Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΛΑΚΩΝΙΑ.6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΩΠΟΥ-ΦΟΙΝΙΚΙΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ


Με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του 6/θ δημ σχ.Ασωπού Φοινικίου Λακωνίας συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για ηλικιωμένους στο ίδρυμα Περίθαλψ.Ηλικιωμένων ο Άγιος Χαράλαμπος και για τους πρόσφυγες στη Σπάρτη.
Όσον αφορά για είδη για τους πρόσφυγες υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παιδικές πάνες.

Για ότι χρειαστείτε σχετικά με πρόσφυγες τηλ 6978697160 Παπαδοπούλου Ελισάβετ ή με μήνυμα στο μέσαντζερ γιατί θα τα μεταφέρω εγώ η ίδια στις 18.12.2019 στο ξενοδοχείο που διαμένουν στη Σπάρτη.
Σημαντικό!!!Τα είδη πρώτης ανάγκης τα συγκεντρώνουν οι μαθητές του 6/θ δημ.σχ.Ασωπού Φοινικίου Λακωνίας,οι γονείς,οι δάσκαλοι κ οι πολίτες που διαμένουν στον Ασωπό και στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων.
Σήμερα με τα αγγελούδια μου συσκευάζαμε παιχνίδια , χριστουγεννιάτικη κάρτα,χριστουγεννιάτικο δεντράκι,μπισκότα,γάλατα,ρούχα κ συνεχίζουμε!!!
Στη διδακτική ώρα του γνωστικού αντικειμένου της γλώσσας ακούσαμε τραγούδια που μιλούν για παιδιά όπως το κάτωθι:
https://youtu.be/D-YzLpITNFI

" ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ,ΣΑΝ ΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ,ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ!"
ΝΑΙ ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ Κ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ!

Νικόλαος Μανωλάκος: «Επιβεβλημένη η άμεση ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων-Οφείλουμε να είμαστε καθόλα έτοιμοι»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 13/12/2019 


                                 
                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νικόλαος Μανωλάκος: «Επιβεβλημένη η άμεση ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων-Οφείλουμε να είμαστε καθόλα έτοιμοι» 



«Η ευθύνη μας έναντι της Πατρίδος και των απογόνων μας είναι μεγάλη και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στην ολιγωρία», σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων κ.Νικόλαος Μανωλάκος, στηρίζοντας τις υπό ψήφιση διατάξεις που σηματοδοτούν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η μαχητική μας ικανότητα επαυξάνεται, το ηθικό των υπερασπιστών της Πατρίδας μας ανεβαίνει και όποιος επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παίρνει το μήνυμά του», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων.

«…Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να στηρίξουμε περαιτέρω τους μοναδικούς εγγυητές της σταθερότητας και της ασφάλειας της Πατρίδας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που στη δεκαετή κρίση, κατόρθωσαν προς τιμήν τους, με καθημερινό αγώνα αλλά και προσωπικές θυσίες, να κρατηθούν σε αξιόλογο επιχειρησιακό επίπεδο».

«Όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν αστειεύεται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ και νυν Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ., αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και πρόσθεσε πως «η άμεση ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω ενός απόλυτα στοχευμένου εξοπλιστικού προγράμματος και η ταυτόχρονη αναζωογόνηση της αμυντικής μας βιομηχανίας, αποτελούν μονόδρομο και συνιστούν την καλύτερη δυνατή απάντηση, στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ. κ.Νικόλαος Μανωλάκος, τόνισε από το βήμα της Βουλής πως «σε θέματα τόσο σοβαρά όσο τα εθνικά, η ενότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να θεωρείται αυτονόητη», σημειώνοντας πως οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση στη διεθνή πολιτική σκηνή, μπορούν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και να αποτελέσουν μία «ισχυρή ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»

¨ΕΥΧΕΣ¨ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΖΕΡΕΦΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ


*****************************************
Το κατάστημα ¨ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ¨ Τζερεφός Νικόλαος στην Νεάπολη Λακωνίας,σας ευχαριστεί για τη προτίμηση σας και σας εύχεται καλές γιορτές, υγεία κι ευτυχία για το ΝΕΟ ΕΤΟΣ.
**************************************** 


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων



Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)
Κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα το βράδυ Παρασκευή (13-12-2019)
και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και
καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους
πολύ θυελλώδεις ανέμους. Μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (14-12-2019) η
κακοκαιρία θα έχει περιοριστεί στα νοτιοανατολικά.

Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (13-12-2019)
Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική
Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και από τη νύχτα στην
Κρήτη.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (14-12-2019)
Εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, αναμένεται να επηρεαστούν:
Α) από τις πρώτες πρωινές ώρες η ανατολική Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η δυτική Μακεδονία,
Β) από τις πρωινές ώρες η ανατολική Στερεά και οι Κυκλάδες,
Γ) από το μεσημέρι η Εύβοια, οι Σποράδες, η Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη
Δ) από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα δυτικά, από το απόγευμα σταδιακά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη νύχτα βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019).
2. Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν:
Α) στα δυτικά από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (13-12-2019)
νότιοι νοτιοδυτικοί 8, που τη νύχτα θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Ιόνιο τα 10 μποφόρ και σταδιακά από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019) θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ.
Β) στα ανατολικά από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (14-12-2019), νότιοι 8, που στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

3. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν το Σάββατο (14-12-2019) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, μέχρι το απόγευμα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και
την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής.



Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία την περασμένη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής. Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, προϋπολογίστηκε και εξασφαλίστηκε η πραγματοποίηση νέων έργων, συνολικού ύψους 9.168.000 ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Όικονομικών Νικόλαο Πέππα που μερίμνησαν ώστε να ενταχθούν έργα μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Τα νέα έργα που προϋπολογίστηκαν, είναι ανά δήμο τα κάτωθι: Δήμος Αγκιστρίου. ~Κατασκευή προστατευτικού κυματοθραύστη στον Λιμένα Μεγαλοχωρίου. Δήμος Αίγινας ~Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Αίγινας Δήμος Κυθήρων ~Κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αξιοποίηση έργου συλλογής νερού «Όχέλες» και η/μ εργασίες. ~Συντήρηση – αναβάθμιση δημοτικής οδοποιίας Κυθήρων – Β’ φάση. Δήμος Πόρου ~Τοπογραφική αποτύπωση και αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του παραδοσιακού οικισμού του Πόρου. Δήμος Σαλαμίνας
~ Εκπόνηση μελέτης εντοπισμού και μετατόπισης δικτύων σε οδούς Δήμου Σαλαμίνας ~Δημιουργία πρόσβασης στο Σπήλαιο Ευριπίδη. ~Μελέτη σκοπιμότητας κατασκευής μαρίνας ~Όδοποιία Δήμου Σαλαμίνας Δήμος Ύδρας. ~Αποκατάσταση καθιζήσεων παραδοσιακού λιθόστρωτου στην ΧΖΛ ΎΔΡΑΣ. Δήμος Τροιζηνίας – ΜΕΘΆΝΩΝ. ~Μελέτη oδοποιίας στη θέση «Μεγάλο Ποτάμι»

Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

                  
  
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ανακοινώνει ότι το προκαταβαλλόμενο ποσό για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων (βαπτίσματος και γάμου) που τελούνται στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Ιωάννη στο Καψάλι παύεινα ισχύει και θα τελούνται από τους κατά τόπους Ιερείς δωρεάν. 
Τυχόν επιθυμία των συμμετεχόντων να καταθέσουν οιοδήποτε κατά την κρίση τους χρηματικό ποσό θα κατατίθεται απευθείας από τους ίδιους, είτε στο κυτίο του παγκαριού της Ιεράς Μονής Μυρτιδίων, είτε στον υπ ́ αριθμ ́ 380/29601929 λογαριασμό της Μονής στην Εθνική Τράπεζα Κυθήρων, όπου και ανήκουν τα εν λόγω παρεκκλήσια. 

                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
                                               ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΑΡΔΟΣ
 

Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών‎Χριστουγιεννιάτικο Bazaar


Ο Όμορφος Καραβας έφερε τον Άγιο Βασίλη νωρίς στο Γηροκομείο Κυθήρων.(ΦΩΤΟ)

Ο Όμορφος Καραβας έφερε τον Άγιο Βασίλη νωρίς στο Γηροκομείο Κυθήρων. Ευχαριστούμε πολύ τους μουσικούς μας που πάντα είναι δίπλα μας αφιλοκερδώς και όσοι βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή.
Σταυρούλα Μπαμπούνη



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. « Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα »

Σπάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
ΣΠΑΡΤΗ
Πληρ. : Νίκος Ι. Κουφός
ΤΗΛ : 6932370777 




                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                ΘΕΜΑ : « Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα » 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Λακωνίας, με αφορμή την άφιξη στη Σπάρτη στις 27 Νοεμβρίου 2019, με πούλμαν, 150 περίπου προσφύγων, στην πλειονότητά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης, ανακοινώνει τα εξής :
1. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα απαράδεκτα γεγονότα που προκάλεσαν ολιγάριθμοι συμπολίτες μας, κατά την άφιξη των προσφύγων – μεταναστών στη Σπάρτη, καταφερόμενοι τόσο κατά των νεοφερμένων, της καταγωγής και της θρησκείας τους, όσο και κατά των παρισταμένων αστυνομικών, οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους.
2. Αποδοκιμάζουμε την στάση και συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Σπάρτης, ο οποίος ευρισκόμενος έξω από το ξενοδοχείο, δήλωσε την αντίθεσή του τόσο του ιδίου, όσο και του Δημάρχου για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην πόλη, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά : « Σήμερα καταστράφηκε η πόλη μας ».
3. Οι θέσεις μας επί του σοβαρού προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, ένεκα του οποίου η χώρα μας βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση είναι οι ακόλουθες : Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλει :
α) να εκπονήσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος, με την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β) να μεριμνήσει για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, με την ενεργή συμμετοχή της Frontex, καθότι τα σύνορά μας, είναι και σύνορα της Ευρώπης, γ) να διεκδικήσει τους απαιτούμενους χρηματικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μείζον αυτό πρόβλημα, το οποίο ημέρα με την ημέρα, λαμβάνει εκρηκτικές και επικίνδυνες διαστάσεις,
δ) να προβεί το ταχύτερο δυνατόν σε αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,
ε) να οργανώσει την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, στ) να εξασφαλίσει την εγκατάστασή τους, με συνθήκες ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας,
ζ) να δημιουργήσει συνθήκες, προοδευτικής απασχόλησης και ένταξής τους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τη δυνατότητα, την κλίση και ειδικότητα κάθε ενήλικα,
η) να εγγραφούν τα παιδιά των οικογενειών τους, στις αντίστοιχες με την ηλικία τους, εκπαιδευτικές βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης,
θ) να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στις δομές της Δημόσιας Υγείας και
ι) να αναπτύξει μέσω της ενημέρωσης του πληθυσμού, το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής διάθεσης και προσφοράς σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική καταγωγή του. 





Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ -ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ -ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


13 Δεκεμβρίου 1943 ξημερώματα χτυπούν οι καμπάνες της μητρόπολης και καλείται με αυστηρές διαταγές ο πληθυσμός σε συγκέντρωση στο δημοτικό σχολείο, έχοντας μία κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας. Οι Γερμανοί διαχωρίζουν τα γυναικόπαιδα από τους άντρες άνω των 14 ετών.
Οι άνδρες οδηγούνται στη ράχη του Καπή, χώρο αμφιθεατρικό, από όπου θα ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τα σπίτια της πόλης τους, μαζί με το σχολείο, όπου βρίσκονταν οι οικογένειές τους, να καίγονται. Σαδισμός!




Ο επικεφαλής του εκτελεστικού
αποσπάσματος Αυστριακός υπολοχαγός
Βάλλιμπαλντ Ακαμπχούμπερ.
 Ο Διοικητής του γερμανικού αποσπάσματος τους καθησυχάζει λέγοντας πως στο... λόγο της στρατιωτικής του τιμής(!) δεν θα τους σκοτώσουν, αλλά μόνο θα κάψουν την πόλη και θα μεταφέρουν τους κατοίκους σε άλλη πόλη...

Με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φορτηγά και ζώα μετέφεραν όλη την περιουσία των Καλαβρυτινών, ακόμα και τα κοπάδια ζώων, γενικά ό,τι πολύτιμο συγκέντρωσαν από τη λεηλασία σπιτιών, Τραπεζών και Δημοσίου Ταμείου.
     
Ενώ η πόλη καιγόταν, 2.30΄ το μεσημέρι, οι ριπές των πολυβόλων άρχιζαν να ρίχνουν άψυχα τα σώματα όλων των συγκεντρωμένων αντρών και εφήβων. Δίνουν και τη "χαριστική βολή".
Εγκαταλείπουν την πόλη και συνεχίζουν το έγκλημά τους στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας· το έκαψαν, αφού σκότωσαν καλόγερους και προσωπικό. Το ίδιο και στο Μέγα
Σπήλαιο.

Από την εκτέλεση, ανάμεσα στα θύματα, επέζησαν 13 μάρτυρες των γεγονότων.
Μαρτυρία του Νίκου Φερλελή, από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων

«Ο Νίκος Φερλελής, ένας από τους επιζήσαντες αφηγείται: “Εκεί που καθόμασταν στη λάκκα [το μέρος που είχαν συγκεντρώσει τους άντρες] όλοι οι άντρες, μας έκαναν νόημα να σηκωθούμε. Και μόλις έπεσαν οι φωτοβολίδες, άρχισαν να μας "θερίζουν" με τα μυδράλλια. Όταν πέσαμε όλοι, πλησίασαν οι Γερμανοί με τα πόδια να βουλιάζουν στο αίμα και σ' έναν-έναν έδιναν τη χαριστική βολή. Εγώ είχα μείνει ζωντανός. Δυο αδέρφια ακόμα και κάποιοι άλλοι δίπλα μου. Μιαμιάμισυ ώρα είχε κρατήσει η εκτέλεση κι άλλες δυο και περισσότερο η χαριστική βολή. Είχα ένα γείτονα που ζούσε ακόμα και μου λέει: έρχεται η σειρά μας. Εμένα είχε πιαστεί, η αναπνoή και δεν μπορούσα να μιλήσω. Φτάνoυν σε μας, δίνουν δυo πιστoλιές στο γείτονά μου, στο κεφάλι - τον αποτέλειωσαν. Πετάχτηκαν τα αίματά του απάνω μου. Εμένα, όπως είχα το χέρι στο κεφάλι, μου δίνουν μια πιστολιά, η σφαίρα τρύπησε το χέρι μου και με λάβωσε στο μέτωπο. Λέω - πάλι τη γλύτωσα. Δεν πέθανα. Μετά από καμιά δεκαριά λεπτά, έρχεται άλλος, με γραπώνει απ' το γιακά, μου γυρίζει το πρόσωπο και μου δίνει άλλη μια πιστολιά. Να εδώ, στην κoρφή. Έμεινα για λίγο αναίσθητος. Είχα μουδιάσει ολόκληρος. Τέλος φύγανε. Ανασηκώθηχα τότε ανάμεσα στους σκοτωμένους, κοιτάω και βλέπω από κείνο το δρομάκι εκεί ερχόταν η μάνα μου. Μου λέει - πού είναι οι άλλοι; Είχα άλλα δυο αδέρφια, το Βασίλη και τον Κίμωνα. Bρήκαμε τον έναν, ύστερα και τον άλλον σκοτωμένους. Έφυγα από κει, και θυμάμαι πάταγα μέσ' στο αίμα και το πόδι μου βούλιαζε ως το γόνα. Το αίμα κύλαγε ποτάμι, είχε φτάσει ως κάτω στο δρόμο ... »

(Π. Ανταίος, Μαύρη Βίβλος της Κατοχής, Αθήνα 1999)

Στην πόλη οι φλόγες περιζώνουν το δημοτικό σχολείο. Γυναίκες και παιδιά σε αλλοφροσύνη παραβιάζουν τις κλειδωμένες πόρτες ή πηδάνε από τα παράθυρα...
Δεν βλέπουν πουθενά τους άντρες. Αργά το μεσημέρι μαθαίνουν το κακό της μαζικής εκτέλεσης. Ανηφορίζουν την πλαγιά και παγώνουν από το φρικτό θέαμα που αντικρίζουν! Οδυρμός και θρήνος...
Την επόμενη μέρα θρηνώντας απελπισμένα μεταφέρουν τους αγαπημένους νεκρούς σέρνοντάς τους πάνω στις κουβέρτες που εκείνοι είχαν πάρει μαζί τους, κατά τις διαταγές...
Οι αποδεκατισμένες οικογένειες φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα για να μείνουν - είναι και χειμώνας!...
Η πόλη καπνίζει ακόμα από τις φωτιές στα ερείπια. Δυο μέρες κράτησαν οι ταφές. Ατέλειωτες μέρες ο θρήνος...

πηγές:

Το σπίτι των ηρώων μας, Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2006
Μαρτυρική πόλη Καλαβρύτων-φωτογραφικό λεύκωμα, Δήμος Καλαβρύτων, Καλάβρυτα 2003

 Χρίστος Α. Φωτεινόπουλος, Το Σχολείο στο Εκτελεστικό Απόσπασμα, Δήμος Καλαβρύτων- 
Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος-Βιβλιοθήκη Σχολικού Συγκροτήματος Β΄/θμιας Εκπαίδευσης «Ευσέβιος Κηπουργός, Καλάβρυτα 2004

 Μανώλης Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, Στοχαστής, Αθήνα χ.χ.

Πηγή: http://users.sch.gr/pchaloul/kalavrita.htm