Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΛΥΨΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΑ 2020 ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Πλατεία Ποταμού

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΑ 2020 ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΚΑΛΥΨΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ

….Mένουμε διαιτώμενοι εις την οικίαν μας, στραβοπατούντες από δωμάτιον εις δωμάτιο, ως ποταμιαία καβούρια, αλιβάνιστοι, αλειτούργητοι, ακοινώνητοι, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανθρωπέψουμε πάλι…Ανέφερε ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων (1851-1911), Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε διήγημά του.

Σε ένα άλλο διήγημά του «η χολεριασμένη», σχετικά με την επιδημία που έπληξε την Αθήνα του 1854, όπως τη διηγήθηκε μία γερόντισσα Αθηναία έγραφε:«.. Τότε σαν ήλθε το κακό χολεριάστηκα κι εγώ με είχαν παρατήσει όλοι οι δικοί μου, όπως ο άντρας μου και ο αδερφός μου…Η γειτονιά έρημη, ο κόσμος είχε φύγει, οι αυλόπορτες κλεισμένες, παράθυρα κλειδομανταλωμένα, ψυχή δεν αφαίνετο πουθενά….»

Μετά από τόσα χρόνια, περάσαμε τις γιορτές του δωδεκαημέρου του 2020, σε σχετικά παρόμοιο πλαίσιο με κάποιες διαφορές, με περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που μαστίζει τη χώρα μας και όλον τον κόσμο.( Δωδεκαήμερο είναι το διάστημα Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα.) Παρατηρούμε ότι η ιστορία των επιδημιών επαναλαμβάνεται.

Όσοι είχαμε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε τις γιορτές αυτές στα Κύθηρα, βιώσαμε το πρόσωπο των Κυθήρων μέσα στη πανδημία. Ιδιαίτερα αυτές οι γιορτές τελούνται με 3 σκοπιμότητες: α) οι άνθρωποι χαίρονται τη μετάβαση από τη χειμερινή περίοδο και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως-χειμερινές τροπές του ηλίου, στις 21 Δεκεμβρίου.β) εξασφαλίζουν την ευτυχία για το νέο έτος και γ) τονώνουν το θρησκευτικό και οικογενειακό αίσθημα και τις εκκλησιαστικές και σπιτικές τελετές των 3 μεγάλων εορτών μας.(Δ.Λουκάτος,Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών, εκδ.Φαιλιππότη,Αθήνα 1997).

Συγκεκριμένα είχα την εμπειρία των εορταστικών ημερών στον Ποταμό Κυθήρων. Πρώτα από όλα, υπήρχε χρώμα εορταστικό στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το φωταγωγημένο δέντρο δίπλα από το άγαλμα του Στρατηγού Πάνου Κορωναίου και τα φώτα στους δρόμους. Το άνοιγμα των μαγαζιών με το στολισμό τους και η κίνηση της αγοράς έδωσε τη δική της νότα. Όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά όσο επέτρεπε ο νόμος. Οι μετακινήσεις ήταν απαγορευμένες και για συγκεκριμένους λόγους με τη βεβαίωση κατ΄εξαίρεση μετακίνησης πολιτών ,συνοδευόμενη από τις ταυτότητές μας.

Η εκκλησία με τα νόμιμα πλαίσιά της και εκείνη από την πλευρά της, έδινε το δικό της χρώμα στον Ποταμό καθώς και στην Αγία Πελαγία, στο επίνειο του Ποταμού απ΄ότι πληροφορήθηκα. Τόσο η εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όσο και ο αγιασμός στη γιορτή των Φώτων, με το γνωστό έθιμο ζέστανε και πλαισίωσε τις διαφορετικές εορταστικές ημέρες του 2020. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου αυτού, υπήρχε έντονη κινητικότητα με το μάζεμα των ελιών. Φέτος υπάρχει παραγωγή στο νησί. Κάτοικοι πήγαιναν και έρχονταν άλλοι για να μαζέψουν τις ελιές τους, όσοι δεν είχαν τελειώσει και άλλοι για να καθαρίσουν τα κλαδιά τους. Άλλοι πήγαιναν τον καρπό τους στο ελαιοτριβείο. Μια ζωή και αισιοδοξία αποτελεί και η παραγωγή της ελιάς, μέσα στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα την πανδημίας.

Κίνηση με περιορισμό με το σχετικό έγγραφο ή sms.Ψώνια με μέτρα, εκκλησία με μέτρα,μάσκες παντού.Ευτυχώς που καράβια και αεροπλάνα πήγαιναν και έρχονταν με λίγους επιβάτες.

Μία ανάσα των εορταστικών ημερών, υπήρξε η ελευθερία από το κράτος για μετακίνηση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για κάποιες ώρες.΄Ετσι κατάφερα και εγώ να μετακινηθώ εκείνη την ημέρα στην Αγία Πελαγία, όπου επικρατούσε άκρα ησυχία και ήταν και εκεί οι δρόμοι στολισμένοι με φώτα. Η απέναντι ξηρά της Πελοποννήσου με την Νεάπολη και τον κάβο-Μαλιά φαινόταν πεντακάθαρα και πάρα πολύ κοντά από τον καινούργιο δρόμο της Λαγκάδας, πιο πέρα από την Αγία Πελαγία.

Εύχομαι ολόθερμα του χρόνου όλα να είναι διαφορετικά και χωρίς περιορισμούς από και προς τα Κύθηρα καθώς και να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μέσα στο νησί από χωριό σε χωριό. 

Καλή χρονιά 2021, με υγεία!

O παραλιακός δρόμος στο Νέο Κόσμο 

Φωτο από νέο δρόμο της Λαγκάδας προς Αγία πελαγία 


1 σχόλιο :