Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 
Ο Δήμος Κυθήρων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει για τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σχετικά με την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 καθώς και των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσής του.
1. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας στις υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με τις σχετικές ΠΝΠ και εγκυκλίου των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Ενδεικτικά: εξυπηρέτηση των δημοτών μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, τήρηση των οδηγιών υγιεινής και απολύμανσης, προσαρμογή της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων στις νέες συνθήκες, απολύμανση δημοτικών ακινήτων και σχολείων, χορήγηση υλικού ατομικής υγιεινής στους υπαλλήλους με τη συνδρομή της Περιφέρειας, χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.
2. Διαμοίραση υλικού ατομικής υγιεινής στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού με τη συνδρομή της Περιφέρειας.
3. Επέκταση προγράμματος απολύμανσης σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους (επιπλέον των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων).
4. Απαγόρευση λειτουργίας παιδικών χαρών, χώρων άθλησης και Gym Parks.
5. Ματαίωση όλων των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
6. Συνεχής συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό, ενημέρωση επιβατών και ταξιδιωτών με ειδικά έντυπα στα Ελληνικά και Αγγλικά, συνεχής εποπτεία της τήρησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι στην επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων, αρμοδιότητα έχει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και η συμβολή του Δήμου είναι καθαρά επικουρική.
7. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχός μας κ. Χαρχαλάκης, υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ, ήταν εκ των πρώτων που ζήτησαν από την Κυβέρνηση τον περιορισμό μετακίνησης πολιτών προς τα νησιά, τόσο με πλοία όσο και με αεροπλάνα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς για κάθε ανακύπτον σοβαρό ζήτημα που αφορά στην πανδημία.
8. Μεταφορά υγειονομικού υλικού στα Αντικύθηρα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και ενημέρωση των κατοίκων.
9. Καθημερινή ουσιαστική συνεργασία με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου Κυθήρων. Ουσιαστική συμβολή του Δήμου μας στην οργάνωση των ειδικών χώρων για τον πρώτο έλεγχο πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.
10. Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με την προμήθεια μεγάλης ποσότητας τροφίμων και ειδών υγιεινής για τους δικαιούχους, με δαπάνες του Δήμου. Η προμήθεια θα επαναληφθεί για όσο απαιτηθεί από τις συνθήκες.
11. Παροχή μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τηλεδιάσκεψης στο Γηροκομείο Κυθήρων με δαπάνη του Δήμου μας, για την επικοινωνία των τροφίμων με τους συγγενείς τους για όσο διάστημα δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις.
12. Ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος με δύο (2) νέα περιπολικά οχήματα μετά από ενέργειες του Δημάρχου προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Το προσωπικό του Α/Τ έχει αναλάβει έναν δύσκολο ρόλο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων και η με κάθε τρόπο ενίσχυσή του σε σύγχρονα μέσα είναι προτεραιότητα. Τα οχήματα θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Α/Τ σε μόνιμη βάση και όχι μόνο στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
13. Αίτημα προς το ΥΕΝ για έκτακτη επιδότηση του τοπικού πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ προκειμένου να συνεχίσει τα (μη επιδοτούμενα) δρομολόγια Νεάπολη-Κύθηρα. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε το Σάββατο 2/5 για τρία (3) επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλο το μήνα Μάιο στη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα (το τμήμα Κύθηρα-Αντικύθηρα είναι το μόνο επιδοτούμενο για το συγκεκριμένο πλοίο 2 φορές την εβδομάδα). Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που εξασφαλίζει ένα σταθερό επίπεδο ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης με το πλησιέστερο λιμάνι, μέχρι την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης.
14. Συνεχίστηκαν και συνεχίζονται κανονικά τα δημοτικά έργα στο νησί καθώς και οι δημοπρασίες. Μια ενδεχόμενη διακοπή των δημοτικών έργων θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία καθώς από τον κλάδο αυτό συντηρούνται δεκάδες οικογένειες στο Δήμο μας. Απαγορεύθηκε η μετάβαση συνεργείων από την ηπειρωτική χώρα και τα περισσότερα έργα συνεχίζονται απρόσκοπτα με τα τοπικά συνεργεία.
15. Συνεχίστηκε και κατά τους μήνες της κρίσης, το υψηλό επίπεδο παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες στους τομείς της καθαριότητας, της ύδρευσης και του φωτισμού, καθώς δεν υπήρξαν προβλήματα ή αστοχίες παρά την δυνατότητα που είχε το προσωπικό για λήψη αδειών ειδικού σκοπού. Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ο Δήμος μας απέστειλε περίπου 45 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών προς το ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας στον Ασπρόπυργο.
16. Για το φετινό καλοκαίρι δεν θα λειτουργήσει το δημοτικό Camping στο Καψάλι προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των πληττόμενων ξενοδοχείων και ιδιωτικών καταλυμάτων. Εξάλλου η λειτουργία του Camping για φέτος θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα για το Δήμο καθώς οι χώρες προέλευσης των περισσότερων εκ των χρηστών του είναι πληττόμενες από την πανδημία (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) και δεν θα επιτραπεί η μετάβαση πολιτών των χωρών αυτών στη Χώρα μας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
17. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα με την 31/2020 απόφασή του και σε εφαρμογή του άρθρου 37 της από 20-03-2020 ΠΝΠ, την απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη (κοινοχρήστων χώρων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) για όσες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες πλήττονται λόγω της πανδημίας και οι ΚΑΔ τους ανήκουν στη σχετική λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει θέσει στην Κυβέρνηση σειρά προτάσεων και μέτρων με στόχο την ανακούφιση όλων των πληττόμενων επαγγελματιών και ιδιωτών, κάτι που θα πρέπει να νομοθετηθεί από το Κράτος. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο ζήτημα της μείωσης/απαλλαγής τελών και της οικονομικής ή άλλης ενίσχυσης των πληττόμενων δημοτών λόγω της πανδημίας, οι Δήμοι υλοποιούν τις κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις και δεν μπορούν να αποφασίζουν αυτοβούλως καθώς η είσπραξη των δημοτικών εσόδων προβλέπεται στο Νόμο και η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να προκύπτει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται πλήρως ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους και θα συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση για την λήψη όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών και κυρίως όσων πλήττονται άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Κυθήρων δεν διαθέτει κοινωνική υπηρεσία, ούτε σχετικό προσωπικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί στο Δήμο μας κανένα αίτημα συνδρομής που να αφορά ευπαθές ή ηλικιωμένο ή άτομο που χρήζει φροντίδας, είτε μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, είτε από άλλο φορέα. Ο Δήμος Κυθήρων έχει δημιουργήσει την δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από την οποία ωφελούνται σε τακτική βάση 63 οικογένειες και συνολικά 120 συμπολίτες μας.
Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις 4 Μαΐου χωρίς καμία αλλαγή η απαγόρευση μετάβασης στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κάθε πολίτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος των δύο νησιών με βεβαίωση του TAXIS. Συνεπώς οι συμπατριώτες μας που κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα δεν επιτρέπεται να μεταβούν στα νησιά μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Παρακαλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού για πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και όλων των λοιπών μέτρων προκειμένου να μην απαιτηθεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα από την Κυβέρνηση, καθώς ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν έχει παρέλθει.

Το θαύμα της Θείας Κοινωνία – Τα μικρόβια και οι ασθένειες!

Διαβάστε ένα συνταρακτικό θαύμα για το πως η Θεία Κοινωνία θεράπευσε μια καρκινοπαθή, αλλά και το μοναδικό  τρόπο που ένας ιερέας «απάντησε» στους γιατρούς για τα …μικρόβια και τις μεταδιδόμενες ασθένειες την ώρα της Θείας Κοινωνίας. 

Η θεία Μετάληψη είναι το «φάρμακο της αθανασίας και αντίδοτο κατά του θανάτου», όπως το ονομάζει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος γύρω στο 110 μ.Χ., το οποίο η Εκκλησία εξαρχής θεωρεί ότι είναι το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, στο οποίο έχει μεταβληθεί μυστηριωδώς το ψωμί και το κρασί.
Μια κυρία της ενορίας μας, γιατρός στο επάγγελμα, έπασχε εδώ και δώδεκα χρόνια από καρκίνο του στομάχου.
Έκανε αδιάκοπα εμετούς και μύριζε τόσο απαίσια, που πολύ δύσκολα μπορούσε να μείνει κάποιος κοντά της. Βρισκόταν στα τελευταία της».
« Της είχαν αφαιρέσει την κηδεμονία των παιδιών της, την είχαν διώξει από τη δουλειά της και ο σύζυγος της την είχε εγκαταλείψει.
Η ίδια όμως είχε αποδεχθεί την αρρώστια της με ταπείνωση και καρτερία, σαν αληθινή χριστιανή».
« Τις τελευταίες τις ώρες ζήτησε το άγιο Ευχέλαιο και τη θεία Κοινωνία. Και το θαύμα έγινε!
Αφού τελέσθηκε το Ευχέλαιο και η άρρωστη κοινώνησε, σταμάτησαν οι εμετοί και σιγά-σιγά χάθηκε η αφόρητη δυσοσμία.
Οι γιατροί βεβαίωσαν, με μεγάλη τους κατάπληξη πως είχε γίνει καλά.
Τα κουταλάκια και η λαβίδα
Υπάρχουν χριστιανοί που φοβούνται να μεταλάβουν για να μην κολλήσουν μικρόβια! Αν ήταν έτσι, δεν θα ζούσε κανένας από τους ιερείς, καθώς  στο τέλος καταλύουν το περιεχόμενο του αγίου ποτηρίου, από το οποίο κοινωνούν συχνά εκατοντάδες πιστοί με χιλιάδες αρρώστιες.
Κι όμως, κανένας ιερέας δεν έπαθε ποτέ τίποτα.
Το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου είναι «πυρ καταναλίσκον».
Ένα από τα πολλά περιστατικά που αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια αυτή είναι και το ακόλουθο:
Όταν ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης (†1962) ήταν ιεροκήρυκας Αττικής, πήγε κάποτε να λειτουργήσει στο φθισιατρείο της «Σωτηρίας».
Εκεί του έφεραν οι νοσοκόμοι μια πιατέλα με πολλά κουταλάκια.
– Τι τα φέρατε αυτά; τους ρώτησε.
– Μας είπαν οι γιατροί να κοινωνήσετε μ’ αυτά τους ασθενείς, αρχίζοντας από τους πιο ελαφρά και προχωρώντας στους πιο βαριά.
– Δεν χρειάζονται αυτά, απάντησε με πίστη ο ιερέας. Έχω την αγία λαβίδα.
Πραγματικά, στη θεία λειτουργία κοινώνησε κανονικά τους ασθενείς και ύστερα πλησίασε στην ωραία πύλη για να καταλύσει.
Το έκανε αυτό για να τον βλέπουν όλοι, και να μάθουν οι γιατροί ότι η θεία Κοινωνία είναι φωτιά που καίει τα πάντα.
Πηγή: Βασιλοπούλου Χαραλάμπους αρχιμανδ., Θαύματα που είδαν τα μάτια μου, εκδ. «Ορθοδόξου Τύπου».
Από το βιβλίο « Θαύματα και Αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία» εκδ. Ι. Μονής Παρακλήτου. σελ. 149

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των δημοτών Τροιζηνίας - Μεθάνων για τον Πόρο!

Κυριακή, 3 Μαΐου 2020
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Μετά από επικοινωνία του Κώστα Κατσαφάδου Βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά δόθηκε λύση στη μετακίνηση των πολιτών του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων όπως και των νησιών του Αργοσαρωνικού. 
Συγκεκριμένα οι πολίτες της δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων θα μπορούν να πηγαίνουν στον Πόρο για την εξυπηρέτηση τους σε διοικητικά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την Πολιτεία. 
Παράλληλα όλοι οι κάτοικοι των νησιών του Αργοσαρωνικού θα μπορούν να μετακινούνται για θέματα εργασίας αλλά και για ιατρικούς λόγους, φτάνει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα. 
 
Σε δήλωσή του ο Κώστας Κατσαφάδος τόνισε «Θέλω να ευχαριστήσω του Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ Χαρδαλιά για την άμεση ανταπόκριση τους στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων Τροιζηνίας - Μεθάνων που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έμειναν σπίτι σεβόμενοι τις αποφάσεις της Πολιτείας. Συνεχίζουμε και μένουνε ασφαλείς ώστε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη»




Κώστας Κατσαφάδος 
Βουλευτής ΝΔ Ά Πειραιώς & Νήσων 

Εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις 4 Μαΐου χωρίς καμία αλλαγή η απαγόρευση μετάβασης στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κάθε πολίτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος των δύο νησιών με βεβαίωση του TAXIS.


Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις 4 Μαΐου χωρίς καμία αλλαγή η απαγόρευση μετάβασης στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κάθε πολίτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος των δύο νησιών με βεβαίωση του TAXIS.
Συνεπώς οι συμπατριώτες μας που κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα ΔΕΝ επιτρέπεται να μεταβούν στα νησιά μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Παρακαλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού για πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και όλων των λοιπών μέτρων προκειμένου να μην απαιτηθεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα από την Κυβέρνηση, καθώς ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν έχει παρέλθει.
Δήμος Κυθήρων
 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ(video)


ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ


Πρωτόγνωρες Εικόνες και Ρίγη Συγκίνησης κατά την περιφορά της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων 3 Μαίου 2020.

ΦΩΤΟ-VIDEO ΓΙΩΤΑ ΠΟΛΙΤΗ
ADELIN 107,3 FM 

 Ὡς γνωστόν, παρετάθη ἡ παραμονή τῆς Ἱερᾶς καί περιπύστου Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιωτίσσης ἐπί 15νθήμερον εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας Κυθήρων, λόγῳ τῶν αὐστηρῶν περιοριστικῶν καί ἀπαγορευτικῶν μέτρων τῆς κοινῆς Θείας Λατρείας.
     Καθημερινῶς, κατά τό 15νθήμερον αὐτό διάστημα, τελεῖται ἡ Θεία Λειτουργία εἰς τόν Μητροπολιτικόν μας Ναόν μέ τήν συμμετοχήν, ἐκ περιτροπῆς, ὑμῶν τῶν Ἐφημερίων τῆς νήσου.
    Θεοῦ θέλοντος, τήν Κυριακήν τῶν Μυροφόρων (3-5-2020) θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χώρας – Κυθήρων. Καί, μετά τήν Θείαν Λειτουργίαν, ἡ Ἁγία Εἰκόνα τῆς Παναγίας μας τῆς Μυρτιδιωτίσσης, φερομένη ἐπί τοῦ αὐτοκινήτου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, τό ὁποῖο πρό ἐτῶν ἐδώρησε εἰς τήν Ἱ. Μονήν εὐλαβής Κυθήριος, θά λιτανευθῇ, μέ τόν τρόπο αὐτό, εἰς ὅλο τό νησί, σέ ὅλες τίς ἐνορίες, σύμφωνα μέ τήν συνημμένη κατάστασι καί τό διάγραμμα ἐπί τοῦ χάρτου τῶν Κυθήρων, τόν ὁποῖον ἐπίσης λαμβάνετε.

    Τό αὐτοκίνητο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, τοῦ ὁποίου θά προηγεῖται τό περιπολικό τῆς Ἀστυνομίας Κυθήρων θά διέρχεται τά χωριά – τίς Ἐνορίες τοῦ νησιοῦ μας, χωρίς στάσεις. Ἐμεῖς, ἐντός τοῦ αὐτοκινήτου διερχόμενοι θά κάμνωμεν δέησιν, οἱ καμπάνες τοῦ χωριοῦ θά σημαίνουν καί οἱ πιστοί ἔξω ἀπό τίς οἰκίες τους θά ἔχουν ἀναμμένο τό λιβανιστῆρι μπροστά στήν εἰκόνα τῆς Μυρτιδιώτισσας (πού ἔχουν στό σπίτι τους) καί θά ἐπικαλοῦνται τήν Χάρι, τήν προστασία καί τήν βοήθεια τῆς Μεγαλόχαρης τῶν Μυρτιδίων. Καί ὅταν, μέ τήν Χάρι τῆς Μυρτιδιώτισσας μας, ἡ ὁποία ἐπροστάτευσε μέχρι τώρα καί θά προστατεύη μέχρι τέλους τό Παναγιοσκέπαστο νησί της ἀπό τήν μεγάλη δοκιμασία τοῦ κορωνοϊοῦ, ἐπαναλειτουργήσουν κανονικά, μέ τήν συμμετοχή τοῦ Λαοῦ τοῦ Θεοῦ, οἱ Ἱεροί Ναοί καί τά Μοναστήρια μας, θά τελεσθῆ Ἱερά Ἀγρυπνία στό Μοναστῆρι τῆς Μυρτιδιώτισσας μας, ὅπως ἐκάναμε κάθε χρόνο, κατά τήν Ἀπόδοσι τῆς ἑορτῆς τοῦ Πάσχα (26 πρός 27 Μαΐου ἐ.ἔ.). Τότε, μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, θά ἔχωμε τήν εὐκαιρία νά προσκυνήσουμε τήν πάνσεπτη Εἰκόνα τῆς Μυρτιδιώτισσας μας καί νά τελέσωμε τήν Εὐχαριστήριο Θεία Λειτουργία διά τήν κραταιά προστασία της στό νησί τῶν Κυθήρων.
    Καί ἐπί τούτοις, εὐχόμενος τήν Χάριν καί εὐλογίαν τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου μας καί τήν κραταιάν σκέπην καί προστασίαν τῆς Παναγίας μας τῆς Μυρτιδιώτισσας, διατελῶ,

Μέ Ἀναστάσιμες εὐχές καί ἀγάπη
Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ


Πέθανε ο Κρητικός αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης

 
Ηταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
 
 Έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής από τη ζωή ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης. Hταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Από το 2007 και μετά, είχε δώσει περισσότερες από 200  διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Γεννήθηκε στα Χανιά. Τις εγκύκλιες και τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester στη Βρετανία.
  Είχε εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institür Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθηκε στη θέση του καθηγητή, θέση που κατείχε έως τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015. Τον Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά ήταν οι μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία.
Δημοσίευσε μόνος του ή σε συνεργασία τρία εκπαιδευτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους. Είχε επιβλέψει διδακτορικές διατριβές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.) και συμμετείχε ως μέλος ή πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα.
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Ο Γιάννης Σειραδάκης έφυγε σήμερα για τα άστρα που τόσο αγάπησε. Τα άστρα και τους φοιτητές του. Αλλά και τον κόσμο που με πάθος συμμετείχε στις ομιλίες του. Εξαιρετικός επιστήμονας, σεμνός άνθρωπος, γοητευτικός ομιλητής , ξεχωριστός από κάθε άποψη. Θα λείψει σε όλους μας και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Καλό ταξίδι Γιάννη Σειραδάκη. Και όπως μας είπες στην τελευταία εκδήλωση του Συλλόγου: Θα μας βλέπεις από τα άστρα. Θα σε βλέπουμε και εμείς Γιάννη. Καλό ταξίδι» τονίζεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 Την απώλεια ενός διακεκριμένου στελέχους του, που προσέδωσε την ουσιαστική έννοια στους όρους ακαδημαϊκός δάσκαλος, ερευνητής και άνθρωπος θρηνεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον θάνατο του διακεκριμένου αστροφυσικού Γιάννη Σειραδάκη. «Ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης υπήρξε ένα διακεκριμένο στέλεχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής και στη συνέχεια ομότιμος καθηγητής διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
«Διακρίνονταν για την ευγένεια και την πραότητά του, τόσο ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, όσο και ως άνθρωπος. Ο εκλιπών τίμησε με την παρουσία του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσδίδοντας την ουσιαστική έννοια στους όρους ακαδημαϊκός δάσκαλός ερευνητής και άνθρωπος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!» επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου
 .ethnos.gr

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (3-5-2020)

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (3-5-2020)

Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Γράφει ἡ Ἑλένη Χάρου-Κορωναίου

ΦΩΤΟ visitkythera.com

Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Γράφει ἡ Ἑλένη Χάρου-Κορωναίου 
«…Κατά τόν 20ο αἰ. ὁ Ναός τοῦ Ἐσταυρωμένου ἔγινε ἐνοριακός. Εἶναι καθιερωμένος στή Σταύρωση καί ἡ ἡμέρα τοῦ ναοῦ εἶναι ἡ Μ. Παρασκευή μέ τό ἀπολυτίκιο « Ἐξηγόρασας ἡμᾶς…». Σύμφωνα μέ παλαιότατο ἔθιμο, ὁ ναός φιλοξενοῦσε τήν Εἰκόνα τῆς Μυρτιδιωτίσσης ἐπ' ὀλίγον κατά τή μεταφορά της ἀπό τό Φρούριο στά Μυρτίδια καί στά χωριά μας καί ἀπό τό 1842, ὁπότε μεταφέρθηκε ὁριστικά στά Μυρτίδια, καθιερώθηκε ἡ Εἰκόνα νά λιτανεύει κατά τήν Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας στή Χώρα, νά παραμένει καθ' ὅλη τή διάρκεια τῆς Μ.Τεσσαρακοστῆς εἰς τήν Ἁγία Ἄννα καί τήν Παρασκευή τοῦ Λαζάρου νά μεταφέρεται στόν Ἐσταυρωμένο μέχρι τή Δευτέρα τῆς Διακαινησίμου. Κατά τά νεώτερα χρόνια ἡ Εἰκόνα μεταφέρεται ἀπ' εὐθείας στόν Ἐσταυρωμένο κατά τήν Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας. ...Ὁ Ναός εἶναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος μέ γυναικωνίτη πατάρι, ἡ πρόσβαση στόν ὁποῖο γίνεται μέ σκάλα ἐξωτερική. τό πίσω μέρος τοῦ κυρίως ναοῦ κάτω ἀπό τό γυναικωνίτη κάποτε ἦταν κι αὐτό χῶρος τῶν γυναικῶν καί χωριζόταν ἀπό τόν κυρίως ναό μέ καφασωτά διαφράγματα. Μάλιστα ὁ χῶρος αὐτός χρησιμοποιήθηκε σάν χῶρος ἐνταφιασμοῦ γιά τίς λεχῶνες». (Ἀπό τό Ἡμερολόγιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων & Ἀντικυθήρων ἔτους 2014, τό ἀφιερωμένο εἰς ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΒΟΥΡΓΟΥ, σελ.11-21, https://www.imkythiron.gr/images/stor... στήν ἱστοσελίδα της Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων & Ἀντικυθήρων: https://www.imkythiron.gr/
Εὐχαριστοῦμε θερμῶς τόν κ.Σταύρο Ν. Χάρο, Μηχανικό Η/Υ Συστημάτων καί Δικτύων, πού μᾶς ἔδωσε τήν δυνατότητα νά μεταδίδουμε ζωντανά μέσω live streaming τίς Ἱερές Ἀκολουθίες ἀπό τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας Κυθήρων. Ἐπίσης, εὐχαριστοῦμε τούς δύο Ραδιοφωνικούς μας Σταθμούς ADELIN FM (107,3) & TSIRIGO FM (105,6), οἱ ὁποῖοι ἀναμεταδίδουν τίς ὡς ἄνω Ἱερές Ἀκολουθίες μέσῳ τῶν Σταθμῶν τους καί τῶν σελίδων τους στό facebook.
ΦΩΤΟ visitkythera.com