Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ Ομιλία του Πολιτικού Φορέα ΄ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ΄ Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00
Είσοδος Ελεύθερη.
Πολυχώρος ΕΡΑΤΩ Εθνική οδός Σκάλας-Βλαχιώτη 

Συνάντηση με Διοικητές ΓΝΑ Σισμανογλείου -Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης

Συνάντηση με Διοικητές ΓΝΑ Σισμανογλείου -Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης.
Θέματα:
1.Προγραμματισμός Επίσκεψης Κλιμακίου Ιατρών στα Κύθηρα
2.Πορεία Διαγωνισμού Αξονικών Τομογράφων


ΒΑΤΙΚΑ.Κείμενο του κ.Παναγιώτη Στιβακτά.....ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Κείμενο του κ.Παναγιώτη Στιβακτά.....ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΒΟΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. 
Τα παιδιά μας "παιδιά ενός κατώτερου Θεού;" Μετά από αλλεπάλληλες επιστολές, εξακολουθεί η αδιέξοδη κατάσταση για τα παιδιά μας. Κανένα ενδιαφέρον. Καμία απάντηση. Τα ερωτήματα αναπάντητα:
1. Πώς θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί καθόλου;
2. Πώς θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε άλλο μάθημα που δεν έχουν ακόμη βιβλίο;
3. Πώς θα πάρουν το πτυχίο του Τομέα τους, όπως πρέπει με βάση τον νόμο, αφού δε διδάσκεται η πλειοψηφία των μαθημάτων λόγω έλλειψης καθηγητών;
4. Πώς θα βγει η ύλη όταν ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα;
Ποιος θα δώσει απαντήσεις;
Με ποιο δικαίωμα το κράτος ματαιώνει τις ελπίδες των παιδιών μας;
Το άγχος των πανελληνίων γι'αυτά έχει μεταλλαχθεί πολλαπλασιαζομενο μαλλιστα, αφού δεν ξέρουν αν θα δώσουν εξετάσεις, πώς θα δώσουν και πώς θα ανταγωνιστούν παιδιά που έχουν από την αρχή καθηγητές.
Ντροπή σε όσους ευθύνονται γι'αυτό και παίζουν με την ψυχή τους.
Νομίζω ότι όλοι πρέπει να τους συμπαρασταθούμε. Αν κάποιος μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον αγώνα με κάποιο τρόπο, ας το κάνει. Ας τα βοηθήσουμε να αποβάλουν όλα τα δικαιολογημενα συναισθήματα που νιώθουν, την απογοήτευση, την οργή, την ανασφάλεια, την απαισιοδοξία.

ΛΑΚΩΝΙΑ.75 χρόνια από την εκτέλεση των 118 στο Μονοδένδρι


Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Νοεμβρίου 1943 στο Μονοδένδρι, όταν τα στρατεύματα κατοχής έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και δολοφόνησαν 118 πατριώτες από τη Σπάρτη.
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της επετείου της Εθνικής Αντίστασης και επιμνημόσυνη δέηση για τους 118 εκτελεσθέντες.
Προβλέπονται οι κατωτέρω εκδηλώσεις: Γενικός Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Νοεμβρίου. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 25ης Νοεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.
Πρόγραμμα
Ώρα 9.55: Τέλος προσέλευσης των επισήμων στο Μητροπολιτικό Ναό. 
Ώρα 10.00 Δοξολογία-τέλεση μνημόσυνου στο Μητροπολιτικό Ναό. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δικηγόρο Σπάρτης κ. Στέφανο Βρεττάκο.
Μετάβαση στο Ηρώο των 118 εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι. 
Ώρα 11.25: Τέλος προσέλευσης επισήμων στο Ηρώο των 118.
Ώρα 11.30: Επιμνημόσυνη δέηση. Προσευχή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Ομιλία από εκπρόσωπο των τοπικών Αντιστασιακών Οργανώσεων. Προσκλητήριο εκτελεσθέντων. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Το χρονικό της τραγωδίας
Γράφει ο Κυριάκος Θεοδωρακάκος
Ως εξελεαστικόν μέτρον, δια την δειλήν και επίβουλον επίθεσιν ανταρτών εις γερμανικήν φάλαγγα αυτοκινήτων εις τον δρόμον Τριπόλεως Σπάρτης την ημέραν 25 Νοεμβρίου 1943 εξετελέσθησαν την 26 Νοεμβρίου εις τόπον εφορμήσεως οι κάτωθι», αναφέρει στην ημερήσια διαταγή του ο Στρατιωτικός Διοικητής Πελοποννήσου των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και ακολουθούν 100 ονόματα εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι της Λακωνίας λίγο έξω από τη Σπάρτη.
«Χτύπησε το τηλέφωνο. Σήκωσα η ίδια το ακουστικό και άκουσα την είδηση: “Στη Σπάρτη, στο Μονοδένδρι τουφέκισαν χτες οι Γερμανοί εκατόν δέκα εφτά, όλο τον ανθό της πόλης και μέσα σ’ αυτούς τον Χρήστο Καρβούνη”. Έμεινα σαν απολιθωμένη. Δεν καταλάβαινα. Δεν ήθελα να καταλάβω. Ο άνθρωπος ξαναείπε τα ίδια λόγια, τον ακούω ακόμα. Χτες το πρωί στο Μονοδένδρι τουφέκισαν εκατόν δέκα εφτά. Τέσσερα παιδιά του Τζιβανόπουλου και τον γιατρό Καρβούνη. Κάθε σπίτι κι ένας νεκρός. Όλη η Σπάρτη μοιρολογάει. Αν είχε καεί ολόκληρη, θάταν λιγότερο το κακό.
-Μα γιατί; μπόρεσα να ρωτήσω.
-Σκότωσαν ένα γερμανό στρατιώτη στο Μονοδένδρι, μου είπε πάλι ο άνθρωπος από την άλλη μεριά του ακουστικού», γράφει στις 27 Νοεμβρίου στα φύλλα Κατοχής», η Ιωάννα Τσάτσου.
Kαι την άλλη μέρα προσθέτει: «Ήρθε κάποιος από τη Σπάρτη. Τον άκουσα ώρες να μιλάει για τον θάνατο του Ανθρώπου. Οι θρύλοι γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Τούτο όμως είναι ιστορία. Οι Γερμανοί την τελευταία στιγμή σεβάστηκαν τον εξαιρετικό επιστήμονα και τού δωσαν χάρη. Ο Καρβούνης παρακάλεσε να δοθεί η δική του χάρη σ’ ένα από τους τέσσερις Τζιβανόπουλους. Να μη κλάψει η μάνα τέσσερις γιους μαζί. (Για πολύ καιρό η κυρία Τζιβανοπούλου έστρωνε το πρωί τα κρεβάτια των γιων της και τα ξέστρωνε το βράδυ). Ο Γερμανός αρνήθηκε. Τότε ο Καρβούνης επαναστάτησε.
-Είστε ένας λαός βάρβαρος, είπε στον αξιωματικό, σε τέλεια γερμανικά. Ντρέπομαι που σπατάλησα οχτώ χρόνια στον τόπο σας. Οχτώ χρόνια πεταμένα, χαμένα. Ο Γερμανός θύμωσε, κοκκίνισε και με όλη τη δύναμή του τον χτύπησε με το κοντάκι του όπλου του στο μπράτσο. Όταν μάζεψαν τους νεκρούς στο Μονοδένδρι, ο Χρήστος Καρβούνης είχε το μπράτσο σπασμένο».
Η ομαδική εκτέλεση στο Μονοδένδρι έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο γερμανού στρατιώτη σε ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ, συνδέεται όμως τραγικά με τα γεγονότα στην Πελοπόννησο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1943 και το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων...
Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη

Υπάρχουν οι δήμοι και οι δήμαρχοι, όπως των Κυθήρων, εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς οι νοοτροπίες αλλάζουν, οι πολιτικές αλλάζουν και η αλλαγή αυτή μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, με πραγματικούς όρους, στην καθημερινότητα.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι μια επικερδής δραστηριότητα για την οικονομία, ακολουθώντας κανόνες. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στα Κύθηρα και πετύχαμε. Στην τελική ευθεία οι δύο υπερσύγχρονοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ με χρηματοδότηση από την #ΠεριφέρειαΑττικής.
Με το σημαντικό αυτό έργο επιλύεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια ένα κρίσιμο πρόβλημα καθημερινότητας των πολιτών, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη – κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για νησιά που, όπως τα Κύθηρα επενδύουν σοβαρά στον τουρισμό
Ρένα Δούρου\
Δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, στον χώρο που κατασκευάζεται το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Κυθήρων, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής στο νησί με στόχο την ενημέρωση για την πορεία σημαντικών έργων υποδομής που βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Πρόσληψη Συνοδών Επισκεπτών από την Κ.Ε.Π.ΠΕ.Δ.Μ.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας & Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασίας (http://www.keppedm.gr) ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δύο (2) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών.
Η πρόσληψη αφορά ειδικότητα ΔΕ Συνοδού Επισκεπτών και η σύμβαση εργασίας έχει χρονική διάρκεια οκτώ (8) μηνών.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 3η Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Δευτέρα.
Αναλυτικότερη πληροφόρηση για τα απαιτούμενα προσόντα, τον τρόπο βαθμολόγησης των κριτηρίων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά κλπ αναζητήστε στην σχετική ανακοίνωση ΣΟΧ 2/2018 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας & Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασιάς.

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νέα γεώτρηση για την ύδρευση των κατοίκων της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη

Ο Δήμος Μονεμβασίας προέβη στην ανόρυξη γεώτρησης σε βάθος 300 μέτρων για την Τοπική Κοινότητα  Αγίου Ιωάννη Μονεμβασίας.
Η γεώτρηση είναι επιτυχής με παροχή περίπου 40m3 ανά ώρα και καλή ποιότητα νερού, έγινε η δοκιμή, τοποθετήθηκε το αντλητικό συγκρότημα και λειτουργεί κανονικά τροφοδοτώντας τη δεξαμενή του χωριού.
Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου του Αγ. Ιωάννη και των κατοίκων του και θεωρούμε ότι θα επιλύσει το πρόβλημα της Κοινότητας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