Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

1947:Λευκαδίτες πολιτικοί εξόριστοι στα Κύθηρα


ΠΗΓΗ https://nikiana.wordpress.com/

Η φωτογραφία είναι του 1947 και απεικονίζονται Λευκαδίτες πολιτικοί εξόριστοι στα Κύθηρα. Κάποιες φυσιογνωμίες μου φαίνονται γνωστές: στην πίσω σειρά ο δεύτερος από αριστερά -όπως βλέπουμε τη φωτογραφία- είναι νομίζω ο θρυλικός Σταθιός (Ζαβιτσάνος), και ο πέμπτος από αριστερά ο γιατρός Ξενοφώντας Γρηγόρης, και οι δυο τους από τους πρωτοπόρους αγωνιστές στο νησί της Λευκάδας. Δεν είμαι όμως και σίγουρος.

Περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.kolivas.de/archives/236719

http://www.kolivas.de/archives/265057

http://www.kolivas.de/archives/335649


«Τις σημαίες στην Ελλάδα δεν τις παίρνει ο αέρας»


25 Ιανουαρίου 1996. Με την Άγκυρα να εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, αποφασίζει να φτάσει στην βραχονησίδα. Οι νησίδες αποτελούσαν βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους της Καλύμνου . Συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα και δύο κατοίκους του νησιού, υψώνει την ελληνική σημαία στην Μικρή Ίμια και μία ημέρα μετά στην Μεγάλη Ίμια. Στην Τουρκία το γεγονός παίρνει μεγάλες διαστάσεις με τα ΜΜΕ, ελεγχόμενα από το τουρκικό κράτος, να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για ''μεγάλη κρίση και για μεγάλους αγώνες''



ΚΑΛΥΨΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΑ 2020 ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Πλατεία Ποταμού

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΑ 2020 ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΚΑΛΥΨΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ

….Mένουμε διαιτώμενοι εις την οικίαν μας, στραβοπατούντες από δωμάτιον εις δωμάτιο, ως ποταμιαία καβούρια, αλιβάνιστοι, αλειτούργητοι, ακοινώνητοι, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανθρωπέψουμε πάλι…Ανέφερε ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων (1851-1911), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε διήγημά του.

Σε ένα άλλο διήγημά του «η χολεριασμένη», σχετικά με την επιδημία που έπληξε την Αθήνα του 1854, όπως τη διηγήθηκε μία γερόντισσα Αθηναία έγραφε:«.. Τότε σαν ήλθε το κακό χολεριάστηκα κι εγώ με είχαν παρατήσει όλοι οι δικοί μου, όπως ο άντρας μου και ο αδερφός μου…Η γειτονιά έρημη, ο κόσμος είχε φύγει, οι αυλόπορτες κλεισμένες, παράθυρα κλειδομανταλωμένα, ψυχή δεν αφαίνετο πουθενά….»

Μετά από τόσα χρόνια, περάσαμε τις γιορτές του δωδεκαημέρου του 2020, σε σχετικά παρόμοιο πλαίσιο με κάποιες διαφορές, με περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που μαστίζει τη χώρα μας και όλον τον κόσμο.( Δωδεκαήμερο είναι το διάστημα Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα.) Παρατηρούμε ότι η ιστορία των επιδημιών επαναλαμβάνεται.

Όσοι είχαμε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε τις γιορτές αυτές στα Κύθηρα, βιώσαμε το πρόσωπο των Κυθήρων μέσα στη πανδημία. Ιδιαίτερα αυτές οι γιορτές τελούνται με 3 σκοπιμότητες: α) οι άνθρωποι χαίρονται τη μετάβαση από τη χειμερινή περίοδο και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως-χειμερινές τροπές του ηλίου, στις 21 Δεκεμβρίου.β) εξασφαλίζουν την ευτυχία για το νέο έτος και γ) τονώνουν το θρησκευτικό και οικογενειακό αίσθημα και τις εκκλησιαστικές και σπιτικές τελετές των 3 μεγάλων εορτών μας.(Δ.Λουκάτος,Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών, εκδ.Φαιλιππότη,Αθήνα 1997).

