Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 21ου 3. Διακόφτι Κυθήρων του Δ.Κ. Νικολάου

Διακόφτι Κυθήρων: γκράφφιτι στο λιμάνι
«Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα
και ο ρατσισμός θεραπεύεται με τα ταξίδια.»*
3. Unamuno στο Διακόφτι (0)
Ενίοτε τα γκράφφιτι δίνουν μια μαρτυρία όχι μόνο για το πολιτικό πνεύμα αλλά και για την εν γένει μορφωτική κατάσταση ενός τόπου.
Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, τα Κύθηρα μισούν τον ρατσισμό και αγαπούν τον Ουναμούνο. Μακάρι να είναι έτσι…
Πάντως, αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που διαβάζει κανείς φτάνοντας με το πλοίο και οι τελευταίες που διαβάζει φεύγοντας από τα Κύθηρα.

* El Fascismo se cura leyendo. Y el Racismo se cura viajando.
Miguel de Unamuno y Jugo (Bilbao 29.9.1864 – Salamanca 31.12.1936)

Ο Ουναμούνο ήταν καθηγητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και πρύτανης για δεκατρία χρόνια στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας. Οι δηλώσεις του κατά της χούντας του Πρίμο ντε Ριβέρα τού ‘‘χάρισαν’’ έξι χρόνια εξορίας άνευ αποδοχών. Τη μέρα που γύρισε, οι εναπομείναντες καθηγητές και οι φοιτητές, που ζούσαν με το θρύλο του αδάμαστου φιλόσοφου, καθηγητή και συγγραφέα, είχαν οργανώσει μια διόλου σεμνή γιορτή. Περίμεναν να ακούσουν έναν από τους φλογερούς του λόγους, κάτι σαν την επιστολή που τον έστειλε στον Ατλαντικό. Εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα και περίμενε υπομονετικά να σταματήσουν τα χειροκροτήματα, οι ζητωκραυγές και τα αντιφασιστικά συνθήματα. Μόλις έγινε ησυχία, ήπιε λίγο νερό και ξεκίνησε λέγοντας: «Deciamos ayer…» (Όπως λέγαμε χθες…) Και ξεκίνησε να μιλάει για τον Πλάτωνα και την αθανασία της ψυχής. Σαν να μην είχε περάσει μια μέρα από την τελευταία του παράδοση. Σαν να μην είχε περάσει έξι χρόνια στην εξορία!
Miguel de Unamuno (1)

Κυθηραϊκό.......Κράτος...!!!!!


Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και πολλών διαβουλεύσεων φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πάει άλλο με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου αποφασίσαμε ομόφωνα να ανακηρύξουμε τα Κύθηρα σε ανεξάρτητο κράτος! 
Όπως βλέπετε δεν μας λείπει τίποτα !

 
Εξ αριστερών: Ξενοδόχο έχουμε, αρχηγό αστυνομίας έχουμε, τραπεζίτη - εκδότη έχουμε! Παπά για αρχιεπίσκοπο έχουμε, ορκωτό λογιστή έχουμε, μηχανικό έχουμε, καθηγητή μαθηματικό έχουμε, πρόεδρο εγχωρίου-κτηματομεσίτη έχουμε, έμπορο έχουμε, τώρα ποιός θα κάνει τον πρωθυπουργό δεν αποφασίσαμε ακόμη.

Πάντως μη σας γελάει η διευθυντική καρέκλα του Δρυμωνιάτη, απλά ο καφετζής δεν είχε άλλη και του έδωσε του γραφείου του!!!!!!
------------------------------------------------
Ανδρέας Λουράντος-Κονταράτος 
------------------------------------------------
Πηγή  http://kithiraikanea.blogspot.gr/

Ανοικτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας


Ανοικτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, προειδοποιώντας πως η ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και εν γένει στην ποιότητα ζωής. 

Ολόκληρο το κείμενο:

“Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η Enosi Epixeirimation MonemvasiasΗ περιοχή της ΝΑ Λακωνίας παρέμεινε επί πολλά χρόνια μια απομονωμένη και αδιάφορη «αναπτυξιακά» περιοχή για το κράτος των Αθηνών. Όσο στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ελλάδα διανοίγονταν δρόμοι, σχεδιάζονταν υποδομές, κατασκευάζονταν λιμάνια, δρομολογούντο και υλοποιούντο επενδύσεις, ο δήμος Μονεμβασίας παρέμενε υποβαθμισμένος και αφανής, με ελλιπές οδικό δίκτυο, ανεκμετάλλευτες παραλίες και φυσικές ομορφιές, σχεδόν άγνωστος στον μέσο επισκέπτη.

Τούτη όμως η απομόνωση και η εγκατάλειψη είχε και τα θετικά της.

Στη περιοχή της Μονεμβάσιας αλλά και της γειτονικής Μάνης, το περιβάλλον παρέμεινε ανέγγιχτο, οι μεγάλες τουριστικές μονάδες που δεν υλοποιήθηκαν, δεν αλλοίωσαν τις παραλίες και την ιδιαίτερη ακτογραμμή, βοηθώντας την περιοχή μας να παραμείνει μοναδική και ιδιαίτερη.

Έτσι σήμερα, που το τουριστικό προϊόν έπαψε να είναι μόνο μαζικό, αλλά απέκτησε ποιότητα, σήμερα που οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μεγαλουπόλεις κτισμένες στην άμμο και βουνά γεμάτα βιομηχανικές κατασκευές, σήμερα που οι επισκέπτες έρχονται από την άλλη άκρη του πολιτισμένου κόσμου για ν’ απολαύσουν παρθένες ακτογραμμές, ειδυλλιακά τοπία, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση και μοναδικά ηλιοβασιλέματα, η ΝΑ Λακωνία είναι ήδη προορισμός πρώτης γραμμής.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΑΛΙΜΟΥ

Με την χάρη του Θεού και την βοήθεια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ανακοινώνεται με βαθιά συγκίνηση και χαρά  ότι την Κυριακή του Θωμά στις 8 Μαϊου 2016, θα τελεστούν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ Συμεών με τη συμμετοχή και άλλων προσκληθέντων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε έναν Ναό και με την Ακολουθία αυτή καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα και τα Αντιμνήσια πάνω στα οποία τελείται η Θεία Λειτουργία,ευλογείται το κτίσμα του Ιερού Ναού, ανάβει η ακοίμητη κανδήλα κα. Αποτελεί μεγάλη ευλογία η συμμετοχή στην ακολουθία την οποία σπάνια θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος.

Καλούνται όλοι οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν στις ακολουθίες που θα τελεστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο της Διακαινησίμου 7/5/2016

ώρα 18:00

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων έμπροσθεν του Ιερού Ναού στη Λεωφόρο Κυθηρίων και στη συνέχεια Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων με την Ακολουθία των Αγίων Μαρτύρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κκ Συμεών

Κυριακή του Θωμά 8/5/2016

Πρωία



ώρα 06:30 Όρθρος των Εγκαινίων

ώρα 7:00  Χοροστασία Μητροπολίτου

ώρα 08:00 Τελετή των Εγκαινίων και στη συνέχεια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία


Ώρα προσέλευσης για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού: 8 πμ


Εκ του Ιερού Ναού

-- 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ - ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ
Κυθηρίων 71, 174 56, Άλιμος - Αττική

H κηδεία του παπα Σπύρου Καλλίγερου στη δεκαετία του '50

H κηδεία του παπα Σπύρου Καλλίγερου στη δεκαετία του '50 στο Σωτήρα του Κάτω Λειβαδιού.  φωτο Φατσέα.

Το ταξίδι μου με τον Βιτσέντζο Κορνάρο

"Όλοι οι κυθήριοι το ίδιο ηλίθιοι είσαστε" ούρλιαζε σκύβοντας ο εξαγριωμένος ύπαρχος του Βιτσέντζου Κορνάρου στο πρόσωπό μου στις οκτώ παρά τέταρτο το πρωί.
Έντεκα ώρες πριν στο Διακόφτι Κυθήρων, με δυνατό αέρα και κρύο περιμέναμε να έρθει το πλοίο από Κρήτη να φορτώσουμε αυτοκίνητα και ανθρώπους για Πειραιά. Έφτασε τρία τέταρτα αργότερα από την ώρα που μας έδωσε το πρακτορείο και έγινε της τρελής κυριολεκτικά, γιατί πέραν του κόσμου που παγωμένος ήθελε να επιβιβαστεί, έπρεπε να μπουν και αυτοκίνητα που η οδική βοήθεια είχε φέρει για να ταξιδέψουν, ώστε να πάνε σε συνεργεία στην Αθήνα για επισκευή. Στεκόμουν με παιδί και σκυλί στην άκρη της ράμπας και πάλευα να πείσω το προσωπικό του καραβιού, ότι το αυτοκίνητό μου δεν έπρεπε να είναι ανάμεσα σε όσα το επόμενο πρωί θα έβγαζαν οι οδηγοί τους, αφού θα το έπαιρνε το όχημα της οδικής βοήθειας. Μάταια!! Προσπάθησα να ακολουθήσω την δεδομένη διαδικασία, έδωσα στη λιμενικό στοιχεία και κλειδί, και καταφέραμε τελευταίες και παγωμένες να ανεβούμε τη σκάλα για να βρούμε τη καμπίνα μας. Τη καμπίνα που είχαμε ήδη πληρώσει σχεδόν 100€, όπου μας οδήγησε ένας ευγενέστατος καμαρώτος, πλην όμως όταν μπήκαμε στο χώρο της το σκυλί πρώτο έκανε μεταβολή για να την εγκαταλείψει. Αχούρι πνιγηρό και θορυβώδες, χωρίς εξαερισμό και πρίζες για να φορτίσουμε τα κινητά μας, που σίγουρα θα χρειαζόμασταν την επομένη. Βγήκα τρέχοντας έξω και βρήκα κάποιον από το προσωπικό για να ρωτήσω την ώρα και την αποβάθρα αφίξεώς μας. Μου απάντησε: "Φτάνουμε κανονικά έξι-εξίμιση στην Ε3". Πέρασα το μήνυμα στους συγγενείς που θα μας παραλάμβαναν και έκλεισα το τηλέφωνο για να σώσω μπαταρία. Μαρτυρήσαμε να κοιμηθούμε λίγες ώρες και σηκωθήκαμε στις έξι παρά τέταρτο για να δούμε πως θα οργανωθούμε για την άφιξη στον Πειραιά.
Τότε ξεκίνησε μια άλλη Οδύσσεια, αυτή της αποβάθρας που θα δέναμε. Γιατί όσοι περίμεναν στον Πειραιά το πλοίο μας έζησαν από τις έξι παρά τέταρτο ως τις επτάμιση μια παράνοια. Ο λόγος ήταν ότι ούτε το πλοίο ούτε ο Πειραιάς δεν μπορούσαν να πουν ποιά ήταν η αποβάθρα μας και το "πλοίο των καταραμένων" θα έδενε ή στην Ε1, ή στην Ε2, ή στην Ε3, ή στην Ε4, ή ακόμα και ανάμεσα σε δύο από αυτές. Άνθρωποι, αυτοκίνητα και οχήματα οδικής βοήθειας περιφέρονταν σε αλλόφρωνα κατάσταση ανάμεσα στις αποβάθρες χωρίς να βρίσκουν κάποιον υπεύθυνο απο το Λιμεναρχείο για να ρωτήσουν. Κανέναν όμως? Υπάλληλοι υπήρχαν βέβαια, αλλά οι περισσότεροι είτε φύλαγαν τους μετανάστες, είτε το μισοβουλιαγμένο Παναγία της Τήνου μην αποπλεύσει μόνο του μάλλον...Ένας μόνον λιμενικός βρέθηκε που δήλωσε: "Έχουμε γίνει μπου...λο, τι ψάχνετε τώρα!". Παράλληλα με τους συγγενείς που παράδερναν στις αποβάθρες εγώ έδινα οδηγίες στον ταλαίπωρο άνθρωπο της οδικής βοήθειας και τον έτρεχα από δω και από κει. Τελικά δέσαμε, ούτε που θυμάμαι που!! και κατεβήκαμε φορτωμένες για να δούμε τι θα βρούμε στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων.
Αντίκρυσα ένα σύνολο αντρών που έβγαζαν κραυγές για να ακουστούν μέσα στο θόρυβο, πάλεψα να εξηγήσω στην λιμενικό την κατάσταση αλλά αυτή δήλωσε ένα: "δεν είμαι εγώ υπεύθυνη". Πλησίασα κάποιον που φώναζε σ ένα ακουστικό ότι πρέπει να ειδοποιηθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου με αριθμό δικό μου! ότι εγώ είμαι η οδηγός και δεν μπορώ να το μετακινήσω γιατί....Αυτός επέμενε να φωνάζει την ανακοίνωσή του, του άρεσε προφανώς η ευκαιρία να πει κάτι σ ένα μικρόφωνο, γιατί δεν πήγε στο ex factor να καταξιωθεί το παιδί;, και εν συνεχεία μου έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις που δεν τον ενημέρωσα το προηγούμενο βράδυ. Στράφηκα στον ηλικιωμένο λοστρόμο που είχε αδράξει το κλειδί του αυτοκινήτου μου και έτρεχε να το οδηγήσει ο ίδιος στην έξοδο, έτρεχα να τον προλάβω να μην του προκαλέσει και άλλη ζημιά, αλλά αυτός με αγνόησε επιδεικτικότατα λέγοντας τα δικά του ευγενικά σχόλια.
Έτρεξα στον ύπαρχο και του εξηγούσα ότι μόνον η οδική βοήθεια θα έπρεπε να πάρει το αυτοκίνητο και τότε αυτός ούρλιαξε στο πρόσωπό μου: "Όλοι οι κυθήριοι το ίδιο ηλίθιοι είσαστε", μαζί με άλλα υπέροχα σχόλια και απειλές για τον Στράτο...της οδικής βοήθειας στο νησί, εμένα, τα Κύθηρα και τη κατάσταση γενικώς. Ήταν αυτή η στιγμή, η ελάχιστη που γύρισα τούμπα και είδα τη ζωή αλλιώς και ξεστόμισα το πρώτο κακόηχο σχόλιο που μου ήρθε για τον έξαλλο λοστρόμο που θα μου έκανε ζημιά. Ο ύπαρχος, κύριος ών, άρχισε πλέον να με απειλεί ότι θα με βγάλει σηκωτή από το πλοίο του, ότι θα μου κάνει κακό, ότι θα με μηνύσει, ότι θα με πάει αυτόφωρο, και άλλα και άλλα....Τα στήλωσα, τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα πήγαινα πουθενά χωρίς την περιουσία μου και ότι τον καθιστούσα υπεύθυνο για ό,τι και να μου συνέβαινε, άλλωστε είχα πληρώσει και 73€ για το αυτοκίνητο. Άρχισα να βγάζω φωτογραφίες του προσωπικού πάνω και γύρω απο το αυτοκινητό μου και τότε δέχτηκαν να αφήσουν το όχημα της οδικής βοήθειας να έρθει να το φορτώσει. Ζήτησα με τη σειρά μου από τον ύπαρχο τα στοιχεία του, ούρλιαζε ότι δεν μου τα δίνει συνεχίζοντας να με απειλεί και δείχνοντάς με στον ηλικιωμένο έξαλλο λοστρόμο του είπε: "αυτή εδώ σε έβρισε"! Είπα ένα συγνώμη στο ανθρωπάκι και στράφηκα πάλι στον ύπαρχο επιμένοντας για τα δικά του στοιχεία, αλλά τότε το ανθρωπάκι από το πουθενά άρχισε να ουρλιάζει: " ακούς εκεί που θα μας ρωτήσεις τα στοιχεία μας, εγώ θα σου κάνω μήνυση, τί νομίζεις ότι επειδή δεν έχω λεφτά δεν κάνω μηνύσεις"; Το νευρικό μου γέλιο που ακολούθησε πρέπει μάλλον να ηρέμησε τη κατάσταση γιατί τότε όλα λειτούργησαν και με φορτωμένο πλέον το αυτοκίνητο ξεκινήσαμε στις οκτώ και τέταρτο να φύγουμε από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το γεμάτο κόσμο που δεν ήξερε που να πάει και τι να κάνει, το τιγκαρισμένο από σκηνές με μετανάστες που τους φυλάνε οι λιμενικοί, το λιμάνι όπου σε μια αποβάθρα του το Παναγία Τήνου βουλιάζει επί δέκα ημέρες αλλά το φυλάνε και αυτό, το λιμάνι Κόλαση για τουρίστες και εργαζόμενους.
Εγώ λοιπόν η ηλίθια κυθήρια ευγνωμονώ για το ότι έχω την ευχέρεια να οδηγώ ως την Νεάπολη και να παίρνω την Πορφυρούσσα μας, το μικρό πλοίο που λειτουργεί με επαγγελματισμό και δεν με αφήνει να το περιμένω με την αβεβαιότητα του αν και πότε θα φτάσει στον προορισμό του για να εξυπηρετηθούν οι συμπατριώτες μου, οι τουρίστες μας, η οικογένειά μου και τελικά εγώ η ηλίθια. Και μένω να αναρωτιέμαι για το μέλλον του Τουρισμού μας...
Ελίνα Γαλανοπούλου
Πηγή http://www.kythirionpolitia.gr/

Τρεις συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα τη Μεγάλη Παρασκευή

narkwtika Lakonia 1
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής συνελήφθη στη Σπάρτη ένας 34χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 34,1 γραμμάρια ηρωίνης.
narkwtika Lakonia
Την ίδια ημέρα συνελήφθησαν στο 65ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας- Μονεμβάσιας ένας 39χρονος και ένας 46χρονος, γιατί κατείχαν ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 20,4 γραμμαρίων. Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 46χρονου βρέθηκαν 23 φυσίγγια, δύο μαχαίρια και σπαθί, καθώς και μια θήκη περιστρόφου.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 4/5/2016 - Νέο δίκτυο ύδρευσης Καραβά


Ολοκληρώθηκε το σημαντικό έργο της Αντικατάστασης Δικτύων Ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Καραβά προϋπολογισμού μελέτης 60.000€ με το Φ.Π.Α. που αφορά την αξιοποίηση της γεώτρησης στη θέση «Διακοπουλιάνικα» και των φίλτρων που βρίσκονται στην δεξαμενή του Καραβά. 

Ανάδοχος ήταν η εταιρεία ΕΥΔΟΜΟΣ Α.Ε. που κατά τη δημοπρασία προσέφερε τη σημαντική έκπτωση του 41%, με αποτέλεσμα η τελική δαπάνη για το έργο να ανέλθει σε 37.200€ με το Φ.Π.Α.

 
Κατασκευάστηκαν 900 μέτρα νέου δικτύου ύδρευσης από τη γεώτρηση στα Διακοπουλιάνικα μέχρι και τη δεξαμενή του Καραβά, όπου λειτουργούν και τα φίλτρα καθαρισμού του νερού.

Τοποθετήθηκαν σύγχρονες σωληνώσεις πολυαιθυλενίου ΡΕ 100, και έγιναν οι νέες συνδέσεις παροχών κατά μήκος του νέου δικτύου.

Με το έργο αυτό αξιοποιείται με σωστό τρόπο η γεώτρηση των Διακοπουλιανίκων (η οποία μέχρι σήμερα διοχέτευε το νερό απευθείας στο παλιό δίκτυο χωρίς επεξεργασία φίλτρων) και ενισχύεται σημαντικά η ποιοτική υδροδότηση του Καραβά.
-------------------------
Πηγή:  kythira.gr
-------------------------

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ 8 ΜΑΪΟΥ 2016


Με την χάρη του Θεού και την βοήθεια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ανακοινώνεται με βαθιά συγκίνηση και χαρά  ότι την Κυριακή του Θωμά στις 8 Μαϊου 2016, θα τελεστούν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ Συμεών με τη συμμετοχή και άλλων προσκληθέντων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.


Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε έναν Ναό και με την Ακολουθία αυτή καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα και τα Αντιμνήσια πάνω στα οποία τελείται η Θεία Λειτουργία,ευλογείται το κτίσμα του Ιερού Ναού, ανάβει η ακοίμητη κανδήλα κα. Αποτελεί μεγάλη ευλογία η συμμετοχή στην ακολουθία την οποία σπάνια θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος.

Καλούνται όλοι οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν στις ακολουθίες που θα τελεστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο της Διακαινησίμου 7/5/2016

ώρα 18:00

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων έμπροσθεν του Ιερού Ναού στη Λεωφόρο Κυθηρίων και στη συνέχεια Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων με την Ακολουθία των Αγίων Μαρτύρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κκ Συμεών

Κυριακή του Θωμά 8/5/2016

Πρωία

ώρα 06:30 Όρθρος των Εγκαινίων

ώρα 7:00  Χοροστασία Μητροπολίτου

ώρα 08:00 Τελετή των Εγκαινίων και στη συνέχεια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία


Ώρα προσέλευσης για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού: 8 πμ


Εκ του Ιερού Ναού

Πρόσκληση για συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Δήμου Κυθήρων 6-5-16


Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων« για την Ιστορία », καλό είναι κάθε Τσιριγώτης να ξέρει κάποια πράγματα.

Σε λίγες μέρες θα ανοίξει επίσημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων.Στην τελετή του Σαββάτου θα ακουστούν λόγοι και χαιρετισμοί, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις,όμως « για την Ιστορία », καλό είναι κάθε Τσιριγώτης να ξέρει κάποια πράγματα. Απο τον Οκτώβριο του  1973 ο Κυθηραικός Σύνδεσμος έχει πάρει απόφαση να δωρίσει την παλαιά του αίθουσα, που είχε χτιστεί και διατηρηθεί για μισό αιώνα με δαπάνες και φροντίδα των μελών του , ώστε να στεγαστεί το Μουσείο Κυθήρων. Μέχρι τότε το Μουσείο στεγαζόταν σε μιά αποθήκη στον κεντρικό δρόμο της Χώρας.  Το Ελληνικό κράτος (τότε των συνταγματαρχών), αφού περνά το θέμα απο το Αρχαιολογικό συμβούλιο (πέντε μήνες μετά), ζητά απο το αρμόδιο υπουργείο τον Απρίλιο του 1974 να μεριμνήσει « ίνα η ανωτέρω δωρεά γίνη αποδεκτή και υπο του κ. Υπουργού των Οικονομικών ». Στα έγγραφα του αρχείου του Κ Συνδέσμου βλέπει κανείς το τότε «εθνόσημο » με το πουλί. 
Και μετά την απαραίτητη αλληλογραφία, στις 7 Μαίου προχωρούν τα πράγματα προς τον συμβολαιογράφο για την σύνταξη της δωρεάς, που θα γίνει το 1975.
Στην δωρεά όμως που γίνεται υπάρχει ο όρος « το ακίνητον να χρησιμοποιηθή ως Μουσείον , η δε εγκατάστασις των ευρημάτων να γίνει εντός τριετίας, άλλως το ακίνητον να επανέρχεται εις την κυριότητα του δωρητού ».
Είναι  θησαυρός τα αρχεία του Ιστορικού σωματείου, γιατί ο μελετητής μπορεί να δεί στην αλληλογραφία που έχει διασωθεί, την επιμονή και την σπουδή με την οποία οι συμπατριώτες μας, πιέζουν συνεχώς, ακούραστα την ηγεσία, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Ο Κυθηραικός Σύνδεσμος δεν σταμάτησε ποτέ να νοιάζεται για την τύχη του Μουσείου. Ούτε την περίοδο προ του σεισμού του 2006 όταν το Μουσείο ήταν παρακμασμένο και εγκαταλειμμένο. Και βέβαια ούτε το 2006 που το κτίριο βγήκε « ακατάλληλο » κατά  την επιθεώρηση των κτιρίων μετά τον σεισμό. Αλλά ούτε και στην μετέπειτα εγκατάλειψη απο το 2006 μέχρι το 2010 που έμενε κλειστό και με αβέβαιο μέλλον.Οι ενέργειες ήταν συνεχείς. Να θυμήσουμε την πρόσκληση απο τον Κυθηραικό Σύνδεσμο, του αρχαιολόγου καθ.Huxley, επίσκεψη που έγινε με την βοήθεια και του Κ Συνδέσμου Αθηνών και της Κυθ. Αδελφότητας, και που ήρθε να προστεθεί στις πολύτιμες ενέργειες των Φίλων των Μουσείων Κυθήρων. Και βεβαίως, μετά την παρέλευση τριετίας όπου το Μουσείο παρέμενε κλειστό, η υπενθύμιση (ή γνωστοποίηση σε εκείνους που…δεν ήξεραν) της σαφέστατης βούλησης του Δωρητή.στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες απο εμας γενιές, αλλά και μεγάλη οφειλή στις επόμενες Ζητάμε λοιπόν απο τον Δήμο Κυθήρων, να πάρει  αποφασή με την οποία  να δηλώνει την διαθεσιμότητα και πρόθεσή του να  επισκευάσει το Μουσείο Κυθήρων, υλοποιώντας την σχετική μελέτη του ΥΠΠΟ, αλλά με ασφαλώς πολύ μικρότερο προυπολογισμό. αντλώντας χρήματα απο αντίστοιχα προγράμματα, όταν θα υπάρχει δυνατότης. Προτείνουμε επίσης ο Δήμος Κυθήρων να χρησιμοποιήσει υπενοικιάζοντας την αίθουσα του Κυθηραικού Συνδέσμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως χώρο πολιτιστικής προβολής και πληροφορίας για τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα προτείνουμε να στηθεί μια έκθεση, (ανάλογη με αυτήν που φιλοξενήθηκε πέρυσι για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων) που να περιγράφει σύντομα και περιεκτικά την Ιστορία των Κυθήρων,με κείμενα, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, που να κατευθύνει τον επισκέπτη στα διάφορα σημαντικότατα ιστορικά σημεία του νησιού, αλλά και  να πληροφορεί τον κάθε κάτοικο και κυρίως τους νέους για την ιστορία του τόπου μας. Υλικό για την δημιουργία της έκθεσης υπάρχει άφθονο απο τους διάφορους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας του νησιού μας, σε όσους δε μέχρι σήμερα έγινε σχετική αίτηση ήταν διαθέσιμοι και ενθουσιώδεις. Την έκθεση αυτή αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Κυθηραικός Σύνδεσμος, εγώ δε προσωπικά, έχοντας μεγάλη πείρα σε παρόμοιες εκθέσεις πολλών μουσείων εντός και εκτός Ελλάδος, μπορω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου αφιλοκερδώς. Η περυσινή έκθεση (μηχανισμού Αντικυθήρων) έδειξε πως υπάρχει μεγάλη ροή κόσμου απο τον συγκεκριμένο χώρο, και η επιυχία του εγχειρήματος θα είναι εξασφαλισμένη. Μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί και τον Δήμο και συγκεκριμένα. Δημιουργείται μιας πρώτης τάξεως βιτρίνα για το νησί και τα αξιοθέατά του αλλά και ένας χώρος πληροφορίας υψηλού επιπέδου απο τον Δήμο που αφορά τον τουρισμό του νησιού. Στην είσοδο της αίθουσας (προθάλαμος)  μπορεί να υπάρχει ένα  τραπέζι με πληροφοριακό υλικό απο τους τουριστικούς επαγγελματίες του νησιού. Δηλώνεται έμπρακτα το ενδιαφέρον του Δήμου για την ιστορία του νησιού, γεγονός  πολύ σημαντικό στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Μουσείου. Δημιουργείται αυτοτελές θεματικό πληροφοριακό υλικό που με το τέλος της έκθεσης θα είναι  εύκολο να χρησιμοποιηθεί ξανά  σε εκθέσεις τουριστικής προβολής, ή εν τέλει στους μαθητές των σχολείων. Και τέλος δίνεται η δυνατότητα στον Κυθηραικό Σύνδεσμο να έχει ένα έσοδο απο την επινοικίαση της αίθουσας, αφού, όπως καλά γνωρίζετε, οι ανάγκες συντήρησης της αίθουσας είναι μεγάλες, και οικονομική βοήθεια στον Σύνδεσμο και το έργο του πέραν της συνδρομής των μελών, δεν υπάρχει απο πουθενά και κανέναν. Είμαι σίγουρος πως οι πιό πάνω προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές απο το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου, και θα προχωρήσει ψηφίζοντας με τις σχετικές αποφάσεις. Με τιμή Μανώλης Χάρος Πρόεδρος Κυθηραικού Συνδέσμου
Μέχρι και το 2011, ο Κυθηραικός Σύνδεσμος στέλνει προτάσεις χωρίς να παίρνει απαντήση, και πιέζει σχετικά με το Μουσείο, που ακόμα τότε αντιμετώπιζε ανυπέρβλητα προβλήματα, που λύθηκαν με παρέμβαση ουσιαστική, (οικονομική) απο τους Φίλους των Μουσείων Κυθήρων. Σήμερα,τα Κύθηρα έχουν ίσως, το πλέον σύγχρονο μουσειολογικά,επαρχιακό μουσείο, που παρά τις καθυστερήσεις της αρχής έγινε σε ταχύτατους ρυθμούς. Και κάθε Τσιριγώτης θα είναι περήφανος για το Αρχαιολογικό του Μουσείο απο την ερχόμενη εβδομάδα.Ο Κυθηραικός Σύνδεσμος ευχαριστεί ολόθερμα όλους όσους βοήθησαν για την δημιουργία αυτού του « κοσμήματος », και γνωρίζουμε καλά πως όλοι εκείνοι που εργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του Μουσείου, έδωσαν γενναιόδωρα κομμάτι του εαυτού τους.Εργα σαν κι αυτό γίνονται μόνο με μεγάλη αγάπη, γνώση, και προσπάθεια, και σε αυτό το μουσείο υπάρχουν άφθονα και τα τρία. Ευχαριστούμε. Μανώλης Χάρος
Πρόεδρος Κυθ. Συνδέσμου-Μορφωτικού κέντρου Κυθήρων