Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ & ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 1-4-2021

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021.

Δημοπρασίες για τις παραλίες: 1η Πλατειά Άμμος ομπρέλες, 2η Πλατειά Άμμος ποδήλατα κανό, 3η Φούρνοι ομπρέλες, 4η Φούρνοι καντίνα.

Κρήτη: Σκότωσε στο ξύλο τη σύντροφό του γιατί αθέτησε την κοινή τους υπόσχεση και πήρε ηρωίνη



Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου θα καθίσει στις 20 Απριλίου ο 41 ετών άνδρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, που κατηγορείται ότι χτύπησε την 31 χρόνων σύντροφό του, με αποτέλεσμα εκείνη να πεθάνει. Ο άνδρας κατηγορείται ότι της κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα επειδή φέρεται να αθέτησε την κοινή δέσμευσή τους περί απεξάρτησης και έκανε χρήση ηρωίνης. Εκείνος αρνείται ότι τη σκότωσε και ισχυρίζεται ότι πάνω στην ένταση της στιγμής την άρπαξε από την μπλούζα και την τράνταξε.

Η κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία, την έβαλε να ξαπλώσει το βράδυ, το πρωί εκείνος έφυγε για τον ΟΚΑΝΑ και, όταν επέστρεψε στο σπίτι τους, συνειδητοποίησε ότι η σύντροφός του δεν ήταν στη ζωή.

Για το Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο θάνατος της άτυχης κοπέλας αποδίδεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχει στη διάθεσή του και κυρίως το ιατροδικαστικό πόρισμα. Ο 41 ετών άνδρας φέρεται να γρονθοκόπησε κατ’ επανάληψη στο κεφάλι και στο πρόσωπο τη σύντροφό του, η οποία είχε ήδη βεβαρημένη υγεία με τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα, μετά το πρώτο εγκεφαλικό, το 2015, το κορίτσι απέκτησε κινητικά προβλήματα σε βαθμό που της αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ ποσοστό αναπηρίας 67%.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, από τις αλλεπάλληλες γροθιές στο κεφάλι και το επίμονο τράνταγμα, η Κλειώ υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις, θλάση εγκεφάλου και επισκληρίδιο αιμάτωμα, αναφέρει το cretalive.gr. «Λόγω της μαλακής σύστασης του εγκεφάλου της παθούσας και εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε μετά από τα εγκεφαλικά επεισόδια, επήλθε ο θάνατός της» αναφέρεται.

Τα πέντε χρόνια σχέσης και η μοιραία συγκατοίκηση

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το ζευγάρι ήταν μαζί για περίπου μία πενταετία. Και οι δύο ήταν χρήστες ναρκωτικών και κατά διαστήματα παρακολουθούσαν προγράμματα απεξάρτησης. Λίγους μήνες πριν συμβεί το μοιραίο, το καλοκαίρι του 2019, το ζευγάρι άρχισε να συγκατοικεί. Η σχέση τους περιγράφεται ως ταραχώδης με χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Ο 41 ετών άνδρας προσπάθησε για μία ακόμα φορά να διακόψει τη χρήση μέσω προγράμματος στον ΟΚΑΝΑ, ενώ στο παρελθόν είχε παρακολουθήσει και πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Το διάστημα της συγκατοίκησης η 31 ετών κοπέλα διαβεβαίωνε τον φίλο της ότι είχε διακόψει τη χρήση. Έτσι, όταν το μοιραίο βράδυ η γιαγιά του, η οποία διέμενε στο ισόγειο, τον ενημέρωσε ότι είχε βρει μία πεταμένη σύριγγα στον κήπο, εκείνος ενοχλήθηκε, ενοχοποιώντας για τη χρήση τη σύντροφό του. Παρά το γεγονός ότι η κοπέλα αρνήθηκε ότι είχε κάνει χρήση, διαπληκτίστηκαν έντονα μεταξύ τους.

«Ο κατηγορούμενος γνώριζε το πόσο ευάλωτη ήταν η υγεία της και την ανικανότητά της να αντισταθεί σθεναρά και παρ΄ όλα αυτά τής επιτέθηκε με πολλαπλά χτυπήματα» αναφέρεται στο βούλευμα, στο οποίο επίσης τονίζεται ότι ο κατηγορούμενος «για ένα 24ωρο προσποιούνταν ότι η Κ. κοιμόταν ενώ ήταν νεκρή».

Ο κατηγορούμενος ενημέρωσε τους οικείους του για τον θάνατο της φίλης του το απόγευμα της επόμενης ημέρας, στις 28 Νοεμβρίου. Κλήθηκαν ΕΚΑΒ και Αστυνομία. Αρχικά ο θάνατος της άτυχης κοπέλας θεωρήθηκε ότι προήλθε από χρήση ναρκωτικών ή από αδιευκρίνιστα αίτια, όμως μετά την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το θύμα έφερε πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Πηγή: cretalive

Από τις 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία


Από την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινά ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα self tests για τον κορωνοϊό. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για 10 εκατομμύρια τεστ και αρχίζει ο εφοδιασμός των 11.000 φαρμακείων της χώρας.

Πρώτοι θα τα προμηθευτούν όσοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test, δηλαδή οι μαθητές λυκείου και οι εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια σειρά παίρνουν όσοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες 18-67 ετών και τέλος όσοι είναι πάνω από 67 και έχουν εμβολιαστεί.

Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί διανέμονται σε 100 φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διοχετεύσουν στα φαρμακεία. Την εποπτεία της επιχείρησης έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με κάθε τεστ ο πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο για τον τρόπο διενέργειας του. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr που θα λειτουργήσει την επόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα γίνεται επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για να γίνει νέο επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια –όπου θα είναι δωρεάν- ή ιδιωτική δομή. Όσοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ και βγουν αρνητικοί, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Η δήλωση των μαθητών υποβάλλεται από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Οι γονείς θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να παίρνουν το τεστ για τα παιδιά τους, ενώ οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα αν δεν έχουν κάνει το τεστ. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ενήλικες θα κάνουν το τεστ μόνοι τους και οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Στα παιδιά από αυτή την ηλικία και κάτω το τεστ θα γίνεται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους

.zougla.gr

Περισσότεροι από 50.000 πολίτες είναι στην αναμονή για έκδοση διπλώματος οδήγησης

Την άμεση επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης και την επανέναρξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων ζητεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με επιστολή του προς τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου και πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδήγησης Δυτικής Αττικής, Νίκος Γρέντζελος.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η έκπληξη των εκπαιδευτών σχολών οδήγησης όταν διαπίστωσαν ότι, παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κλάδος τους παραμένει κλειστός. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, στην επιστολή παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

-Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι χωρίς εισόδημα από τον Νοέμβριο.

-Το 80% των εκπαιδευτών σχολών οδήγησης δεν είχαν πρόσβαση σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, ούτε καν σε Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

-Ολόκληρος ο κλάδος βλέπει μπροστά του το φάσμα της ανεργίας και χιλιάδες άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτόν, όπως τα μέλη οικογενειών των επαγγελματιών, απειλούνται με καταστροφή.

-Περισσότεροι από 50.000 πολίτες είναι στην αναμονή για έκδοση διπλώματος οδήγησης, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Υπογραμμίζεται ότι εφαρμόζονται από τον κλάδο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι αυτοκινητιστές, λειτουργούν τόσο καιρό κανονικά, έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκονται στο όχημά τους έως τρία άτομα, τη στιγμή που για τα μαθήματα οδήγησης τα επιβαίνοντα άτομα είναι δύο, ο εκπαιδευτής και ο εκπαιδευόμενος, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει και η ιχνηλάτηση επειδή τα ραντεβού είναι προκαθορισμένα» τονίζεται στην επιστολή.

zougla.gr

ΕΛ.ΑΣ:ΣΕ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΑΣΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (2) ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

 


Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα στη Μυτιλήνη, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν, εξοπλισμός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε εσωτερικό χώρο, λίπασμα, -6- δενδρύλλια κάνναβης και -72- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης ( skunk )

Συνελήφθησαν, χθες (01-04-2021) στη Μυτιλήνη, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, δύο (2) άτομα - αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων , πραγματοποιήθηκε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου « K Ü LLO », σε οικία όπου διαμένουν οι συλληφθέντες στην παραπάνω περιοχή, κατά την οποία βρέθηκαν σε χώρους αυτής και κατασχέθηκαν:

  •  εξοπλισμός για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης (λαμπτήρας παραγωγής τεχνητού ηλιακού φωτός με κάτοπτρο, θερμόμετρο, ανεμιστήρας, ηλεκτρικός μετασχηματιστής), εγκατεστημένος σε ξύλινη ντουλάπα,
  •  δοχείο με υγρό λίπασμα,
  •  -6- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -100- έως -120- εκατοστά και
  •  -72- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τύπου « skunk »

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.


ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής



Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -1.315- γραμμ. κοκαΐνης, τα χρηματικά ποσά των -15.020- ευρώ και -241- δολαρίων και -2- ζυγαριές ακριβείας

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 31-3-2021 στην Αθήνα και στο Γαλάτσι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο δράσεων της ανωτέρω Υπηρεσίας για τη σύλληψη εμπόρων-διακινητών ναρκωτικών και κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των ανωτέρω στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Από τις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  •  -1.315- γραμμ. κοκαΐνης,
  •  -18- φακελάκια φαρμακευτικού σκευάσματος,
  •  -2- ζυγαριές ακριβείας,
  •  τα χρηματικά ποσά των -15.020- ευρώ και -241- δολαρίων,
  •  -7- συσκευές κινητής τηλεφωνίας και
  •  πλήθος νάιλον συσκευασιών

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Απόπειρα προώθησης λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς

 


Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο,  γνωρίζεται ότι: 
  Από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα νωρίς το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου είχαν καταγραφεί έξι (06) συνολικά περιστατικά κατά τα οποία λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών. 
     Και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά. 
  Καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών, ενώ σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από Τουρκική ακταιωρό.  Άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες  περισυνελέγησαν  τελικά από τουρκικές ακταιωρούς.       
     Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητά του την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. 
   Συνάμα, επιτηρεί αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σειρά περιστατικών με Τουρκικές Ακταιωρούς στην Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ)

 


Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

   Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
  Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
  Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.




Δύο σημαντικά έργα του Δήμου μας στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας!


Δύο σημαντικά έργα του Δήμου μας στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας!

1. Η διακήρυξη για την προμήθεια του μηχανήματος συμπίεσης και προώθησης απορριμμάτων στο πλαίσιο του έργου "Διαχείριση απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων" του ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό 471.200,00€.
2. Η Προγραμματική Σύμβαση για το εμβληματικό έργο "Οδός Μόρμορη Αβλέμωνα" με προϋπολογισμό 500.000,00€. Το έργο μελέτησε, ωρίμασε και αδειοδότησε ο Δήμος μας και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Υπολογίζουμε δημοπράτησή του εντός του καλοκαιριού.
Χάρη στο μεθοδικό προγραμματισμό μας και με την ουσιαστική στήριξη του Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη, της Αντιπεριφερειάρχη κας. Βάσως Μπόγρη και των υπηρεσιών τους, υλοποιούμε ουσιαστικά έργα ανάπτυξης, που αποτελούν και την καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους μικροπολιτική κριτική!

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

Διακοπή ρεύματος από τις 7:30 έως τις 14:30

την Τρίτη 6/4. Η διακοπή θα γίνει από την Λακωνία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με το Ν. 2946/01 μεταξύ των άλλων και οι οδοί ανήκουν στην διοίκηση και διαχείριση της Εγχωρίου (Π.Δ. 272/85). 

Κατά συνέπεια οποιαδήποτε εργασία γίνεται θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνεται από την Επιτροπή μας, όπως ήδη εφαρμόζει ο Δήμος, αφού προηγουμένως υποβληθεί σχετική αίτηση, στην οποία θα αναφέρεται το είδος των εργασιών, η ημερομηνία εκτέλεσης και κυρίως η ημερομηνία της άμεσης αποκατάστασης του οδοστρώματος με υλικό ανάλογο του υπάρχοντος. 

 Ο Πρόεδρος 

 Ευάγγελος Βενάρδος

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΟΠΕΛΑ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ¨ΑΝΤΑΜΩΜΑ¨ΣΤΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ζητείται κοπέλα για βραδινή απασχόληση στο εστιατόριο -αναψυκτήριο ΑΝΤΑΜΩΜΑ στις Καρβουνάδες .

Τηλέφωνο επικοινωνίας 693 321 4785

Η ενδοοικογενειακή βία στην πανδημία: Τεχνικές αντιμετώπισης από την ΕΛ.ΑΣ.


Οι τεχνικές και οι τρόποι καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, από πλευράς των θυμάτων, καθώς και η διαχείρισή τους από τις αρμόδιες αρχές συζητήθηκαν σε εργαστήριο με θέμα: «Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του ενός έτους της πανδημίας. Διδάγματα και επόμενα βήματα», το οποίο διοργανώθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε προχθές (31-03-2021) διαδικτυακά στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Το εργαστήριο αυτό οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των ελληνικών Αρχών με τις βρετανικές -και ειδικότερα της Σκωτίας-, καθώς στο διάστημα της πανδημίας παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση σε αναφορές που παρέπεμπαν σε ενδοοικογενειακή βία.

Από αυτές τις αναφορές κρίθηκε αναγκαίο να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την ανάπτυξη τρόπων πρόληψης, αλλά κυρίως να πειστούν τα θύματα να καταγγέλλουν τη βία που ασκείται σε βάρος τους.

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στα επιμέρους θέματα που αφορούν στον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τις ευάλωτες ομάδες, ενώ, μεταξύ άλλων, δόθηκε έμφαση στην αξιολόγηση κινδύνου (δείκτες επικινδυνότητας) τέτοιων περιστατικών, στα εργαλεία επικοινωνίας, καθώς και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των δύο χωρών. Παράλληλα συζητήθηκαν εκτενώς οι τάσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σκωτία.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Kate Smith, στον σύντομο χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, χαρακτήρισε κοινωνική πληγή την ενδοοικογενειακή βία, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» σε αυτό το «αόρατο» έγκλημα και τόνισε ότι παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση την περίοδο της πανδημίας.

«Μακάρι να υπήρχε μια μαγική λύση στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας -μιας κοινωνικής πληγής και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, η οποία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση την περίοδο της πανδημίας της COVID-19» είπε η κα. Σμίθ.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Ροτζιώκου, η οποία έχει ασχοληθεί με την ενδοοικογενειακή βία, η στενή συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές πάνω στο θέμα αυτό ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, καθώς και με τις αστυνομίες άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, γιατί προέκυψαν στοιχεία για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία.

Η κα. Ροτζιώκου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν ξεκάθαρες καταγγελίες, καθώς η αύξηση σε αυτές ήταν μόλις 4% από το 2019 στο 2020 (5.221 καταγγελίες το 2019 και 5.413 το 2020). Εκτινάχτηκαν όμως τα τηλεφωνήματα, κυρίως γυναικών, στην Άμεση Δράση, αλλά και στο 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ή σε άλλους φορείς, που ζητούσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας, χωρίς όμως να τα καταγγέλλουν.

Με αφορμή αυτό ξεκίνησε από πέρυσι η εκστρατεία «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα σου», προκειμένου να ανοίξουν τα στόματα.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στη Σκωτία, όπου προωθήθηκε η τεχνική να γίνεται καταγγελία από τα θύματα στα φαρμακεία, μέσω ενός κωδικοποιημένου μηνύματος, που μεταφέρεται στις αστυνομικές Αρχές, για να είναι ασφαλείς οι καταγγέλλοντες/σες, καθώς και η ανάπτυξη ενός προγράμματος που αξιολογεί τον κίνδυνο και λαμβάνονται ανάλογα μέτρα.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τα θύματα παροτρύνονται να καταγγέλλουν το πρόβλημά τους με τέσσερις τρόπους: Με τηλεφώνημα στο «100», με μήνυμα sms στο «100», στα αστυνομικά τμήματα, ή στα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Κατά την έναρξη του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε προχθές, παρουσιάστηκε βίντεο, που περιλαμβάνει ακριβώς τα στάδια χειρισμού περιστατικών βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ μιλούν και αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται τέτοια θέματα.

Το βίντεο, διάρκειας 3,5 λεπτών, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και χορηγία της Βρετανικής Πρεσβείας και θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, όμως, θα αποτελέσει τη βάση, για τη δημιουργία δύο άλλων βίντεο, το προσεχές χρονικό διάστημα, για την καμπάνια στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου» που αποσκοπεί στην πρόληψη της θυματοποίησης και στην προστασία των επιζωσών και επιζώντων από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Τα βίντεο αυτά, διάρκειας 1,5 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, θα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση αντίστοιχα, με στόχο να πειστούν τα θύματα να καταγγέλλουν τα περιστατικά σε βάρος τους. Τα συγκεκριμένα βίντεο θα εκδοθούν και με αγγλικούς υπότιτλους, για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα τόνισε ότι «η από κοινού δράση, με συνέπεια και σωστή ενημέρωση, φέρνει αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουν αναλάβει δέσμευση από κοινού: α) για την ανάληψη προληπτικής δράσης και την επίδειξη μηδενικής ανοχής στο "αόρατο" έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας, β) για τη συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καίριας σημασίας για το χτίσιμο επιχειρησιακής ικανότητας υψηλού αντίκτυπου στη μάχη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και γ) για την ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η ανάσχεση της πορείας του αρνητικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την οικογένεια και τα μέλη της με κάθε είδους μεταξύ τους σχέση, χαρακτηρίζεται ως αναγκαιότητα. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις αρνητικές συνέπειες και φυσικά να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη απέναντι σε κάθε αρνητική έκφανσή του, ενημερώνοντάς τον για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του και επικοινωνώντας μαζί του με κάθε τρόπο».

Ομιλητές στο διαδικτυακό εργαστήριο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στελέχη της Αστυνομίας της Σκωτίας, εγκληματολόγος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, καθώς και Βρετανή Εισαγγελέας, αρμόδια για θέματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, και από την πλευρά της Ελλάδας αστυνομικοί από τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς και η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κα. Μαργαρίτα Χρα.

Α. Χαρίτσης, Στ. Αραχωβίτης, Γ. Σαρακιώτης, Χ. Μαμουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της φυσιογνωμίας των Λαϊκών Αγορών από τη Κυβέρνηση της ΝΔ»

 


Α. Χαρίτσης,  Στ. Αραχωβίτης, Γ. Σαρακιώτης, Χ. Μαμουλάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της φυσιογνωμίας των Λαϊκών Αγορών από τη Κυβέρνηση της ΝΔ»

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων  Α. Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, οι Αν. Τομεάρχες Ανάπτυξης  Γ. Σαρακιώτης και Χ. Μαμουλάκης και ο Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές, είχαν την Τετάρτη 31 Μαρτίου τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών από όλη τη Χώρα.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών, από την πανελλαδική ομοσπονδία Μόσχος Παντελής, από τη Μακεδονία τη Θράκη και τη Θεσσαλία, κ. Δερετζής Αγγελος, κ. Μακρίδης Βασίλειος,  κ. Τσακανίκας Απόστολος, από τη Πελοπόννησο ο κ. Λιακάκος Σταύρος, από την Εύβοια ο κ. Κονταράς Σταύρος και η κα. Μπαγορδάκη από τον Σύλλογο Παραγωγών Λασιθίου, αλλά και πωλητών βιομηχανικών ειδών που προσυπογράφουν, διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τη βασική φιλοσοφία της πρότασης νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, καθώς όπως τόνισαν αυτή αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών – αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή.

Επιπροσθέτως, επεσήμαναν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης &Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις. Με αυτό τον τρόπο εξοβελίζουν τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και  το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (!!!) έναντι των υπολοίπων που  δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από το μη κάτοχο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσχημα τον  εκσυγχρονισμό και το δήθεν μέλημα για τη πάταξη των φαινομένων μαύρης διακίνησης -που όμως  δεν προκύπτει από πουθενά στις διατάξεις του Νομοσχεδίου- οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον  μόχθο της πραγματικής παραγωγής.  Οι συνέπειες του Σχεδίου της Κυβέρνησης της ΝΔ  θα είναι  πολύ σοβαρές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει των αγώνα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών, για την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα στηρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών στην άμεση πρόσβαση σε προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές. Η  κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκδήλωση της Ο.Π. Πελοποννήσου της ΚΝΕ με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Ο.Π. Πελοποννήσου της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 4 Απρίλη στις 7μμ διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: 

«Οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι η ατμομηχανή της ιστορίας. Γινόμαστε οι επαναστάτες του 21ου αιώνα»,

με ομιλητή τον Άρη Πλωμαρίτη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.

Για δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση και περισσότερες πληροφορίες στο email: knepelop@gmail.com

Ζητούνται απαντήσεις…


Η αγγλική κωμωδία «Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία» κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σύνοψη (ή ένα ριμέϊκ) του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων-Αντικυθήρων. Ίσως με ορισμένες διαφορές:

-Στην ταινία μια παρέα τριαντάρηδων προσπαθεί να βρει απαντήσεις για την αγάπη, τη δέσμευση και για το αν ο γάμος είναι κατάλληλος για αυτούς.

-Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μια παρέα δημοτικών συμβούλων προσπαθεί να βρει απαντήσεις στο τι καλούνται να ψηφίσουν… Ο Δήμαρχος λείπει στα Αντικύθηρα (σύμφωνα με πληροφορίες κάνει «μούτρα» σε έναν δημοτικό σύμβουλο ο οποίος δεν του συμπεριφέρεται με τον «αρμόζοντα σεβασμό»…), αλλά δεν μπορεί και να συνδεθεί διαδικτυακά για να συμβάλει στη συνεδρίαση! Μια εισήγηση αποσύρεται διότι ούτε ο εισηγητής αντιδήμαρχος δεν μπορούσε να ενημερώσει τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν! Έτερος αντιδήμαρχος υποστήριζε στα σοβαρά ότι «έχει γίνει σίγουρα το έργο αλλά δεν θυμάται που είναι, καθώς είναι  πολλά τα έργα της δημοτικής αρχής». Επίσης προωθήθηκε για ψήφιση  θέμα («λήψη απόφασης για την κατάρτιση σχεδίου του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης» (ΟΠΔ) 2021) για το οποίο κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας! Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποσβολωμένοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν συνηθίσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου…

 

Βέβαια υπάρχουν και τα θετικά για τα οποία δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος κ.Σούγιαννης:

- Τα δημοτικά συμβούλια θα μεταδίδονται ζωντανά με εικόνα και ήχο

-Θα συγκληθεί επιτέλους η περίφημη διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ.

Χαιρετίζουμε τις δύο σημαντικές αυτές αποφάσεις και τις στηρίζουμε.

 

Οφείλουμε όμως ως παράταξη να επισημάνουμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απουσία του Δημάρχου για μια ακόμα φορά, η κατάργηση εδώ και έναν χρόνο των με φυσική παρουσία συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (με εξαίρεση μια συνεδρίαση τον Ιούλιο του 2020), η αντιμετώπιση των συμβούλων ως απλούς ψηφοφόρους θεμάτων για τα οποία κανένας δεν τους ενημερώνει, όλα αυτά εγείρουν θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ.

Η παράταξη μας «Μένουμε εδώ» καλεί τον Δήμαρχο να «είναι εδώ» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλεί το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να απαιτήσουν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα θέματα τα οποία καλούνται να ψηφίσουν. Οι πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων αντιδημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων δεν μπορούν να καλύψουν το εμφανές δημοκρατικό έλλειμα που παρατηρείται στα Κύθηρα. Κανένας δεν μπορεί να έχει Λουδοβίκεια συμπεριφορά, ούτε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμπεριφερόμαστε ως υποτελείς. Δεν θα το κάνουμε!.

Δηλώνουμε την διάθεση μας να συμβάλλουμε δημιουργικά στην προσπάθεια των νησιών μας να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τις επιπτώσεις από την πανδημία και να χαράξουμε μια αναπτυξιακή πορεία σε όφελος του συνόλου των κατοίκων. Αυτό όμως απαιτεί συστράτευση δυνάμεων και όχι του ενός ανδρός αρχή…


Δημήτρης Κοντολέων
Εμμανουήλ Τρυφιλλης
Γεώργιος Διδυμιώτης

ΖΩΝΤΑΝΑ! ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΧΩΡΑ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Γ' ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021.ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ Γ΄ ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ π.ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Χορός στην Αγία Πελαγία Κύθηρα 23.09.2002

 

Ενάλιο «μουσείο» με μνήμες του '40 στον βυθό της Λακωνίας (VIDEO)


Απελευθερώνονται οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων της χώρας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο γνωστοποιεί πως τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να ενισχυθεί η μορφή του καταδυτικού τουρισμού και των προοπτικών που αυτός διανοίγει. Ο συνδυασμός των καταδυτικών πάρκων με τους υποθαλάσσιους χώρους που φιλοξενούν και προστατεύουν ιστορικά ναυάγια θεωρείται κομβικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το Υπουργείο επικαλείται την εισήγηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την οποία τα 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων, που θα αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους όρους. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα. Ο βαθμός τεκμηρίωσής τους δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος».

Μεταξύ των 91 αυτών ναυαγίων συμπεριλαμβάνονται «κουφάρια», τα οποία βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς εντατικής διερεύνησης από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και ναυάγια για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές και στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς φωτογραφικές σαρώσεις και κινηματογραφήσεις. Επιπλέον, για κάποια ναυάγια διατίθεται ελάχιστο υλικό τεκμηρίωσης, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους ή των συνθηκών θολερότητας της θάλασσας στις περιοχές όπου βρίσκονται.

Δύο ναυάγια
στην Πελοπόννησο
Ανάμεσα στα 91 βυθισμένα σκαριά πλοίων, δύο βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Λακωνία και Μεσσηνία.

- Λακωνία: Το ελληνικό ατμόπλοιο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία στη θαλάσσια περιοχή της Πλύτρας την 26η Απριλίου 1941, δηλαδή πριν από 80 χρόνια. Το πλοιάριο, που είχε κυβερνήτη τον Ρήγα Ματθαίο και μετέφερε 120 Ευέλπιδες, είχε αποπλεύσει από το Γύθειο με προορισμό τα Κύθηρα και στη συνέχεια την Κρήτη. Τη νύχτα της 26ης προς 27ης Απριλίου 1941, το σκάφος είχε αράξει στον όρμο «Ξυλί» της Πλύτρας. Κατά το ξημέρωμα, κι ενώ όλοι οι επιβαίνοντες βρίσκονταν στην ακτή, γερμανικά αεροπλάνα με συνεχείς εφορμήσεις βύθισαν το σκάφος που έκτοτε «αναπαύεται» στον κόλπο της Πλύτρας. Η πρόσβαση στο ναυάγιο γίνεται μόνο με βάρκα κι απέχει 5-7 λεπτά από την ακτή. Μέγιστο βάθος: 28 μέτρα.

- Μεσσηνία: Άγνωστο εμπορικό πλοίο στην Πρώτη Μεσσηνίας. Βυθίστηκε στα ρηχά της νήσου Πρώτη Μεσσηνίας, στον κόλπο Βουριάς, το 1942. Μέγιστο βάθος: 5 μέτρα.

lakonikos.gr

athanasios Plytra
Το ναυάγιο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» στην Πλύτρα


Πως θα αξιοποιηθούν

Το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των ναυαγίων αυτών, προβλέπονται συγκεκριμένοι τρόποι δράσης σε συνεργασία με τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ, που θα υπογραφεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». Διευκρινίζει πως «στον υποβληθέντα κατάλογο, διαχωρίζονται, επίσης, με ειδική σήμανση, τα ναυάγια πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και υποβρυχίων που βυθίστηκαν κατά τις εχθροπραξίες του Α’ και Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ειδική ομάδα, καθώς το άνοιγμά τους για καταδύσεις αναψυχής προϋποθέτει την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ακόμα, «σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Νόμου 4688/2020, που καθορίζει ότι “ κατά την κατάδυση στα ναυάγια απαγορεύεται στους καταδυόμενους η οποιαδήποτε επέμβαση ή αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οποιωνδήποτε αντικειμένων ή τον βυθό πέριξ αυτών”, εξασφαλίζεται τόσο η ακεραιότητα των ίδιων των ναυαγίων ως μνημείων, όσο και η ασφάλεια των καταδυόμενων επισκεπτών. Υπό την έννοια αυτή, οι επιτρεπόμενες καταδύσεις αναψυχής συνιστούν μία μη παρεμβατική δραστηριότητα που περιορίζεται στον υδάτινο χώρο που περιβάλλει τα μνημεία και δεν παρεμβαίνει επί των μνημείων, στο εσωτερικό τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «ο βυθός των ελληνικών θαλασσών αποτελεί ενάλια κιβωτό της Ιστορίας μας. Οι προστατευμένοι υποθαλάσσιοι χώροι, όπου βρίσκονται ναυάγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφηγούνται σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς οι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν μία ειδική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Τα εγκαίνια του υποθαλάσσιου μουσείου, στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου, τον περασμένο Αύγουστο, και η διεθνής προβολή την οποία προσέλκυσε, είναι η απόδειξη του έντονου διεθνούς ενδιαφέροντος που έχει αναπτυχθεί για τον καταδυτικό τουρισμό και τις προοπτικές που ανοίγει. Ο συνδυασμός των καταδυτικών πάρκων με τους υποθαλάσσιους χώρους που φιλοξενούν και προστατεύουν ιστορικά ναυάγια είναι μέγα πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, καθώς προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», κατέληξε η Λ. Μενδώνη.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, Γ. Διδασκάλου, επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εργάζονται συστηματικά για την τεκμηρίωση και την απελευθέρωση προς την καταδυτική κοινότητα και άλλων σημαντικών ναυαγίων, δημιουργώντας ένα απέραντο, επισκέψιμο, ενάλιο μουσείο».

Δείτε video από το ναύαγιο στην Πλύτρα


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ηλεκτρονική καταγραφή για εμβολιασμό ΑΡΧΙΚΗ


Σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, παρέχεται η δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας να καταγραφούν ηλεκτρονικά όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μόνιμοι κάτοικοι Κυθήρων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η δήλωση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και όχι διά τηλεφώνου.
Όσοι έχουν 2 επώνυμα ή 2 κύρια ονόματα θα πρέπει να τα δηλώσουν και τα 2.
Είναι υποχρεωτική η καταγραφή και του ΑΜΚΑ.
Ο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων των Κυθήρων άνω των 18 ετών θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα του νησιού μας ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.
Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το μοναδικό επιστημονικό όπλο κατά του κορωνοϊού απαλλαγμένο από θεωρίες συνομωσίας και ψευδοεπιστημονικές απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην κανονικότητα και θα μας απαλλάξει από όσα πρωτοφανή βιώνουμε ως κοινωνία για περισσότερο από 1 χρόνο.

Δηλώστε εδώ συμμετοχή στον εμβολιασμό!
Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής  σε εμβολιασμό κατά του Covid-19

ΠτΔ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ


Η σημερινή παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα σε μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που συνήθως την περιβάλλει σιωπή. Μας καλεί να αναλογιστούμε τη μοναξιά των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και των γονέων τους. Την απομόνωση, την έλλειψη αποδοχής, την αδυναμία κατανόησης που συχνά επιδεικνύει ο περίγυρος απέναντι σ’ αυτά τα διαφορετικά, τα ιδιαίτερα παιδιά. Και την ανησυχία εκείνων που τα αγαπούν και τα φροντίζουν, για το μέλλον τους, ένα μέλλον που ίσως δεν τους επιτρέψει να ανεξαρτητοποιηθούν, να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν φιλίες, να βιώσουν τη συντροφικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που βοηθούν όσα άτομα επιβαρύνονται με αυτό το πρόβλημα να γίνουν πιο λειτουργικά, να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με το περιβάλλον, να οργανώσουν τον λόγο τους, να ελέγξουν τις εκρήξεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Εφ’ όσον, βέβαια, έχει προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της διαταραχής.
Η προκατάληψη, ο φόβος, η έλλειψη κατανόησης απομακρύνουν τις λύσεις, διογκώνουν τα προβλήματα. Ας αναγνωρίσουμε τα άτομα αυτά, ας τα δούμε, ας ακούσουμε τους οικείους τους. Όπως την Άδα Σταματάτου, που μίλησε με τόλμη για τη δύσκολη οικογενειακή της περιπέτεια, τη «ζωή της με τον Γιάννη» - τον ενήλικο πια γιο της, ο οποίος διαγνώστηκε σε ηλικία δύο ετών με βαριάς μορφής αυτισμό – θέλοντας να κάνει ορατά τα παιδιά σαν το δικό της και να φέρει στο φως τον, συχνά σισύφειο, αγώνα των γονέων που τα φροντίζουν. Έναν αγώνα που όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε.

Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυθήρων "Τριφύλλειο":ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ



 

«Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη Λακωνία»

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σπάρτη, 2 Απριλίου 2021

ΣΠΑΡΤΗ

Πληρ. : Νίκος Ι. Κουφός

ΤΗΛ : 6932370777

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ

Τα Τοπικά ΜΜΕ

Θέμα : «Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη Λακωνία»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου στις 6.00΄ μ.μ, ψηφιακή πολιτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής περιοδείας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κας Φώφης Γεννηματά στην Πελοπόννησο, από 29 – 31 Μαρτίου 2021, με θέμα : «Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Συζήτηση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Η μορφή των εκδηλώσεων αυτών, όπως είναι ευνόητο, είναι η μόνη δυνατή, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Η εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στη Λακωνία, είχε ως θέμα, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στη Λακωνία και διεξήχθη με τη συμμετοχή της κας Έφη Χαλάτση και του κ. Γιάννη Μεϊμάρογλου, μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ως ομιλητών, των Προέδρων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Λακωνίας και των Μελών της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Λακωνίας. Ειδικότερα, στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, συμμετείχαν ως καλεσμένοι, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Γιάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, κ. Νίκος Μηνακάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, κ. Δημήτριος Πολλάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Λακωνίας, κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης, κ. Βασίλης Τσαρούχας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, κ. Κώστας Σταμάτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας, κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει λόγω τεχνικών δυσχερειών και απέστειλε χαιρετισμό, όπως επίσης χαιρετισμό απέστειλε με μήνυμά του ο πρώην Βουλευτής

Λακωνίας και Υπουργός, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ενώ η πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης, κα Τασία Κανελλοπούλου, χαιρέτησε την εκδήλωση ως συμμετέχουσα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Λακωνίας, κ. Νίκος Κουφός, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε τα εξής : « Όλοι εμείς που ανήκουμε πολιτικά στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι δικές μας Κυβερνήσεις κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με τομές και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής αλλαγής, κατόρθωσαν να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στη χώρα μας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τη στερέωση και το βάθεμα της Δημοκρατίας, όσο και στο οικονομικό και κοινωνικό τομέα μέσω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε νέα πνοή στον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων υποδομών. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μερίμνησαν για την εθνική ασφάλεια, με τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας, την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε άνθρωπο αυτού του τόπου, την ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού Προγράμματος για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την οικονομική ενδυνάμωση των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης, την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων δια των οποίων η χώρα απέκτησε τεράστια οφέλη και κυρίως τη μορφή ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, όπως και για την ίδρυση θεσμών και νόμων, που διαφυλάσσουν την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σχετικά τώρα με το σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δια της οποίας είναι δυνατό να επιτευχθεί η άκρως απαραίτητη, παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, εμείς από το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να συμβάλλουμε θετικά στη σύνταξη και υλοποίηση ενός Προοδευτικού Προγράμματος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τη δίκαιη και σωστή κατανομή των πόρων του Προγράμματος, έτσι όπως το έχει διατυπώσει η Πρόεδρός μας, κα Φώφη Γεννηματά : «Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική ανταποδοτικότητα, επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή».

Στη συνέχεια η κα Έφη Χαλάτση στην ομιλία της για την ανασυγκρότηση της οικονομίας στη Λακωνίας, κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις :

«Επειδή όμως σήμερα βρισκόμαστε σε μια αγροτική περιοχή με ονομαστά προϊόντα θα σας παρουσιάσω και τις ειδικότερες προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ καθοριστικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

· Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ και ενός ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με δημιουργία αντίστοιχου φορέα εξαγωγών.

· Οι συνεταιρισμοί και οι μικτές επιχειρήσεις συμμετέχουν και οργανώνονται ως δίκτυα για να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναπτύξουν δίκτυα εξαγωγών των προϊόντων.

· Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών.

· Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, για την μείωση του κόστους ενέργειας στην παραγωγή.

· Εκπαίδευση αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή όπως πχ : γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι με λιγότερα ζώα επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγή.

· Στήριξη των παραγωγών με ουσιαστικές και αποτελεσματικές χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο με τη μορφή των μέχρι τώρα επιδοτήσεων.

· Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

· Μείωση της φορολογίας, καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης.

· Αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση, με σκοπό την εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, με μείωση του κόστους παραγωγής. Π.χ. για τη Λακωνία (ταμιευτήρες νερού, επί των ποταμών Ευρώτα και Οινούντα ή Κελεφίνα, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των εκτεταμένων συστηματικών αγροτικών καλλιεργειών της κεντρικής Λακωνίας – περιοχή Σκάλας και Βλαχιώτη.

· Κίνητρα για να αναδιαρθρωθούν οι καλλιέργειες χαμηλής απόδοσης και να αναπτυχθούν νέες επενδύσεις σε δυναμικές καλλιέργειες, με ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

· Άμεση καταβολή το ταχύτερο, όλων των οφειλόμενων ποσών από τον ΕΛΓΑ και όλων των εκκρεμών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

· Επίσης απαιτείται η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει άμεσα, τι έχει συμφωνήσει για την νέα ΚΑΠ, που θα σηματοδοτήσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Ο κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου, αφού τόνισε ότι : « Το μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ερείπια - εννοώντας την κατεστραμμένη οικονομία – ανέπτυξε τους τέσσερις πυλώνες, που έχει σχεδιάσει το κίνημα Αλλαγής για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.

Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.

· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους

· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση / συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Τέλος, όλοι οι Πρόεδροι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Λακωνίας, όπως και ο Δήμαρχος Σπάρτης, αφού περιέγραψαν τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στη Λακωνία και τη χαρακτήρισαν ως κατεστραμμένη με ζοφερή προοπτική, διατύπωσαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανασυγκρότησή της, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η πολιτική διαβούλευση με τη συμμετοχή των πολιτών για την κατανομή των πόρων του Ταμείου και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής είναι θετική και ωφέλιμη. Οι διαπιστώσεις – προτάσεις, συνοπτικά και ανά Τομέα, ιεραρχούνται ως εξής :

1. Δημόσιες υποδομές

· Ο οδικός άξονας Λεύκτρου – Σπάρτης είναι κοστοβόρος, καθότι η μεγαλύτερη απόσταση που δημιουργείται, επιβαρύνει οικονομικά όσους τον χρησιμοποιούν.

· Κατασκευή δύο σύγχρονων οδικών αξόνων, που θα ενώνουν τη βόρεια Λακωνία με τα δύο άκρα της στον νότο, καθώς και ένας τρίτος που θα ενώνει τη Μονεμβάσια με τη Νεάπολη Βοιών. Κατασκευή νέας γέφυρας επί του ποταμού Ευρώτα στη Σκάλα και εγκατάλειψη της απαρχαιωμένης και άκρως επικίνδυνης μεταλλικής γέφυρας, χαρακτηριζόμενης πλέον ως διατηρητέο μνημείο.

· Κατασκευή ταμιευτήρων νερού επί των ποταμών, Ευρώτα και Κελεφίνας με κατάλληλα αρδευτικά δίκτυα, που θα φθάνουν στις γόνιμες και προσοδοφόρους περιοχές της Λακωνικής ενδοχώρας.

· Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που θα προστατεύουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Η Λακωνία έχει δοκιμασθεί από καταστρεπτικές πλημμύρες, κατά τα τελευταία χρόνια.

· Ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ. Εξοπλισμός του Νοσοκομείου Σπάρτης με Μονάδα Στεφανιογραφίας στην Καρδιολογική Κλινική, με ίδρυση ΜΕΘ, κυρίως λόγω έκτακτων και σοβαρών περιστατικών, εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων. Εξοπλισμός του Νοσοκομείου Μολάων με Αξονικό Τομογράφο για αποφυγή των τεράστιων

δαπανών μετακίνησης για μια διάγνωση, στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Τα Πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία και τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας, σε κωμοπόλεις με τεράστιο αριθμό επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η Ελαφόνησος και η Νεάπολη Βοιών, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στην παροχή υγειονομικής φροντίδας σε μόνιμους κατοίκους και τουρίστες, γι’ αυτό απαιτείται ανασχεδιασμός και αναβάθμιση της Περιφερειακών Δομών Υγείας.

· Διάθεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος της Προσχολικής Αγωγής κυρίως στην πόλη της Σπάρτης, όπου τα περισσότερα Νηπιαγωγεία, στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών ή άλλων κτιρίων, οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιούν για προαύλιο τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, ενώ πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος για τα νήπια από τα αυτοκίνητα, τα οποία διέρχονται σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας.

· Μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο. Σύνδεση της Σπάρτης και της Λακωνίας με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.

· Επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Πυρί Λακωνίας, με ανακαίνιση των βοηθητικών οικοδομημάτων του.

2. Πρωτογενής Τομέας

· Αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Χρηματοδοτική ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων για βελτίωση των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου αντίστοιχα, των προϊόντων και των μέσων παραγωγής τους. Για τα αγροτικά προϊόντα της Λακωνίας, βρώσιμη ελιά, λάδι και πορτοκάλι δε προοιωνίζονται καλύτερες ημέρες. Η πρόσφατη αύξηση της τιμής στο πορτοκάλι είναι λόγω της πανδημίας. Το ελαιόλαδο έχει χάσει τόσο πολύ την αξία του, που η τιμή του, σχεδόν ισούται με αυτή του νερού. Ανάγκη για άμεση προώθηση των προϊόντων των μικρών παραγωγών σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, τόσο στον παραγωγό, όσο και στην εθνική οικονομία. Επιστημονική συμβουλευτική των κτηνοτρόφων για γενετική βελτίωση των ζώων τους και των αγροτών - παραγωγών για νέες δυναμικές καλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό.

· Αλιεία

Οικονομική στήριξη των Λακώνων αλιέων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και εξασφάλιση των μέσων βιωσιμότητας του επαγγέλματός τους.

· Εμπορικές επιχειρήσεις

Ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Άμεση παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την κατάσταση της αγοράς της Σπάρτης την επιδεινώνει

η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, η αποχώρηση των οικονομικών μεταναστών, η μετακίνηση των Πανεπιστημιακών Σχολών και η μη προσέλευση νεοσύλλεκτων στρατιωτών στο ΚΕΕΜ. Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID‐19.

· Τουριστικές επιχειρήσεις και μαζική εστίαση.

Η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίσθηκε ως τραγική λόγω των μηδενικών κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Η εστίαση έπρεπε να είναι ανοικτή. Είναι ανάγκη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού, ώστε να αξιοποιηθούν τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Λακωνίας, όπως η πολυμορφία και το φυσικός κάλλος της, η τεράστια ακτογραμμή της, τα ιστορικά μνημεία, η παραδοσιακή κουζίνα με τα ντόπια διατροφικά προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης, καθώς και η δυνατότητα της οδικής πρόσβασης των επισκεπτών, χωρίς τις δεσμεύσεις των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που υπάρχουν για τα νησιά μας. Το 2020, λειτούργησε μόνο ο οδικός τουρισμός. Οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνδεθούν με τον ντόπιο πρωτογενή τομέα και να προμηθεύονται τα προϊόντα που καταναλώνουν από Λάκωνες παραγωγούς.

· Πολιτιστικό απόθεμα

Ανάπτυξη κατάλληλων Προγραμμάτων για προσέλκυση εισοδημάτων από το εξωτερικό. Με επίκεντρο την ιστορία μας και χωρίς να απαιτούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, που δεν υπάρχουν, μπορούμε να διοργανώσουμε πολιτιστικές και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν πολλοί αθλητές κυρίως από το εξωτερικό, όπως δρομείς, μαραθωνοδρόμοι κ.ά., οι οποίοι θα παραμείνουν στη Λακωνία για μία τουλάχιστον εβδομάδα, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα γενναίο πρόγραμμα ανασκαφής της Αρχαίας Σπάρτης και να αναδειχθεί η ιστορία της μέσω του νέου Μουσείου.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ

ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟΣ