Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΛΑΚΩΝΙΑ Σύλληψη ημεδαπών για παράνομη αλιεία με χρήση εκρηκτικών υλών στο Γύθειο

 
Στη σύλληψη τριών ημεδαπών ηλικίας 33, 46 και 61 ετών προέβησαν, την 29.06.2020, στελέχη του Λιμεναρχείου Γυθείου για παράβαση διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν.Δ. 420/1970 (Α΄ 27) και του άρθρου 10 του Ν. 2168/1993 (Α΄147).
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Γυθείου κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, για διενέργεια αλιείας με χρήση εκρηκτικών υλών στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» Δήμου ανατολικής Μάνης.
Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή, όπου επί της επαρχιακής οδού Κοτρώνα - Κοκκάλας, εντοπίστηκε ύποπτο Φ/Γ όχημα με επιβαίνοντες τους ανωτέρω και ακινητοποιήθηκε. Κατά την διάρκεια του ελέγχου, ανευρέθηκαν εντός κλειστού αποθηκευτικού χώρου, ένα (01) ψυγείο και μία (01) σκάφη με αλιεύματα συνολικού βάρους είκοσι οκτώ (28) κιλών, τα οποία δεν έφεραν ίχνη αλίευσης με αλιευτικά εργαλεία, μία (01) αναπνευστική συσκευή οξυγόνου με βαλβίδα, μία (01) μάσκα προσώπου και ένα (01) ζευγάρι βατραχοπέδιλα. Ο 33χρονος παρέδωσε ένα (01) κυνηγετικό όπλο, το οποίο δεν έφερε σχετική άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου.
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο και η αναπνευστική συσκευή, ενώ τα ανωτέρω αλιεύματα κατόπιν εκθέσεως νεκροψίας κτηνιάτρων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Λακωνίας επιβεβαιώθηκε ότι είχαν αλιευθεί με τη χρήση δυναμίτιδας.
hcg.gr
 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ.¨Αλωνέματα¨


Αγρότες στα Κυθηρα περί το 1920 

Τώρα που μπήκε ο Αλωνάρης μήνας, αξίζει να θυμηθούμε ότι οι πιο κοπιαστικές αγροτικές εργασίες κατά παράδοσιν ήταν ο θερισμός και τα αλωνέματα. Οι ηλιοκαμένοι θεριστάδες θερίζανε σιτάρι, κριθάρι, σμιγάδι, δηλ. σιτάρι και κριθάρι μαζί) σε αχεραπίες (δέσμες από στάχια)
Πολλές αχεραπίες μαζί κάνανε μία αγκαλέα. Ο σωρός από τα θερισμένα στάχια ήταν το πέτασμα και τα τοποθετούσαν στη θεμωνίστρα, δηλ. στο κατάλληλο σημείο ως προς τον άνεμο. Στη συνέχεια τοποθετούσαν μέσα στο αλώνι την αλωνέα, που ήταν πολλές αγκαλές. Το αλώνεμα άρχιζε νωρίς το πρωί με αγριόκαιρο, δηλ. με βοριά στεγνό, διότι με υγρασία δεν τρίβεται το στάχυ. Τα ζώα που χρησιμοποιούσαν, για να τσαλαπατήσουν τα στάχια μέσα στο αλώνι, ήταν βόδια, ή γαϊδάροι που τα βάζανε στη σειρά αφού τα μουστρουχώνανε (τους έβαζαν φίμωτρο) και τα δένανε μεταξύ τους με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα. Τα ζώα γυρίζανε γύρω γύρω στο αλώνι, ενώ κάποιος τα λαλούσε και το τσαλαπάτημα κρατούσε μέχρι το μεσημέρι. Τα συμπάζανε (αναποδογυρίζανε με τις πηρούνες τα στάχια στο αλώνι) και όταν το υλικό είχε τσαλαπατηθεί καλά, το κάνανε σωρό στη μέση του αλωνιού. Το απόγευμα, καιρού επιτρέποντος άρχιζε με τα δικριάνια το λίχνισμα. Τα άχυρα που τα φυσούσε ο άνεμος έξω από το αλώνι, τα κουβαλούσαν με μεγάλα σεντόνια στα αχερόσπιτα, για να εξασφαλίσουν την τροφή των ζώων για το χειμώνα. Τον καθαρό καρπό που προοριζόταν για ψωμί τον απλώνανε σε ταράτσα για να στεγνώσει και κατόπιν τονε σακιάζανε σε σακιά λιναρένια αργαστηρένια που τα αποθηκεύανε ανάμεσα στα άχυρα για να μην υπάρχει υγρασία. Μέσα στα σακιά βάζανε θυμάρι, φλισκούνι, ευκάλυπτο, δάφνη, για να διατηρείται ο καρπός και να μην πιάνει ψειρακία (μικρά έντομα που προσβάλλουν το σιτάρι)
Τα συβάβουλα, ή πισώσουρα (απομεινάρια από καρπό και άχυρα μέσα στο αλώνι) τα σκουπίζανε με αυτοσχέδιες σκούπες που τις έφτιαχναν από θύμο, ή με μίσχους από σινάπι ή αγούδουρα.
 eleniharou.gr

«Δίνουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Στηρίζουμε τη νέα γενιά»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 01/07/2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


«Δίνουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Στηρίζουμε τη νέα γενιά» 


Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «αποτελεί μία χειροπιαστή λύση ρευστότητας» που θα προσφέρει «ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας» και θα βοηθήσει ουσιαστικά «τη νέα γενιά να σταθεί στα πόδια της», εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

«Μετά τη δεκαετή κρίση και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που αν και έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, τα κατάφεραν και στάθηκαν όρθιες. Η νέα πραγματικότητα όμως, όπως διαμορφώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, λίγο έλειψε να δώσει σε αυτές τις επιχειρήσεις, την χαριστική βολή που θα οδηγούσε σε οριστικό λουκέτο».

Εστιάζοντας στον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στο σύνολο της οικονομικής ζωής του τόπου, ο κ.Μανωλάκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης της νέας γενιάς.

«Νέοι άνθρωποι με ιδέες και οράματα, ψάχνουν καθημερινά τρόπους να ενταχθούν στην οικονομική ζωή του τόπου, αλλά δυστυχώς, συναντούν πόρτες κλειστές» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η Πολιτεία είχε χρέος να θεσμοθετήσει «εναλλακτικές πηγές ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις» προκειμένου να δώσει ανάσα και διέξοδο «στην πραγμάτωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από νέους ανθρώπους».

Μεταφέροντας στο Κοινοβούλιο της ανησυχίες και την αγωνία των «εμπόρων και επιχειρηματιών με μικρά καταστήματα από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων του Αργοσαρωνικού, μέχρι και τα Κύθηρα», ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ., σημείωσε πως τα μέτρα που θεσμοθετούνται θα βοηθήσουν να καλυφθεί «το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό».
Δείτε εδώ τη σχετική ομιλία στη Βουλή

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 11&ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ,ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας διδάσκει Κρητικούς χορούς αλλά και Λαογραφία της Κρήτης σε δύο Σεμινάρια διάρκειας 3 ωρών / Ημέρα.
Θα συνοδεύσουν μουσικά τα σεμινάρια με λύρα&λαούτο ο Γρηγόρης Αλυσσανδράκης με τον Νίκο Ευαγγελάκη.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο γήπεδο του ξενοδοχείου ¨EL SOL¨στο Καψάλι 6-9 μ.μ.
Σάββατο 11&Κυριακή 12 Ιουλίου.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 695 63 95 208.

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Σταυρ.ΠΑΙΖΑΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Σταυρ.ΠΑΙΖΑΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Συνέντευξη στο RADIO ADELIN 107,3 FM  παραχώρησε  ο ακούραστος Αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ"το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 λίγο μετά την αναχώρηση από το νησί μας του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κυρίου Νικόλαου Χαρδαλιά.


Ευχαριστούμε τον κύριο Αερολιμενάρχη και το προσωπικό του για την φιλοξενία και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Αερολιμένα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ !


Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για Θέσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης»


Ενημερώνουμε όλους τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους ότι  το IΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), έχοντας υπόψη την υπ΄ αριθμ. 7026/441/26.06.2020 Απόφαση του Δ.Σανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και φακέλου αίτησης και δικαιολογητικών και την τροποποίηση στα αντίστοιχα πεδία της με Α.Π. 660/4/16980/10.06.2020 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για θέσεις εκπαιδευτών ενηλίκων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) – Νέα Φάση»,  με κωδικό ΟΠΣ 5002212 (αρ. πρωτ. 6998/439/11-06-2020 Απόφαση ΔΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ):
Νέα καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικών Αιτήσεων:  έως και 06/07/2020 (ώρα 11:00 π.μ.)
Νέα καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Φακέλου Αίτησης και Δικαιολογητικών: έως και 10/07/2020
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://mis.inedivim.gr
Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται με την ανωτέρω (ηλεκτρονική) μορφή και αποστέλλονται ταχυδρομικά, με e-mail ή fax, δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται.
Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά τους εντός σφραγισμένου φακέλου διάστασης Α4 έως και τις 10/07/2020 στη διεύθυνση :  Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα  (Κεντρική Γραμματεία – 2ος Όροφος),  με υποχρεωτικά συμπληρωμένα τα στοιχεία που ορίζονται στη σχετική Πρόσκληση.
Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.
Ως τελική ημερομηνία λήψης κατά την αποστολή των φακέλων λογίζεται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. η ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής. Μετά το πέρας της ως άνω ημερομηνίας οι αιτήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες.
Πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τους όρους της θα παρέχονται στα τηλέφωνα: 213-131-4657, 213-131-4620, 213-131-4528, 213-131-4526,  213-131-4638, 213-131-4648, 213-131-4644, 213-131-4639, 213-131-4645, 213-131-4534, 213-131-4640  κατά τις ώρες 10:00 έως 13:00.
Πληροφορίες σχετικά με την τεχνική υποστήριξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων θα παρέχονται στο τηλέφωνο 213-131-4633 κατά τις ώρες 10:00 έως 13:00.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.