Συγκεκριμένα είχα την εμπειρία των εορταστικών ημερών στον Ποταμό Κυθήρων. Πρώτα από όλα, υπήρχε χρώμα εορταστικό στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το φωταγωγημένο δέντρο δίπλα από το άγαλμα του Στρατηγού Πάνου Κορωναίου και τα φώτα στους δρόμους. Το άνοιγμα των μαγαζιών με το στολισμό τους και η κίνηση της αγοράς έδωσε τη δική της νότα. Όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά όσο επέτρεπε ο νόμος. Οι μετακινήσεις ήταν απαγορευμένες και για συγκεκριμένους λόγους με τη βεβαίωση κατ΄εξαίρεση μετακίνησης πολιτών ,συνοδευόμενη από τις ταυτότητές μας.

Η εκκλησία με τα νόμιμα πλαίσιά της και εκείνη από την πλευρά της, έδινε το δικό της χρώμα στον Ποταμό καθώς και στην Αγία Πελαγία, στο επίνειο του Ποταμού απ΄ότι πληροφορήθηκα. Τόσο η εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όσο και ο αγιασμός στη γιορτή των Φώτων, με το γνωστό έθιμο ζέστανε και πλαισίωσε τις διαφορετικές εορταστικές ημέρες του 2020. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου αυτού, υπήρχε έντονη κινητικότητα με το μάζεμα των ελιών. Φέτος υπάρχει παραγωγή στο νησί. Κάτοικοι πήγαιναν και έρχονταν άλλοι για να μαζέψουν τις ελιές τους, όσοι δεν είχαν τελειώσει και άλλοι για να καθαρίσουν τα κλαδιά τους. Άλλοι πήγαιναν τον καρπό τους στο ελαιοτριβείο. Μια ζωή και αισιοδοξία αποτελεί και η παραγωγή της ελιάς, μέσα στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα την πανδημίας.

Κίνηση με περιορισμό με το σχετικό έγγραφο ή sms.Ψώνια με μέτρα, εκκλησία με μέτρα,μάσκες παντού.Ευτυχώς που καράβια και αεροπλάνα πήγαιναν και έρχονταν με λίγους επιβάτες.

Μία ανάσα των εορταστικών ημερών, υπήρξε η ελευθερία από το κράτος για μετακίνηση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για κάποιες ώρες.΄Ετσι κατάφερα και εγώ να μετακινηθώ εκείνη την ημέρα στην Αγία Πελαγία, όπου επικρατούσε άκρα ησυχία και ήταν και εκεί οι δρόμοι στολισμένοι με φώτα. Η απέναντι ξηρά της Πελοποννήσου με την Νεάπολη και τον κάβο-Μαλιά φαινόταν πεντακάθαρα και πάρα πολύ κοντά από τον καινούργιο δρόμο της Λαγκάδας, πιο πέρα από την Αγία Πελαγία.

Εύχομαι ολόθερμα του χρόνου όλα να είναι διαφορετικά και χωρίς περιορισμούς από και προς τα Κύθηρα καθώς και να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μέσα στο νησί από χωριό σε χωριό. 

Καλή χρονιά 2021, με υγεία!

O παραλιακός δρόμος στο Νέο Κόσμο 

Φωτο από νέο δρόμο της Λαγκάδας προς Αγία πελαγία 


ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ...


Αφορμή αυτού του κειμένου  είναι το σχόλιο που έκανε ο Β. Στρατηγός 25 Ιανουαρίου  2021 - 9:40 π.μ.

στην ανακοίνωση της  Γεωργίας Γεννιας σχετικά με την απώλεια του Σιφη Βαλυρακη. Μια ανακοίνωση επικήδειος για τον χαμό του ανθρώπου. Άσχετα αν ο παραπάνω κύριος ίσως να είναι είναι πολιτικά αντίθετος ιδεολογικά με την κυρία ή μπορεί και να μην του αρέσει ως γυναίκα ( μην τον πω σεξιστή ) δεν κάνεις τέτοιο σχόλιο πριν ακόμα κηδέψουν τον νεκρό. 

Αλλά αν νομίζει πως το σχόλιο του (Εσένα ποιος σε ρώτησε;)έχει μια λογική περιμένω να απάντηση αν θέλει δημόσια. 

Για να δώσω μια ιδέα για τον εκλιπών μάζεψα μερικά από τον πολίτικο του βίο από το διαδίκτυο.   

__ _στα τέλη Γενάρη του 2011 που σαν πρόεδρος της  Εξεταστική Επιτροπή της βουλής που ερευνούσε το σκάνδαλο Ζήμενς δήλωνε: "Η υπόθεση Ζήμενς ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης

___ Μια ιδιαίτερη πολιτική στάση του Σήφη Βαλυράκη ήταν ότι το 1992 είχε ψηφίσει «λευκό» στην κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Υπέρ της συνθήκης είχαν ταχτεί τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός και ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατά της συνθήκης τάχθηκε μόνο το ΚΚΕ και η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Κατερίνα Ιατροπούλου.

____ http://www.topontiki.gr/article/425089/o-politikos-kosmos-tis-horas-apohaireta-ton-sifi-valyraki

 

Βαγγέλης Σμαρδένκας Αρωνιάδικα Μαστοριάνικα

ΦΕBΡΩΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ:Κώστας Καραμανλής, ο ηγέτης που είπε το τελευταίο Μεγάλο ΟΧΙ και το πλήρωσε.

Όταν σιωπάς και η σιωπή σου, έχει μεγαλύτερο βάρος από 100 παρεμβάσεις , τα διαπλεκόμενα μέσα σε λοιδορούν.

Όταν μιλάς και ο λόγος σου έχει ιστορική βαρύτητα και ως προς τον χρόνο και ως προς το περιεχόμενο, τα διαπλεκόμενα μέσα σε αγνοούν.
Κώστας Καραμανλής, ο ηγέτης που είπε το τελευταίο Μεγάλο ΟΧΙ και το πλήρωσε.
Σταχυολογώ από τις κορυφαίες ομιλίες του, 27-10-2019 στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ και 6-11-2019 από το City του Λονδίνου. Είχε προειδοποιήσει εγκαίρως . Όσα γεγονότα ακολούθησαν δικαίωσαν τις προβλέψεις του.
Όσοι ανησυχούμε έχουμε υποχρέωση να δυναμώσουμε τη φωνή μας
 τον εθνικό χαρακτήρα ενός λαού, του οποιουδήποτε λαού, τον προσδιορίζουν η γλώσσα του, η θρησκεία του και ο πολιτισμός του
 για μας τους Έλληνες η προάσπιση της ελευθερίας μας συνιστά μακραίωνη παράδοση και εθνική κληρονομιά. Που μας υπαγορεύει να ορίζουμε διαχρονικά ως «έναν» και «άριστο» τον Ομηρικό οιωνό του «αμύνεσθαι περί πάτρης»
 Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Προκλήσεις που, ας μην έχουμε αυταπάτες, θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία.
 Ζούμε σε ένα κόσμο πολύ λιγότερο προβλέψιμο σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν. Από τον διπολισμό του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα την ηγεμονία της μοναδικής Υπερδύναμης, έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας.
 Επιβαρυντικός παράγοντας στο σκηνικό αυτό είναι η μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος. Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
 Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων.
 Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη.
 Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω το εξής: το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα…Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό.
 η Μακεδονία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι υψίστης σημασίας γεωπολιτικά, μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής. Ενεργειακά, εμπορικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, η θέση της την καθιστά ιδανικό κόμβο, σημείο διέλευσης και πύλη πρόσβασης στην περιοχή.
 Δεν θα αναφερθώ εδώ στη σημασία που θα είχαν για την περιοχή ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η όδευση του αγωγού φυσικού αερίου South-Stream μέσω Ελλάδας. Ούτε στους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο αυτών των συμφωνιών.
 Κι αν το θέμα αυτό (μεταναστευτικό) είναι σοβαρό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για τη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις. Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης.
 η ισλαμική τρομοκρατία δεν αποτελεί πλέον μόνο μια εξωτερική απειλή κάπου πέρα από τη σφαίρα των δυτικών κοινωνιών, έχει μεταφερθεί μέσα στις πόλεις μας. Η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο και απαιτούν κατάλληλες απαντήσεις.
Ολόκληρη η ομιλία Καραμανλή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 27-10-2019
Ολόκληρη η ομιλία Κ. Καραμανλή στο City του Λονδίνου 6-11-2019

Μονεμβασία: Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα (25/01/2021), στις 14:33, νοτιοανατολικά της Μονεμβασίας, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μονεμβασίας, στη θαλάσσια περιοχή, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 20 χιλιόμετρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια περιοχή, είχε εκδηλωθεί σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους, μια ημέρα πριν (24/01/2021) και με το ίδιο εστιακό βάθος.

ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθη στην Κω ημεδαπός για ναρκωτικά, οπλοκατοχή και παραβίαση της νομοθεσίας τηλεπικοινωνίων

Συνελήφθη στην Κω ημεδαπός για ναρκωτικά, οπλοκατοχή και παραβίαση της νομοθεσίας τηλεπικοινωνίων

Κατασχέθηκαν -60- ναρκωτικά δισκία, πιστόλι, -22- φυσίγγια, -7- συσκευές ασυρμάτων κ.α.

Συνελήφθη το Σάββατο (23 Ιανουαρίου 2021) το πρωί στην Κω, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, ένας ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, όπλου και παραβίαση της νομοθεσίας των τηλεπικοινωνίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία του κατηγορούμενου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 60 ναρκωτικά φαρμακευτικά δισκία, χωρίς ιατρική συνταγή
  • Πιστόλι κρότου και -22- αβολίδωτα φυσίγγια
  • 7 συσκευές αναλογικών ασυρμάτων
  • Δελτίο ταυτότητας παραποιημένο που προσομοιάζει με αστυνομική ταυτότητα
  • Συσκευή καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού με κάρτα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ¨ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ¨ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ:Hταν σε κατάσταση που μπορούσε να σωθεί, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Γνωρίστε τα #Κύθηρα μέσα από τα μάτια του Κ.Ι.Π.Α.

Στα χρόνια της αγγλοκρατίας, τότε που έγιναν αρκετοί νέοι δρόμοι, το Ιόνιο κράτος, με την επιμονή μερικών φωτισμένων τοποτηρητών, όπως ο #Μακφέιλ, έφτιαξαν μερικά εμβληματικά έργα, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και πολλά καταστράφηκαν από την αδιαφορία των νεωτέρων.
Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα είναι αυτό που γνωρίσαμε όλοι με την ονομασία «Ξενοδοχείο» σχεδόν πάνω στον κεντρικό δρόμο Χώρας-Ποταμού λίγο πριν τα Αρωνιάδικα.
Το κτήριο αυτό είχε σκοπό να στεγάζει τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν με τα πόδια ή με τα ζώα τους στον κεντρικό δρόμο και εύρισκαν εκεί ένα καταφύγιο σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Αυτό το κτήριο που φαίνεται εδώ σε φωτογραφία του 1993 ήταν σε κατάσταση που μπορούσε να σωθεί, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Έτσι κατέρρευσε με το σεισμό του 2006 και απέμεινε ένας τοίχος κι αυτός σε κακή κατάσταση.
Το κτήριο αυτό μπορούν να το δουν όλοι και σήμερα, κοντά στον κεντρικό δρόμο, αλλά λίγοι από τους νεοτέρους γνωρίζουν την ιστορία του.
Βρίσκεται πολύ κοντά στη Διαδρομή Μ44 «Αρχιτεκτονική Περιήγηση», η οποία είναι κυκλική, μήκους 8,8 χιλιομέτρων και συνδέει τους πανέμορφους οικισμούς της περιοχής (#Αρωνιάδικα, #Αλοϊζιάνικα, #Φριλιγκιάνικα, #Καστρισιάνικα, #Τζουανιάνικα, #Βαμβακαράδικα και #Πιτσινάδες).

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με μεγάλη μας χαρά σας πληροφορούμε, ότι κατά την χρονικό διάστημα που το σχολείο παρέμεινε κλειστό λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, αντικαταστάθηκαν 5 κουφώματα στην αίθουσα καθηγητών, 1 στο γραφείο του διευθυντή, 4 στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και 3 στο Εργαστήριο Πληροφορικής. Αντίστοιχες αντικαταστάσεις έγιναν και στο Γυμνάσιο Κυθήρων. Επιπλέον έγιναν επισκευές στις τουαλέτες των μαθητών.

¨Aqua Jewel ¨Τροποποίηση των δρομολογίων λόγω καιρού

Τροποποίηση των δρομολογίων του πλοίου Aqua Jewel από τις 26 ως τις 30/01/21 λόγω των 

δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο του γραφείου μας 
☎️ 27360.31160


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

 


Σπάρτη, 25 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΤΟΥ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

Με βαθιά θλίψη, αποχαιρετάω τον σύντροφο, Σήφη Βαλυράκη, ύστερα από τον αδόκητο χαμό του, στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου χθες, 24 Ιανουαρίου 2021. Εραστής του πάτριου και των υψηλών ιδανικών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, διέγραψε μια μυθιστορηματική πορεία ζωής, αγωνιζόμενος με απίστευτο θάρρος και γενναιότητα, εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την υλοποίηση των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου για Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία.

Άφοβος και γνήσιος Αγωνιστής, με ακέραιη την ευγένεια και τη λεβεντιά στην ψυχή του, ένας Έλληνας πατριώτης με στρατηγική σκέψη, που χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα διαθέσιμα μέσα, πετύχαινε την υπέρβαση και την προώθηση των πολιτικών του αγώνων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Από τα κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ των Αθηνών, στις φυλακές της Κέρκυρας και από εκεί στα αλβανικά κάτεργα του Ενβερ Χότζα. Ο Αγωνιστής Βαλυράκης, πάλεψε, άντεξε και νίκησε τις δυνάμεις του σκότους, διδάσκοντας με το παράδειγμά του, όλους εμάς, ότι χωρίς προσωπικές θυσίες δε θεμελιώνονται στην κοινωνία μας οι αξίες και τα ιδανικά που συγκροτούν τον πολιτισμό μας.

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός επί σειρά ετών, υπηρέτησε δημιουργικά και παραγωγικά την κοινωνία και την πατρίδα μέσα από την αδιάκοπη πολιτική του δράση και με το ήθος, την άκαμπτη αγωνιστικότητα και το γενναίο του φρόνημα, λειτουργεί ως

διαχρονικό και φωτεινό παράδειγμα, υπεύθυνου και συγκροτημένου πολιτικού, καθώς και πρότυπο αγωνιστή, που τίμησε με τη ζωή και την προσφορά του, τη Δημοκρατική Παράταξη.

Συλλυπούμαι θερμά την οικογένειά του.

Καλό ταξίδι σύντροφε, Σήφη Βαλυράκη, στη θάλασσα της Ελευθερίας, που τόσο αγάπησες κι αυτή με τη σειρά της, σε έκλεισε παντοτινά στην αγκαλιά της !

ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.

Συμμετείχα σήμερα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής, στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. στο οποίο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε διαδικτυακά τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, το νέο Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, το νέο Υπουργό Αναπληρωτή κ. Στέλιο Πέτσα και τον επί πολλά χρόνια αυτοδιοικητικό, Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Κατά την παρέμβασή μου έθεσα σημαντικά ζητήματα θεσμικής οργάνωσης και λειτουργίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νησιωτικοί Δήμοι. Εντός των επομένων εβδομάδων θα μεταβώ στην Αθήνα για κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. προκειμένου να συζητήσουμε αναλυτικότερα όλα τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και επηρεάζουν άμεσα τους δημότες.

Είμαι σίγουρος ότι οι κ.κ. Βορίδης και Πέτσας θα σταθούν εν τοις πράγμασι στο πλευρό μας!

Κατάργηση απλής αναλογικής,μείωση Δημοτικών Συμβούλων και εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 42% θα προβλέπει το εκλογικό σύστημα για αυτοδιοίκηση.

Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο. 

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42% καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διευκρίνισε πάντως πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα  ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο Υπουργός. 

Αναφορικά με τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ο Υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς «όχι με την έννοια την κατασταλτική αλλά με την προληπτική» σημείωσε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, εξήγησε πως «εγκαθιδρύει ένα σύστημα που τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε θέση και βάζει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατεύονται και οι υπάλληλοι». Ειδικά δε, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορέων και των υπαλλήλων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο χρειάζεται μια πολύ καθαρή εγγραφή του σε όλα τα σημεία της διοικήσεως, χρειάζεται ψηφιακό οργανόγραμμα, το οποίο έχουμε ολοκληρώσει, ξέρουμε ο κάθε υπάλληλος τι δουλειά έχει να κάνει και που βρίσκεται» τόνισε ο κ. Βορίδη

kalymnos-news.gr

Lockdown: Τέλος στα πολλαπλά SMS - Το σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο

 


Οι σκέψεις στην κυβέρνηση για αγορές με έλεγχο του χρόνου μέσω εφαρμογής

Tα διπλά και τριπλά sms 13033 και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ερμού το Σάββατο (23/1) οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις αλλαγής του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα βγαίνουν για ψώνια μέσα στο επιτρεπόμενο δίωρο.

Προκειμένου να αποφεύγονται «πονηριές» με τα sms και τα χαρτιά, υπάρχει η σκέψη της χρησιμοποίησης μιας εφαρμογής μέσω του κινητού τηλεφώνου, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ. 

Σύμφωνα με το σχέδιο που είναι στο τραπέζι,  ο καταναλωτής θα ελέγχεται αυτόματα για τον χρόνο του μέσω του e-katanalotis. Με διαδικασίες που ακόμη είναι υπό συζήτηση, ο καταναλωτής μπαίνοντας στο e-katanalotis μέσω του κινητού του, θα κατεβάζει αρχικά μία εφαρμογή.

Με αυτήν, αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά στην οθόνη του κινητού του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο, το οποίο θα σταματά, όταν θα έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο δίωρο.  Η εφαρμογή θα ενεργοποιείται μόλις βγαίνει έξω για τα ψώνια και από τη στιγμή που το χρονόμετρο θα σταματά, αυτόματα θα είναι εκτεθειμένος στο πρόστιμο. 

Μ' αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγονται πονηριές, αν και το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα μπορεί να ελέγξει η εφαρμογή το πότε ο καταναλωτής θα ξεκινά τα ψώνια του, αν βεβαίως ο ίδιος δεν πατήσει το κουμπί της χρονομέτρησης.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι με ποιον τρόπο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που δεν έχουν γνώσεις επί της τεχνολογίας θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, όταν καλά-καλά δεν έχουν τις βασικές γνώσεις επί των κινητών τηλεφώνων.

Εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στο sms στο 13033, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν αλλαγές και στη χρήση του κωδικου 2.

Ουρές και την Κυριακή

«Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα, δεν συνωστιζόμαστε, παραμένουμε ασφαλείς...» Αυτό ήταν το μήνυμα που ακουγόταν συνεχώς από τα μεγάφωνα της Αστυνομίας στην Ερμού, όπου παρατηρήθηκε για μία ακόμα μέρα μεγάλος συνωστισμός. H πρώτη Κυριακή μετά από μήνες με ανοιχτά τα καταστήματα και οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γέμισαν από κόσμο. Αστυνομικοί επενέβαιναν στις ουρές ώστε να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, καθώς οι εικόνες συνωστισμού ανησυχούν τους ειδικούς.

Η πρόταση για «κόφτη» στα SMS από Δερμιτζάκη

Οι εικόνες αυτές όπως είναι λογικό, προκαλούν νέα ανησυχία στους ειδικούς, με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, να αναφέρει πως θα πρέπει να μπει «κόφτης» στα SMS ώστε να μην ξεφύγει πάλι η κατάσταση.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» είπε. «Καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν καλό ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό» συνέχισε ο καθηγητής, που εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους ανησυχεί.

«Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Αυτό που με φοβίζει, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς» σχολίασε.

Σταμπουλίδης: Θα είναι καταστροφικό ένα τρίτο lockdown

Το πόσο ανήσυχη ήταν η εικόνα στην αγορά το Σαββατοκύριακο, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο Γ.Γ. Εμπορίου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας τις εικόνες του Σαββάτου πως το γεγονός ότι κάποιοι με το να στέλνουν διπλό και τριπλό SMS για να παραμείνουν στα καταστήματα, «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους».

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Προειδοποίηση από τον Αδωνι Γεωργιάδη

Στον συνωστισμό έξω από τα καταστήματα αναφέρθηκε το Σάββατο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε μία βόλτα στην αγορά στο Μαρούσι και την Κηφισιά, για να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα.

«'Απαντες φορούσαν μάσκα, οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα. Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω…πάντως η χαρά στην αγορά, σαν Γιορτές!» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

ΠΗΓΗ typosthes.gr/

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Πλοίο Μύλος express στο Καψάλι Κύθηρα

 

ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 33ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ


Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή στην Νεάπολη Λακωνίας

Συνελήφθη,  (24.1.2021) το απόγευμα, στη Νεάπολη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βοιών, 33χρονος αλλοδαπός, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα διέρρηξε κατάστημα ημεδαπής, όπου αφαίρεσε χρήματα, ενώ από έτερο κατάστημα – περίπτερο διέρρηξε το ψυγείο και αφαίρεσε αλκοολούχα ποτά και διάφορα είδη τροφίμων. Μέρος των ανωτέρω αφαιρεθέντων βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό είναι το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη – Οι εικόνες από το σημείο που βρέθηκε νεκρός (video)


Είναι το φουσκωτό σκάφος με το οποίο ο πρώην Υπουργός Σήφης Βαλυράκης βγήκε για την τελευταία του βόλτα, φεύγοντας από το εξοχικό του στην Ερέτρια.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, στο σκάφος υπάρχει εξοπλισμός ψαρέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν βρέθηκε, το σκάφος είχε τη μηχανή σε λειτουργία, αλλά έκανε κυκλικές κινήσεις γύρω από το ίδιο σημείο.



Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ο Σήφης Βαλυράκης να έπεσε από το σκάφος, ενδεχομένως επειδή ένιωσε αδιαθεσία ή λιποθύμησε, ενώ το σκάφος συνέχισε να κινείται. Εξαιτίας αυτού, οι έρευνες αρχικά είχαν εντοπιστεί σε σημείο αρκετά μακριά από εκείνο που βρέθηκε τελικά.

Πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν επίσης ότι η σορός του νεκρού φέρει τραύματα που πιθανόν να προήλθαν από χτύπημα προπέλας. Τα ακριβή αίτια του θανάτου όμως θα δείξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Δείτε τις εικόνες από το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο πρώην Υπουργός:


ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ:Σεβασμό στον Σήφη Βαλυράκη .. Θλίψη για την άδικη απώλεια ενός πραγματικού Αγωνιστή ..Καλό Ταξίδι ..


Σεβασμό στον Σήφη Βαλυράκη ..

Θλίψη για την άδικη απώλεια ενός πραγματικού Αγωνιστή ..Καλό Ταξίδι ..

«Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ, ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.
Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος»