Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!
Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2020, στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους αρμοδίους Έλληνες Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα (Υπ. Οικονομικών) και Χρίστο Δήμα (Υφυπ. Ανάπτυξης) η σύμβαση χρηματοδότησης για την ίδρυση της εθνικής ερευνητικής δομής «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ – PANGEA» στο νησί των Αντικυθήρων και σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί το «ΠΑΓΓΑΙΑ» με 22,6 εκατομμύρια Ευρώ.
Στη σεμνή τελετή, ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή Δημάρχου κ. Χαράλαμπο Σούγιαννη, ο οποίος προσκάλεσε τους αρμοδίους Υπουργούς και τα στελέχη της ΕΤΕ να επισκεφθούν τα Αντικύθηρα.
Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που ξεκίνησε να καταρτίζεται πριν 3 περίπου χρόνια και υποστηρίχθηκε από το Δήμο μας και την τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή. Προβλέπεται η κατασκευή επιστημονικών υποδομών και εγκαταστάσεων που θα μελετούν και θα αναλύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σε όλες του τις εκφάνσεις αλλά και τις γεωεπιστήμες συνολικά. Το μόνιμο προσωπικό που θα υπάρχει στο «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα αλλάξει ριζικά την σημερινή φθίνουσα πληθυσμιακή εικόνα του μικρού νησιού.
Το ΕΑΑ θα αποκτήσει μόνιμη βάση και στο νησί των Κυθήρων, συνεργαζόμενο στενά με το Δήμο μας.
Είμαι ευτυχής και συγκινημένος που το εθνικής σημασίας αυτό εγχείρημα λαμβάνει χώρα στο νησί μου και επί δημαρχίας μου. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι το Ελληνικό Κράτος «χρωστάει» στα νησιά όπως τα Αντικύθηρα και κυρίως στους ακρίτες κατοίκους τους.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρο του ΕΑΑ, Καθηγητή κ. Μανώλη Πλειώνη και τον ερευνητή του ΕΑΑ Βασίλη Αμοιρίδη για την τεράστια προσωπική τους συμβολή σε αυτήν την επιτυχία, όπως και όλο το προσωπικό και τους ερευνητές του ΕΑΑ.
Καλή αρχή!

Χαρδαλιάς: Στους δημάρχους η ευθύνη για τα πανηγύρια



Μήνυμα προς τους δημάρχους, ενόψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού, που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του Covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Αναφερόμενος στα διοικητικά της κάθε περιοχής σχετικά με το θέμα της επιδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε:
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του, το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια, ούτε για συναθροίσεις, ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων σε περίπτωση επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώνεται και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάλι ένα οριζόντιο lockdown στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:
«Υπάρχουν πρωτόκολλα διαδικασιών. Δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Ανάλογα με το σενάριο ενεργοποιούνται και ορισμένα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούω πολύ συχνά, στα πόσα κρούσματα πάμε στο lockdown. Πολύ καλά γνωρίζουν και οι επιδημιολόγοι μας ότι μπορεί να έχουμε 60 κρούσματα, πχ., σε μια περιοχή, τα οποία όμως να είναι σε ελεγχόμενο κύκλο και να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ενώ μπορεί να έχουμε πέντε κρούσμα διάσπαρτα σε μια κοινότητα, που οι ιχνηλατήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, οπότε θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τοπικά. Δεν υπάρχει μοτίβο πάνω σε αυτό και η συζήτηση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ποσοτικά, είναι και αβάσιμη και πέρα από κάθε επιχειρησιακή προσέγγιση».
 zougla.gr

Κρητικοί δήλωναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωράφια στα Κύθηρα, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους!

 

Ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γρ. Βάρρα, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της υπόθεσης

Τα διάφορα «τερτίπια» με τις κοινοτικές επιδοτήσεις καλά κρατούν. Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα διαπίστωσαν ότι είχαν νοικιάσει «εν αγνοία τους» αγροτικά ακίνητα δικής τους ιδιοκτησίας σε κτηνοτρόφους από το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος των τελευταίων, όπως όλα δείχνουν, να εισπράξουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυθηραικά», δεν είναι η πρώτη φορά που τα Κύθηρα «χρησιμοποιούνται» με αυτό τον τρόπο.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυθηραϊκά και υπογράφει ο Ε.Π.Καλλίγερος αναφέρεται: 
Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα βρήκαν τις περιουσίες τους να έχουν δηλωθεί από χρυσοδάκτυλους στην Κρήτη. Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρ. Βάρρας.

Οι απάτες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έχουν τέλος και φαίνεται ότι όλοι οι απατεώνες επέλεξαν τα Κύθηρα ως πεδίο δράσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναδημοσιεύσαμε στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», σύμφωνα με το οποίο κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία είχαν στήσει μεγάλη κομπίνα για να εισπράξουν επιδοτήσεις για (δήθεν) χρήση βοσκοτόπων στα Κύθηρα 15.000στρ., τα οποία (υποτίθεται) ανήκαν σε Μονή του Αιγίου, οι υπογραφές του Ηγουμένου της οποίας είχαν πλαστογραφηθεί, ενώ στην απάτη είχαν συνεργασθεί και συνεταιρισμοί της περιοχής με βεβαίωση γνησιότητος υπογραφών. Εμείς τότε είχαμε υποθέσει ότι όλη η κομπίνα στήθηκε εκτός Κυθήρων και δεν φαινόταν ανάμειξη ανθρώπων από τα Κύθηρα. Τώρα η όλη υπόθεση έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα και αναμένεται η άσκηση διώξεων, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός καταβολής των επιδοτήσεων ΟΚΕΠΕΠΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Είναι γνωστό ότι και στο νησί έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά δηλώσεων ξένων ιδιοκτησιών κυρίως βοσκοτόπων, αλλά εντοπίστηκαν γρήγορα, δικαιολογήθηκαν ως «λάθη» και δεν είναι γνωστό αν δόθηκε συνέχεια.
Το μήνα που πέρασε είχαμε νέο «κρούσμα». 
Ύστερα από ενημέρωση των τοπικών συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι μερικές δεκάδες Κυθήριοι είχαν ενοικιάσει, εν αγνοία τους φυσικά, αγροτικά ακίνητα ιδιοκτησίας τους σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές(!) από το …Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι και θα εισέπρατταν ασφαλώς τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η μέθοδος εδώ ήταν διαφορετική και φαίνεται να εκμεταλλευόταν το σύστημα δηλώσεων. Συγκεκριμένα, για να δηλώσει κάποιος μία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούμενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισημάνει εκτάσεις που δεν δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους (στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων) και τον δεσμεύει. Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισημάνει κάποιος άλλος (συνήθως ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής-απατεώνας) και στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί επισημοποιεί τη δέσμευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Φυσικά, ένας κάτοικος της Κρήτης ή του Αγρινίου π.χ. δεν το κάνει αυτό για εκτάσεις της περιοχής του που είναι περιζήτητες και όλοι τις διεκδικούν, αλλά για απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τα Κύθηρα. Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συμφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες.
Η περίπτωση τώρα στα Κύθηρα εντοπίστηκε από ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες κλπ ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισμού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισμών και είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να βάλουν χέρι στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις αξιόλογων κτημάτων και ελαιοφύτων στις περιοχές, Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι «χρυσοχέρηδες» αυτή τη φορά ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης. Ποίες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπισθεί είναι άγνωστον, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα «Κυθηραϊκά» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν. Καθηγητή ΤΕΙ κ. Γρ. Βάρρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης.
 gargalianoionline.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΘΑΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.Ποιος πυροβολεί ένα ζώο στην κοιλιά,Ποια είναι η νομοθεσία για τα αγριοκάτσικα;


Πέθανε σήμερα. ..
Υπέφερε σίγουρα μερικές μέρες στα κατσάβραχα στο Μελιδονι.
Τουλαχιστον εδώ είχε νερό, παυσίπονα, και δροσιά, και ξεφορτώθηκε από τις ψείρες,τα τσιμπούρια, τα σκουλίκια. 
Ποιος πυροβολεί ένα ζώο στην κοιλιά χωρίς να ξέρει ότι θα το πιάσει; Ποια είναι η νομοθεσία για τα αγριοκάτσικα;
The kid died today after at least some days of suffering. At least in the clinic he was cool, full of painkillers and deparasitised....

Katherine Stathatos  Κτηνιατρικα Κυθηρων
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΤΡΙΤΗ 07/07/20
 

Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυθηρα που βοήθησε να σωθεί το μικρό αγριοκάτσικο σφηνωμένο κάτω από την καντίνα στο Μελιδονη.

We thank the island Firebrigade for helping rescue this little wild goat stuck under a truck in Melidoni.


Katherine Stathatos

ΑΡΘΡΟ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: «Καληνύχτα Κεμάλ»



Καληνύχτα Κεμάλ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την τελευταία 20ετία πρωταγωνιστεί στην Τουρκία, αρχικά ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στην συνέχεια ως Πρωθυπουργός και από το 2014 ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Αφού κατάφερε να αυξήσει τις εξουσίες του και να αντέξει στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ονειρεύεται «τα σύνορα της καρδιάς του». Ποθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως άλλος Μωάμεθ Πορθητής, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του Σουλτάνο και αρχηγό των απανταχού μουσουλμάνων. Το Λευκό Παλάτι του των 300.000 τ.μ. και των 1000 δωματίων είναι έτοιμο για να στεγάσει την «Νέα Υψηλή Πύλη» .
Όνειρο απατηλό; Ίσως ναι, ίσως και όχι… Παρά τον εκσυγχρονισμό της, η Τουρκία ποτέ δεν απαρνήθηκε το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Τα μνημεία και παλάτια των Σουλτάνων συντηρήθηκαν και αξιοποιήθηκαν και οι τίτλοι ευγενείας, στην τουρκική κοινωνία, άτυπα, παραμένουν και σήμερα ισχυροί.
Το φάντασμα του Ατατούρκ, η προτομή του οποίου υποδέχεται τους επισκέπτες σε κάθε δημόσιο κτίριο, παραμένει και το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στις φιλοδοξίες του Προέδρου Ερντογάν. Η λατρεία στο πρόσωπο του ηγέτη, που αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε την Τουρκία, την έβαλε σε δυτική τροχιά και την μετέτρεψε σε κοσμικό κράτος, πλήρως απελευθερωμένο από τη θρησκεία, απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ και το φέσι, θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων και πολλά άλλα σημαντικά, είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή και στη συνείδηση του τουρκικού λαού. Πώς να συναγωνιστεί μια τέτοια προσωπικότητα ο πάλαι ποτέ φτωχός κουλουρτζής;
Προσπαθεί, λοιπόν, να αποδομήσει τον θρύλο του «Πατέρα των Τούρκων» συσχετίζοντας εκ νέου το Ισλάμ με την κοσμική εξουσία και στρέφοντας την κοινή γνώμη προς μια θεοκρατική αντίληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια πρόθεση ανατροπής της ιστορικής απόφασης του 1934, με την οποία ο Ατατούρκ μετέτρεψε την εμβληματική Αγιά Σοφιά, το σύμβολο των απανταχού Χριστιανών, από τέμενος σε μουσείο. Την περασμένη Πέμπτη 2 Ιουλίου, με μία συνεδρίαση που διήρκεσε μόλις 17 λεπτά, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδίκασε προσφυγή του «Συνδέσμου Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον», αποφαινόμενο, ως προς το εάν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί, ότι αρκεί προς τούτο να εκδοθεί προεδρικό Διάταγμα. Με τον τρόπο αυτό το Τουρκικό Δικαστήριο ανάβει το πράσινο φως στον Πρόεδρο Ερντογάν ώστε να συνεχίσει τη ρητορική του επικίνδυνου νεοοθωμανισμού που προωθεί.
Μέχρι σήμερα, η αναθεωρητική στάση, οι απροκάλυπτες επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, δημιουργούσαν εντάσεις διμερείς αλλά και ενίοτε με τις μεγάλες δυνάμεις. Η Αγιά Σοφιά, όμως … είναι μια υπόθεση τελείως διαφορετική!
Αν για τους μουσουλμάνους το κέντρο του κόσμου είναι η Μέκκα, για τους Χριστιανούς απανταχού της γης είναι η Αγιά Σοφιά. Με τη μορφή που έχει σήμερα άντεξε στο χρόνο και στους κατακτητές και στέκει στην ίδια θέση από το 537, ακατάλυτο και πανανθρώπινο σύμβολο πίστης, ελπίδας και μεγαλείου και από το 1985 χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τέτοια σύμβολα δεν μπορούν να είναι αντικείμενα συναλλαγής ούτε μέσα εκβιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι Οθωμανοί αν και την μετέτρεψαν σε τέμενος διατήρησαν την ονομασία της : Ayasofya. Αν, λοιπόν, ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει
να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της για να έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για τα παζάρια του, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί . Δεν θα βρει μπροστά του μόνο την Ελλάδα, που θα αντιδράσει σθεναρά αλλά και ολόκληρο τον πολιτισμένο, Χριστιανικό και μη, κόσμο.
Και αν ο επίδοξος Σουλτάνος ονειρεύεται να ξεπεράσει τον Κεμάλ ή να μοιάσει του Πορθητή, ας μελετήσει λίγο τις προσωπικότητες των δύο αυτών ανδρών. Εκείνους, η Ιστορία τους έχει κρίνει και μπορεί να στάθηκαν μοιραίοι για τον Ελληνισμό αλλά, σίγουρα απεδείχθησαν μεγάλοι ηγέτες για τον λαό τους. Ενώ η ιστορία για τον Πρόεδρο Ερντογάν γράφεται ακόμη και το μόνο που έχει καταφέρει, ήδη, είναι στις μηχανές αναζήτησης, δίπλα στο όνομά του να εμφανίζονται οι προσδιορισμοί «Δικτάτορας» και «Αντίχριστος»!
Ne ekersen, onu biçersin λένε στην Τουρκία, δηλαδή ό,τι σπείρεις θα θερίσεις, όπως άλλωστε λέμε κι εμείς στην Ελλάδα.
Και όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες !

Νίκος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ,
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

Μπλοκάρουν τα πανηγύρια οι επιστήμονες για να μην «χορέψει» ο κορονοϊός!

¨Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού¨


Χαμός σε Αρκαδία, Αυλώνα, Βοιωτία

ΕΛΛΑΔΑ. Ακόμα και θέμα απαγόρευσης βάζουν οι επιστήμονες για τα πανηγύρια μετά τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Αλιαρτο και Γουδή. Το ίδιο υποστηρίζουν και βουλευτές που τονίζουν πως πρέπει να παρθούν μέτρα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι εντοπίστηκαν να γλεντούν σε αυτά.
Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που συνωστίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανηγύρια, τα οποία διεξήχθησαν χωρίς αποστάσεις και προφυλάξεις, χωρίς, δηλαδή, να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρήθηκαν στο Γκορτσούλι Αρκαδίας, στον Αυλώνα και στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Στο τελευταίο πανηγύρι καλεσμένος ήταν και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κουτσούμπας. «Σε ένα πανηγύρι, θεωρώ, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις. Σηκώθηκε η νεολαία πάνω και χόρευαν 20 - 30 άτομα ή και περισσότερα. Πληροφορήθηκα ότι πέρασε ο ΕΟΔΥ για δεύτερη φορά και επέβαλε κάποια ποινή», υποστήριξε ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, έλεγχος από τον ΕΟΔΥ δεν έγινε, επιβλήθηκε, όμως, πρόστιμο 1.500 ευρώ από κλιμάκιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Δεν είμαστε λυρική σκηνή. Αυτό που είπε ο κ. Πέτσας, ότι τα πανηγύρια μας θα γίνουν κανονικά, δυστυχώς δεν λειτουργεί», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου.
Όσον αφορά το πανηγύρι στου Γουδή, που πραγματοποιήθηκε στο «Άλσος Ελληνικού Στρατού», οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών. «Εμείς όσο μπορούσαμε - και από τα μικρόφωνα - λέγαμε στον κόσμο “καλύτερα μακριά και αγαπημένοι παρά κοντά”», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συνδέσμου Παλιών Ζωγραφιωτών», Δημήτρης Μπιτσίκας.

Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού.  Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν τα πανηγύρια, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται.

Βατόπουλος: Πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς αρκετός κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. «Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.
 notospress.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Η λίστα με τα 20εκ. επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ



ΣΥΡΙΖΑ: Η λίστα με τα 20εκ. επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου - https://bit.ly/38K931f]
Η λίστα με τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση μοίρασε δημόσιο χρήμα χωρίς κανένα κριτήριο, με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση μονοφωνίας στα μίντια, τη χρηματοδότηση σύσσωμου του φιλοκυβερνητικού Τύπου και το βόλεμα «ημετέρων» με Μέσα μηδαμινής επισκεψιμότητας.
Έφτασαν να δώσουν χρήματα μέχρι και στον συμπέθερο του κ. Μητσοτάκη.
Το σκάνδαλο αυτό δεν έχει την υπογραφή του κ. Πέτσα, αλλά αυτή του κ. Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που απλά ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά με τη λίστα, για να μπορέσει να κάνει επιτέλους ανασχηματισμό.
Και, φυσικά, οφείλει να δημοσιοποιήσει:
• Τις αρχικές εντολές καταχώρησης διαφημίσεων που είχε στείλει η Initiative και τις αρχικές τιμολογήσεις. Εάν δεν το κάνει, ομολογεί πως έχει γίνει «μαγείρεμα» της λίστας για να καλυφθούν οι ευθύνες των υπουργών που έβαλαν τις υπογραφές τους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
• Τους τιμοκαταλόγους κάθε Μέσου, και κυρίως της κάθε ιστοσελίδας, βάσει των οποίων έγινε η χρέωση για την εκάστοτε διαφημιστική καταχώρηση. Εάν δεν το κάνει, ομολογεί ότι έγινε υπερκοστολόγηση διαφημίσεων για όσα Μέσα έχουν μηδαμινή επισκεψιμότητα και πήραν ιλιγγιώδη ποσά.
Ο κ. Μητσοτάκης να είναι σίγουρος πως όλες οι ευθύνες, πολιτικές και τυχόν ποινικές, θα διερευνηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.