Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ημερίδα για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στον Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ε.Β.Ε.Π ημερίδα για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στον Πειραιά που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την συμμετοχή της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Γ.Γ. Λιμένων, Χρήστου Λαμπρίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του Δημάρχου Πειραιά, Γ. Μώραλη, του Δημάρχου Κερατσινίου –Δραπετσώνας, Χ. Βρεττάκου, του Δημάρχου Περάματος, Γ. Λαγουδάκη, Βουλευτών, εκπροσώπων του ΟΛΠ, της Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερευνητών, πανεπιστημιακών, φορέων, πολιτών.
Στην ημερίδα έγινε εκτενής αναφορά στον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμένος Πειραιώς στις δυνατότητες να καταστεί κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλα οφέλη για τη χώρα ενώ τονίστηκε η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ



Επίσκεψη στα Κύθηρα της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(με βίντεο)
Επίσκεψη στα Κύθηρα της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου
“Κάνουμε τα Αντικύθηρα το πράσινο νησί της επιστήμης”
Τα Κύθηρα επισκέφθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία σημαντικών έργων υποδομής που βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον Προϊστάμενο της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρη Δρόση και την Αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο Ευστράτιο Χαρχαλάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες για σειρά έργων και κυρίως για τους δύο υπερσύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής τους.
Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων (για τους οποίους η χώρα μας πλήρωνε 320.000 ευρώ ετησίως πρόστιμο στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο), δημιουργεί τις προϋποθέσεις εφαρμογής της νέας πολιτικής αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιας πολιτικής με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, όπως αυτές αποτυπώνονται τόσο στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) όσο και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
«Με το σημαντικό αυτό έργο επιλύεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια ένα κρίσιμο πρόβλημα καθημερινότητας των πολιτών, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη – κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για νησιά που, όπως τα Κύθηρα επενδύουν σοβαρά στον τουρισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης. «Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιης και χρηστής διαχείρισης των απορριμμάτων», είπε η ίδια.
Βίντεο με δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής και του Δημάρχου Κυθήρων από την επίσκεψη στον χώρο που κατασκευάζεται το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου: https://youtu.be/ybUDU51ubCk
Αργότερα, στο Δημαρχείο Κυθήρων, παρουσία της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, του Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μ. Πλειώνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Χατζηπέρου και του Δημάρχου Ευ. Χαρχαλάκη, υπογράφηκε συμφωνητικό παραχώρησης 36 στρεμμάτων από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα – ένα κρίσιμης σημασίας έργο που στηρίζει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.
«Μέσα από τη συνέργεια αυτή, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και μέσα από έργα όπως αυτό του ΧΥΤΥ, κάνουμε τα Κύθηρα το πράσινο νησί της επιστήμης. Έναν εμβληματικό χώρο σύζευξης της επιστήμης και της προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.
Τέλος η Περιφερειάρχης μετείχε στα εγκαίνια της ανάπλασης της Πλατείας των Φρατσίων, ενός έργου που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας στη βάση προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο. «Υλοποιούμε όχι απλά μια ανάπλαση πλατείας αλλά ένα έργο ζωής για την περιοχή, που επί χρόνια περίμεναν οι πολίτες», τόνισε η Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα, για τους πολίτες και το περιβάλλον, της αγαστής συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «Kilic 1» (ΦΩΤΟ)





 ΦΩΤΟ Vaggelis Kourlas

Τ.ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ.ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΑΤΣΙΩΝ
Ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των Κυθήρων, ιδιαίτερα των Φρατσίων υλοποιήθηκε επιτέλους μετά από πολλές προσπάθειες και καθυστερήσεις αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή.
Τα εγκαίνια της «Ανάπλασης της Πλατείας των Φρατσίων του Δήμου Κυθήρων», προϋπολογισμού ύψους 292.000,00€ πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυθήρων κκ. Σεραφείμ. Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φρατσίων Κώστας Πετρόχειλος, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Φρατσίων Παναγιώτη Καλλίνικου και κάτοικοι.
Όταν πήρε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν επί μακρόν για την υλοποίηση του έργου αλλά και τους κατοίκους για την άριστη συνεργασία κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ιδιαίτερα δε τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τον Σύλλογο και την κα Αγγελική Κασιμάτη για την πολύτιμη βοήθειά της σε πάρα πολλά ζητήματα που ανέκυψαν τόσο κατά την αδειοδότηση του έργου όσο και κατά την εκτέλεσή του.
Η κεντρική πλατεία των Φρατσίων -η μεγαλύτερη του νησιού- άλλαξε όψη και δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν…

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμου Κυθήρων και Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την Δευτέρα 19/11/2018 στην αίθουσα «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος» του Δημαρχείου Κυθήρων, υπεγράφη το Συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης 36 στρεμμάτων στη θέση «Μύλοι Αντικυθήρων» από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (διαχειριστή της δημοτικής περιουσίας των Κυθήρων και Αντικυθήρων) προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Στην έκταση θα δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής του ΕΑΑ, μια μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη υπερσύγχρονη επιστημονική εγκατάσταση, που θα αναβαθμίσει την εγχώρια αλλά και διεθνή επιστημονική γνώση στα ζητήματα περιβάλλοντος, μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα το παρατηρητήριο θα αποτελέσει κεντρικό σταθμό αναφοράς για την παρακολούθηση κλιματικών και γεωφυσικών παραμέτρων υποβάθρου, οι οποίες σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΑΑ συναντώνται στη γεω-στρατηγική θέση των Αντικυθήρων. Η αντιπροσωπευτικότητα των Αντικυθήρων για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του προηγμένου εξοπλισμού του ΕΑΑ στο νησί, θα συμβάλει τα μέγιστα για την εκπλήρωση των εθνικών μας υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, στην οποία τονίζεται εμφατικά η ανάγκη συντονισμού των κρατών για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της συστηματικής παρατήρησης του κλιματικού συστήματος και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, κατά τρόπο που ενημερώνει τις υπηρεσίες για το κλίμα και στηρίζει τη λήψη αποφάσεων.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Παναγιώτης Κομηνός και ο Πρόεδρος του ΕΑΑ Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, παρουσία της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Κυθήρων Ευστρατίου Χαρχαλάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου.
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κυθήρων στηρίζουν έμπρακτα τη δημιουργία της σημαντικής αυτής υποδομής στο μικρό νησί, το οποίο φθίνει πληθυσμιακά και με αφορμή την μεγάλη αυτή επιστημονική επένδυση, θα ενισχυθούν σημαντικά οι προσπάθειες να ανακάμψει. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η στήριξη του εγχειρήματος από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ πλοίο «KILIC 1» σημαίας Τουρκίας Δ/Τ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ πλοίο «KILIC 1» σημαίας Τουρκίας


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς σε χώρο του μηχανοστασίου του Φ/Γ πλοίου «KILIC 1» σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 8 Ν.Μ. νοτιοανατολικά ακρωτηρίου Ταίναρου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι νοτιοανατολικοί εντάσεως 6-7 bf.
Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει από Τυνησία με προορισμό την Τουρκία σε άφορτη κατάσταση και επί αυτού επέβαιναν έντεκα (11) μέλη πληρώματος, άπαντες αλλοδαποί.
Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πύλου, Νεάπολης Βοιών, Καλαμάτας, Κατακόλου και Γυθείου, προς παροχή συνδρομής στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έξι (06) παραπλέοντα, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ απέπλευσαν και δύο (02) ρυμουλκά πλοία από τη Νεάπολη Βοιών και την Καλαμάτα αντίστοιχα. Τα έντεκα (11) μέλη πληρώματος του «KILIC 1» εγκατέλειψαν το πλοίο, παρελήφθησαν από σωσίβια λέμβο του Κ/Ζ «COSTA LUMINOSA» σημαίας Ιταλίας, ακολούθως μετεπιβιβάστηκαν στο παραπλέον Φ/Γ «SANDETTIE» σημαίας Ολλανδίας και τελικά σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Η φωτιά, η οποία είχε επεκταθεί στους χώρους ενδιαίτησης είναι σε ύφεση, ενώ πλησίον του Φ/Γ πλοίου «KILIC 1» βρίσκεται ρυμουλκό πλοίο και μεσημβρινές ώρες σήμερα αναμένονται δύο (02) πυροσβεστικά πλοιάρια.
Δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

Λακωνία: Ισόβια σε Μολδαβό για χασισοφυτεία στη Νεάπολη


"Εγώ την έκανα την καλλιέργεια για να τα πουλήσω και να παντρευτώ": Αυτός, ένας 34χρονος Μολδαβός, είναι ο... πιο ειλικρινής κατηγορούμενος ο οποίος έχει περάσει ποτέ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Με τόλμη παραδέχτηκε ότι φύτεψε τα 392 δέντρα χασίς σε μια χαράδρα στο Παραδείσι Λακωνίας, λίγο πιο έξω από τη Νεάπολη, για να πιάσει την καλή και μετά θα γινόταν νομοταγής πολίτης και θα δημιουργούσε τη δική του οικογένεια, που το είχε και όνειρο. Βέβαια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και, επιπλέον, σε 10 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη, καθώς και χρηματική ποινή 102.000 ευρώ, για ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών (η καλλιέργεια με τα 392 δέντρα θα είχε προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ), για μια ακόμα καλλιέργεια 132 δενδρυλλίων χασίς, με ύψος από 0,05 έως 0,30 μέτρα, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του στη Νεάπολη, κατοχή ποσότητας χασίς 738 γραμ. και 23 πακέτων λαθραίων τσιγάρων, καθώς και για αντίσταση κατά της Αρχής!
Στο εδώλιο κάθισαν επίσης και ένας 76χρονος και ο 42χρονος γιος του, οι οποίοι είχαν στη δούλεψή τους τον Μολδαβό κατηγορούμενο και αυτός περνούσε από το κτήμα τους για να βγει στη φυτεία. Οι δύο κατηγορούμενοι φυσικά αθωώθηκαν αφού δεν προέκυπταν από πουθενά στοιχεία για την ενοχή τους, παρά μόνο αδύναμες ενδείξεις, που όλες είχαν να κάνουν με το ότι ο καταδικασθείς γνωρίζοντας καλά το κτήμα τους εκμεταλλεύτηκε το χώρο για να έχει πρόσβαση στην καλλιέργεια και να περάσει το κρυμμένο λάστιχο, με το οποίο έκλεβε νερό από την πηγή εκκλησίας εκεί κοντά.
Οπως κατέθεσε αστυνομικός του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, η φυτεία ήταν τόσο καλά κρυμμένη, που έψαξαν για να την βρουν. Μέσα στη χαράδρα και τις πέτρες ο κατηγορούμενος είχε διαμορφώσει 5 πεζούλες (όπου υπήρχε δηλαδή χώμα για να φυτέψει) και καλλιεργούσε τα 392 δενδρύλλια, ύψους από 0,20 έως 1,10 μέτρα. Μάλιστα για να μην πηγαίνει κάθε μέρα είχε βάλει αυτόματο πότισμα και με το νερό που έκλεβε και μετέφερε με το χωμένο λάστιχο, γέμιζε δύο βυτία στο ψηλότερο σημείο της φυτείας. Εκεί υπήρχε και μια βάνα, που άνοιγε για να τρέξει το νερό και να γεμίσει τα βυτία όταν αυτά άδειαζαν. Οι αστυνομικοί λοιπόν υπέθεσαν ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και παραφύλαξαν. Ετσι, στις 4 του περασμένου Ιουνίου, νωρίς το πρωί, άκουσαν από εκεί όπου είχαν κρυφτεί το νερό να γεμίζει τα βυτία, εμφανίστηκαν και συνέλαβαν τον Μολδαβό κατηγορούμενο, ο οποίος ετοιμαζόταν να μεταφυτεύσει στον χώρο της καλλιέργειας 127 ακόμη δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,10 έως 0,3 μέτρα.
Ν.Κ.
ΠΗΓΗ https://www.eleftheriaonline.gr

Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς σε φορτηγό πλοίο νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Ταινάρου


Είκοσι τόνους ντίζελ έχει στις δεξαμενές του το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τουρκίας «Kilic 1», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε, χωρίς φορτίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του ακρωτηρίου Ταινάρου.

Το 11μελές πλήρωμα του πλοίου - όλοι είναι Τούρκοι υπήκοοι - το εγκατέλειψε. Οι Tούρκοι ναυτικοί παρελήφθησαν από παραπλέον πλοίο.


Η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο του φορτηγού. Στην περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν έχουν σπεύσει πλωτά του Λιμενικού και παραπλέοντα σκάφη, ενώ αναμένονται και πυροσβεστικά πλοιάρια.

Το «Kilic 1» είχε αναχωρήσει από την Τυνησία με προορισμό την Τουρκία.


Σώα και καλά στην υγεία τους, παρελήφθησαν από σωσίβια λέμβο κρουαζιερόπλοιου, τα 11 μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Τουρκίας, το οποίο δεν είχε φορτίο, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Ταινάρου.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από το υπουργείο Ναυτιλίας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ τα 11 μέλη του πληρώματος, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, παρελήφθησαν από άλλο πλοίο που βρίσκονταν κοντά στο κρουαζιερόπλοιο.


Στο σημείο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβάν σπεύδουν τρία πλωτά του Λιμενικού. ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και παραπλέοντα σκάφη. Το φορτηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από την Τυνησία με προορισμό την Τουρκία.


https://www.zougla.gr

Βραβείο ντοκιμαντέρ σε φιλμ για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στα Κύθηρα [εικόνες] Πηγή: Βραβείο ντοκιμαντέρ σε φιλμ για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στα Κύθηρα


Η ταινία-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη «Παραθεριστές της Ιστορίας», παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, απέσπασε το 1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (docfest) που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου.


Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους.
Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο.
Ταινία με αφορμή ε αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ΚυθήρωνΤαινία με αφορμή ε αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η ταινία βραβεύτηκε για τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορικής τεκμηρίωσης και της ποιητικής ματιάς με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.
1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τον Γιώργο Διδυμιώτη και τους «Παραθεριστές της Ιστορίας»1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τον Γιώργο Διδυμιώτη και τους «Παραθεριστές της Ιστορίας»
«Παραθεριστές της Ιστορίας»
Σκηνοθέτης : Γιώργος Διδυμιώτης
Παραγωγός: ΥΠΠΟΑ/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Ηχολήπτης: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Mοντέρ: Γιώργος Διδυμιώτης
Συνθέτης Πρωτότυπης μουσικής: Χλόη Καμπέρου
Κείμενο: Δημήτρης Κουτραφούρης
Επιστημονική επιμέλεια: Κυριακή Ψαράκη
Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων
Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων


Πηγή: Βραβείο ντοκιμαντέρ σε φιλμ για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στα Κύθηρα [εικόνες] | iefimerida.gr