Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΟΙΖΙΑΝΙΚΑ 1980


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.Προς: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΞΑΝΘΟ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΠΟΛΑΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
GREEK UNION OF GENERAL PRACTITIONERS
Βίαντος 18, 17122 Νέα Σμύρνη ● Τηλ.:210 9320015
18 Viantos str. 17122 Nea Smyrni, Greece ● Τel.: +30 210 9320015
www.enosigi.gr ● contact@enosigi.gr
Αθήνα, 09/11/2015
Αριθ. Πρωτ.: 36
Αθήνα, 09/11/2015
Αριθ. Πρωτ.: 36
Προς:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΞΑΝΘΟ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΠΟΛΑΚΗ
Θέμα: Πρόστιμα σε σχέση με στόχους γενοσήμων. Υπουργική Απόφαση Γ5(α)/
70068 / 30-10-2015
Αξιότιμοι Κύριοι,

Θέμα: Πρόστιμα σε σχέση με στόχους γενοσήμων. Υπουργική Απόφαση Γ5(α)/
70068 / 30-10-2015
Αξιότιμοι Κύριοι,
Η αναζήτηση της αξίας στη φροντίδα υγείας και της βελτιστοποίησης της σχέσης
κόστους- αποτελεσματικότητας μας βρίσκει σαν φορέα απόλυτα σύμφωνους… Στο
πλαίσιο αυτό μας βρίσκει σύμφωνους και η υποκατάσταση ακριβών πρωτότυπων
φαρμάκων από αξιόπιστα και ταυτόχρονα φθηνά γενόσημα. Η τρέχουσα όμως
πολιτική προώθησης της χρήσης τους, με αντιφατικές μεταξύ τους και αστυνομικής
φύσης διατάξεις, μας προκαλεί συνεχείς αιφνιδιασμούς και συνάμα αγανάκτηση.
Πιο συγκεκριμένα με την Υπουργική Απόφαση Γ5(α)/ 70068 / 30-10-2015
καθιερώνονται χρηματικά πρόστιμα από 1000 έως 5000 ευρώ επί αποτυχίας του
ιατρού να πετύχει τους ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων
φαρμάκων κατά όγκο… Και αυτό, ενώ με προηγούμενη απόφαση στη συνταγή
πλέον αναγράφεται ξανά…. μόνο η ονομασία της δραστικής ουσίας και αφαιρέθηκε
ξανά…. έστω και η προτεινόμενη από τον ιατρό εμπορική ονομασία… Εύλογη η
ερώτηση ποιο είναι το σκεύασμα που χρεώνεται ο γιατρός, όταν συνταγογραφεί,
όταν εμπορική ονομασία δεν εμφανίζεται πουθενά στη συνταγή; Σε ερώτημα
ιατρού προς την ΗΔΙΚΑ για το πώς καθορίζεται ποιο εμπορικό σκεύασμα χρεώνεται
στον ιατρό όταν συνταγογραφεί, η ΗΔΙΚΑ απάντησε με την Αρ. Πρωτ. 8031/19-10-
2015 επιστολή της, που κοινοποίησε στον ΠΙΣ και στον ΕΟΠΥΥ, πως «χρησιμοποιεί
το φάρμακο που επέλεξε ο ιατρός προκειμένου να καθορίσει τη δραστική
ουσία που επιθυμεί και όχι το φάρμακο που τελικώς εκτέλεσε ο φαρμακοποιός»!!!
Συνεπώς ο γιατρός θα πρέπει να μάθει για κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφεί, και για τους γενικούς γιατρούς είναι δυστυχώς πολλές…, και το όνομα ενός γενοσήμου για να το χρησιμοποιεί στην επιλογή του στο e-syntaografisis, άσχετα αν αυτός προτείνει, άλλοτε ήπια και άλλοτε εμφατικά, τη χρήση του πρωτότυπου φαρμάκου στον ασθενή του… Διαφορετικά κινδυνεύει να τιμωρηθεί αυστηρά για την περιορισμένη… γνώση του, εμπορικών ονομασιών φαρμάκων…
Πολλά ακόμα ευτράπελα προκύπτουν, όπως η χρέωση φθηνών παλιών φαρμάκων ως πρωτότυπων και ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα (λόγω της πολύ χαμηλής τιμής δεν κρίνεται συμφέρουσα η κυκλοφορία τους) και η πίεση από το σύστημα να αλλάξεις ένα φθηνό πρωτότυπο φάρμακο, όπως το salospir, με ένα φάρμακο ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας, τη κλοπιδογρέλη που οι γενόσημες μορφές της είναι δέκα φορές πιο ακριβές από το salospir, ώστε να μην χάσεις το στόχο των γενοσήμων στην κατηγορία!!!
Κύριοι, αν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε το μερίδιο των γενοσήμων έχετε τρεις δρόμους και οφείλετε να επιλέξετε τον έναν:
- Α) να υποχρεώσετε τον γιατρό να κλειδώνει εμπορική ονομασία και να τον τιμωρείτε αν δεν πιάνει το στόχο γενοσήμων που εσείς θέτετε και αφού έχετε διορθώσει το σύστημα για περιπτώσεις όπως αυτή με το salospir… Σε άλλες χώρες και μάλιστα σε παρόμοια κατάσταση με εμάς πχ στην Πορτογαλία, προτιμούν το καρότο για το γιατρό και όχι το μαστίγιο: αντί να τον τιμωρούν αν δεν πιάσει το στόχο γενοσήμων, του δίνουν χρηματικό μπόνους- κίνητρο για να τον πιάσει…
Η πρακτική αυτή δυνατόν να προωθήσει την ανάπτυξη σχέσεων ιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες και την προκλητή ζήτηση φαρμάκων. Από την άλλη ο ιατρός θα μπορεί να επιλέγει τα γενόσημα που θεωρεί πως είναι αξιόπιστα ο ίδιος (πχ από μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες) και όχι σκευάσματα αμφίβολης προέλευσης και αξιοπιστίας.
- Β) να αφαιρέσετε τους στόχους και τα πρόστιμα από τους γιατρούς και να τα μεταφέρετε στους φαρμακοποιούς, αφού τελικά αυτοί είναι που τη δραστική ουσία της συνταγής την μετατρέπουν σε εκτελεσμένο εμπορικό σκεύασμα. Σαν αντίλογος, που ισχύει και για τους γιατρούς στην πρώτη περίπτωση, τι φταίνε αυτοί αν οι ασθενείς επιμένουν στην αγορά του πρωτότυπου φαρμάκου;
- Γ) να αγοράσετε ως ΕΟΠΥΥ μέσω διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες τον όγκο σκευασμάτων που χρειάζεστε ανά θεραπευτική κατηγορία και αυτά να χορηγούνται από τα φαρμακεία. Αν ο ασθενής επιθυμεί κάτι άλλο θα το πληρώνει ο ίδιος. Πριν προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο να είστε σίγουροι για τη διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας γενόσημων σκευασμάτων στη χώρα και ελέγχου της αξιοπιστίας τους.
Ελπίζουμε οι παρατηρήσεις μας να βρουν ευήκοα ώτα και να συμβάλλουν στην άμεση αναθεώρηση της πολιτικής σας για την προώθηση των γενοσήμων. Θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ πως στην ίδια ακριβώς δυσάρεστη θέση βρεθήκαμε, όταν νομοθετήθηκε η παράλογη οριζόντια περικοπή κατά 20% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης ανά πάροχο, επί υπουργίας κ. Γεωργιάδη. Προς τιμήν του, εισακούστηκε και υιοθετήθηκε η πρόταση μας για αντικατάσταση της με τον ορισμό ενός πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης, ανά ειδικότητα, ανά περιοχή και ανά ασθενή (το πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης που ισχύει ακόμα). Το αποτέλεσμα ήταν να ανασχεθεί με το μέτρο αυτό η υποκατάσταση παλαιών, καλών και φθηνών φαρμάκων από νέα, πολύ ακριβότερα και με όχι τεκμηριωμένο καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα από τα παλιότερα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΣΗΣ.ΠΑΛΙΟ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Πηγή
Nikos Desillas

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ [video]

 Σε σακούλες σκουπιδιών συγκεντρώνουν πίσσες και σκουπίδια και τα απομακρύνουν απο την κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας,ο κ.Παναγιώτης Ζαντιώτης πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μαζί με κατοίκους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Μια απόφαση είναι και η κάθαρση μπορεί να γίνει διασκέδαση. Λίγη καλή θέληση κι όλα γίνονται.








ΛΑΚΩΝΙΑ.Νεκρός ο 51χρονος αγνοούμενος του Γυθείου

limeniko diaswsi
Νεκρός εντοπίστηκε τελικά, 1 ναυτικό μίλι βόρεια της νήσου Κρανάης, ο 51χρονος κολυμβητής που αγνοείτο από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου.
Άμεσα υπό το συντονισμό του Λιμεναρχείου Γυθείου είχαν ξεκινήσει έρευνες προς ανεύρεσή του, στις οποίες συμμετείχαν περιπολικό όχημα και περιπολικό σκάφος, σκάφη της περιοχής, δύο ιδιώτες δύτες, ομάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά και τα παραπλέοντα σκάφη.
Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε τελικά χωρίς τις αισθήσεις του, μεσημβρινές ώρες χθες (8/11) από το Α/Κ “Χριστόδουλος”, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρανάης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.
Την προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Γυθείου.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Νέος εμπρησμός από αμέλεια λόγω καύσης κλαδιών

pyrkagia
Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 11.27΄ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε γεωργική έκταση του Οιτύλου. Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Αρεόπολης, με ένα όχημα και πλήρωμα τριών ανδρών. Η φωτιά σβήστηκε πλήρως στις 19.30΄ της ίδιας ημέρας, αποτεφρώνοντας 6 στρέμματα γεωργικής και δασικής έκτασης. Η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια ατόμου, το οποίο διενεργούσε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Επίσης, χθες το πρωί από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή «Σαρανταριά» του δήμου Ανατολικής Μάνης. Στο σημείο έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα και ένα βοηθητικό. Οι δέκα συνολικά πυροσβέστες με τη συνδρομή του δήμου επιχείρησαν κατάσβεση και τη νύχτα σε δύσβατη δασική περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο το βράδυ και να τη σβήσουν πλήρως σήμερα το πρωί. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν 10 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συχνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών από αμέλεια που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και τις καιρικές συνθήκες της εποχής (ανομβρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες), εφιστά για μία ακόμη φορά την προσοχή στους κατοίκους, να αποφεύγουν την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, να αποφεύγουν την καύση σε περιοχές όπου υπάρχουν παρακείμενες δασικές εκτάσεις και να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή ποσότητα νερού και εργαλείων κατά την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Επίσης συνιστά στους κατοίκους της περιοχής μας που εκτελούν ελεγχόμενη καύση με χρήση φωτιάς να παραμένουν για όλο το διάστημα που διαρκεί αυτή έως την πλήρη κατάσβεσή της, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμβάντα.
Πηγή  http://www.laconialive.gr

ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ MITSUBISHI ΠΡΟΣ ΤΟ KYTHERIAN WORLD HERITAGE FUND ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ

Όπως τόνισαν οι ερευνήτριες Μαρία Γενιτσαρίου και Ντέπη Ρίζου κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τον Λευκάδιο Χερν που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στις 6 Σεπτεμβρίου, δύσκολα μπορούμε να φαντασθούμε το εύρος της εκτίμησης που χαίρει ο Χερν στη σύγχρονη Ιαπωνία. Το επιβεβαιώνει η ανακοίνωση πως ο γιαπωνέζικος βιομηχανικός κολοσσός Mitsubishi διαθέτει το ποσόν των 20.000 € για την αγορά τριών βιβλίων του Χερν που μετέφρασε στα ελληνικά η Τέτη Σώλου και που δημοσίευσε το ίδρυμα Κυθηραϊκής κληρονομίας Kytherian World Heritage Fund.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα βιβλία αποκτώνται με σκοπό να προσφερθούν στο Υπουργείο Παιδείας, για να διανεμηθούν εν συνεχεία σε σχολικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα. Η γιαπωνέζικη πρεσβεία στην Αθήνα θα τιμήσει τη δωρεά με δεξίωση την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
------------------------------------
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων
------------------------------------

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ιερό προσκύνημα Αγιού Νεκταρίου Συκέας.

Εορτή του Αγίου Νεκτάριου στην Τ. Κ ΣΥΚΕΑΣ ΔΉΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
ΦΩΤΟ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ
Το έτος 1959 ο Ναυτικός Αντώνιος Καραστατήρης από το Λάχι Νεαπόλεως μίλησε στον Συκιώτη Ιερέα π. Δημήτριο Αναστασάκη περί του Αγίου Νεκταρίου και των θαυμάτων Του. Του έδωσε μάλιστα το βιβλίο του Μακαριστού Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου με την ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου. Κατά την Εορτή του Αγίου ομίλησε στού ενορίτες του στον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας Και τους υπέδειξε να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, αλλ’ αυτοί δεν ηθέλησαν.(Η αγιοποίησις του δεν είχε γίνει ακόμη) .Αργότερα ο πατήρ Δημήτριος αρρώστησε από τη καρδιά του και πήρε την σύνταξίν του, επέστρεψε στο χωριό του την Συκιά τότε ομίλησε στον εφημέριο της Συκέας π. Χαράλαμπο Τσάκωνα δια την ζωή  του Αγίου Νεκταρίου και ο πατέρας Χαράλαμπος πίστεψε στον Άγιο και στην εορτή του τέλεσε Λειτουργία και παρά το εργάσιμο της ημέρας η Εκκλησία ήταν κατάμεστος. Σε λίγο χρονικό διάστημα ο Άγιος έγινε γνωστός αφού ο π. Χαράλαμπος ομιλούσε γι’ Αυτόν, έδιδε εικόνες Του και διάβαζαν οι Συκιώτες το περιοδικό «Η Αγία Μαρίνα» πού έγραφε για τα θαύματα του Αγίου. Ένα Ιερόν Προσκυνητάριο στην είσοδο του χωριού πού ανήγειρε ο θεραπευθείς από τον Άγιο Νεκτάριον π. Δημήτριος έγινε η άλλη πηγή «Σιλωάμ».Πολλοί Συκιώτες και άλλοι εθεραπεύθησαν με το λάδι της κανδήλας του Ιερού αυτού προσκυνηταρίου του Αγίου Νεκταρίου, ορισμένα από τα θαύματα αυτά έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο του αειμνήστου Δημ. Παναγοπούλου «Ουδέν ανίατον διά τον Αγιον Νεκτάριο»Τότε άρχισαν να σκέπτονται για την ανέγερσιν Ιερού Ναού. Το έτος 1962 ο εκ Πακίων- Μολάων Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου  Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ζερβάκος έφερε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα συνοδευόμενο με δωρητήριο έγγραφο του τότε Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκοπίου και της Ηγουμένης Ευνίκης Μοναχής.
     Ο πατήρ Φιλόθεος ο οποίος ήταν μαθητής και φίλος του Αγίου προσέφερε πρώτος την συνδρομή του για τον νέον Ναό και στην συνέχεια προσέφεραν όλοι οι Συκιώτες από το περίσσευμα  και το υστέρημά τους
      Ο Συκιώτης εφημέριος Μονεμβασίας, αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δεσποινάκης προσέφερε το οικόπεδο  ο  Μηχανικός Λεωνίδας Παπαδάκος ανέλαβε δωρεάν τα σχέδια, όταν εδόθη το σύνθημα ότι όλα είναι έτοιμα και μόνον χρήματα χρειάζονται, είναι εκτός πάσης περιγραφής το τι έκαμε ο κόσμος του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όλοι έδωσαν το παρών με χρήματα ,λάδι  κ.λ.π.
      Ο θεμέλιος λίθος ετοποθετήθη την 14η Οκτωβρίου 1962 και επερατώθη την 31η Αυγούστου 1963.
     Τά δε εγκαίνια έγιναν υπό του Αοίδιμου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης Κυρού Κυπριανού την 29η Σεπτεμβρίου 1963.Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ανεγέρθησαν ξενώνες και το έτος 1973 ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου από εξωκκλήσιον της ενορίας Συκέας έγινε Ιερόν Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και διοικείται από επιτροπή  της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης.
    Τα τελευταία είκοσι δύο (22) χρόνια πού προεδρεύει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος Ο Ιερός Ναός αγιογραφήθηκε, ανεγέρθησαν παρεκκλήσιο, κωδωνοστάσιο, πρόναοι, αίθουσα τελετών και όλο το οικοδόμημα επενδύθηκε με πέτρα, παράλληλα συνεχίζεται  η παροχή βοηθημάτων σε φοιτητές προερχομένους από την Συκέα και από όλη την Λακωνία και ενισχύεται το φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό έργον της Ιεράς Μητροπόλεως  ακόμη δε ενισχύονται φιλανθρωπικά και εκπολιτιστικά έργα της Συκέας
    Η θεία Λειτουργία τελείται κατά τάς ημέρας Τετάρτη και Σάββατο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.Τα τηλέφωνα του Ιερού προσκυνήματος είναι τα: 27320- 71206 και 27320 -71220
    Εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος είναι από το έτος 1979 ο Συκιώτης Ιερέας,  Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Η. Βαρράς

Εορτή του Αγίου Νεκτάριου στην Τ. Κ ΣΥΚΕΑΣ ΔΉΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
ΦΩΤΟ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ
Εορτή του Αγίου Νεκτάριου στην Τ. Κ ΣΥΚΕΑΣ ΔΉΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
ΦΩΤΟ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ



Εορτή του Αγίου Νεκτάριου στην Τ. Κ ΣΥΚΕΑΣ ΔΉΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.
ΦΩΤΟ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗΣ







Ιερό Προσκήνυμα Αγίου Νεκταρίου Συκέας