτερο τρόπο τό θέμα αὐτό.
Εὐχέτης σας πρός Κύριον
Ὁ Μητροπολίτης
 † Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ
----------------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
----------------------------------------