Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΛΑΚΩΝΙΑ.Κατηγορηματικά αντίθετος στην εγκατάσταση μεταναστών ο Δήμαρχος Ευρώτα


Με αφορμή το επίκαιρο θέμα, της έστω και προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων, θα ήθελα να δηλώσω προσωπικά, ότι είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην εγκατάστασή τους στα όρια του Δήμου Ευρώτα.
Υπάρχει ήδη ζήτημα με μετανάστες που διαμένουν στο Δήμο μας, οι οποίοι σε αριθμό αγγίζουν τους 3.000.
Ως εκ τούτου, η φιλοξενία  προσφύγων, θα επιβαρύνει περισσότερο βασικές υποδομές του Δήμου Ευρώτα και ιδίως τα αγροτικά ιατρεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Πέρα από την επιβάρυνση των κοινωνικών δομών, τίθεται και θέμα διαταραχής της κοινωνικής ισορροπίας λόγω διαφορετικών φυλετικών καταβολών( διαφορετικά ήθη, έθιμα, θρησκεία, και αντιλήψεις).
Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι η Χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και η Κυβέρνηση αναζητά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Συμμερίζομαι τον πόνο των ανθρώπων αυτών. Κανείς μας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση αυτή. Ο Δήμος Ευρώτα έχει ήδη σταθεί με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό.
Αποτελεί, πάνω από όλα, όμως, υποχρέωσή μου να διαφυλάξω τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών μου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΥΡΩΤΑ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΔΟΣ

ΚΥΘΗΡΑ.Η απειλή της φωτιάς – η δύναμη της πρόληψης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απειλή της φωτιάς – η δύναμη της πρόληψης
Στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην Χώρα Κυθήρων την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έγινε παρουσίαση της έρευνας για την πρόληψη των πυρκαγιών, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμα δράση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στα Κύθηρα με την κινητοποίηση και συνεργασία του πληθυσμού, πιλοτικά σε 3 οικισμούς», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπ. Περιβάλλοντος. Επικεφαλής είναι ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης , συνεπικουρούμενοι από ομάδα ειδικών επιστημόνων.
Σημαντική ήταν η παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Κομηνού, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας-Καψαλίου κ. Μ. Κουσουρή, του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Σπ. Φουντουλάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα συστηματική, πολύτιμη συμβολή του στο έργο, του Αστυνομικού Διοικητή του νησιού, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας, της κας Ελένης Τζωρτζοπούλου συντονίστριας της ομάδας έρευνας στον οικισμό Καραβάς, και της Προέδρου του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων κας Μαρίας Καλοκαιρινού, συντονίστριας της ομάδας έρευνας για τον οικισμό Καψαλίου, την οποία ευχαριστούμε και για τη φιλοξενία στην Αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου.
Οι ερευνητές ενημέρωσαν τα στελέχη των φορέων Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών καθώς και τους κατοίκους, για τη διαδικασία εκπόνησης του αντιπυρικού σχεδίου, για τα πρώτα αποτελέσματα και για τα αναμενόμενα οφέλη σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι κάτοικοι από πολλές περιοχές των Κυθήρων που συμμετείχαν στις ομάδες που συστάθηκαν για την αξιολόγηση του κινδύνου καταστροφής σπιτιών από δασική πυρκαγιά, έχουν ήδη καταγράψει τα χαρακτηριστικά περισσότερων από 700 κτισμάτων στους οικισμούς που επιλέχθηκαν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Η επιστημονική ομάδα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα έχει ήδη καταχωρήσει και επεξεργάζεται τα παραπάνω μαζί με επιπλέον δεδομένα που έχουν συλλεγεί, για τη δασική καύσιμη ύλη και το ευρύτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού. Η ανάλυση του μεγάλου όγκου δεδομένων που έχουν συλλεγεί είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει ήδη δημιουργηθεί χάρτης δασικής καύσιμης ύλης για όλο το νησί που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ενημέρωσης.

Επιπλέον, κατά το τριήμερο παραμονής της επιστημονικής ομάδας στο νησί, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε οικισμούς και έγιναν αυτοψίες σε σπίτια των οποίων τα χαρακτηριστικά είχαν καταγραφεί από κατοίκους έτσι ώστε να γίνουν οι σχετικές συγκρίσεις, προσαρμογές και βελτιώσεις στην μεθοδολογία.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ευχαρίστησαν τους ερευνητές, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Κομηνός, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι πάντα κοντά στην ομάδα του έργου, και ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων για την συστηματική τους παρουσία στο νησί, και την επαφή και αλληλεπίδραση με τους κατοίκους που πέραν από στόχος του έργου, υποδηλώνει και το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τα Κύθηρα.
 Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπές στη Λακωνία



ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τρίπολη, 9 Νοεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπές στη Λακωνία
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, η οποία περιλαμβάνει ένα ακόμη άτομο και άγνωστο συνεργό τους
Συνελήφθη, χθες (8.11.2019) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, 28χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, η οποία περιλαμβάνει ένα (1) ακόμη 39χρονο ημεδαπό και άγνωστο συνεργό τους.
Ειδικότερα, χθες (8.11.2019) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, ο 28χρονος μαζί με τον 39χρονο και άγνωστο συνεργό τους διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά, ενώ στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα, τον 28χρονο και τον συνέλαβαν, ενώ αυτός έφερε θλαστικό τραύμα από επίθεση αγριόχοιρου, όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια απόκρυψης του σε πυκνόφυτο λόφο, προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, προέκυψε ότι ο συλληφθείς χθες (8.11.2019) το πρωί, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Ανατολικής Καλαμάτας, μαζί με τον 39χρονο και άγνωστο συνεργό τους, διέπραξαν ακόμη δύο (2) περιπτώσεις κλοπής και δύο (2) περιπτώσεις αποπειρών κλοπής σε οικίες.
Ο 28χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, καθώς και για την ταυτοποίηση του αγνώστου δράστη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος για το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο



Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο διοργανώνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναυλία Αγάπης με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος.

Η Συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Με τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

*Συμμετέχουν οι Χορωδίες:
-Μικτή Χορωδία Πάργας
(Μουσική διδασκαλία: Ανέλια Στεφάνοβα)

-Μικτή και Νεανική Χορωδία ''Επτάχορδη Λύρα'' Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου
(Μουσική διδασκαλία: Χρυσούλα Τσιμούρη)

-Γυναικεία & Παιδική χορωδία ''Καλλιτεχνήματα''
(Μουσική διδασκαλία: Μαρία Μιχαλοπούλου)

-Πολυφωνική Χορωδία ''Θερμαΐδες''
-Χορωδία Μίκρας
(Μουσική διδασκαλία: Ελευθερία Μεταξά)

-Δημοτική Χορωδία Αρναίας
(Μουσική διδασκαλία: Βασίλης Κοκκαλιάρης)

-Παιδική - Νεανική Χορωδία της ΣΟΝΕ
(Μουσική διδασκαλία: Ευάγγελος Αραμπατζής)

*Συμμετέχουν οι τραγουδιστές:
Νικόλας Σαββίδης, Έλενα Τιτίρλα, Θάνος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πασχαλιάς, Λευτέρης Τόλιας, Βασιλεία Τζίνα, Γιάννης Διονυσίου, Αθηνά Βέρμη, Ιωάννα Τσαούση

Διευθύνει ο Ευάγγελος Αραμπατζής

Παρουσιάζει (φιλική συμμετοχή) ο Αλέξης Κωστάλας

Προπώληση: Τιμή εισιτηρίου: 15€

IANOS (Βιβλιοπωλεία - Θεσσαλονίκη)
*ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7, Τ.: 2310 277 004
*ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS (Μητροπόλεως 73)
*ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Μεταμορφώσεως 18)
*IANOS BAZAAR (Βογατσικού 14)
*MED. COSMOS

*Ελληνικό Παιδικό Χωριό – Φίλυρο Γραφεία: Κεραμοπούλου 11 (πλατεία Αγ. Σοφίας) 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου τίμησε τους πεσόντες πυροσβέστες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου τίμησε τους πεσόντες πυροσβέστες.
Την 12 Νοεμβρίου, Ημέρα μνήμης πεσόντων πυροσβεστών , η Π.Υ. Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, με την συνδρομή του Δήμου Ευρώτα τίμησε τους πεσόντες πυροσβέστες στο μνημείο Πυράρχου Κωνσταντίνου Καστρή και πεσόντων πυροσβεστών Λακωνίας.
Κατά την εκδήλωση αυτή και μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την ανάγνωση της ημερήσιας Διαταγής του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αποδόθηκαν τιμές στους πεσόντες πυροσβέστες Αντιπύραρχο Ηλία Γκάτσο, Εποχικό Πυροσβέστη Δούνια Κωνσταντίνο και Πύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή, με κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας κύριο Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Ευρώτα κύριο Δήμο Βέρδο, την Διοικητή 3ου Τάγματος Κ.Ε.Ε.Μ. Αντισυνταγματάρχη κυρία Παναγιώτα Φραγκιάδου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας, Αστυνομικό Διευθυντή κύριο Βασίλειο Τσιγαρίδη, τον Λιμενάρχη Γυθείου Πλωτάρχη κύριο Παναγιώτη Γιανουράκο, τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, Επιπυραγό κύριο Κωνσταντίνο Γραφάκο, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα Υπαστυνόμο Β κύριο Λυμπέρη Παναγιώτη, καθώς και εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων πυροσβεστών Λακωνίας, των Απόστρατων Πυροσβεστών της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος για την Λακωνία, των Εθελοντών Πυροσβεστών και της Δ.Ε. Σκάλας. Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του Λυκείου Σκάλας.
Στο τέλος της εκδήλωσης παραδόθηκε κορνίζα με ποίημα προς τιμή του Πυράρχου Κωνσταντίνου Καστρή με τίτλο «Ψυχή στα ουράνια» από την ποιήτρια Ουρανία Μπούρζινου στον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Επιπυραγό κύριο Κωνσταντίνο Γραφάκο.
Λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν παρέστησαν αλλά απέστειλαν επιστολή οι κ.κ. Βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κριτικός ενώ τον Βουλευτή Λακωνίας κύριο Αραχωβίτη Σταύρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας κύριος Χασομέρης Δημήτριος.