Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Γυμνασίου Νεάπολης ,υλοποίησε η μαθητική κοινότητα με την υπεύθυνη καθηγήτρια κυρίας Κυριακή Σταθάκη, δεντροφύτευση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και Ριζμαρί. 
Πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την οργάνωση όλης της δράσης στο Γυμνάσιο Νεάπολης και ιδιαίτερα στα παιδιά που συμμετείχαν και στην καθηγήτρια τους που το υποστήριξε.
Την φωτογραφία την παραχώρησε η Άννα Βραιμάκη.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ



ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Μήνυμα του Δημάρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη:
Από αύριο Τσικνοπέμπτη ξεκινούν όπως σε όλη την Ελλάδα και στον Δήμο Ευρώτα οι εκδηλώσεις της Αποκριάς που κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα με το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΚΡΟΚΕΩΝ και τον ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ ΔΑΦΝΙΟΥ
( 26 & 27 Φεβρουαρίου 2017).
Από το Γεράκι την Μυρτιά, και το Περιστέρι έως τον Άγιο Δημήτρη και τα Νιάτα πραγματοποιούνται Καρναβαλικά δρώμενα με στόχο να διαμορφωθεί ένα κλίμα διασκέδασης για τους πολίτες στις κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες που περνάμε.
Τα ήθη,τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας πρέπει να συνεχίζονται και να εμπλουτίζονται από την σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο Δήμος Ευρώτα σ΄όλα τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναδείξει περισσότερο την πολιτιστική του δυναμική,αρκεί με συνεργασία και σύμπνοια όλων μας να νοιώσουμε πολίτες του Δήμου μας,υπερβαίνοντας τα στενά τοπικά όρια.
Με την ευχή και την προσδοκία ότι στο άμεσο μέλλον θα τα καταφέρουμε εύχομαι σε όλους Υγεία,Οικογενειακή Ευτυχία και ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 2017



Ο ΦΙΡΦΙΡΙΚΟΣ

Ο ΦΙΡΦΙΡΙΚΟΣ
Φιρφιρίκο στα Κύθηρα ονομάζομε το γυναικείο χτένισμα της δεκαετίας του '50, σύμφωνα με το οποίο μια τούφα μαλλιά δημιουργεί ένα ωραίο κυματισμό στο μέτωπο και φουσκώνει το μαντήλι, ή το όποιο κάλυμμα της κεφαλής.


Eleni Harou

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ...



Πραγματοποιήθηκε χθες 14/2/2017 στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας ενημερωτική συνάντηση για τους δασικούς χάρτες. Έγινε ενημέρωση εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις των πολιτών και θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες τόσο εκ μέρους του Δήμου Ευρώτα,όσο των Συλλόγων και όλων των ενδιαφερομένων φορέων
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
-----------------------------
Οι πάσης φύσεως χαρτογραφήσεις των δασικών εδαφών από την Δασική Υπηρεσία, διενεργούνται υπό την εποπτεία, σχεδιασμό και οργάνωση της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 υπήγετο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην Γεωργίας) και έκτοτε μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Καταρτίζονται χάρτες σε διάφορες κλίμακες, αναλόγως του θεματικού περιεχομένου τους και ακρίβειας, όπως Δασικοί Χάρτες, Χάρτες βλαστήσεως, εδαφολογικοί, ταξινόμησης γαιών, οι οποίοι αποτελούν το βασικό στοιχείο υποδομής πάνω στους οποίους στηρίζεται η δασική πολιτική για την Ανάπτυξη και για την Προστασία των δασών της χώρας. Βάσει των χαρτών αυτών συντάσσονται οι διαχειριστικές και δασοπονικές μελέτες, οι μελέτες για αναδασωτικούς σκοπούς, οι πάσης φύσεως μελέτες για μεγάλα δημόσια έργα όπως οδικοί άξονες, τεχνικά έργα υποδομής και άλλα. Επίσης οι χάρτες αυτοί χρησιμοποιούνται από τα κατά τόπους Δασαρχεία για την παρακολούθηση ανεπίτρεπτων επεμβάσεων στα δάση και για την λήψη μέτρων προβλεπομένων από την Δασική νομοθεσία για την προστασία αυτών.
Τα στοιχεία για την παραγωγή αυτών των χαρτών λαμβάνονται από αεροφωτογραφίες διαφόρων ετών λήψεως από το 1945 μέχρι και σήμερα καθώς και πρόσφατα από δορυφορικές εικόνες.
Δασικοί Χάρτες 
Μέχρι το 1976 δεν υπήρχαν χάρτες μεγάλης ακρίβειας, οι οποίοι θα εμφάνιζαν την οριογραμμή μεταξύ των δασικών εδαφών και των εδαφών “άλλης χρήσης” όπως γεωργικές εκτάσεις, αστικές περιοχές, οικισμοί, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, άλλων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η προστασία των δασών, να δημιουργούνται προστριβές με τους πολίτες και γενικά να μην είναι νομικά κατοχυρωμένη η οριογραμμή αυτή με αποτέλεσμα η προστασία των δασών να οδηγείται πολλές φορές στα δικαστήρια. 
Το 1976 με την ψήφιση του Νόμου 248 περί Δασικού Κτηματολογίου, καθιερώθηκε για πρώτη φορά η κτηματογράφηση των δασών και δασικών εκτάσεων σε χάρτες μεγάλης ακρίβειας (κλίμακας 1:5.000) με την σύνταξη του φύλλου καταγραφής (κτηματικός χάρτης) και στην διοικητική διερεύνηση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων με την σύνταξη του μητρώου ιδιοκτησίας (κτηματολογικός πίνακας). Στο πλαίσιο της διοικητικής αυτής διερεύνησης προβλεπόταν και η προσφυγή των ενδιαφερομένων στο Ειρηνοδικείο και στο πολυμελές Πρωτοδικείο. Στην ουσία δεν επρόκειτο για κτηματολόγιο, αφού δεν είχε διαδικασίες τελικής κρίσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, αποδεικτικής ισχύος των εγγράφων και ενημέρωσης.
Οι εργασίες κατάρτισης του δασικού κτηματολογίου άρχισαν τον Μάρτιο του 1977 με δεκαέξι συνεργεία κτηματογράφησης που συγκροτήθηκαν για τον σκοπό αυτό και εργάσθηκαν πιλοτικά στο νομό Αττικής υπό την εποπτεία και έλεγχο της τότε Διεύθυνσης Δασικού Κτηματολογίου, μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους οπότε κατανεμήθηκαν στις επτά Επιθεωρήσεις Δασών (πλην Κρήτης) και αυξήθηκαν σταδιακά σε 55. Το Δασικό Κτηματολόγιο αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, νομικής – θεσμικής κυρίως φύσεως. 
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, καταρτίστηκαν 189 προσωρινοί δασικοί κτηματικοί χάρτες σε όλες τις Επιθεωρήσεις Δασών εκ των οποίων οι περισσότεροι στην περιοχή της Αττικής (το 80% της συνολικής έκτασης της περιφέρειας) οι οποίοι απετέλεσαν και αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για τα Δασαρχεία των παραπάνω περιοχών κατά τις πράξεις χαρακτηρισμού των εκτάσεων με το άρθρο 14 του Νόμου 998/1979, καθώς και για τις κηρύξεις εκτάσεων ως αναδασωτέων όπου χρειάζεται.
Με το Νόμο 2664/1998 και με τα άρθρα 27 και 28 αυτού, καθιερώνεται η σύνταξη των Δασικών Χαρτών, η οποία αποτελεί διοικητική ενέργεια, χωρίς να έχει την “ιδιοκτησιακή διάσταση” του Νόμου 248/1976. Με το Νόμο 2664/1998, οι δασικοί χάρτες (σε κλίμακα 1:5.000) συντάσσονται από τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων που συστήθηκαν στις Διευθύνσεις Δασών των Νομών, σε περίπτωση δε αδυναμίας αυτών των Υπηρεσιών, είναι δυνατή με απόφαση του Υπουργού, η ανάθεση εκτέλεσης των ως άνω εργασιών σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών. Στις περιοχές οι οποίες κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση κατά το Εθνικό Κτηματολόγιο, για τις οποίες δεν υφίσταται δασικός χάρτης, οι εργασίες κατάρτισής του, εάν η απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΚΑ δεν εκδοθεί μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την κήρυξη της περιοχής υπό κτηματογράφηση, εκτελούνται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία δασολόγων.
Όταν υπάρχει Δασικός Χάρτης σε περιοχή που κηρύσσεται υπό κτηματογράφηση, βάσει αυτού γίνονται και οι δηλώσεις από τις περιφερειακές δασικές Υπηρεσίες προς το Κτηματολόγιο για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου επί των δασικών εδαφών. Βάσει των ανωτέρω, η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών αποτελεί διαδικασία ανεξάρτητη από το Εθνικό Κτηματολόγιο, χρησιμοποιείται όμως από αυτό κατά τις δηλώσεις των εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
Μέχρι σήμερα (2010) έχουν καταρτισθεί Δασικοί Χάρτες σε 330 ΟΤΑ σε όλη τη Χώρα, κατά την πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου σε 341 ΟΤΑ την περίοδο 1999 – 2003, αλλά δεν έχουν αναρτηθεί λόγω προσφυγών στο ΣΤΕ, εξαιτίας της ψήφισης του Νόμου 3208/2003 με τον οποίο διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια του ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης. 
Μετά την ψήφιση του Νόμου 3818/2010 και συγκεκριμένα του άρθρου 9 αυτού, έπαυσε η εκκρεμοδικία ενώπιον του ΣΤΕ και συνεπώς η αναστολή ανάρτησης των Δασικών Χαρτών. Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή, υπάρχει η διαδικασία κατάρτισης Δασικών Χαρτών για 113 ΟΤΑ που κτηματογραφούνται από το 2008, και η ανάθεση μελετών σύνταξης τους έγινε την άνοιξη του 2009 και ήδη κατατίθενται από τους αναδόχους μελετητές στα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των Νομών μέσω της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε

Μεγάλη δωρεά στο Νίκο από τους Λάκωνες Ομογενείς της Αυτραλίας

Στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Ελληνικής Ομογένειας στην Αυστραλία διαβάσαμε ότι ο Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας «Λεωνίδας» και τα 400 μέλη του διοργάνωσαν την προηγούμενη Κυριακή 5/2 φιλανθρωπική εκδήλωση για τη στήριξη του Νίκου Αρώνη, του 18χρονου από την Ελαφόνησο που πάσχει από λευχαιμία και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πατρών. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν 4.000€ τα οποία και θα δοθούν στην οικογένεια ενόψει της δεύτερης μεταμόσχευσης νωτιαίου μυελού στην οποία θα υποβληθεί ο Νίκος.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέος Κόσμος»:
«Ο Παλλακωνικός Σύλλογος Νότιας Αυστραλίας και τα 400 μέλη του έδειξαν, για μια ακόμα φορά, το ανθρώπινο πρόσωπό τους με μια φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου που στόχο είχε την οικονομική ενίσχυση ενός 18χρονου από την Ελαφόνησο, ο οποίος πάσχει από λεμφοβλαστική λευχαιμία και χρειάζεται χρήματα για να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού στο Νοσοκομείο Πατρών, ενώ επί του παρόντος υπόκειται σε δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας.
«Πληροφορηθήκαμε για τον Νίκο Αρώνη από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Βασίλη Κουντουρόγιαννη, ο οποίος γνωρίζει την οικογένεια και η ανταπόκριση των μελών μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν συγκινητική» λέει στο «Νέο Κόσμο» η πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου κ. Ντίνα Χούσου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, ο Νίκος διεγνώσθη το 2015 και έχει ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού σε αθηναϊκό νοσοκομείο πριν ένα χρόνο. Η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής και τώρα ετοιμάζεται για δεύτερη μεταμόσχευση.
«Η οικογένεια έχει ήδη πολλά έξοδα και, δυστυχώς, το κόστος για μια τέτοια επέμβαση αγγίζει τα 20.000 ευρώ. Ο πατέρας του Νίκου, Τάκης, ο οποίος είναι ψαράς στο επάγγελμα, δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το ποσό και, μάλιστα, είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος της οικογένειας αφού η σύζυγος του κ. Κοσμίτσα Σκαλκαγιάννη φροντίζει τον Νίκο και ακόμα ένα μέλος της οικογένειας, το οποίο επίσης πάσχει από άλλη σοβαρή ασθένεια.
Ο Παλλακωνικός Σύλλογος διοργάνωσε το φιλανθρωπικό γεύμα για να προσφέρει όπως και όσο είναι δυνατόν στην οικογένεια αυτή που υποφέρει.
«Η εκδήλωσή μας η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παλλακωνικού Συλλόγου, συγκέντρωσε συνολικά το ποσό των $4.000 το οποίο ακόμα και αν δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της οικογένειας, μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας γεμίζει ελπίδα για την καλοσύνη και την αγάπη που τρέφουν οι ομογενείς για τους συνανθρώπους τους ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζουν.
«Ειλικρινά, εκ μέρους του συλλόγου μας, θα ήθελα να απευθύνω πολλά ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν την οικογένεια με την συμμετοχή τους» κατέληξε η κ. Χούσου, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από το Αίγιο και η μητέρα της από την Νεάπολη Λακωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποσόν που θα δοθεί στην οικογένεια θα προστεθεί και η αμοιβή του τοπικού μουσικού συγκροτήματος του Αποστόλη Πούλη που παρουσίασε το μουσικό πρόγραμμά του δωρεάν.
Ο Παλλακωνικός Σύλλογος «Λεωνίδας» δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης των Λακώνων στην Αυστραλία κατά τις δεκαετίες '50 και '60. Την περίοδο αυτή, χιλιάδες νέοι Λάκωνες εγκαταστάθηκαν στη Νότια Αυστραλία και από τότε η παρουσία τους έχει υπάρξει ιδιαίτερα δυναμική και αξιόλογη».
 http://www.notospress.gr/

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για τον θάνατο του Νώντα Βέζου

Έφυγε προχθές (13/02) από τη ζωή, ο σύντροφος Νώντας (Επαμεινώνδας) Βέζος μετά από μία δύσκολη και επίπονη μάχη με την ασθένειά του.

Γεννημένος το 1963 στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε, οργανώθηκε στη νεαρή ηλικία των 16 ετών (1979) στη ΔΗΜΑΚ. Εντάχθηκε, επίσης, στην Ε.ΚΟ.Ν Ρήγας Φεραίος και μετέπειτα στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ήταν μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή τους. 


Το 1990 μεταδημότευσε στα Κύθηρα και εργάστηκε ασκώντας το επάγγελμα του ψαρά, έχοντας, παράλληλα, με τη σύζυγό του Αθηνά μια μικρή οικογενειακή ταβέρνα. Καθόλα τα χρόνια που έζησε στα Κύθηρα, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο της αλιείας. Συμμετείχε στα πολιτικά πράγματα του νησιού, αγωνιζόμενος για τα τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, πάντα με ανιδιοτέλεια και συνέπεια.

Το Μάιο του 2014 στις Περιφερειακές Εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νήσων στο ψηφοδέλτιο «Δύναμη Ζωής» της Αττικής με επικεφαλής την Ρένα Δούρου, ενώ και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου Κυθήρων από τον Οκτώβρη του 2014. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ από το 2013 μέχρι την αποχώρησή του το καλοκαίρι του 2015. 

Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό στέλεχος του παραρτήματος Κυθήρων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενώ συμμετείχε και στη Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων και σε άλλα τοπικά μουσικά σχήματα.

Η είδηση της απώλειά του γέμισε με θλίψη τους συντρόφους του, τους συναδέλφους του και όλους τους Κυθηραίους. Όσοι τον γνώρισαν, θα τον θυμούνται για την τιμιότητα, τον καθημερινό αγώνα και την αγάπη του για το συνάνθρωπο.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.
-------------------
Πηγή: left.gr
-------------------

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 14/2/2017 - Αγιασμός Νηπιαγωγείου Ποταμού

Με επισημότητα τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Ποταμού στο νέο του κτίριο, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Πελαγίας, που κτίσθηκε το 2000 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστό.



Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και παρέστη ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, γονείς των μαθητών και κάτοικοι της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, το Νηπιαγωγείο Ποταμού στεγάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια σε προκατασκευασμένες αίθουσες στον Ποταμό, σε μια εγκατάσταση που ελάχιστες εκπαιδευτικές προϋποθέσεις μπορούσε να καλύψει.






Σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, η Δημοτική Αρχή έλαβε την απόφαση μετεγκατάστασης και αξιοποίησης του σύγχρονου σχολείου της Αγίας Πελαγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της τοπικιστικές ή γεωγραφικές ενστάσεις, που δεν μπορούν να συνδέονται με τόσο σοβαρά και λεπτά εκπαιδευτικά ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της παιδείας των μελλοντικών γενεών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς προέβησαν σε σειρά δαπανών για την επιδιόρθωση ορισμένων προβλημάτων του κτιρίου, προκειμένου οι μαθητές και οι δάσκαλοι να απολαμβάνουν πλέον ενός σύγχρονου και ασφαλούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που έχει πολλές δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισης και ανάπτυξης.





Η Μονεμβάσια ξεκινά τις αδελφοποιήσεις ελληνικών δήμων με της Σικελίας

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι «Πόλεις» της Ελλάδας και της Ιταλίας από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές της αναγέννησης για τη πνευματική όσμωση των δύο λαών, καθώς και στις σημερινές προοπτικές συνεργασίας  των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από τη Σικελία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας κ. Giovanni Ardizzone, «αυτοί οι ισχυροί δεσμοί πνεύματος και συνεννόησης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί μια νέα συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκές Αυτοδιοικήσεις «στη διαμόρφωση γόνιμων και χρήσιμων πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα δίκτυο όλων των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων για τη χάραξη χρήσιμων και γόνιμων πολιτικών προς όφελος των πολιτών».
Ο κ. Πατούλης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας κ. Giovanni Ardizzone, στο πλαίσιο της οποίας, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τον σχεδιασμό προτάσεων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος και το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας.
Αντίστοιχες επαφές είχε και με τον κ. Forgione Franzesco, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Πολιτισμού της Σικελίας (Federico II) και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Αντιμάφια Ιταλίας.
Σε συνέχεια των επαφών που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με το Δήμαρχο Palermo Leoluca Orlando, συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποιήσεων, συνεργασιών και η κατάρτιση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων στο τουρισμό και στο εμπόριο.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αδελφοποίηση της Πόλης Rometta της Σικελίας με το δήμο Μονεμβασίας της Πελοποννήσου, με κεντρικό στόχο την ανάδειξη από τα απομεινάρια των Βυζαντινών Μοναστηριών στις δύο περιοχές. Αντίστοιχα, με στόχο την ανάδειξη της τέχνης της Κεραμικής θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση των δήμων Αμαρουσίου και Caltagione.
Στο πλαίσιο των επαφών συμφωνήθηκε επίσης να αναπτυχθεί μια συστηματική συνεργασία της ΚΕΔΕ με την αντίστοιχη Ένωση της Σικελίας (ANCI), ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για να διαμορφωθούν ειδικά τουριστικά πακέτα μαθητικών εκδρομών με ποιοτικές παροχές και χαμηλό κόστος. Κεντρικός προορισμός θα είναι οι ελληνόφωνες περιοχές.
Τέλος, υπήρξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών με επίκεντρο τις πόλεις που αποτέλεσαν σημεία σταθμούς για τους ανθρώπους των γραμμάτων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Το Πρόεδρο Γ. Πατούλη συνοδεύουν στη Σικελία η Πρόξενος της Ελλάδας στο Παλέρμο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο καθηγήτρια R. Lavagnini, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και η Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ Αμαλία Τζαγκαράκη.
ΠΗΓΗ  http://newsta.gr/

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στηρίζει τον Εθελοντισμό

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στους Εθελοντές!
Με τα απαραίτητα και πιστοποιημένα Μέσα Ατομικής Προστασίας καλύπτει ο Δήμους Ανατολικής Μάνης τους Εθελοντές Πυροσβέστες του.
Παρέλαβε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τον Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό για κάθε έναν Εθελοντή Πυροσβέστη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β' Τάξης στην Πετρίνα, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στην τελική ευθεία η έναρξη λειτουργίας του 5ου στην Ελλάδα Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Με την απόκτηση χιτωνίου και παντελονιού στολής πυρκαγιάς, υποδημάτων αστικής και δασικής πυρκαγιάς, προστατευτικού διασωστικού κράνους, αναπνευστικής προσωπίδας με τα απαραίτητα φίλτρα, προστατευτικών γυαλιών οράσεως και επενδύτη πυρκαγιάς, οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι έτοιμοι να ενταχθούν και να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων τους.
Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί - αυτούς τους καιρούς, τους δύσκολους- να αισθάνεται πληρέστερο μιας και 29 εκλεκτά ικανά και με γνώσεις μέλη της κοινωνίας της Μάνης είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένα για να σταθούν στο πλευρό των Πυροσβεστών.
Από την σελίδα αυτή οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ - ως πολίτες αυτού του τόπου- στον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, στους υπεύθυνους Αντιδημάρχους και φυσικά στο προσωπικό που με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα ξεπέρασε τις δυσκολίες και έφτασε ατή την αποστολή στο αίσιο τέλος.
Δεν μένει παρά να σταθούμε πλάι στους Εθελοντές, στον Δήμο και στο Πυροσβεστικό Σώμα, οργανωμένοι απέναντι στην επικείμενη απειλή της νέας αντιπυρικής περιόδου.

ΠΗΓΗ 
Grafakos Kostas





Το Σάββατο ο Χορός της Πυροσβεστικής Λακωνίας.

Η Ενωση Υπαλληλων Πυροσβεστικης Ν. Λακωνιας και Κυθηρων  σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο χορο που διοργανωνει το Σαββατο 18-02-2017 και ωρα 20:30 στο κεντρο Leonidas Palace με πλουσιο μενου και ζωντανη μουσικη.

Το μουσικο σχημα αποτελειται απο της Λαικες Νοτες του Ν.Βοριλα τον Σωτηρη Κανελακη κλαρινο,τον Τακη Σουρσο δημοτικα και Μαγδα Κουμπουλα τραγουδι.

Τιμη εισοδου 18 ευρω και 10 ευρω η παιδικη.

Κατα τη διαρκεια της βραδιάς θα βραβευτουν με αναμνηστική πλακετα ολοι οι συναδελφοι συνταξιουχοι πυροσβεστες που εχουν διατελεσει μελοι των πρωτοβαθμιων συνδικαλιστικων ενωσεων του νομου ως ενδειξη προσφορας τους στο Πυροσβεστικο σωμα.

Επιστολή Τζανετέα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου

και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου  με στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών κατά την τελευταία τριετία στη Λακωνία, προκειμένου να εξετασθεί  η δυνατότητα ένταξης της ΠΕ Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για την ελαιοκαλλιέργεια.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

         

Όπως βέβαια θα γνωρίζετε, η οικονομία της Λακωνίας στηρίζεται κυρίως στον Πρωτογενή τομέα  και ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της ελιάς με την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών.

           Από τα στοιχεία που διαθέτει η Δ.Α.Ο.Κ.  της  Π.Ε. Λακωνίας προκύπτει πολύ μεγάλη μείωση στη φετινή παραγωγή τόσο σε ελαιόλαδο όσο και σε βρώσιμες ελιές (Καλαμών). Η μείωση αυτή σε σύγκριση με τις δύο (2) προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους ανέρχεται σε:

  • 55 % για το ελαιόλαδο: Από μέσο όρο 24.500 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 11.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2016-17.

  • 33 % για τις βρώσιμες ελιές: Από μέσο όρο 18.000 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 12.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2016-17.

           Η παραπάνω μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-16 και την άνοιξη του 2016 και συγκεκριμένα:

  1. Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχε σαν αποτέλεσμα τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες, ανάλογα με την ποικιλία, ώρες ψύχους προκειμένου να γίνει η εαρινοποίηση των οφθαλμών με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανθοφορία και το μεγάλο ποσοστό ατελών ανθέων. Οι ανάγκες σε ψύχος βαίνουν μειούμενες ανάλογα με την ποικιλία: Αθηνολιά, Καλαμών, Κουτσουρελιά και Κορωνέϊκη, και για το λόγο αυτό η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (μέχρι και 90 %) παρατηρείται στις περιοχές που καλλιεργείται κυρίως η Αθηνολιά.

  2. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου (300 χιλ. βροχής για τη περιοχή της Σπάρτης τους μήνες Νοέμβριο 2015-Μάρτιο 2016) είχαν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη εδαφικής υγρασίας κατά τη περίοδο της καρπόδεσης.

  3. Οι υψηλές θερμοκρασίες (30ο C – 32ο C) που επικράτησαν κατά τη περίοδο της ανθοφορίας σε συνδυασμό με τους Νότιους ξηρούς ανέμους καθώς και οι επαναλαμβανόμενες λασποβροχές, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη γονιμότητα της γύρης και κατ΄ επέκταση τη μειωμένη καρπόδεση.

               Επιπλέον στη μείωση της παραγωγής συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τη καρπόδεση και κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου παρατηρήθηκαν: α) έλλειψη ημερών καύσωνα (θερμοκρασίες >37ο C) και β) υψηλές σχετικές υγρασίες, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν τόσο η ανάπτυξη του Δάκου όσο και των διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς όπως: το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο, η κερκόσπορα, κ.α..

 

Κύριε υπουργέ,

 

Δια του παρόντος εγγράφου παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα ένταξης της ΠΕ Λακωνίας σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ για την ελαιοκαλλιέργεια καθόσον με τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία τεκμηριώνεται αρκούντως η μειούμενη εξέλιξη της παραγωγής χρονικά. Αίτιο αυτού του φαινομένου είναι η παρατηρούμενη κατά τα τελευταία χρόνια εναλλαγή ασυνήθιστα υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών, συναρτώμενη και με αντίστοιχες διακυμάνσεις υγρασίας, εν γένει αλλά και ειδικότερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το γεγονός αυτό επιδρά επί της γονιμότητας των ανθέων αλλά και των συνθηκών επικονίασης, γεγονός που περαιτέρω εξαρτάται και από το ανάγλυφο όπου χωροθετείται η καλλιέργεια κάνοντας αλλού εντονότερο και αλλού λιγότερο έντονο το φαινόμενο.

Η κ. Τζανετέα εξέφρασε τη πεποίθηση ότι  ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο αίτημα των αγροτών της Λακωνίας λαμβάνοντας υπόψη  τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Από γραφείο Αντιπεριφερειάρχη