Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Πυρκαγιά στο Γεράκι Λακωνίας

 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Πυρκαγιά στην αγροτοδασική περιοχή “Μαυροβούνι” της τκ Γερακίου ξέσπασε σήμερα (12/4) λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς δήμου Ευρώτα. 
Η φωτιά έσβησε στις 18.32′ της ιδίας ημέρας. 
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου τέσσερα στρέμματα. 
Η αιτία οφείλετε σε εμπρησμό από αμέλεια κατοίκου της περιοχής, ο οποίος διενεργούσε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης η οποία διέταξε την σύλληψη του δράστη με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Η ΠΥ Μολάων υπενθυμίζει ότι η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγρούς, απαγορεύετε πλήρως βάσει της υπ΄αριθμ:1/2020 πυροσβεστικής διάταξης από 15/4 έως και τις 31/10.
ΠΗΓΗ  firefightingreece.gr

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ: Το βαγί

Το βαγί
Στη συνείδηση του λαού μας η Κυριακή των Βαΐων είναι μεγάλη μέρα. Ο Αργυράκης της Γαρουφαλιάς στην " Υπηρέτρα" του Παπαδιαμάντη έλεγε το εξής παροιμιώδες " όποτε πάω στην εκκλησία, βάγια μοιράζουνε" Άνθρωποι που μπορεί να μην εκκλησιάζονται όλο το χρόνο, αυτή την ημέρα θα πάνε για να πάρουν το βαγί τους. 

Το βαγί το θεωρούσαν φυλαχτό και το ισχυρότερο αποτροπαικο για τα κακά πνεύματα, για να φυλάει το σπίτι, για τα υποστατικά και τις στάνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, για τις μέλισσες οι μελισσοκόμοι και για τα καϊκια τους οι ναυτικοί. 
Θυμάμαι ένα παλαιό άνθρωπο που φορούσε μονίμως καπέλο, στο οποίο φύλαγε το βαγί του. 
Κάθε Κυριακή που έβαζε το σχολινό του καπέλο μετακόμιζε και το βαγί. Το βαγί ήταν σε περίοπτη θέση στο εικονοστάσι κάθε οικογένειας.
Eleni Harou
 

 

ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ



Η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον γνωστό πιλότο κ. Χρήστο Μάλαμα, που και εφέτος προσφέρθηκε να μεταφέρει με ιδιωτικό αεροσκάφος το Άγιο Φως στο νησί των Κυθήρων. Η σχετική επικοινωνία του Δήμου μας με τον κ. Μάλαμα έγινε πριν τη λήψη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ωστόσο, λόγω της έκτακτης αεροναυτικής αγγελίας (ΝΟΤΑΜ) με αριθμό 1087/20 της 4ης Απριλίου 2020 , για το φετινό Πάσχα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός στα Κύθηρα με εναέριο μέσο καθίσταται πλέον ανέφικτη.
Σε κάθε περίπτωση, παραπέμπουμε στις πρόσφατες δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «το Άγιο Φως είναι πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα πριν γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα για την υποδοχή του Αγίου Φωτός, έπαιρναν οι ιερείς το φως από το καντήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει λοιπόν Άγιο φως 1ης κατηγορίας και 2ης κατηγορίας».

ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ


Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ADELIN 107,3 FM μέσα από το κανάλι στο https://www.youtube.com/watch?v=VUCqm41edzo προσφορά του Σταύρου Ν.Χάρου Μηχανικού Η/Υ Συστημάτων  και Δικτύων βλέπε εδώ:http://adelinfm.blogspot.com/2020/03/blog-post_656.html είναι μια αφιλοκερδώς προσφορά  σε εσάς που μένετε σπίτι.

Η ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τον ΑDELIN 107,3 FM επίσης είναι μια αφιλοκερδώς προσφορά προς το ακροατήριο μας. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ 12/04
 Ζωντανή Μετάδοση από τον 
ADELIN 107,3 FM
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2565  


Και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο
 
https://www.youtube.com/channel/UCYuA7dDYNebzniHwPpN_cgA


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
Σεβ. Μητροπολίτου
Κυθήρων & ντικυθήρων κ. Σεραφείμ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ
ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 12 Ἀπριλίου 2020, ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ.  Ἀκολουθία Νυμφίου.

Συλλήψεις δύο ατόμων ως υπαίτιων πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια στην Λακωνία και στα Κύθηρα

 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανακριτικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Γυθείου συνέλαβαν χθες έναν άνδρα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτική έκταση στην περιοχή Πετρίνα του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Κυθήρων, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε δασική έκταση στην περιοχή Πλατειά Άμμος στη νήσο Κυθήρων.

Για τα ανωτέρω περιστατικά ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιοι Εισαγγελείς.
 firefightingreece.gr

Κατασβέστηκε η μικρής έκτασης πυρκαγιά στις Αμούτσες Φριλιγκιανίκων Κυθήρων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατασβέστηκε η μικρής έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή των Βαίων 12 Απριλίου το μεσημέρι στις Αμούτσες Φριλιγκιανίκων Κυθήρων.
Η έγκαιρη επέμβαση του πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων απέτρεψε τα χειρότερα. 
Στο σημείο άμεσα έσπευσε ένα όχημα με 4 πυροσβέστες και σε μικρό χρόνο έθεσαν την πυρκαγιά  υπό έλεγχο. 
Σήμερα στα Κύθηρα λόγω του ανοιξιάτικου καιρού επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Σας υπενθυμίζουμε πώς η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αρχίζει 15 ημέρες νωρίτερα φέτος στις 15 Απριλίου βλέπε εδώhttps://adelinfm.blogspot.com/2020/04/15-2020_8.html?fbclid=IwAR0fCw3qJEH8pXUxP_WVSlZrD_1JvF7cbNWdRYTY_G4KgUzIiNPh_VFRNNQ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΥΤΣΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Συνεχής ενημέρωση...
Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις του Π.Κ.Κυθήρων...
Νεότερα σε λίγο...

Νεκρός Λάκωνας, έπεσε με το τρακτέρ από γέφυρα 5 μέτρων


ΛΑΚΩΝΙΑ. Τραγικό θάνατο βρήκε το Σάββατο 11/4/20  62χρονος Λάκωνας. Κινείτο με γεωργικό ελκυστήρα και στο 22,8 χλμ της Ε.Ο Σπάρτης – Γυθείου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα και κατέπεσε από γέφυρα ύψους 5 μέτρων. Η πτώση είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 62χρονου.
Φωτογραφία αρχείου
 notospress.gr

¨ΕΥΧΕΣ¨ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


ό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (12-04-2020)