Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ!
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Την Δευτέρα 23/4/2018 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων θα είναι ανοικτή για το κοινό από 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και από 18:00 μ.μ. έως 20:30 μ.μ.

Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ!


 Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ!
Με τη «Ρηματογραφία» του Επάρχου Κυθήρων Ιωάννη Καλούτση και του Επαρχιακού Συμβουλίου στις 12-10-1842 καθιερώνεται επίσημα η μεταφορά της Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας από τα Μυρτίδια στη Χώρα κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και η παραμονή της στη Χώρα μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Η απόφαση επικυρώνεται από τον Άγγλο Τοποτηρητή στα Κύθηρα J. Colchunt. Με τον Κώδικα του Επισκόπου Κυθήρων Ευγενίου Μαχαιριώτη το 1857 αναγνωρίζεται η εξουσία του «ευγενούς Εγχωρίου της νήσου ταύτης Συμβουλίου» επί της Ιεράς Εικόνος και της Μονής των Μυρτιδίων.
Η Εικόνα αναχώρησε από τον Μητροπολιτικό Ναό το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα και επί 15 ημέρες λιτανεύθηκε σε όλο το νησί. Παλαιότερα ο Ιερέας του κάθε χωριού την υποδεχόταν κρατώντας στα χέρια του την εικόνα της Ανάστασης. Σήμερα επέστρεψε στο Θρόνο Της στα Μυρτίδια με τη συμμετοχή Κλήρου και Λαού. Μακάρι το έθιμο αυτό να διατηρηθεί και όλο και περισσότερος κόσμος να ακολουθεί τη Λιτάνευση. Χρόνια Πολλά!
Stratos Charchalakis









ΤΟ "ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ"ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΟΦΙΟΥ

Αγία Πελαγία κατα την προσέγγιση του παλιού "Μυρτιδιώτισσα". Φωτογραφία του Μανώλη Σοφίου
Panayotis Leftheris


Ναοί του Αγίου Γεωργίου στα Κύθηρα


Ο Άγιος Γεώργιος, ο δημοφιλέστερος άγιος του Ελληνικού λαού, στα Κύθηρα τιμάται σε 34 ναούς. 7 από αυτούς είναι Βυζαντινά μνημεία (στην Κολοκυθιά, στα Ντουριάνικα, στο Μινωικό ιερό κορυφής, στο Παλιόκαστρο, στην Παλιόχωρα, στα Περλεγκιάνικα και στο Μέσα Βούργο).
1 είναι υπόσκαφος σπηλαιώδης (αγιος Γιώργης στο Κρυφό Σχολειό στα Μητάτα).
1 είναι σπηλαιώδης (αγιος Γιώργης στη Μαύρη σπηλαία στα Μητάτα).
2 είναι ενοριακοί (στα Καλησπεριάνικα και στις Καρβουνάδες).
Ο άγιος Γιώργης των Ορφανών είναι ξεχωριστό βήμα στο ναό της Παναγίας Κοντελετούς. Οι πλείστοι είναι εξωμόνια του 16ου, 17ου, 18ου αι. Κατά το 18ο -19ο αι. λειτουργούσαν σαν ενορίες εκτός των ανωτέρω 2 ενοριακών ναών και ο άγιος Γιώργης του Καλούτση στο Μέσα Βούργο, ο άγιος Γιώργης των Λομπάρδων, ο άγιος Γιώργης ο Καψοχείλης, ο άγιος Γιώργης στα Λουραντιάνικα, ο άγιος Γιώργης στα Καμάρια, ο άγιος Γιώργης στα Σαμιάδικα, ο άγιος Γιώργης στα Λενταρακιάνικα, ο άγιος Γιώργης στα Μητάτα, ο άγιος Γιώργης στα Φαρδουλιάνικα. Ο βορειότερος άγιος Γιώργης είναι στο ύψωμα της Κολοκυθιάς κοντά στην Αγία Πελαγία και αγναντεύει τον Καβο Μαλιά και το Λακωνικό κόλπο, ενώ ο νοτιότερος είναι στο Καψάλι βιγλάτορας του Κρητικού Πελάγους.
Στα ανατολικά, στο Μινωικό ιερό κορυφής, από την κορφή του βουνού ο άγιος Γιώργης εποπτεύει το Μυρτώο πέλαγος.
https://www.eleniharou.gr/
Αγιος Γιωργης στο Φριάτσι.

Άγιος Γιωργης στο Παλιόκαστρο.
Άγιος Γιωργης στα Λουραντιανικα.
Άγιος Γιωργης στο Αλωνάκι, κοντα στην Παλιοχωρα.
Άγιος Γιωργης στα Ντουριανικα